gwen.jpgJag gillar Sydsvenskan, de har ofta bra artiklar och när de skriver om porr och prostitution så blir jag oftast glad. Kanske vi här nere i Skåne har anammat den syn som råder i övriga Europa, i många andra frågor tycks det ju vara så. Jag blev därför inte besviken när jag på Sydsvenskans Kultursida kan läsa artikeln: Ann Heberlein läser Porr, horor och feminister. Ann Heberlein är doktor i etik och i hennes recension så märker man att hon faktiskt LÄST boken och förstått mycket av vad Petra vill ha sagt med den. Hon för dessutom på ett bra sätt debatten vidare med sin artikel.I recensionen berättar Ann om hur boken diskuteras på en privat middag:

”Vid en middag härförleden utbröt en tämligen hetsig diskussion om pornografi och prostitution. Någon hade nämligen läst en recension av Östergrens bok och kände sig upprörd. Sällskapet, bestående av välutbildade par i trettiofemårsåldern, stabilt förankrade i hus och föräldraskap, enades i sin avsmak inför att betrakta sex som handelsvara och behandla kvinnokroppen som objekt.

enkelmoral.jpg.
”Sex är ju något vackert, ömtåligt och fint som skall delas med den man älskar”, var den självklara heteronormativa utgångspunkten. All typ av sexualitet som inte liknar det egna utövandet är således förkastligt.

Alltså accepterar och bejakar upplysta och liberala heteropar homosexuell samlevnad (så länge de är trogna och kärleksfulla mot varandra) men förkastar bisexualitet, transsexualitet, s-m, analsex, porr och prostitution.
.

Mina vänners resonemang illu-strerar en av socialantropologen Gayle Rubins teser om kulturella tankemönster angående sexualitet:

Sex som bryter mot normen är dålig, och normen utgörs av de egna preferenserna. Mina sexuella preferenser uppfattas som universellt giltiga, viket leder till att sexuellt utövande som jag inte kan relatera till, känner mig oförstående eller äcklad inför avfärdas som perverst, motbjudande och omoraliskt. ”Ingen kvinna kan väl frivilligt välja att prostituera sig”, utbrast en av de feministiskt pålästa männen indignerat. Min invändning att det faktiskt är ganska nedlåtande att ifrågasätta vuxna människors val bemöttes med iskall tystnad.” Källa

Det här är så viktigt! Bra att hon tar upp det här, för här finns svaret på varför det är så svårt för mig att bli betrodd och varför Petras budskap inte riktigt når fram överallt.

makt.jpgÖstergrens kvinnor motsvarar inte schablonbilden av den knarkande horan med övergrepp och trasiga hem- förhållanden i bakgrunden. Deras största problem tycks vara samhällets stigmatisering av deras yrke – vem vill presentera sig som ”sexarbetare” på föräldramötet? ” Källa

Horstigmat tror jag är mer skadligt för oss än själva jobbet i sig. Det är påfrestande att leva ett slags dubbelliv. Jag känner själv ingen skam för det jag gör men är rädd att skammen ska drabba mina nära och kära. Man ställs med automatik utanför samhället utan några rättigheter och skyldigheter vare sig man vill detta eller inte. Det är lätt man drabbas av en stark känsla av isolering, ty de flesta sexsäljarna idag marknadsför sig ju inte från gatan där man kom med automatik i kontakt med kollegor, utan idag sitter de flesta hemma framför datorn med en mobiltelefon.

avantgard.jpgTänk om storstädernas prostitutionsgrupper hade hjälpt oss skapa bra och säkra nätverk på nätet. Ett ställe där alla sexsäljare kan skapa kontakter och varna varandra för potentiellt farliga kunder osv. När jag föreslog detta för en socialarbetare på prostitutionsgruppen i Malmö så förstod han varför, men som han sa… vårt arbete styrs ju av politiker och det skulle nog vara svårt att övertyga dem. Och mitt förslag är verkligen inte politiskt korrekt. Deras arbete ska ju gå ut på rädda offer från prostitutionens faror. Men när han ärligt fråga mig – vad kan vi hjälpa er med? – så vad det bl.a. det svaret han fick av mig.

”Jag vet ärligt talat inte vad jag skall tycka. Jo, jag vet att jag inte är särskilt pigg på att prostituera mig eller spela in porrfilm. Jag vet också att jag skulle bli djupt förtvivlad om mina söner eller min dotter skulle valt ”sexarbetare” som yrke och skulle gjort allt i min makt för att få dem att ändra sig.

pieceofcake.jpg

Samtidigt gnager frågan om kvinnors autonomi i mig:
Hur kommer det sig att vi så ofta ifrågasätter just kvinnors förmåga att fatta beslut, att göra egna val?

Varför betraktas kvinnor så ofta som omyndiga när det handlar om att bestämma över sitt eget liv – bära slöja, spela in porrfilm eller bli hemmafru?

När kvinnors val går stick i stäv med majoritetens uppfattning kommer det som ett brev på posten: ifrågasättandet av hennes intellektuella och moraliska kapacitet, insinuationer om att hon är ”hjärntvättad”, ”förtryckt” eller bara ”oupplyst”.” Källa

Jämställdhetsfrågan kommer ofta upp som en anledning till att vara emot prostitution. Här tar Ann upp en enormt viktig sak. Vår egen rätt att fritt bestämma över våra egna liv och våra egna kroppar. Jag anser att vi inte kan uppnå jämställdhet förrän vi har lärt oss acceptera individuella och fria val. Ann Heberlein fortsätter och avslutar sin recension med raderna:

Det är ett problem – men inte ett lika stort problem som de konsekvenser sexindustrin ger i form av trafficking och barnprostitution. De ”lyckliga horornas” berättelser får inte användas för att legitimera våld och slavhandel. Källa

toulouse.jpgArtikeln diskuteras på Louises blogg och en del har där i kommetarerna reagerat på denna slutmening negativt. ”…felet med sista raden är att den antyder att Östergren argumenterar för att just legitimera sådant” skriver en och en annan säger: ”Det ser ut som om det är tillpetat i sista stund, som en instinktiv handling för att inte betraktas som ”prostitutionsförespråkare” av kollegerna.” Tänk så olika man kan tolka en text! Jag tolkar det som att Ann klart uttrycker sin egen fundering.

För mig är det viktigt att inte måla upp en svart och vit bild av prostitution, typ det här jobbet är toppen bara eller det finns inga nackdelar, man ska heller inte svartmåla prostitutionen som är i sig så komplex.

Det finns faktiskt, förutom kvinnor som njuter av jobbet som jag, även kvinnor i rent slaveri i denna bransch. Ann för fram att det är viktigt att lyssna på mig och den situation jag har, men att vi samtidigt aldrig får legitimera den svarta sidan av prostitutionen och jag håller helt med.

Vi måste skärpa åtgärderna mot prostitution som sker av tvång samtidigt som man skapar bättre förhållanden för den frivilliga prostitutionen. Offer för sexuell människohandel marknadsförs av sina slavhandlare som frivilliga gästarbetare från öst!Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant.se