torsk.jpgTorsken är en mycket svårfångad fisk, något som Expressen tydliggjorde igår med en hel rad av små lokala artiklar i ämnet. Det är få av mina och mina kollegors kunder som torskar dit helt enkelt, mycket, mycket få.

I Västerås fånga man ett stim torskar i samband med en kopplerihärva för 3 år sedan, sedan dess är det lugnt med att fånga torsk i den staden.
– Jag kan inte påminna mig att vi har några andra anmälningar om sådana brott, säger Peter Eriksson, förundersökningsledare vid Västeråspolisens våldsrotel. Polisens resurser behövs till annat arbete än den tidsödande spaning som krävs för att upptäcka sexhandeln på Internet. – Vi ser inte prostitution som något stort problem här hos oss, säger Peter Eriksson.

fanga_torsk.jpgI Karlstad är det också svårt att fånga torskar fast man ägnar sig åt spaning efter dem. – Vi har indikationer på att sexköp förekommer på en klubb i Karlstad, men vi har inga säkra bevis. För att sätta åt dem krävs kameror eller avlyssningsutrustning, säger Rolf Sandberg.

I Borås lyckades man fånga några torskar i en härva med människohandel för att par år sedan. Men sen är det tunt med anmälningar sexköpsbrott i Borås.
– Vi har gjort undersökningar men inte hittat någonting, säger Agneta Alkner, ställföreträdande utredningschef vid polisen i Borås.

Horstråk existerar inte i Örebro här har prostitutionen flyttat inomhus. – Tjänsterna annonseras på Internet via hemsidor, det är det vanliga. Därefter träffas man i lägenheter eller på hotell, säger Per Andreasson vid Örebropolisen. Rikspolistyrelsen är missnöjda med att bara två torskar har anmälts förekomma i Örebro sedan 1999 och ingen av dem dömdes för brott mot sexköpslagen. Polisen i Örebro försöker fånga torsk men… – Det är svårt. Eftersom lagen säger att det endast är brottsligt att köpa sex, inte sälja, har vi svårt att agera. Hade vi haft lagstöd att kunna börja i andra änden, det vill säga i säljdelen, och då hade det varit betydligt enklare att jobba med det här, säger Per Anderasson.

fulafiskar.jpgSamma sak i Uppsala bara två anmälda brott sedan 1999. – Vi har ingen egen grupp som arbetar för att sätta dit dem, säger Jörgen Pettersson, kriminalkommissarie vid Uppsalapolisen.

I Östergötland inser polisen Ronald Malmkvist att detta är ett svårt polisarbetet eftersom brottet innebär ett avtal mellan en kvinna och en man. – Sexköp skiljer sig från andra typer av brott eftersom det inte finns en anmälare. Alltså måste vi på egen hand få kännedom om att brott begås. Vi får ingenting gratis som när det till exempel gäller ett bilinbrott då händelsen anmäls till polisen, säger han.

– Vi måste nästan komma på de inblandade i själva akten, eller att det ligger en använd kondom på nattuksbordet och det överlämnas en summa pengar, säger han. – Vi håller nu på att utbilda en Internetspanare. Brottsligheten bedrivs i allt högre grad på Internet. Det gäller även narkotika och stöldgods. Polisen måste följa med i utvecklingen och rätta sig efter verkligheten. Det innebär att vi måste ändra våra rutiner vilket kan ta tid, säger Roland Malmkvist.

fiskigt.jpgUnder våren 2006 avslöjade Jönköpingspolisen en kopplerihärva på Kafé Verona i Gislaved.
– Vi misstänker att sammanlagt sex män köpte sex på kaféet i Gislaved, säger Veronica Fransson.

I Jönköping arbetar endast Veronica Fransson med sexköpsbrott.
– Vi vet att flera kvinnor i länet säljer sex över nätet. Vi har även fått enstaka tips om personer som säljer sex i stans hotellbarer vid olika mässor, men vi har inga konkreta bevis, säger hon.
.

Enligt statistiken ser Västerbotten ut att vara befriade från torskar. – Få anmälningar betyder inte att vi är skonade från dessa brott. Det kan även innebära att vi inte kommer åt dem, säger Rolf Edström. – Vi vet att det förekommer sexköp över Internet i länet, men det sker inte organiserat. Ofta är det enstaka personer som annonserar, säger han.

mermaid.jpgÅr 2005 åkte 247 torskar fast i Malmö sedan Skånepolisen sprängt bordellen på solariet Solsippan i Malmö. – I dag sker troligtvis sexköpen mest på svartklubbar och hotellrum via eskortflickor, men det är inget vi kunnat bekräfta fullt ut, säger Thomas Servin, på kriminalunderrättelsetjänsten i Malmö. – Varje dag annonserar ett hundratal över nätet. Många sexsäljare i Skåne har egna hemsidor. Det blir svårare för oss att jaga dem eftersom det inte är förbjudet att sälja sin kropp i Sverige, säger han.

Och Expressen fick inget napp, för ingen polis ute i landet tycks tycka att sexköp är ett allvarligt brott som man lägger ner resurser på, man får ju inte in ens några anmälningar! För vem är som sagt brottsoffret? De torskar man fångar hamnar i näten man kastar ut för att fånga de riktigt fula fiskarna, människohandlarna och hallickarna. Övrig torsk kan simma lugnt i de svenska farvattnena.

finafisken.jpg Ingen polis uttalar att de är nöjda med sexköpslagen och i en tidning idag så kan man absolut inte förmedla en sådan bild. Och då vet man ju på Expressen vem man ska ringa.

Man ringer Anders Gripenlöf som har arbetat som chef på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp i sju år. För han är nöjd med den nya sexköpslagen.

– För att bekämpa prostitutionen måste man ständigt ligga på och jaga torskarna. Lagen gav oss den möjligheten. – Det räcker inte att nöja sig med enskilda punktinsatser och sedan luta sig tillbaka. Då hinner marknaden återhämta sig, säger Anders Gripenlöf. Att Anders Gripenlöf tar till allt i sin kamp mot prostitition vet vi sedan gammalt, han ställer också gärna upp i media och uttalar politiskt korrekta uppfattningar som att t.ex. all prostitution sker av tvång.

netskin.jpgI Expressens artiklar framgår det helt klart att polisen inte kan sätta dit sexköpare för ett brott med en straffskala motsvarande snatteri. Brottet skulle behövas betraktats som grovt och därmed tillåta telefonavlyssning och andra spaningsinsatser för att man ska kunna få någon fredlig torsk på kroken. Och kan man ha ett grovt brott utan ens ett brottsoffer? De få torskar man fångar, fångas nästan alltid i samband med stora koppleriutredningar eller i samband med att sexuell människohandel utreds.

Polisen, med undantag för poliser som Gripenlöf, Trolle, vet skillnad på prostitution och människohandel. De vet och inser skillnaden på en kvinna som säljer sex av eget val och på en slav i klorna på en hallick. De inriktar med all rätt sitt arbete på grovt koppleri och människohandel. Och det är gott. Lägg gärna ut era nät för att fånga de fula fiskarna men låt oss nymfer få ha våra goa, rara torskar ifred!
.

nymfer.jpg

..
...Expressen artiklar från igår:

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png