sensualflower.jpgIdag är det roligt att debattera prostitution. Först och främst är det kul att läsa PhonePhuckers excellenta gästinlägg här på bloggen – ”Är prostitution fel – övertyga om du kan” och sen slår Lars Westerberg till igen med en härlig krönika i Helsingborgs Dagblad: Vad bevisar det egentligen om det finns lyckliga horor?

”Debatten om Petra Östergrens bok fortsätter. Recensionerna blev mindre förutsägbara än man kunde vänta. Få köper Petra Östergrens analys rakt av. Men man vågar ta intryck. För första gången på trettio år går vissa argument fram. Det är oerhört glädjande.”

”Vad bevisar det egentligen om det finns lyckliga horor? Bevisar det att prostitution är bra? Om man för varje lycklig hora kan hitta hundra olyckliga? Nej, men det måste väl bevisa att prostitution är dåligt endast i kombination med andra faktorer.”

Och så lyckades jag få in en artikel i Norrköpings Tidningar, se även hela artikeln här längs ner i inlägget.

Som jag tidigare skrivit så tyckte jag det var bra märkligt att Norrköpings Tidningar lät Zoran Alagic recensera Petra Östergrens nya bok Porr, horor och feminister då han som Margareta Winbergs pressekreterare gjorde en mängd uttalande om prostitution och sexköpslagen, uttalande som citeras och granskas kritiskt i Petra Östergrens debattbok. Resultat blev en oetisk recension, full av falska påståenden. I ett inlägg här på bloggen, Zoran Alagics lögner, redde jag upp en del av alla dessa felaktigheterna.

misar.jpgIdag kom den debattartikeln jag också skrev, in i Norrköpings Tidningar. Men ack, de satte rubtriken ”Ingen som säljer sex i Sverige behöver leva i misär”!

Ödes ironi tror jag… för efter att artikeln åkt iväg så påpeka Louise Persson för mig att vi visst det lever i en slags misär, en social misär pga stigmatiseringen och hon har så rätt så! Det tänkte jag inte på när jag skrev den meningen. För som Louise säger det finns ju andra misärer än de rent ekonomiska, som att vara rättslös, marginalserad och förtryckt, och det tragiska är ju att de som säger sig värna mest om människorna i själva verket är de som bidrar till denna misär. De är inte en del av lösningen, utan en del av problemet.

Blogge Bloggelito undrar också över rubrikvalet för dagens lagstiftning ” tvingar ju ut en del av de yrkesverksamma i en potentiell ipswichmisär.”

Man kan debattarera artikeln på NTs webbplast, det är bara att trycka på ”Tyck till” knappen så hamnar man på denna sidan och efter artikeln har då ett formulärfält dykt upp. Ska bli intressant att se om någon kommenterar och/eller debatterar min artikeln. På NT kan man lätt hitta både dagens debatt och pågående debatter.

roseline.jpg

Ingen som säljer sex i Sverige behöver leva i misär

När Petra Östergren i sin bok Porr, horor och feminister utforskar argumenten mot prostitution synliggörs den sexualsyn som ligger till grund för detta motstånd. Hon visar hur fusk, selektivitet, känslomässiga premisser, usel empiri och hård politisk lobbying har resulterat i att vi idag har en prostitutionspolicy som baserar sig på hypoteser och önsketänkande snarare än fakta.

fontkvinnan.jpgHon tar upp maktkampen om sanningen om vad prostitution är, och visar i sin maktanalys hur sexsäljares röster på olika sätt har tystats ned – såvida de inte är reformerade horor. Exempelvis har sexsäljare som inte passar in i den rådande prostitutionspolicyn stämplats som icke trovärdiga och oförmögna att förstå sitt eget bästa.

Margareta Winbergs tidigare pressekreterare Zoran Alagic har tidigare uttalat sig om prostitution, uttalanden som citeras och granskas i Östergrens bok. Inte helt oväntat kan man i Alagics recension (NT 2/1) hitta en mängd okunskap, lögner och manipulativ retorik. Det finns dock en djupt mänsklig förklaring till Alagics snäva tankevärld, och hela recensionen utgör i sig ett bevis för att Östergrens analys stämmer.

Sexsäljarna som Östergren berättar om trivs med att sälja sexuella tjänster; de är i grunden tillfreds med sin yrkesroll. Men enligt Alagic har deras röster ”filtrerats av intervjuarens raster” och han kritiserar Östergren för att inte se de många som befinner sig i prostitutionens misär, utan väljer att studera de få som står ut.

Inga som säljer sex aktivt i Sverige behöver leva i någon misär på grund av att de säljer sex – tvärtom. Men det är inte konstigt att Alagic skriver ”de få som står ut”, för just han hade naturligtvis aldrig stått ut med att sälja sex. Men Alagic kan inte göra sig själv till uttolkare av hela mänskligheten. Han jämställer också prostitution med människohandel. Då man själv inte kan förstå att andra, med en annan sexualsyn än den man själv har, kan ägna sig åt att sälja sex frivilligt, utgår man från att all prostitution sker av tvång.

Detta är måhända mänskligt, men resultatet av detta tankesätt är ökade risker och en mängd negativa konsekvenser för en redan hårt utsatt och marginaliserad grupp, sexsäljarna, en grupp som idag inte omfattas av de mänskliga rättigheterna. Kanske är det så bara för att en del inte förmår tänka längre och större, för att vi har olika syn på sexualitet, på grund av horstigmat och förtrycket mot den kvinnliga sexualiteten samt den stora faran med att inte vara politisk korrekt i ett hårt samhällsklimat, men frågan är om det är etiskt riktigt att låta detta fortgå.

Isabella Lund

Fotnot: Isabella Lund arbetar som fri, oberoende erskort. Namnet är en pseudonym.

roseline.jpg


Andra bloggar om: , , , , ,
, , , , , Pingat på intressant.se