svartfund9.jpgDet förekommer mycket svartjobb av utländska gästarbetare i Skåne. Polacker är t.ex. mycket populära att anlita som arbetskraft för de är pålitliga och jobbar som tusan. En artikel i Metro om detta, väckte en stillsam svart fundering hos mig…

Skatteverket hinner inte med att kolla upp alla tips som strömmar in om svartarbete. Oseriösa aktörer utnyttjar att utländska arbetsgivare kan låta folk jobba skattefritt i Sverige i sex månader. ”Byggfirmor, lantbruk, slakterier, åkerier är de branscher där fenomenet är vanligast. Det kan handla om allt från rent svartarbete, utan några som helst giltiga handlingar, till arbetskraft organiserad i utländska bolag.” Källa Metro

I en annan artikel berättar man att Kommunals fackliga ombud och skyddsombud vägrades tillträde till en gård där det fanns utländsk arbetskraft bl.a en 15 årig tonåring från Rumänien! På gården arbetade fyra rumäner och en delägare i företaget, vägrade låta facket prata med dem när de åkte dit för att kolla upp hur de hade det.

svartfund6.jpgTänk om skatteverket hade haft 35 anmälningar om misstänkt svartarbete av utländska sexsäljare på sitt bord. Vad tror ni hade hänt då… hade man ringt och tipsat polisen? Jag tror att man med automatik då hade tänkt att det handla om människohandel. För när det kommer till sexarbete så tror alltför många direkt att någon form av tvång måste finnas med i bilden.

Att andelen av utländska gästarbetare bland sexarbetare i Holland och Tyskland är högt ser man t.ex. som ett tecken på att legalisering är misslyckat i dessa länder, för om många utländska tjejer jobbar med sex i ett land så tror man naturligtvis att de har tvingats till det av människohandlare!

Polisen i Danmark säger att bara 1 % av de utländska sexarbetarna är offer för människohandel. Och IOM säger att människohandeln till 75 % handlar om annat arbete än sexarbete. Människor utsätts för slavliknade arbetsförhållanden inom jordbruk, byggsektorn och tiggeri m.m.

svartfund1.jpg

Vem reagerar mot detta förvridna synsätt på sexarbete? Vem tar fasta på fakta och inser att det säkert förekommer människohandel i Sverige framför allt inom helt andra områden än prostitution i Sverige?

Och varför reagerar man inte skarpare när man ser att barn i skolåldern från fattiga länder är här och arbetar på gårdar! Hur många fall av människohandel inom andra branscher än prostitution har man utrett här i Sverige? Har ni hört talas om något sådant fall?

Vem kommer rensa sockerbetsfälten i sommar, plocka våra äpplen, bär och jordgubbar och under vilka villkor?

Jag har sett hus fulla av utländska gästarbetare som gör väldigt lite väsen av sig i små samhällen runt om här i Skåne. Om man ringer på blir de livrädda. De finns även flera ställen där man kan se en lång rad med husvagnar stå uppställda lite undanskymt i närheten av åkrar. Hur är dessa människors arbetsvillkor? Hur många av dem är egentligen utsatta för slavarbete? Bryr sig politikerna om detta nu när de ska satsa 10 miljoner på att bekämpa människohandel (och prostitution)?

svartfund4.jpgFörra året tyckte många att facket var lite löjliga i Göteborg som gick så hårt åt den där tjejens salladsbar. Men den som åkte ut för att kolla vilka förhållanden som rådde på den där gården var inte polisen eller skatteverket initialt utan facket med skydsombud.

Fackliga organisationers intresse är att se till att människor har drägliga löner och arbetsförhållanden. Utan dem hade vi inte haft en så pass bra arbetsmiljö som vi ändå har här i Sverige.

De som hävdar att man kan stoppa människohandel inom sexbranschen med kriminalisering förstår kanske i skenet av detta varför det inte fungerar. En avkriminalisering och senare en legalisering kan däremot hjälpa till betydligt liksom att man samarbetar med sexsäljare i denna fråga.

Kommer den sexualsyn och den prostitutionspolitik som förs göra att ansvariga i detta land blundar för slavarbetet vi med allra största sannolikhet har inom många olika branscher här i Sverige?

svartfund.jpg

Jag tror inte på att det sätts staket mellan länder. Migrationen från fattigare länder är ett problem som man måste ha en human inställning till. För mig är det dock viktigt att alla som jobbar här i Sverige ska ha samma mänskliga rättigheter och anständiga arbetsvillkor.

Till sist… visst är ManPowers reklam bra och tänkvärd!

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png