icrse.jpgVilken yrkesgrupp i Sverige kan man stifta lagar kring utan att ens höra dem som det berör? Vilken yrkesgrupp i Sverige idag nekas inträde till fackliga organisationer?

Vilken annan grupp av människor kan man diskutera och spekulera vilt kring och om på tidningars ledar-, debatt och kultur sidor utan att låta den gruppen själva komma till tals?

Vilken annan grupp av människor har socialstyrelsen rapporterat om utan att höra dem själva och istället förlitat sig på uppgifter från myndigheters uppfattningar om den här gruppen?

Tror ni man hade i Sverige idag kunnat göra så här mot någon annan yrkesgrupp, en religiös minoritet eller ett folkslag från en annan kultur utan att det hade blivit ett ramaskri om mänskliga rättigheter, rasism och diskriminering?

Men man gör detta mot oss som säljer sexuella tjänster och man gör det med allmänhetens godkännande för det är få, mycket få personer som vågar protestera mot denna behandling av oss. De få som gör det drabbas direkt och attackeras av det ledande etablissemanget med lögner, förtal och smutskastning utan dess like.

icrse2.jpgVarför finns det inte fler människor med civilikurage i detta landet? Varför är det självklart i andra länder att organisationer och feminster ställer sig på sexarbetares sida i deras kamp för mänskliga rättigheter men INTE i Sverige?

Idag är det den internationella dagen för sexarbetare.

En dag att påminna alla om att det enda vi kräver är precis samma mänskliga rättigheter som alla andra. De mänskliga rättigheter som våra regeringar har skrivit under att följa. De mänskliga rättigheterna vi saknar idag.

Här är några exempel på hur situationen i Europa ser ut för oss som säljer sexuella tjänster eller arbetar med sex:

Österrike
Sexarbetare utsätts för påtvingade hälsokontroller medan andra sexuellt aktiva medborgare i landet slipper dessa. Detta förstärker bilden av att en sexarbetare är ”smutsig”.

Frankrike
När en sexarbetares barn når myndig ålder så kan han/hon åtalas för att leva på en sexarbetares förtjänst.

icrse3.jpgGrekland
Här är sexarbete lagligt och sexarbetare registreras men en sexarbetare kan inte gifta sig. Om de ändå gifter sig så kan de inte fortsätta jobba lagligt för då mister de sin licens.

Italien
Polisen kan beslagta, kasta bort och/eller bränna egendom som tillhör sexarbetare.

Portugal (och i många andra länder)
Sexarbetare riskerar att förlora vårdnaden om sina barn bara pga av att de säljer sexuella tjänster. Dvs de behöver inte visa att de verkligen är olämpliga som föräldrar, att vara sexarbetare räcker.

Ryssland
Polis hotar sexarbetare med att de kan bli sålda som sexslavar och tvingar till sig sex utan att betala för sig.

icrse6.jpgSpanien
Sexarbetare på bordeller måste genomgå och betala själva dyrt för hälsokontroller. Resultaten behandlas inte konfidentiellt!

England
Gatuprostitution är här olagligt vilket medfört att t.ex. vissa organisationer fotograferar, identifierar sexarbetare på gatan och informerar allmänheten om detta på plakat som sätts upp för allmänhetens beskådan. Gatuprostitution sker på undangömda platser som i Ipswitch.

Sverige
Jag har rätt att sälja sexuella tjänster men min inkomst för det arbetet kan beslagtas av staten eftersom det är inkomster från brottslig verksamhet, mina kunder begår ju ett brott när de köper tjänster av mig. Konstigt nog kan jag också skönstaxeras för dessa inkomster, dvs jag ska skatta för dem, men ingen vet riktigt hur. Jag har inte rätt att arbeta tillsammans med någon eller inomhus i en egen arbetslokal. Jag kan inte anlita hjälp från andra. Jag tillåts inte delta i den offentliga debatten på landets ledande dagstidningar under det anonymitetsskydd jag behöver. Jag riskerar att vräkas om det kommer ut att jag är en hora, jag riskerar att bli av med mitt vanliga jobb och förlora vårdnaden om mina barn.

icrse5.jpgHoror tycks vara en grupp som man tycker att man kan behandla lite som man vill. Mänskliga rättigheter är därför fortfarande idag något vi slåss för i Sverige, i Europa och i världen.

I oktober 2005 hölls ”The European Conference on Sex Work, Human Rights, Labour and Migration” i Bryssel, Belgien. Mer än 200 delegater från 30 olika länder kom för att göra sina röster hörda. Ett resultat från konferensen är bla. dokumentet Declaration of the Rights of Sex Workers in Europe som baserar sig på de fördrag om mänskliga rättigheterna som Europas länder har skrivit under:

The Declaration
All individuals within Europe, including sex workers, are entitled to the following rights under international human rights law. All European Governments are obliged to respect, protect and fulfil:

I. The right to life, liberty and security of person

II. The right to be free from arbitrary interference with one’s private and family life, home or correspondence and from attacks on honour and reputation

III. The right to the highest attainable standard of physical and mental health

IV. The right to freedom of movement and residence

V. The right to be free from slavery, forced labour and servitude

VI. The right to equal protection of the law and protection against discrimination and any incitement to discrimination under any of the varied and intersecting status of gender, race, citizenship, sexual orientation etc

VII. The right to marry and found a family

VIII. The right to work, to free choice of employment and to just and favourable conditions of work

IX. The right to peaceful assembly and association

X. The right to leave any country, including one’s own, and to return to one’s own country

XI. The right to seek asylum and to non-refoulement

XII. The right to participate in the cultural and public life of society

icrse7.jpg

These human rights are established in international treaties that European Governments have agreed to uphold.

Moreover, most treaties contain a non-discrimination clause, stipulating that these rights should be applied without discrimination on any ground, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth or other status. In addition the UN Human Rights Committee has stated in General comment 15 – “each one of the rights of the Covenant must be guaranteed without discrimination between citizens and aliens”.

Although these rights apply to all human beings, the experience of sex workers all over Europe is that States do not respect, protect, fulfil and promote their rights on the basis of equality with other nationals.

We hereby declare the rights of sex workers in Europe and urge European Governments to ensure compliance with them.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , ,

..
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png