sold.jpgIdag på fjärdesidan i Expressen finns en mycket viktig artikel – Svenska sexköpslagen räddade mitt liv – skriven av Natasja Tenjeva, författare till boken ”Såld”. ISBN: 9197574732 / 91-975747-3-2

Både i sin artikel och i sin bok berättar hon om tiden som traffickingoffer i Sverige. I dag lever hon under ny identitet och nytt namn och studerar på universitetet i S:t Petersburg i Ryssland. Hennes artikel är viktig för att den belyser hur vidrig sexuell människohandel är och jag hoppas att hon genom sin artikel kommer få fler människor att engagera sig i arbetet mot människohandeln.

Att slå sig till ro med att tro att sexköpslagen är ett effektivt vapen gynnar dock bara den sexuella människohandeln idag. För jag håller inte alls med henne om att det var sexköpslagen som räddade hennes liv. Jag ser sexköpslagen som ett stort hinder för att effektivt motarbeta den sexuella människohandeln.

utnyttjad5.jpgNatasja berättar i sin artikel om att hennes kunder trodde att de gjorde henne en tjänst när de köpte hennes tjänster, att de trodde att de ”hjälpte” en ung ryska till ett bättre liv.

De kunder som omedvetet köper sexuella tjänster av ett offer för trafficking vågar knappt ens anmäla sina misstankar idag till polisen och det största problemet är att de inte kan ställa upp och vittna eftersom de idag begår ett brott genom att bara ha för avsikt att köpa en sexuell tjänst.

Natasja skriver i sin artikel:

Det mest effektiva sättet att bekämpa människohandeln är att berätta sanningen om den. Så att alla de män som vill köpa sex förstår vilket lidande de orsakar. Att grannar inte blundar för vad som försiggår i lägenheten bredvid. Att de inte ser ner på ”hororna” och tror att alla som prostitueras gör det frivilligt.”

Och jag håller nästan helt med henne där, men sanningen om människohandel är också att det är skillnad på den och på prostitution och att sexköpare idag inte är medvetna om att det är traffickingoffer de ibland besöker. Och hur de ska undvika att besöka tvångsprostituerade kvinnor kan de idag bara få råd om hur på den här bloggen.

another_night.jpgI länder som har en annan lagstiftning än Sverige så samarbetar myndigheter med sexsäljare för att motarbeta människohandeln. Detta går inte idag med den prostitutionspolicy som råder i detta land. Hela förhållningssättet till prostitution leder till att man tar avstånd från alla som säljer sex, horstigmat blir värre.

Tänk om vi kunde samarbeta, tänk om myndigheter kunde arbeta aktivt med frågan på ett annat sätt än vad de gör idag. Jag har flera idéer om vad man skulle kunna göra. Låt oss t.e.x säga att det fanns en grupp av människor i varje svensk storstad som bestod av en sexsäljare, en socialarbetare och en polis + tolkar.

Om någon i gruppen upptäcker att en utländsk tjej börjar marknadsföra sina tjänster till kunder i staden (skulle tro att det är sexsäljaren som märker detta först eftersom hon vet var på Internet annonserna förekommer) så sätter man igång direkt att ta reda på mer. Sexsäljaren försöker etablera kontakt med tjejen, går inte det att etablera en direkt kontakt (vanligt då det handlar om människohandel) så bokar man en tid. Gruppen besöker tjejen och har då med sig tolk, broschyrer på alla slaviska språk och informerar tjejen om vilka lagar som finns i Sverige och frågar om hon behöver hjälp.

nosex.jpgJag tror att en tjejer utsatta för trafficking har lättare att våga öppna sig för en sexsäljare och berätta sanningen. Många av dem kommer ju hit, som Natasja, skriver för att de verkligen vill sälja sexuella tjänster… men de hamnar i händer på hallickar som utnyttjar deras situation så att jobbet istället blir rena helvetet för dem.
Och för dem som inte alls hade för avsikt att jobba med sex blir det fruktansvärt på mer än ett sätt. De tvingas att vara sexsäljare och får sedan leva med horstigmat i resten av sina liv, en del vågar inte återvända hem pga skammen de riskerar att mötas av.

