khandel.jpgDen 27 december -06 kunde man i Stefan Lisinskis artikel: Prostitution på gatan ökar i DN läsa att gatuprostitutionen i Stockholm ökar igen och närmar sig nivåerna före sexköpslagen.

Man kan dessutom i ”faktarutan” läsa:

”I dag sker en stor del av sexhandeln i lägenheter. Kvinnorna kommer ofta från något annat land och affärerna organiseras av hallickar. De kan antingen dömas för koppleri eller, om de anses ha utnyttjat kvinnornas utsatta position, människohandel.”

Om man läser de raderna så tror den oinvigde att den så kallade inomhusprostitution mest består av utländska gästarbetare i händerna på hallickar eller människohandlare. I själva verket utgör den svarta och hemska sidan (tack o lov) bara en mycket liten del av all prostitution i Sverige.

antik_sex.jpgProstitutionsmotståndare blandar ihop sexuell människohandel med att sälja sexuella tjänster. Trots att den största delen av prostitutionen sker via Internet av Svenska oberoende sexsäljare som arbetar med att sälja sex med lust och glädje och absolut inte pga tvång som slavar i händer på människohandlare.

Men jag antar att DNs version är mer politisk korrekt, även om den inte är sann. (Ett mail med påpekande om saken till journalisten, Stefan Lisinski, har hitintills inte besvarats.)

Det var nog också mer politiskt korrekt att skriva att gaturpsrotitutionen har ökat, även om det heller inte var sant. I veckans Arbetare har Lina Flyrén skrivit en mycket bra artikel om prostitution och situationen på Malmskillnadsgatan samt hur prostitution kan skildras på olika sätt beroende på vem man pratar med: Lägesrapport från gatan I artikeln framkommer det också att:

På Malmskillnadsgatan intet nytt. Åtminstone inte de senaste åren. Sedan sexköpslagen infördes 1999 har gatuprostitutionen i Stockholm minskat med ungefär en tredjedel. Raija Dilén höjde därför på ögonbrynen den 26 december förra året när Dagens Nyheter rapporterade att antalet sexsäljare på gatan nu är nästan lika många som de var före 1999. Raija Dilén arbetar som uppsökande socialarbetare och hade själv intervjuats i artikeln. Hon säger att DN helt har missuppfattat saken

Lina Flyrén slutrader illusterar alla motsägande uppgifter hon får som journalist när hon ger sig ut för att ta reda på verkligheten.

RFSU har i åratal krävt en utvärdering av lagen och den borgerliga alliansen har välkomnat detta. Återstår att se vad och vilka den kommer att utgå ifrån. Finns det plats för flera, parallella verkligheter?”

Jag efterlyser lite mer hederlig journalistik i ämnen om prostitution. DN är ett riktigt skräckexempel på hur illa det kan bli.

dn.jpgBloggaren och individualistfeministen Louise Person har skrivit en utmärkt rapport om “Sexköpslagen och media“. Hon har undersökt ungefär 600 artiklar och notiser publicerade mellan 1998 och 2005 i DN och SvD. Det är rätt dyster att läsa hennes resultat. I den första delen som heter En analys av mediernas roll i befästandet av könsmaktsperspektivet så har Louise observerat att det råder i båda tidningarna en ojämn representation av perspektiv.

Medias syn på prostitution är skrämmande och det var därför riktigt befriande att läsa Lina Flyrén artikel som uppvisade god journalistik och hade en bra lägesbeskrivning av verkligheten där olika synpunkter fick komma till uttryck och där även sexsäljarnas röster för en gångs skull fick höras.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png