antitrafficking.jpgFör ett par veckor sedan argumenterade jag emot sexköpslagen som ett effektivt vapen mot människohandel i min artikel på fjärde sidan i Expressen – Vi sexsäljare är emot människohandel.

Jag påpekade då:
– att det förekommer människohandel för andra ändamål än sexuella tjänster och det inte är själva branschen i sig som möjliggör människohandeln.
– den mycket konstiga logiken i sexköpslagsivrarnas argument med att hävda att lagen är ett effektivt vapen mot människohandel.


Och jag undrade om de som tror att sexköpslagen fungerar mot människohandel också vill att vi t.ex. kriminaliserar alla som anlitar hjälp för hemarbete bara för att det finns kvinnor som har sålts och tvingats till hushållsarbete? Och i
går läste jag en artikel och fick då mer vatten på min kvarn än vad jag någonsin skulle kunnat tro i den här frågan. I förra veckan släppte nämligen IOM en ny rapport om människohandel och den handlar om hur trafficking verkligen ser ut idag.

trafficking2.jpgRapporten visar att människohandel i första hand INTE handlar om prostitution. 3/4 delar av trafficking sker för slavarbete inom helt andra områden än prostitution.

Jag kan inte låta bli att undra vad våra svenska politiker nu ska göra för att bekämpa människohandel när dessa fakta presenteras. Ska de införa en lag som förbjuder att man anlitar arbetare inom alla de områden där slaveriarbete förekommer?

På Europaportalen.se finns igår en artikel om IOMs rapport – Slavarbete vanligare än prostitution vid trafficking, skriven av Anders Selnes och i den kan man läsa:

  • IOM uppskattar att 225 000 personer från Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Bulgarien och Rumänien blivit utsatta för människohandel så kallad trafficking sedan 1991.
  • Något oväntat visar rapporten att de allra flesta fallit offer för slavliknade tvångsarbete och INTE prostitution.
  • Tre fjärdedelar av traffickingoffren har hållits i slavliknade arbetsförhållanden inom jordbruk, byggsektorn och tiggeri.
  • Bland de bakomliggande orsakerna till trafficking anges fattigdom (låga löner och hög arbetslöshet i hemlandet) och bristande information om utlandsarbete.

fredric.jpgSvensken Fredric Larsson har arbetat mot människohandel i sju år och är regional koordinator i traffickingfrågor på IOM i Kiev för Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Bulgarien och Rumänien. Han säger i artikeln:
– Detta är den första undersökning som jag känner till som försökt att närmare uppskatta antalet offer för trafficking. – Att inte prostitutionen hade en större andel är något överraskande. Vi kommer nu att öka våra insatser när det gäller bekämpandet av arbetsslaveri. – Ukraina har gjort väldigt mycket de senaste åren för att komma till rätta med trafficking. Just nu arbetar 500 poliser speciellt med att bekämpa trafficking.

Allt för många politiker har blandat ihop människohandel med prostitution vilket man kan se i riksdagens arbete om man tittat på motioner, skriftliga frågor och interpelliationer. Så fort man tar upp frågor om människohandel så tar man alltid upp prostitution och sexköpslagen. Bara häromdagen så föreslog Bodström i en debattartikel SvD den 20/2 – Koppleri är människohandel – att kopplerilagen skulle döpas om och bli en lag om människohandel istället.

Fredric Larsson på IOM sa i en artikel i SvD den 22/3-06 – Expert på trafficking sågar EU:
– Att inte bli såld är en basal mänsklig rättighet. Men många mottagarländer, dit offren förs, är inte intresserade av att samarbeta. EU och Europol är mest intresserade av det som sker inom EU och Interpol har 1,5 tjänst som ägnar sig åt människohandel, säger Fredric Larsson. I Vitryssland och Ukraina satsar man hårdare; enbart i Ukraina arbetar 400 poliser mot människohandel.

olegukrania.jpgI en broschyr från SIDA- Vi låter oss inte bli lurade! – kan man läsa om IOM arbete och om hur man bekämpar trafficking.

Läraren Oleg Litvak har varit utsatt för människohandel. Han blev lockad att jobba på ett byggföretag. Men när han kom fram tog de hans pass och vägrade att betala lön under flera månader.

De låste in honom och slog honom och när han till sist släpptes fri, blev han utkörd ur landet. Han har fått hjälp att öppna en egen kopieringskiosk i sitt hemland Ukraina.

Jag tror mycket på kunskap och fakta, det skrämmer mig lite att våra beslutsfattare kan införa lagar och fatta beslut på hypoteser och inte på fakta. Att man för diskussioner om mig, mina kollegor och vårt gebit utan att veta vilka vi är och vad vi gör. Att man tar upp frågor kring människohandel och pratar högt om detta utan kunskap samtidigt som man inte visar någon effektiv handlingskraft mot problemet. Det finns ett problem med människohandel idag i Sverige men det är bara en del av det problemet som handlar om sexuell människohandel. Om man bara pratar människohandel i samband med prostitution så missar man fokus på andra problem som handlar om trafficking.

manniskohandel2.jpgI t.ex. en artikel i DN den 14/2-07 – Insmugglade tonåringar tvingas till brottslighet – berättar socialsekreterare på Maria Ungdom om andra problem som finns kring trafficking. Förra året kom polis och socialtjänst i Stockholm i kontakt med 71 barn och tonåringar som man misstänker har smugglats hit för att begå brott alternativt tigga. Myndigheterna har svårt att identifiera barnen eftersom de inte säger så mycket. Några av barnen har omhändertagits för att skydda dem från kriminella vuxna som utnyttjar dem.

Människohandel är ett stort problem som berör mänskliga rättigheter internationellt, det handlar om slaveri som vi kanske trodde var utrotat. Att bekämpa slaveri och arbeta för alla människors mänskliga rättigheter kan tyckas vara självklart. I Sverige väljer tyvärr politiker en väg där man blandar ihop äpplen och päron och där man i sin iver för att stoppa den sexuella människohandel medvetet väljer att kränka sexsäljares mänskliga rättigheter och förvärra situationen för redan utsatta människor.
..


.
Dagens lästips blir en varm rekommendation att besöka Sunnys blogg och läsa den spännande historien om – När den lilla horan försvann.
.
roseline.jpg
..
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
. .
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png