forfarligkvinnosyn1.jpgFyra manliga elever på Osbecksgymnasiet i Laholm har erkänt att de besökt sexarbetare i samband med en skolresa till Tyskland för snart en månad sedan. Killarna är myndiga och det är helt lagligt att köpa sexuella tjänster i Tyskland.

Trots detta har denna lilla händelse blåsts upp som en skandal i media! Och på ett sätt är det en skandal – skandal att frågan tas upp på det sätt som den görs…

Elever gick på bordell berättade Aftonbladet den 7 april och i den artikeln så kan man läsa en del negativa reaktioner från elever.

– Vi fick höra hur kvinnorna såg ut nakna och andra äckliga detaljer. Det var stötande och jobbigt att se den kvinnosynen. Det är fruktansvärt hur man kan göra så på en skolresa, säger en elev. En elev som Aftonbladet pratat med vill att killarna stängs av från skolan: – Man kan bli relegerad om man misshandlar någon. Det här är ju mycket värre. Det är faktiskt olagligt i Sverige.

forfarligkvinnosyn2.jpgDessa uttalanden får en att undra om alla elever på denna gymnasieskola är uppfostrade med samma fördomsfulla syn på sexsäljare och samma puritanska syn på sex eller om det bara är så att Aftonbladet letat upp de få som har denna syn…

Idag skriver Hallandsposten att rektorn på skolan, Lena Stenbäck, tycker att det hela är förfärligt. ”Enligt Lena Stenbäck har fyra manliga elever nu erkänt att utnyttjat prostituerade under skolresan till Tyskland.
Jag undrar om Lena Stenbäck sa ”utnyttjat” eller är det Hallandsposten som anser att dessa killar har utnyttjat någon?

”… de inblandade riskerar nu efterräkningar, antingen i form av avstängning eller skriftlig varning men troligtvis det sistnämnda. – Jag tycker att man ska vara tuff och sätta gränser, understryker Lena Stenbäck.”

” Och vad tycker de andra eleverna på skolan? – En del är upprörda. De tycker att det vittnar om en dålig kvinnosyn, att det är för jävligt att man utnyttjar kvinnor på det här sättet och sedan går omkring och skryter om det.”

Är det inte lika förfärligt att ni utnyttjade städerskorna på hotellet där ni bodde? De som fick städa undan er skit? Eller de som laga maten till er på resan, diskade er disk? Vem har utnyttjat vem egentligen?

forfarligkvinnosyn3.jpgVad är det för syn på kvinnor ni har om ni med automatik tror att just de som arbetar med sex blir utnyttjade? Vad är det för syn på sex ni har när ni tycker det är förfärligt att några vuxna, myndiga killar gjorde en överenskommelse med sexarbetare om sex i utbyte mot pengar? Sex är inte en skadlig aktivitet på något sätt och det finns många kvinnor som arbetar inom detta gebit med stor lust och glädje!

Om eleverna får en skriftlig varning så kan vi börja prata om en stor skandal. Jag önskar innerligt att rektor Lena Stenbäck tar sig en riktig funderare över vad en förfärlig kvinnosyn egentligen är och vad en sådan beror på.

Tillägg
Blogge tycker att man ska polisanmäla rektor Lena Stenbäck och Aqurette frågar – Can You Spot the Johns? PRIS nätverket för sexsäljare, kunder och allierade har skickat iväg ett öppet brev till all personal och alla elever på skolan. Och jag sitter och slipar på en debattartikel om ämnet…

.

roseline.jpg

.
Med anledning av ”skandalen” i Laholm så tycker jag att det passar utmärkt att publicera ännu en av Pye Jacobssons gamla krönikor i Expressen. Den här mycket läsvärda krönikan känns högaktuell trots att den har några år på nacken. Den skrevs i samband med att Tyskland införde sin legalisering av prostitution 2002. Läs den!
.

forfarligkvinnosyn4.jpgSedan en tid har vi som bekant en lag i Sverige som förbjuder köp av sexuella tjänster. Beslutet om den nya lagen togs trots att den dåvarande prostitutionsgruppen lade in sitt veto emot den. Med lagen ville man komma till rätta med gatuprostitutionen och tydligt visa att Sverige inte accepterar ”könshandel”. Attityden var att all sexhandel i sig är ett problem och det grundade man på antagandet att alla människor som säljer sex på ett eller annat sätt far illa och därför var det viktigt att samhället visade att detta inte kunde tolereras.

