På andra sidan Östersjön finns en 17 årig tjej som börjat prostituera sig. Där hon bor finns inga jobb, det är fattigt och prostitutionen är en lösning hon tar till ibland för att få ihop lite pengar till mat för sig själv, sin lilla syster och deras sjuka mamma.

pagatan.jpgEn dag dyker det upp en man från hennes eget hemland i sällskap med en prostituerad kvinna från Estland. De berättar vad hon skulle kunna tjäna på att jobba som prostituerad i Sverige, summor som vida överstiger det hon lyckas få ihop idag.

Tanken på att komma bort, tjäna pengar och kunna ta sig ur fattigdomen lockar. Men hon har inte råd med resan till Sverige och hon pratar inte Svenska, bara lite knapphändig Engelska. Mannen och kvinnan erbjuder henne sin hjälp. De kan lägga ut för biljetten och de har kompisar i Sverige som sen kan hjälpa henne att komma igång.

De är vänliga och förtroendeingivande, kvinnan berättar om hur lätt det är att snabbt jobba ihop summor som den här tjejen aldrig ens har vågat drömma om. Kompisarna till kvinnan i Sverige har redan en lägenhet som hon kan bo i och de kan hjälpa henne skaffa kunder mot att hon ger dem hälften av vinsten. Hälften av det hon kommer kunna tjäna i Sverige på en vecka är trots allt lika mycket som det skulle ta en månad för henne att få ihop där hon befinner sig nu.

forsaljning.jpgHon är trött på fulla ryska män! Och fast hon egentligen inte vet så mycket om Sverige så är det klart att hon säger ja!

En annan ung tjej från samma trakter lockas också att följa med. Ryktet sprider sig i den lilla stan och det finns flera prostituerade som gärna vill ta chansen men de nekas, kanske vi kan hjälpa dig nästa gång eller du är för gammal, får de till svar. De två tjejerna känner sig utvalda och är lyckliga!

I Sverige ber kvinnan dem om deras pass för att hon ska kunna ordna tillstånd till dem att vara i Sverige och det var den sista gången de ser sina passhandlingar. De blir förda till en lägenhet i Stockholm där de bägge ska bo.

tittut.jpgSamma kväll kommer det två främmande män till lägenheten och de presenterar sig som deras beskyddare i Sverige. De har med sig presenter i form av snygga underkläder och kondomer!

Männen fotograferar dem för annonsen de ska sätta in på Internet. Det är kul och bägge tjejerna känner sig glada och lyckliga. Och redan efter några dagar så börjar det komma kunder till lägenheten, männen skjutsar dem också till olika kunder runt om i Stockholm.

Det finns ont om unga tjejer i Sverige och intresset är stort för två nya eskorter på marknaden.

trafficking.jpgEfter ett par veckor börjar tjejernas helvetet. En av tjejerna berättade att hon inte vill utföra analsex med kunderna. De utsätts för hot och påtryckningar och blir påminda om deras skuld till de som hjälpt dem! Speciellt utsatt blir tjejen som initialt inte vill erbjuda allt till torskarna som kommer på besök.

De blir ständigt påminda om skulden de har att betala, de har inga pass, de tror att polisen kan ta dem i Sverige om det kommer ut vad de jobbar med. De påminns av hallickarna… de vet var deras familjer bor i hemlandet och tjejen från andra sidan Östersjön är livrädd att de ska sätta klorna i hennes lilla syster.

De vill inte ta emot så många kunder som hallickarna vill, men mycket snabbt bryts deras motstånd ner och kunderna kommer som på ett löpande band. Hallickarna i Sverige fick betala 20 000 kr per tjej… de tjänar desto mer på deras arbete! De har sedan länge kontakt med en fast kundkrets som söker sig till unga tjejer. Och fast det råder en rätt hård konkurrens mellan olika hallickar så tjänar de massor på affären. De har de rätta kontakterna och betalar för att tjejerna annonseras ut på välkända svenska annonsplatser på Internet.

vinter.jpgTjejerna instrueras om vad de ska säga om någon kund skulle börja ställa frågor om dem – Att de att de tagit sig till Sverige på egen hand och att de älskar att jobba här! De är rädda, utsatta, nedtryckta och helt i händerna på sina ”hjälpare”, sina agenter och hallickar.

Hallickarna kontrollerar att de gör som de är tillsagda genom att skicka sin kompisar till dem som ”falska kunder”.

Efter en månad så skiljs tjejerna åt, kompisen ska åka vidare till Belgien har hallickarna bestämt. Hon själv ska iväg uppåt landet för att jobba där under ett par veckor, ensam eller tillsammans med någon ny tjej. Hennes liv blev att gå ur askan rakt in i elden, ett rent helvete!

