beaask.jpgJag är inte mycket för politik, eller rättare sagt partipolitik, men efter att ha tittat på gårdagens debatt i riksdagen mellan Beatrice Ask och Thomas Bodström angående hans interpellation – Resurser mot människohandel (2006/07:233) så skulle jag nog ha röstat (för första gången) på moderaterna om det var val imorgon. Debatten kan du se på riksdagens webb TV.

Thomas Bodström körde på med sin vanliga rätt så falskeliga retorik. Det var tjat om öronmärkta pengar. Men framför allt tjata han på om att Ask hade missat ett gyllene tillfälle att skryta för omvärlden om hur bra sexköpslagen är och hur bra den svenska polisen kan arbeta mot människohandel.

Bodström hade planerat att den svenska polisen skulle informera EUs inrikes och justitieministrar om deras framgångsrika arbete mot människohandel kopplat till sexköpslagen i höst under Finlands ordförandeskap. Det var enligt Bodström ett unikt och gyllene tillfälle för Sverige och allt var klappat och klart för detta, men Ask fullföljde inte det arbetet, den svenska polisen fick inte skryta inför EUs ministrar om sexköpslagen och Beatrice Ask fick massor med kritik för att hon lät det gyllene tillfället glida mellan hennes fingar.

beaask5.jpgTack och lov för att Ask struntade i att fullfölja vad Bodström hade planerat… då slapp vi bli utskrattade en gång till i EU sammanhang. Hon är klok den där Ask! Bodström försökte t.o.m. provocera henne genom att antyda att hon kanske hade röstat emot sexköpslagen när den infördes! Ask svarade då att det finns koppling mellan sexköpslagen och människohandel eftersom mycket människohandel sker för sexuellt ändamål. Hon sa att det funnits olika rapporteringar om när sexköpslagen varit framgångsrik och när den inte varit det. Men det senaste är att den faktiskt verkar fungera förhållandevis väl och att den varit till hjälp för polisen. Hon sa att moderaterna redan för ett par år sedan var klara över att de vill ha kvar sexköpslagen och att det finns fördelar med den. Hmmm, jag hoppas att hon ändrar åsikt i den frågan!

Bodström tog även upp det förslag han presenterade igår i SvD i en debattartikel tillsammans med Elisebeth Markström – Koppleri är människohandel, förslaget om att ta bort kopplerilagen och ersätta den med människohandel och grov människohandel. Ask svarade att 26 sekunder inte medgav henne att utveckla tankarna kring hans förslag. Hon sa att det finns skäl som kan tala för förslaget och skäl som talar emot det. Och hon påpekade att det finns en utredning som tittar på om man ska utvidga definitionen av människohandel i lagstiftningen.

beaask3.jpgAsk gjorde klart att hon vill arbeta med människohandel konkret. Hon tyckte vi skulle passa oss för att slå oss för bröstet och påstå att vi i Sverige har lyckats bättre än andra på det här området. Hon påpekade att det var under Bodströms tid som vi tappade bort 98 kinesiska barn som det uppenbarligen har handlats med och hon sa att det är skamligt att det är så.

Hon sa vidare att det är möjligt att situationen inte är värst i Sverige, hon tror inte det, eftersom vi ligger lite vid sidan av, men att vi har en väldig byk att arbeta med ändå. Hon tog upp att statistiken inte var speciellt lysande och att man i verkligheten faktiskt inte vet så mycket än om hur omfattande det här brottet är.

Hon tycker inte att Sverige kan slå sig för bröstet och säga att vi är världsbäst och inte en enda gång blanda hon in sexköpslagen på det sätt Bodström konstant gjorde. Hon nämnde den en gång bara. Hon klargjorde att människohandel inte bara handlar om sexuell människohandel utan även innefattar andra vidrigheter.

beaask4.jpgJag tycker Beatrice Ask var trovärdig och saklig och att se henne ”in action” ger mig lite hopp inför framtiden. Att slippa höra landets justitieminister använda sexköpslagen som ett argument i hur hon vill arbeta mot människohandel var riktigt, riktigt uppiggande idag, fast hennes parti anser att sexköpslagen ska vara kvar. Det var också kul att förstå att det Bodström var mest frustrerad över var att Sverige missade det gyllene tillfället att skryta i EU om sexköpslagen, det effektiva arbete mot människohandeln som svensk polis kan utföra tack vare sexköpslagen.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , .
.

Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png