protra1.jpgTre nyheter tar jag upp idag och jag lovar att ingen av dem är ett första april skämt…

Brottsförebyggande rådet har belönat tre uppsatser om brottsoffer med pris och en av dem heter ”Prostitution och Trauman”. Nyfiken som jag är så tog mig en titt på uppsatsen. Den är skriven av Ann Wilkens som jobbar på prostitutionsgruppen i Stockholm. Det är alltså en kvinna som sexsäljarna i Stockholm kan få hjälp av OM de vill sluta sälja sex. I en gammal artikel i Aftonbladet säger Ann Wilkens: ”Alla prostituerade känner sig lika förnedrade och smutsiga”. Arbetet är hennes examensuppsats i en påbyggnadsutbildning i psykoterapi.

Studien har sökt svar på hur kvinnor med prostitutionserfarenhet ser på betydelsen av trauma för deras inträde i prostitutionen, traumas betydelse under tiden i prostitution och senare i läkningsprocessen. Handledare till hennes arbete är Hanna Olsson. Och de som känner till vem Hanna Olsson är… vet vad som komma skall, likaså alla som läst Petra Östergrens bok Porr, horor och feminister.

protra2.jpgFör Hanna Olsson är den som ligger bakom mycket inom svensk forskning och hela debatten om prostitution i Sverige och varför det har blivit som det blivit i Sverige. Hon jobbade som prostitutionsutredare på 70-talet och hennes analys av vad prostitution är har många motståndare och myndigheter senare använt sig av. Om man läser Petra Östergrens bok så får man en klar inblick i hur denna analys växte fram och det är rent ut sagt skrämmande att denna analys fortfarande används.

Och självklart har Ann Wilkens då naturligtvis tittat på prostitutionsutredningen från 1977 och hon citerar glatt från den:

”Prostitutionen handlade inte om kvinnans sexualitet och lust. Tvärtom visade det sig att hon på olika sätt skyddade sitt innersta genom olika strategier. Hon var inte närvarande i mötet med köparen utan svarade på hans förväntningar genom att spela rollen av ”horan”. Genom att simulera upphetsning kunde hon också påskynda hans utlösning. Prostitutionen handlade om ett ekonomiskt avtal där hon för pengar eller annan ersättning erbjöd sina kroppsöppningar för mannen att tömma sig i.”

protra3.jpgOch sedan fyller hon på med forskning från Sven-Axel Månsson… bla bla bla osv. Jag mår riktigt illa när jag läser sådant här… Dessutom får uppsatsen ett pris!

Menar Brottsförebyggande rådet att vi som säljer sex nu är brottsoffer, för vilket brott då i så fall? Undrar om man kan få brottsofferersättning för att vi som säljer sex beskrivs som vi gör i uppsatsen? Eller för att våra politiker far med lögner om oss och ämnet generellt… Eller vi kanske kan söka ersättning som brottsoffer för att samhället förtrycker oss och för att vi inte har mänskliga rättigheter, för att vi genom dagens lagstiftning utsätts för onödiga risker och våld…

Eller menar BRÅ att vi är brottsoffer pga de övergrepp, som en del tror att alla sexsäljare utsatts för i barndomen eller är det våldet som en del tror att skön sex är… ja för vi låter ju kunderna penetrera våra kroppsöppningar och tömma sig i dem! Vad tror ni? Ska jag söka pengar?

Ofta kan man t.ex. läsa att en majoritet av kvinnor som säljer sex har varit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Och sen kommer det inget mer. Men sammankopplingen mellan sexuella övergrepp mot barn och prostitution är gjord och naglar sig omedvetet in i ens undermedvetna.

skylt6.jpgJag har inte utsatts för övergrepp som barn men har precis samma inställning till mitt eskorteri och upplever det på samma sätt som de kollegor jag känner som har varit det.

Min barndom var lycklig, deras var det inte, men vi tycker alla om att sälja sexuella tjänster och ingen av oss tar skada av det. Dessa kvinnor har klarat av de trauman de utsattes för och det påverkar inte dem i deras jobb som sexsäljare.

Det finns kvinnor som inte klarat av sina trauman under barndomen lika bra och som säljer sexuella tjänster i ett ganska så destruktivt syfte. Precis som de kvinnorna som skär sig själva i underlivet för att hantera sin ångest. Det är ett destruktivt sätt att hantera ångesten. Men frågan är då om det är prostitutionen i sig eller kniven andra använder eller om det är övergreppen de utsattes för som är orsaken till deras trauma. Läs mer i mitt inlägg: Ologisk och ohederlig argumentation är tyvärr vardag
.

roseline.jpg

.
belle.jpgÖver till en gladare nyhet… Mitt i Amsterdams Red Light District på Oudekerksplein vid den gamla kyrkan avtäcktes igår en bronsstaty – Belle, en staty för att hedra alla sexarbetare i världen. Statyn är skapad av skulptören och artisten Els Rijerse på initiativ av Mariska Majoorden, en fd prostituerad som 1994 grundade informationscentrumet Prostitution Information Centre (PIC). Statyn syfte är att ära alla sexarbetare i hela världen och uppmamana alla att visa respekt för sexarbetare. Stayn vill också påminna alla sexarbetare om att de ska vara stolta över sig själva, att de ska känna sig starka och självständiga och fortsätta kämpa för sina mänskliga rättigheter. Via bloggen Amsterdam får ni här talet från evenemanget:

För alla de tusentals som tjänar sina pengar inom sexindustrin, i olika situationer och av olika anledningar. Den ena av fri vilja och den andra påtvingad. Den ena för att ha råd med dyra saker och den andra för att ha råd att föda sina familj.

belle2.jpgVi har alla våra egna åsikter och känslor angående detta och alla har rätt till dessa. Många av de problem som nämns är också sann, men idag handlar det inte om det.

