humantrafficking.jpg”Det moderna slaveriet kommer att fortsätta så länge vi väljer att blunda för det.” Det är en av slutreplikerna i den mycket omskakande filmen Human Trafficking. Sexuell människohandel är vidrigt och det är dags att vi alla tar vårt ansvar och slutar blunda för förekomsten i Sverige.

Filmen finns att hyra som DVD. Human Trafficking är en lika viktig som spännande film. Men mest blir man väldigt illa berörd, trots att man i filmen undviker att visa det allra värsta. Efter att jag hade sett den så mådde jag nästan illa, man blir arg och ledsen som man vill gråta!

Filmen visar genom olika människoöden hur man med smicker och lögner lurar in unga kvinnor i mänsklig sexuell slavhandel. Den visar hur de kriminella nätverken inom människohandeln arbetar över hela världen och till skillnad från Lilja 4 ever så får man en in den stora bilden av hur den internationella människohandeln fungerar.

humantrafficking2.jpgSjälva ämnet är så viktigt och när det knyter sig i magen på en, så bortser man från att filmen i sig, kanske inte är ett mästerverk. Men bra, riktigt bra är den!

Filmen är egentligen en miniserie för TV i 2 delar. Både Donald Sutherland och Mira Sorvino blev Golden Globe nominerade som bästa skådespelare/erska för sina fina rollprestationer. Jag rekommenderar filmen till alla och den får 4 stjärnor av fem möjliga hos den Sensuell Q Konsulten. En klart sevärd film som tar upp ett viktigt ämne på ett bra sätt.

Recensioner om filmen:

  • ekuriren.se
    ”Någons mamma, någons dotter, någons syster. Varje dag skördar den mänskliga slavhandeln som kallas trafficking offer. Iskallt beräknande brottslingar väljer ut sina offer i områden där hopplösheten slagit rot och lockar med modelljobb i möjligheternas länder.”

  • Discshop.se
    ”En tuffare linje i regi och manus skulle orsaka en film som man knappt skulle våga visa på biograferna, för det vi ser är nog inte ens hälften av sanningen. Som den aktiva researchare jag är, så sökte jag telefonkontakt med en högre uppsatt vän inom polisen och undrade om han kunde kommentera ämnet alls. Hans svar var entydigt: Mer vidrigare brott får man leta.”

humantrafficking3.jpgJa det är vidrigt detta brott. Man växer upp i tron att slaveri är avskaffat och så kan slaveri existera här och nu, kanske där du bor. Väljer vi att blunda för det? Nej, men jag tror att man på ett sätt blir lite förblindad av en sådan här film.

De visar en mycket rå bild av människohandeln där metoderna för att kuva offren är hemska. Sexköparna framställs som omänskliga monster som bara verkar vara ute efter att våldta en ung tjej.
Bilden stämmer inte riktigt med verkligheten.

De metoder människohandlare använder i Sverige är mycket mer sublima och därmed mer effektiva än vad det framställs på film. De behöver inte röva bort eller kidnappa människor. Utsatta tjejer som redan är i prostitution väntar på kö för att komma bort från de gamla öststatsländerna. I polisen senaste rapport om människohandel Lägesrapport 8 “Människohandel för sexuella ändamål” avseende 2005 kan man läsa om hur det verkligen går till i Sverige idag. Läs mer om detta på mina fasta sidor om människohandel – Hur går det till?

humantrafficking4.jpgDet är trots allt så att sexköpare är som de flesta män i samhället. De är inte en speciell grupp män med våldsamma tendenser. De flesta sexköpare vill ha vanligt mjuksex med en kvinna som själv, frivilligt har valt att sälja sexuella tjänster och helst av allt en kvinna som njuter av detta.

Och om människohandlare ska få ett bra kundunderlag till sina offer i slaveriet så måste tjejerna spela på ett övertygande sätt att de är här som frivilliga prostituerade från de forna Öststatsländerna. Och de gör detta bra!

Givetvis finns det män som är skrupelfria och som tycker om att med våld tvinga sig på en annan människa, de kallas våldtäktsmän. Och visst finns de störda pedofilerna.

humantrafficking5.jpg

Men de är i minoritet bland alla sexköpare och utgör absolut inte den stora marknaden för behovet av att köpa sexuella tjänster.

Detta är viktigt att hålla i huvudet när man ser en film som Human Trafficking. Det är många som förväxlar tvångsprostitution, som människohandel är, med frivillig prostitution, den vanlige sexköparen med våldtäktsmän och pedofiler. Och denna förväxling hjälper inte till att minska den sexuella människohandeln eller förbättra villkoren för de mest utsatta prostituerade.Andra bloggar om: , , , , , Pingat på intressant.se