blogge.jpgMissa inte dagens bästa blogginlägg i bloggosfären. Blogge bloggelito undrar idag: Varför måste horan vara lycklig? En fråga som Blogge ger ett mästerligt svar på:

.

Den marxistiska historikern Åsa Linderborg frågar i en krönika i Aftonbladet varför det finns så många skildringar av lyckliga horor nuförtiden. Borde inte alla skildringar av horor följa Partiets mall, såsom i snyftdramat Lilja 4ever?

mapplethorpe.jpgMin uppfattning, efter ganska omfattande studier, är att horor är lyckliga i samma utsträckning som städerskor är lyckliga, d.v.s. oftast inte alls. Men det beror inte på att de har sex med främmande män, utan på att de befinner sig i en socialt påfrestande situation, med låg social status (precis som städerskor, med andra ord)….

Låt oss betrakta artister eller skådespelare utifrån samma resonemang. Är Pete Doherty lycklig? Är Kate Moss lycklig? Båda har uppenbara drogproblem, och de har dessutom slagit sina påsar ihop på allvar nu.

Ska vi bedöma alla artister, modeller och andra konstnärliga utövare efter extremfallet Doherty? Är Jimi Hendrix urtypen för den lyckliga rockern? Finns den lyckliga författaren, eller är han beroende av absint och alkohol som Hemingway

desire.jpgSkillnaden mellan gruppen av prostituerade och gruppen av artister består förstås i att den i förstnämnda betraktas utövarna kategoriskt som offer, medan i den andra enbart vissa individer gör det – man drar inte alla över en kam.

Själva utgångspunkten är dock att en hora är olycklig, att samtliga horor är som sprutludret på gatan, och därför överlastas på ”prostitutionsförespråkarna” att bevisa motsatsen. När detta så görs, som i exempelvis Petra Östergrens ”Porr, horor och feminister” kommer självklart som ett brev på posten anklagelsen om att urvalet är skevt: ”hon vill veta vad hororna tycker, men inte hur de mår”….

.
Mina tankar har under eftermiddagen vandrat i liknande banor efter att jag läste Åsa Linderborgs artikel.

Även om man inte ska generalisera så kan jag skönja tre grupper av typiska recensioner och artiklar om Petra Östergrens nya bok ”Porr, horor och feminister”:

.

ks1.jpgFörnekarna
Oftast radikalfeminister som inte ens verkar har läst boken. Recensionerna framställer ofta boken på ett felaktigt sätt och innehåller tydliga sakfel och lögner om bokens innehåll.

Exempel:
Pornografin och myterna Norrköpings Tidningar,
2007-01-02, Zoran Alagic
Jag tror inte på Petra Östergrens frivilliga horor Salong K, 2006-11-20, Åsa Mattson
Med tungan förvandlad till verktyg Arbetaren,
2006-11-22, Kajsa Ekis Ekman

.

penis2.jpgBevekarna
De brukar hålla med PÖ i bokens första hälft, den som handlar om porr. Men när det sedan kommer till sexsäljarnas berättelse så klarar de inte mer sanning. Förtvivlat börjar de leta efter offerbilden, den utslagna horan som mår skit och när de inte hittar henne i boken så kritiserar de PÖ för detta.

Exempel:
Kåt, glad och tacksam Aftonbladet,
2007-01-03, Åsa Linderborg
Moral eller makt Nättidningen Alba,
2006-12-21, Carina Eliasson
Tiden har kommit ikapp Petra Östergren Stockholms Fria Tidning,
2006-11-20, Caroline Matsson

.

lust.jpg

 

Bejakarna
Tar till sig bokens budskap och har oftast skakats om ordentligt av att ha läst boken.

De känner att deras egna fördomar har blivit ifrågasatta och ofta har det skett en åsiktsförändring hos dem. De upprörs över hur sexsäljares röster har tystas genom åren osv.

Exempel:
Porr och prostitution kan aldrig bli neutralt LO-Tidningen,
2006-12-22, Anna Rotkirch
Inte bara offer Göteborgsposten,
2006-11-22, Ingrid P Bosseldal
Ann Heberlein läser `Porr, horor och feminister` Sydsvenskan,
2006-11-17, Ann Heberlein

.
.
Kloka Louise Persson tar också upp ämnet idag på sin blogg: Den lyckliga/olyckliga horan da capo:
”Vad upprördheten ofta handlar om är att bara en bild är accepterad, och det är denna bild som också bygger upp rättsstatusen av prostitution i Sverige. Ett Sverige som felaktigt och ideologiskt kopplat ihop frågan om jämställdhet med prostitution på ett sådant vis att någon lycklig hora får inte existera.”Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
. .
Pingat på intressant.se