kopasex3.jpgDet är inte bara sexsäljarna som det finns fördomar och myter om. Våra kunder är lika skambelagda och skildras ofta föga smickrande eller inte alls i media.

Jag själv vet att mina kunder tillhör en grupp män som har en betydligt bättre kvinnosyn och än gemene man. Det är dem som visar mig störst respekt av alla.

Men jag vet samtidigt att deras raka motsatser också finns bland sexköparna. Män som vill köpa sexuella tjänster som jag vägrar träffa.

Den hemska bilden av sexköparen kommer nog att förstärkas den närmsta tiden. SVT-reportern Katarina Wennstam har tidigare skrivit de debatterade reportageböckerna ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”. Nu romandebuterar hon med ”Smuts” som kretsar kring sexköp och trafficking. Boken utkommer den 19 januari.

I förrgår kunde man både i Sundsvalls Tidning och Vestmanlands Läns Tidning läsa en intervju med Katarina Wennstam: Wennstam gör romandebut om sexköp: – Vi har den här bilden av att sexköpare är någon som inte har någon utväg, en stackare som inte kan få sex på något annat sätt. Vissa hävdar att prostituerade behövs för att serva män som inte får utlopp för sina lustar men i själva verket rör det sig ofta om män som mycket väl kan få sex på hemmaplan. Det är något annat som driver dem, säger Katarina Wennstam.

smuts.jpgKatarina Mattsson har också intevjuat Wennstam i Metro – I Smuts riktas ljuset mot sexköparna:”Boken handlar ju inte bara om sexköp utan om manlig och kvinnlig sexualitet över huvud taget. – Ja, därför har dottern fått en så stor roll. Hon är 14 år, oskuld och tonårskåt, men känner sig så smutsig och blir så skamstämplad trots att hon inte gör något fel.”

I Svenska Dagbladet fanns det igår en artikel på två hela sidor om Smuts. Lina Kamlteg skriver i sin artikel: Hon sätter fokus på torskar: Man efter man i romanen visar sig vara en stor skit. Nästan utan reflektion tar de sig rätten att göra vad de vill med kvinnors kroppar. Och frågan som pockar på uppmärksamhet blir oundvikligen: Är det så här illa? Ja, lyder det säkra svaret.”

Den här boken och dess budskap oroar mig för jag antar att det är via sina kontakter med polisen och människohandels mål och de torskarna som där åker fast som Katarina Wennstam baserar sina kunskaper på och därmed karaktärerna i Smuts.

Jag tror att det är så idag att de Torskar som torskar är de som polisen får fast pga de spanar och ingriper mot gatuprostitutionen. Polisen försöker också sätta dit Torskar som de kan få fast i samband med spaning och utredningar av misstänkt människohandel och koppleri.

horekunden.jpg De poliser som jag pratat med har en rätt cynisk syn på den här gruppen av sexköpare, med all rätt. Jag har pratat med en polis som uteslutande jobbar med människohandel. Hennes erfarenhet var att många av sexköparna inte tog det så allvarligt när de förstod att tjejen de köpt sex av var ett offer för människohandel, (kanske för att de inte upplevt att hon var utsatt för tvång? – min kommentar). Det är först när sexköparna inser att de via sina sexköp har finansierat annan grov brottslighet som de tycker de har felat. Om horan är där frivilligt eller inte bryr sig inte alla om. Den här polisen hade också mött den här hemska inställning på annat håll i samhället.

Jag har ibland en hemsk känsla av att alla de sexköparna som vi oberoende eskorter vägrar träffa… de män som visar upp minsta lilla kvinnoförnedrande tendenser eller bristande respekt för oss hamnar som sexköpare hos mina kollegor på gatan eller hos traffickingoffer. Och är det dem sexköparna som skildras i Smuts så har vi mycket emot oss i debatten framöver.

kopasex4.jpgProstitution är idag verkligen ett mynt med två helt olika sidor. Bland de som säljer sex har vi den sexuellt frigjorda kvinnan som säljer sex med en enorm njutning och lust, som en kvalificerad tjänsteutövning, hon är en slags kompetent sexexpert. På andra sidan en kvinna satt i slaveri och utnyttjad av människohandlare. De raka mostasterna finns också bland sexköparna.

Men istället för att se på prostitution som ett mynt med två sidor så bör vi lägga de olika erfarenheterna, villkoren för att sälja sex och varför och vem som köper sex, på en linje istället, där motbilderna får
inta varsin ända på linjen.

kopasex5.jpgSedan kan man se var på linjen alla befinner sig. Givetvis måste man sedan ta med en massa andra aspekter då man försöker greppa det oerhört komplexa området som prostitution ändå är.

I debatten så målas det ofta upp två sidor av prostitution, en svart och en vit sida. Debatten blir tyvärr därför ofta låst. Vi får nog alla hjälpas åt att börja måla prostitutionen i färger.
.

Smuts
Albert Bonniers förlag
ISBN: 9100109339
.
Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har en stark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
.
Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad – utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
.
Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner – men vem är det egentligen som är skamlig?
.
Smuts är en spänningsroman och ett starkt familjedrama som landar mitt i debatten om sexköp och trafficking. Det är en skarp skildring av en värld där mäns rätt till kvinnors kroppar står över allt annat och där domstolarna väljer att titta åt ett annat håll.
.
Källa: Smuts – Bokus bokhandel

.Andra bloggar om: , , , , , , ,
, , , Pingat på intressant.se