Oavsett var och hur deras situation ser ut, alla prostituerade över hela världen har en sak gemensamt – de blir sedda på ett negativt sett av sin omgivning. I många fall är det milt uttryckt.

Vi känner till historier från våra egna kollegor som i sina egna länder blivit våldtagna av polisen, deras barn har tagits ifrån dem eller de har blivit frånskjutna av sina egna familjer.

Brist på respekt är något vi har gemensamt med varandra, över hela världen.

Läs också gärna:
belle3.jpg”Belle” honors sex workers
all over the world
.

Mellan gatustenarna på samma plats finns sen flera år tillbaks ett annat litet konstverk. En hand på ett ett bröst.

Det finns många liknande små konstverk i Amsterdam och konstnären brukar placera ut dem i hemlighet nattetid.

Man tror att de är gjorda av en en läkare som är konstnär på sin fritid. Myndigheterna har accepterat alla dessa små konstverk på villkoret att konstnärens namn inte avslöjas.
.

roseline.jpg

.
Det är många mil mellan Holland och Sverige när det gäller vilken typ av politik man bedriver om prostitution. Här i Sverige kan vi inte förvänta oss en stay som hedrar och istället får vi nog se upp för alla de medel samhället tar till för att förtrycka oss. Skatteverket verkar vara en myndighet man kommer använda sig mer av framöver.

Skatteverket jagar skattesmitare genom ett projekt som granskar personer med misstänkt låga inkomster och maskinellt nolltaxerade. De nolltaxerare som sorteras ut för en granskning är personer som förekommer i Bolagsverkets register. En annan grupp som fastnar i nätet är personer som har köpt bil. Och även allehanda ekonomiska transaktioner nagelfars av myndigheten, som om personerna har betalat räntor eller pensionsförsäkringar. En tredje bra källa för Skatteverket är tips från privatpersoner. Källa: Skatteverket klämmer åt nolltaxerare

skatt2.jpg”Vi har hittat några som har fastnat i vårt nät som är prostituerade och har köpt bil eller bostadsrätt. Vi är tvungna att beskatta det. Det anses som inkomst av näringsverksamhet”, säger Eva Bergholm Guhnby som är ansvarig för granskningen av personer med misstänkt låga inkomster och maskinellt nolltaxerade, som alltså inte får någon deklarationsblankett. Källa: Bilhandlare och prostituerade – här är skattefifflarna

Jag har själv aldrig jobbat som egen företagare men som anställd är man ju skyddad av flera lagar som ska se till att man har en dräglig arbetsmiljö.

Gäller arbetsmiljölagen för de som idgar en egen näringsverksamhet? Jag menar vi vet ju sen flera år tillbaks att vi som säljer sexuella tjänster ska skatta för våra inkomster och nyligen slog även en dom i kammarrätten fast detta. Men enligt lagen så kan vi bara bedriva vår verksamhet lagligt utomhus i riskfyllda miljöer. Vi har inte rätt att samarbeta med andra eller anlita tjänster från någon annan. Om det kommer ut att vi säljer sexuella tjänster så riskerar vi att bli av med våra hyreskontrakt, vårdnaden om våra barn och våra vanliga jobb.

skatt1.jpgSå hur sjutton ska vi skatta för våra inkomster utan att drabbas av horstigmat? Och de som säljer sexuella tjänster för att de hamnat på utmätning hos kronofogden och som inte fixar att leva på existensminimum, hur ska de kunna starta företag? Och de som jobbar som stripteasedansörer, de nekas ju inträde till fackliga organisationer här i Sverige!!! Och om de ska jobba som egna företagare… ja 2003 godkände inte skatteverket verksamhetsbeskrivningen ”stripteasedansös” så om de ska skatta för sina inkomster så tvingas de ljuga om vad det är för typ av verksamhet de bedriver.

Vad händer med de sexsäljare som åker fast i skatteverkets granskningar eller de som skönstaxeras efter tips från prostitutionspoliser som Anders Gripenlöf? Blir dessa sexsäljare skönstaxerade så tvingas de ju att fortsätta sälja sexuella tjänster om de inte vill dra på sig en skatteskuld för livet!

Ska vi sexsäljare skatta för våra inkomster i ett samhälle som medveten förtrycker oss? Ska vi skatta när vi idag inte ens har mänskliga rättigheter eller kan utöva vår proffesion i en säker arbetsmiljö? Man skulle kunna tro att detta är ett dåligt aprilskämt men tyvärr är detta vår verklighet.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png