norg5.jpgI Norge är debatten i full fart igen om man ska införa en sexköpslag. Huvudargumentet för att införa en sexköpslag i Norge är att man är rädda att Norge ska översvämmas av hallickar och människohandlare. Men debatten om prostitution i Norge handlar i grunden till stor del om ren rasism och moralpanik bland politiker!

Både regeringspartierna Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet har nyligen bestämt sig för att de vill införa en sexköpslag i Norge. Inom det tredje regeringspartiet Arbeiderpartiet finns det delade meningar om saken. Arbeiderpartiet i Oslo har lagt ett förslag om att partiet ska stötta en kriminalisering av sexsäljares kunder till partiets landsmöte den 19-22 april. Diskussionen där kan avgöra om Norge får en sexköpslag liknande den vi har här i Sverige.

Så sent som år 2003 såg Norge över sin egen lagstiftning kring prostitution. Man tillsatte då en arbetsgrupp som fick i uppdrag att jämföra en mängd frågor och aspekter mellan prostitution i Sverige och i Holland. Man ansåg då att ett sexköpsförbud inte var bra eftersom ett sådant förbud helt riktigt skulle slå hårdast mot de mest utsatta sexsäljarna, t.ex. kvinnor utsatta för människohandel.

Jag har läst flera artiklar om hur debatten förs i Norge och mycket känner man igen i argumentationen från debatten här i Sverige.

norg6.jpgEn av de sakerna som upprör mig mest är uttalanden från Agneta Borg, chef för prostitutionsgruppen i Stockholm. Hon påstår att människohandlare och hallickar i Sverige har pga sexköpslagen tvingats söka sig till nya marknader och att Oslo har blivit ett favoritställe i Norden.
– Nu har vi hört från flera håll att det är enklare att dra vidare till Norge eller stanna i Danmark eller Finland, där det inte krävs så mycket resurser och hemlighetsmakeri för att kunna hålla på med den typen av verksamhet, säger Agneta Borg.

Liv Jessen, chef för PRO Sentret i Oslo, tillbakavisar påståendena från Sverige om att Oslo nu blivit hallickarnas favorit. – Det skjønner jeg ikke logikken i. Norge er ett av de landene i Europa, sammen med Danmark og Sverige, som har minst prostitusjon, altså få som kjøper og få som selger. Det er omtrent likt i Norge og Sverige på tross av at vi har ulikt lovverk i forhold til sexkjøp, säger Jessen.

norg3.jpgAgnetha Borg påstår också att sexsäljarna på gatan i Stockholm inte har utsatts för större risker pga sexköpslagen. Hon säger till norsk TV: – Det finns ingenting som bevisar det, och vi har heller inte sett att det är på det viset. Tvärtemot menar Borg att sexköpslagen har haft flera positiva effekter, hon menar att synsättet på kvinnas kropp som en handelsvara är förändrat och menar att sexköpslagen har en normerande effekt.

Agneta Borg har nog totalt missat att läsa Petra Östergren magisteruppsats – Synden ideologiserad och förmodligen så har hon vägrat lyssna på vad både socialarbetare och polis har vittnat om. Att hon överhuvudtaget skulle lyssna på vad sexsäljarna själva säger finner jag inte troligt.

norg8.jpgRosinha Sambo håller inte med om att lagens effekter är positiva. Hon har sålt sex i 25 år och tar numera emot kunder i sin bil på Rosenlundsgatan i Göteborg.

Timmarna mellan torskarna är långa och inkomsten knaper.

Natten före vår intervju har hon blivit rånad på de 5 000 kronor hon tjänat in under de senaste två dygnen.

– Det var en kund som vägrade sätta på kondomen så jag ville inte knulla med honom. Då sprutade han över hela sin mage och bilsätet. Sedan försökte han tvinga mig att ha sex med honom fast han var helt kladdig och äcklig. Jag protesterade men han började slå mig. Jag tog fram min luftpistol men han var så stor och tog den ifrån mig. Polisen kom aldrig, trots att jag ringde. Till slut lyckades jag ta mig ur bilen och sprang därifrån. När jag kom tillbaka hade han tagit pengarna jag skulle ha till att förnya min sons pass i Köpenhamn.

Jag har själv pratat med flera socialarbetare och poliser som arbetar med prostitution och människohandel, bl.a. Agneta Borg. Min erfarenhet är att de som jobbar i nära kontakt med verkligheten, dvs poliser som spanar på gatan mot misstänkt människohandel och socialarbetare som träffar och lyssnar på sexsäljare, har en helt annan bild och åsikter i dessa frågor än vad deras chefer har.

Det är som att ju högre upp du kommer inom olika myndigheter ju mer pratar man i politiskt korrekta termer om sexköpslagen. Inför en journalist gör även andra det, folk vill ju ha kvar sina jobb. Men i det tysta och ju närmare verkligheten du kommer anser man att det är stor skillnad på prostitution och människohandel och man anser INTE att sexköpslagen är ett effektivt vapen mot människohandel.

jessen.jpgLiv Jessen, chef för Pro Sentret i Oslo och Arne Randers-Pehrson, rådgivare skrev igår en debattartikel i Aftenposten – Nei til kundekriminalisering – en artikel jag själv skulle ha kunnat skriva under: Sannheten er at mens mange norske kvinner er blitt utkonkurrert, har utenlandske med forskjellige hudfarger inntatt markedet og gjort gateprostitusjon synligere.