Idag så kan vem som helst nästan se vilka tjejer man kan misstänka vara utsatta för trafficking bland de annonser som finns på Internet. Men ingen tar kontakt med dessa tjejer mer än enstaka sexsäljare som vill kolla upp om allt är ok med dem. En del som tillåter eskortannonser på sina webbplatser försöker också kolla upp vem det är som annonserar. Det finns också sexköpare som brukar kolla upp om de luktar misstänkt trafficking och anmäler anonymt till polisen om de misstänker något.

Och om polisen får ett anonymt tips från någon, så startar ev. en spaning mot verksamheten. Men för att kunna fälla någon för människohandel så måste de spana under lång tid och de måste skaffa tunga bevis och det tar tid och är svårt. Under tiden så marknadsförs tjejerna som frivilliga sexarbetare från Öst och ibland hinner hallickarna flytta tjejerna innan polisen kan slå till.

Jag vill upprepa mina slutord i min egen artikel på fjärde sidan i Expressen – Vi sexsäljare är emot människohandel, publicerad den 15/2:
Det behövs korrekt information som kan hjälpa oss att identifiera människohandel, tecken som man bör vara observant på som vanlig medborgare, sexköpare eller säljare, polis, socialarbetare eller sjukvårdspersonal. Det behövs också samarbete, praktisk handling och kreativa idéer. Men för att få detta samarbete till stånd måste horstigmat motarbetas, annars kan inte myndigheter och organisationer samarbeta med oss i branschen med de idéer och lösningar på problemet som vi faktiskt har. Så ge oss sexsäljare mänskliga rättigheter och låt oss tillsammans arbeta mot människohandeln. Eller är horstigmat allt för starkt?

sexual_trafficking.jpgMer information om människohandel hittar du på dessa fasta sidor:

.

Till sist dagens bloggtips…
Greta Garbo undrar vem är egentligen för sexköplagen och Blogge Bloggelito anser att sexköpslagen möjliggjorde Natasjas plåga.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ..

Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png

5 svar to “Ditt liv hade räddats tidigare utan sexköpslagen”

 1. stefan hallgren Says:

  I Natasjas analys, som sammanfaller med den radikalfeministiska, är trafficking alla sexköpares skuld. Detta är, menar jag, en felaktig analys. Skulden för olaga frihetsberövande, misshandel, tortyr, våldtäkt, bedrägeri, allt detta som hon har varit utsatt för, ligger primärt hos dem som har begått dessa handlingar, inte kollektivt hos alla sexköpare. Men visst, om en sexköpare vet (eller borde veta) att han utnyttjar någon som har blivit behandlad på detta sätt, då har han en delaktighet i skulden. Denna skuld kan dock inte kollektivt smetas ut på alla sexköpare, lika lite som skulden för hustrumisshandel kollektivt kan smetas ut på alla äkta män.

 2. Isabella Says:

  Ja det fattas som jag själv skrev i Expressen logik i resonemanget. Att förbjuda alla äktenskap skulle enligt sexköpslagsivrarna t.ex. vara ett mkt effektivt vapen både mot kvinnomisshandel och kvinnomord. Men de använder inte den typen av logik där.


 3. Tjejen vill sälja en bok. Tyvärr verkar debatten som alltid handla om huruvida vi vill att ”barn och unga kvinnor” ska ”tvångsprostitueras” (det vill vi alla, eller hur?), och vi kommer aldrig från Lilja-komplexet eller ”lycklig hora”-syndromet.

  Det är på den nivån man vill ha debatten.

 4. Isabella Says:

  Och det är en usel nivå att befinna sig på och en nivå där man aldrig kommer vidare eller något konstruktivt sker 😦

 5. sidekick Says:

  Tycker kritiken du möter på feminetik är synnerligen befogad

  http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?fid=4&mid=237797

  Rekomenderar folk att läsa där för att inte få den ensidiga och glorifierande bild som ”Sensuellqkonult” sprider propaganda för.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s