slaveri3.jpgI dagens huvudledare i Sydsvenska Dagbladet berättar man att vi idag firar att det var 50 år sedan Romfördraget undertecknades och att det var 200 år sedan Storbritannien och USA förbjöd slavhandeln. ”Idag antas mellan 12 och 27 miljoner människor arbeta under slavliknande förhållanden. Det är lika många som under 300 år skeppades från Afrika.”

”Slaveri idag är inte detsamma som för 200 år sedan. Dels är det förbjudet – enligt folkrätten ett brott mot mänskligheten.
Dels har definitionen av slaveri breddats, vilket naturligtvis inte gjort utnyttjandet mindre omänskligt. Runt 1,2 miljoner barn blir varje år offer för människohandel, enligt den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE, och tvingas arbeta som sexslavar eller barnsoldater, i jordbruk eller privata hem. FN:s arbetslivsorganisation, ILO, har beräknat antalet till mellan fem och sex miljoner. … År 2007 finns det fortfarande människor som blir värderade som varor och behandlade som djur. Än idag finns det människor som knappt ses som människor, och för vilka frihet är något ouppnåeligt”

blandas.jpgDetta är naturligtvis fullkomligt vidrigt! Men det är viktigt att vår avsky inför detta inte blandas ihop med alla fördomar och myter om prostitutionsom som vi möts av dagligen.

Solidariten vi känner för offer för slaveri får inte blandas ihop med människors oförståelse och okunskap om sexarbete.

När detta sker så sker det på bekostnad av de mänskliga rättigheterna för sexarbetare.

När man stiftar lagar som sexköpslagen och tror att den ska minska efterfrågan på ett mänskligt behov som sex och senare motivera den med att den också motverkar människohandel så håller inte logiken i resonemanget.

Dagens lagstiftning i Sverige bidrar till att sexsäljare utsättas för ett allmänt förtryck i form av diskriminering och social skam och i detta upprätthålls fördomar och stereotyper. Trots att lagen påstås vara till för sexsäljarnas skull är det tydligt att lagen är snarare mer till för att skydda samhället mot ett fenomen som inte gillas.

I Sverige är det lagligt att sälja sexuella tjänster, men kriminellt att köpa dem och enligt en dom i förra vecka i kammarrätten ska sexsäljare skatta för sina inkomster, men ingen vet riktigt hur. Det finns skyldigheter för oss som säljer sexuella tjänster… men vad har vi för rättigheter? Vi riskerar att vräkas om det kommer ut att vi säljer sexuella tjänster, vi riskerar att bli av med våra vanliga jobb och förlora vårdnaden om våra barn. Vilken grupp i Sverige nekas möjlighet till samarbete med andra och arbeta säkert i egna lokaler? Andra länder vägrar anamma den svenska lagstiftningen för att de är emot ett sådant förtryck och för mänskliga rättigheter för alla. Men vilken solidaritet möts vi av i Sverige?

slaveri1.jpgSlaveriarbete finns inom sexbranschen men ännu mer inom andra branscher. Tre fjärdedelar av traffickingoffren från länderna Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Bulgarien och Rumänien har hållits i slavliknade arbetsförhållanden inom jordbruk, byggsektorn och tiggeri – källa. Dessa offer för slaveri får inte glömmas bort och alltför ofta så pratar politikerna bara om människohandel för sexuellt ändamål trots att detta enligt IOM bara utgör idag 25% av alla människohandel i Europa.

I Danmark säger NECs nye chef, kriminalinspektören Kim Kliver att max en procent av de utländska sexarbetarna i landet är offer för sexuell människohandel och han ser ett problem med att man i media vill framställa alla dessa kvinnor som offer för sexuell människohandel.

I höstas skrev man t.ex. i Expressen/Kvällsposten att över 50 personer i Skåne ligger bakom sexhandeln med utländska kvinnor och att de är välorganiserade och tjänar grova pengar på att lura in människor i prostitution. Jag tyckte den siffran var enormt hög och något man kunde ifrågasätta sanningshalten i.

I veckan som gick dök det upp en artikel på Sydnytt som handlade om detta. Där kunde man läsa följande:

slaveri4.jpgFrån att i höstas ha känt till runt 50 personer som skulle kunna vara inblandade i människohandel med kvinnor så bedömde polisen att tio av dessa borde granskas ytterligare. Men efter ännu en sållning blev facit vid årets slut att man fick en enda man fälld. Och han fick bara en villkorlig dom för koppleri plus ett straffföreläggnade, som är att jämföras med böter.”

Claes Lundquist koordinator i nätverket Samverkan mot Trafficking säger i artikeln att detta kan bero på att flickorna inte vågar vittna, en annan är att personal på sjukhus, kommuner och andra myndigheter är rätt så dåliga på att känna igen när en ung kvinna kanske inte är i Sverige av fri vilja.

– Det är inte lätt att se om man inte vet vad vad man ska leta efter, så det krävs stora utbildningsinsatser av personalen på myndigheterna, säger Claes Lundquist.

På mina fasta sidor om människohandel finns exempel på sådant informationsmaterial och det gläder mig att de nu börjar inse att korrekt information om människohandel måste till för att man ska kunna stoppa detta fenomen. Frågan är om man avser att utbilda sexköpare också… eller de kanske till skillnad från andra ska kunna veta, trots att offer för sexuell människohandel uppträder och marknadsförs som frivilliga gästaarbetare.

Look Beneath the Surface!
Human trafficking is modern-day slavery – A victim of trafficking may look like many of the people you see every day.
Ask the right question and look for clues. You are vital because you may be the only outsider with the opportunity to speak to a victim. There are safe housing, health, immigration, food, income, employment, legal and interpretation service available to victims, but first they must be found.

.
Jag hoppas att man kommer arbeta fram ett liknande material här i Sverige som då är anpassat till svenska förhållande. Jag hoppas att en större kunskap ska spridas om vad människohandel egentligen är. Dels för att stoppa slaveriet men också för jag är uppriktigt trött på att man i media framställer all människohandel som sexuell människohandel och att politiker, debattörer, sk. feminister, skribenter och andra sätter likhetstecken mellan prostitution och människohandel. All migrering och alla utländska sexarbetare är INTE heller offer för människohandel.

fattigdom.jpgSlaveri ska stoppas!

Men snälla för inte den kampen med okunskap och fördomar.

För inte den kampen på bekostnad av sexsäljares mänskliga rättigheter utan att detta kan motiveras i vetenskaplig forskning.

Skapa mer frihet istället för mer förtryck och ge alla människor mänskliga rättigheter!

.
roseline.jpg

.

Tillägg skrivit under eftermiddagen.
Såg nyss att vår förre justitieminister och Inger Segelström skrivit en replik till Beatrice Ask i en debattartikel på SvD. Det påpekar i artikeln att socialdemokrater är för ett starkt samarbete mellan svensk och utländsk polis, osv. Det som får mig att reagera och idag vilja ge de här två politikerna en känga i röven är att de skriver: Sverige har gjort sig känt som ett land som tar strid för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet…

Bägge dessa politiker glömde och har glömt bort mänskliga rättigheter i samband med att de i tid och otid pratat varmt för den svenska sexköpslagen. De struntar fullkomligt i sexsäljares rättssäkerhet också. Segelström var dessutom en av politikerna bakom lagens införande och inga sexsäljare var involverade i den processen. Sexköpslagen har slagit hårt mot våra mänskliga rättigheter!

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , .
.

Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png