OBS ovanstående berättelse är en berättelse jag själv har diktat ihop. Jag har dock utgått från fakta från polisrapporter och andra källor jag tagit del av, se nedan.

roseline1.jpg

Enligt svenska Rikskriminalpolisens rapport ”Människohandel för sexuella ändamål” (KUT-rapport 2004:2, lägesrapport 6, 1 jan-31 dec. 2003) beräknades mellan 400 och 600 kvinnor vara offer för människohandel i Sverige under 2003. Men mörkertalet är stort och det är svårt att exakt veta hur många som befinner sig här och hur man kommer hit. Ett vet man dock, många kommer från Europas fattigare länder, framförallt från östra Europa. Fler rapporter från polisen kan du hitta här…

Handeln med människor är en miljardindustri. Enligt FN är det den tredje mest lönsamma illegala branschen i världen efter narkotika och vapen. Dom som kidnappar, lurar eller hotar människor till att sälja sex eller till slavarbete utomlands tjänar sammanlagt 7 miljarder kronor varje år. De som blir sålda tjänar sällan någonting alls…

trafficking1.jpg”One of the gravest human rights
violations of our times is human
trafficking and child abuse,
including child labour and slavery”
Kofi Annan

Det pågår just nu en utställning om människohandel på Världskulturmuséet i Göteborg!

.

FNs definition av trafficking:
”I begreppet trafficking innefattas alla handlingar som har att göra med värvning, eller transport, av personer inom ett lands gränser, eller över nationsgränser, där man använder sig av manipulation, påtryckning eller tvång, skuldberoende eller förfalskning, i syfte att utsätta människor för övergrepp eller utnyttjande, som påtvingad prostitution, slavliknande behandling, misshandel eller extrem grymhet, samt exploatering på arbetsplatser med svältlöner och dålig miljö; i fabriker eller privata hushåll.

Svenske polisen på Europol: Kvinnohandeln måste stoppas!
Den europeiska sexhandeln med kvinnor och barn har exploderat sedan murens fall. Enligt den svenske polisen Björn Clarberg på Europol i Haag ökar efterfrågan på unga kvinnor allt mer. Han är en av spindlarna i det nät som försöker stoppa människohandeln.
Utdrag ur en artikel av Helena Östlund, frilansjournalist, publicerad i Apropå, Brottsförebyggande rådets tidskrift nr 2 2002 – Detta är ett fattigdomssyndrom där låg utbildning är en av de viktigaste bakomliggande orsakerna. Därför är det viktigt att gå till roten med det onda och samarbeta med organisationer och myndigheter i ursprungsländerna, för att försöka få kvinnor att förstå vad som kan vänta bakom fasaden i väst.

Somliga kvinnor är välutbildade, men får ändå inga jobb och ser ingen annan möjlighet för att försörja sig än att åka till väst. Björn Clarberg tror att många vet att de ska prostituera sig, men att de kan inte föreställa sig under vilka omständigheter.Kvinnorna rekryteras av andra prostituerade, av bekanta eller släktingar.

Björn Clarberg menar att det finns en kö av kvinnor som vill iväg, det behövs oftast inget tvång eller kidnappningar. Även om sådant också förekommer. De flesta är mellan 18 och 25 år men efterfrågan på yngre kvinnor ökar. De transporteras ofta i grupp, från plats till plats, från agent till agent. Vissa grupper av kvinnor hiv-testas och de som är sjuka överges på vägen eller skickas hem. I mål-landet är kontakten med en bordellägare förberedd.annonsen.jpgK

vinnorna blir som regel skyldiga en viss summa för transporten och tvingas arbeta av den för att bli fri, vilket i praktiken kan vara omöjligt. Straffavgifter tas ut om kvinnan inte tar emot ett visst antal kunder per dygn. Dessutom får hon betala för rumshyra, kondomer, hygienartiklar och liknande.– De kuvas och tas ifrån sin värdighet, deras papper tas om hand. Många görs beroende av droger för att komma ännu mer i beroendeställning. De behöver inte låsas in, de är fast ändå, säger Björn Clarberg.

Bara några få länder– Holland, Tyskland, Italien och Danmark – har heltäckande lagar som täcker hela brottet trafficking, alltifrån rekrytering till transport och utnyttjande. Där ligger Sverige efter, svenska regeringen lade först nyligen fram ett förslag om en sådan lag. Den svenska lagen mot sexköp skrattas det åt utomlands, enligt Björn Clarberg.

Hela artikeln kan du läsa här.

.

Mer om människohandel kan du t.ex. läsa på de här sidorna:

Andra bloggar om: , , ,

Pingat på intressant.se.