Beslutet togs utan större intresse för vad sexarbetarna själva tyckte, de blev inte ens tillfrågade om vad de ansåg skulle kunna göras för att förbättra deras arbetssituation.

I andra EU-länder har de folkvalda varit något mer lyhörda. Senaste exemplet på det är Tyskland där man i fredags, med bred majoritet, antog förslaget att legalisera prostitution. Från och med årsskiftet har prostituerade samma sociala rättigheter som övriga anställda och egenföretagare. Prostitution var sedan tidigare inte olagligt och sexarbetare fick betala skatt på sina inkomster men enligt tysk lag var det osedligt att utöva yrket.

forfarligkvinnosyn5.jpgMed den nya lagen är tanken att diskrimineringen mot sexarbetarna ska försvinna i och med större social och laglig trygghet. Sexarbetarna får neka kunder, vägra utföra vissa sexuella tjänster och som vilken näringsidkare som helst ta hjälp av rättsväsendet vid utebliven betalning. Och eftersom riktiga arbetskontrakt nu kan upprättas får bordellägarna samma skyldigheter som andra arbetsgivare vilket man hoppas ska leda till mindre exploatering.

Bakom lagförslaget stod Socialdemokraterna och De gröna som fick med sig liberalerna och de flesta ledamöterna i kommunistpartiet, bara de konservativa röstade emot.

Uppenbarligen har man i både Sverige och Tyskland skapat dessa så olika lagar i samma grundsyfte, att ”hjälpa” framförallt kvinnorna i sexbranschen. Metoderna för att göra det skiljer sig dock åt avsevärt. Christine Bergmann, minister för kvinnofrågor i Tyskland menar att man hoppas på att den nya lagen i långa loppet ska kunna underlätta för kvinnor som vill lämna yrket när de nu får ett större socialt och lagligt skydd och kan ta del av det sociala skyddsnätet. I Sverige hoppas man att sexhandeln ska upphöra om man gör den så skambelagd, olaglig och svårarbetad som möjligt. Att sexarbetarna skulle kunna behöva social och juridisk trygghet nämns inte ens i debatten.

forfarligkvinnosyn6.jpgIntressant är också att lagförslagen i båda länderna drivits främst av kvinnliga politiker i feminismens namn.

I Tyskland har den mest framträdande attityden varit att det är upp till varje kvinna vad hon väljer att göra med sin egen kropp medan det i Sverige sedan länge har funnits en allmän ”sanning” att sexarbetande kvinnor inte är kapabla att fatta kloka beslut över huvudtaget, och absolut inte när det gäller sin egen kropp.

I Tyskland tog politikerna kontakt med sexarbetsorganisationen Hydra för att bättre förstå sexarbetarnas situation, i Sverige har våra folkvalda vid ett flertal tillfällen offentligt erkänt att de aldrig träffat en prostituerad eller besökt en porrklubb men ”självklart” varit emot både prostitution och pornografi.

Om de skulle uttala sig i andra frågor med så dåligt faktaunderlag och ringa kunskap skulle de utsättas för kritik men så fort det gäller sexbranschen är det helt accepterat att ha en åsikt utan att egentligen veta speciellt mycket. Eftersom sexarbete inte räknas som yrke förvägrar man sexarbetarna rätten att registrera ett näringsidkande företag. Inte bara prostituerade, utan även andra sexarbetare drabbas. T.ex. har kvinnor som jobbar med striptease oftast stora problem med att få sin verksamhetsbeskrivning godkänd av skattemyndigheterna. ”stripteaseshower” duger inte, men ”dansunderhållning” godkänns ibland.

forfarligkvinnosyn7.jpgI Tyskland och flera andra länder i Europa har sexarbetarna bildat nätverk och organisationer som politikerna blivit tvungna att lyssna på och ta på allvar och det är förmodligen enda sätter för sexarbetarna i Sverige att få fram sina åsikter och bli erkända som en yrkesgrupp och inte som ett samhällsproblem.

För en sundare och säkrare arbetsmiljö krävs det att samhället låter sexarbetarna få samma rättigheter och skyldigheter som alla andra inklusive rätten att arbeta utan att trakasseras av myndigheter och socialt stigmatiseras.

Först när man börjar lyssna på vad sexarbetarna har att säga kan man åtgärda de faktiska problem som finns i sexbranschen. Tills det händer är alla åtgärder och lagar bara ett slag i luften som förvärrar sexarbetarnas redan utsatta situation.

Pye Jacobsson

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png