ologohed6.jpgMan kan nästan tro att sex i sig är skadligt när man läser vad människor skriver om oss som säljer sexuella tjänster. Ofta kan man t.ex. läsa att en majoritet av kvinnor som säljer sex har varit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Och sen kommer det inget mer. Men sammankopplingen mellan sexuella övergrepp mot barn och prostitution är gjord och naglar sig omedvetet in i ens undermedvetna.

Om vi antar att detta påståendet är sant, vilket jag starkt betvivlar, var finns då kopplingen mellan de sexuella övergrepp som dessa kvinnor utsattes för som barn och prostitution. Varför är det skadligt att sälja sexuella tjänster med automatik om man varit utsatt för övergrepp som barn? Eller håller man på att tjata om detta, för att man i det, finner en förklaring till varför vi är så knäppa så att vi säljer sexuella tjänster?

Jag har inte utsatts för övergrepp som barn men har precis samma inställning till mitt eskorteri och upplever det på samma sätt som de kollegor jag känner som har varit det. Min barndom var lycklig, deras var det inte, men vi tycker alla om att sälja sexuella tjänster och ingen av oss tar skada av det. Dessa kvinnor har klarat av de trauman de utsattes för och det påverkar inte dem i deras jobb som sexsäljare.

ologohed4.jpgDet finns kvinnor som inte klarat av sina trauman under barndomen lika bra och som säljer sexuella tjänster i ett ganska så destruktivt syfte. Precis som de kvinnorna som skär sig själva i underlivet för att hantera sin ångest. Det är ett destruktivt sätt att hantera ångesten. Men frågan är då om det är prostitutionen i sig eller kniven andra använder eller om det är övergreppen de utsattes för som är orsaken till deras trauma.

Samma sak med kvinnor som säljer sexuella tjänster för att finansiera ett missbruk av t.ex. alkohol, droger eller shopping. Vad är orsaken till det destruktiva och att dessa kvinnor inte mår bra. Att de säljer sexuella tjänster eller orsaken till att de gör det?

Om valmöjligheten att sälja sex inte fanns för dessa kvinnor tror ni då att de skulle må bättre? Orsaken till att de i grunden mår dåligt finns ju kvar liksom det destruktiva beteendet. Jag är rätt så övertygad om att de skulle få utlopp för sin destruktivitet på annat sätt.

Jag önskar lite mer logik i människors sätt att resonera kring frågor om prostitution. Ofta finns där ingen logik alls i det folk påstår. Man kan läsa artiklar efter artiklar sprängdfyllda med fördomar, ologiska slutsatser och ofta tyvärr rena fakta felen och lögner. Varför? När ska denna debatt om prostitution börja bli hederlig, logisk, tänkande och fördomsfri?

Det senaste exemplet på lögner står som vanligt förra EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (v) för. I måndags hölls ett seminarium om trafficking i Linköping. I Norrköpings Tidningar igår så stod följande:

ologohed3.jpg“ Marianne Eriksson tycker att det är anmärkningsvärt att offren är så märkbart färre i Sverige än i grannländerna…
– Den svenska sexköpslagen har fungerat preventivt. Det är inte bekvämt för hallickar att hålla till här, säger Marianne Eriksson. Kritiker menar att prostitutionen flyttat under jord och till internet. Marianne Eriksson hänvisar till undersökningar som visar att det inte är mer än cirka 200 svenska kvinnor som prostituerar sig på Internet.”

Hon tar sexköpslagen i försvar genom att hänvisa till någon undersökning som skulle visa att det bara skulle finnas 200 svenska kvinnor som säljer sex via Internet. Prostitutionsgruppen i Stockholm genomförde under 2005 en kartläggning av Internet prostitutionen. I Slutrapport från projektet Nätprostitution kan man läsa att från 1 mars till och med 31 augusti 2005, återfanns information om 327 individer som annonserade att de sålde sex i bara Stockholmsområdet. Dvs bara i Stockholm finns det minst 100 fler sexsäljare än vad Marianne tror finns i hela Sverige. Jag skriver tror för det hon brukar presentera som fakta visar sig ofta vara helt uppåt väggarna.

Mariannes siffra på 200 ska då jämföras med att man i samma artikel skriver så här: ”Enligt Rikskriminalens uppskattning omfatttar människohandeln med sexuella syften, så kallad trafficking, 400-600 kvinnor varje år i Sverige.” I den senaste rapporten om människohandel för år 2005 väljer rikskriminalen att inte gör någon uppskattning av hur många kvinnor som omfattas av människohandeln. Den uppskattade siffran är alltså gammal och inaktuell.

ologohed2.jpgDet finns mer ohederlig i rapporteringen kring detta seminarium. För ett år sen dömdes sammanlagt 9 personer för människohandel, medhjälp till människohandel eller koppleri i Norrköping. Ytterligare 8 dömdes för att ha köpt sex av dom östeuropeiska kvinnorna i Norrköping och Linköping. Men i länsstyrelsens pressmeddelande står det:
“År 2006 dömdes 17 personer för människohandel vid Norrköpings Tingsrätt…”

Hmm är det inte skillnad på att ha blivit dömd för sexköp och människohandels brott?

Ju mer jag granskar media och källor och ju mer jag själv också kommer i kontakt med media i samband med intervjuer och annat, ju mer förvånad blir jag över denna ohederlighet som råder. Både bland journalister och politiker. Frågan är varför man far med osanningar om prostitution och människohandel. Varför vågar inte media rapportera om sanningen? Varför ljuger så många politiker?

Louise Persson skriver idag om myten om traffickingexplosionen som bidde en tummetott: ”Låt mig rekapitulera ett debattskeende i Sverige som är något av det mest makalöst fabricerade i svensk modern mediehistoria. En motsvarighet som skulle nästan kunna ligga i linje med att det visar sig att Christer Fuglesang aldrig gjort en rymdfärd.”

Till sist är jag evinnerligt trött på alla dessa motioner och uttalanden från politiker om att man ska hjälpa kvinnor från gatan, mycket snack och lite verkstad som vanligt… Alldeles nyligen var BBC här i Sverige och gjorde ett reportage om prostitution som belyser hur denna hjälpen fungerar idag:

That night, we went to the only remaining street in the red light area where we were told that we would find working women. We met five women working as prostitutes. All were Swedish. Two of them had drug habits. But they said they had not been offered any help getting off the game. One was still waiting after six months for a drug prescription. She said that because there wasn’t supposed to be prostitution, there were no drop-in centres for health checks, and no-one handing out condoms or needles.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se .
..badge_intressant.png