Debatten om å rydde opp på Karl Johan blir sauset sammen med å bekjempe menneskehandel. Kundekriminalisering blir vidundermiddelet.

I Norge fikk vi i 2003 strenge lover mot menneskehandel. Sverige har tilsvarende. I Sverige har ikke kriminaliseringen ført til at menneskehandelen er borte. Anmeldte menneskehandelsaker i Sverige var 44 i 2005. Samme år var det 10 anmeldelser i Norge.

Synd att vi inte har kvinnor som Liv Jessen som chefer för våra prostitutiongrupper i Sverige.

no2.jpgPrecis som i Sverige så sker majoriteten av all prostitution i Norge inomhus. Och på gatan har den mest utsatta gruppen av sexsäljarna befunnit sig, de som har missbruksproblem.
Jag har sökt efter svaret på vad som egentligen ligger bakom att man nu så plötsligt i Norge vill införa ett sexköpsförbud.

Ganska snabbt förstår man att andelen av kvinnor från Afrika och Östeuropa har ökat bland sexsäljarna på gatan och att ett litet priskrig har brutit ut mellan dessa och de norska sexsäljarna med missbruksproblematik. De afrikanska kvinnorna från Nigeria har varit lite mer påstridiga i sin marknadsföring gentemot kunder och heller inte hållit sig på de traditionella gatorna för prostitution och till skillnad mot norska sexsäljare så syns dessa kvinnor mer i gatubilden.

Turistchefen i Oslo,Tor Sannerud, vill förbjuda sexköp eftersom det blivit problem bland sexsäljarna. Han menar att många besökare i Oslo reagerar starkt på den omfattande prostitutionen i Oslo.

turistchefen.jpg– Det er til dels kraftige reaksjoner på den formen for salgsteknikk som noen av disse utlendingene bruker, og mange er svært forundret over at dette er tilstede i sentrum av en av verdens rikeste byer, säger Tor Sannerud.

Huvudargumentet för att införa en sexköpslag i Norge är att man är rädda att Norge ska översvämmas av hallickar och människohandlare. Men debatten om prostitution i Norge handlar i grunden till stor del om ren rasism!

Politiker har t.ex. föreslagit att man ska ändra i utlänningslagen så att kvinnor som man misstänker vara sexsäljare kan avvisas vid gränserna. Dvs kvinnor som kommer utan äkta man och från länder utanför västvärlden kommer upplevas som misstänkta sexsäljare. Det handlar med andra ord även om migrations- och gränskontroll, som legitimeras med argument att man vill göra något åt efterfrågan på sexuella tjänster och därmed sexuell människohandel.

norg4.jpgÖkningen av utländska kvinnor inom prostitutionen i Norge har triggat igång en slags moralpanik bland de norska politikerna och då skriker man att man vill införa en sexköpslag. Precis som Agneta Borg tror man inte att kvinnor från fattiga länder reser dit för att de själva valt att sälja sexuella tjänster utan alla måste ju vara dit lurade av människohandlare. För det finns ingen förståelse bland trångsynta människor att kvinnor själva väljer att jobba med sex!

Dubbelmoralen blir tydlig när man hävdar att kvinnorna från de fattiga länderna inte ska bli utnyttjade! Den rika delen av världen skapar förbud och stängsel runt sina länder.

Trots att slavhandel har funnits i tusentals år så är det nu en slags modefråga bland politiker att visa hur hårt man nu vill bekämpa människohandel. Det är också en bra språngbräda för en politisk karriär.

Innan påsk gick Uzoamaka Okoroafor (norsk-nigeriansk), ledare för African Cultural Awareness, ut i pressen och bad om ett sexköpsförbud eftersom andra kvinnor från Afrika av misstag har tagits för sexsäljare och de känner sig därför stigmatiserade.

norg1.jpgMot detta rasade sexsäljarna från Nigeria och när Dagsavisen träffade ett 20-tal av dem på ProSenteret sa de bl.a:

– Et forbud vil være det samme som å ta maten ut av munnen vår. – Nettopp disse menneskene burde vite hvorfor vi reiste fra Nigeria. Det er ingen jobb eller muligheter for oss der, selv ikke med utdanning. Men hvis de glemmer så lett kan de jo bare reise tilbake og se selv.

Stephanie säger att hon saknar respekt för det hon gör. Och att sälja sex är inget hon har tänkt sig att göra resten av livet. Men just nu är det en av de få möjligheter hon har och hon vet inte vad som skulle kunna hända om den möjligheten togs ifrån henne.

– Et forbud er ikke måten å bli kvitt trafficking og menneskehandel på. Tvert imot vil et slikt forbud sette oss i større fysisk og psykisk fare, tror Mary, og samtlige i rommet nikker og er enige. Sexsäljarna från Nigeria i Norge vill inte resa hem och om de skulle så behöver de beskydd, arbete, yrkesutbildning och pengar. Dessutom litar de inte på myndigheterna i Nigeria.

norg10.jpgPolisens arbete i Norge har ändrats. Nya poliser har börjat arbeta med prostitution och människohandel, de har gjort razzior mot massageinstitut som polisen känt till i åratal för att söka efter offer för människohandel och hallickar.

Sexsäljare och kunder har blivit telefonavlyssnade och en del politiker vill nu att polisen ska få befogenheter att ta till tvångsmetoder.
Klimatet hårdnar med andra ord tyvärr i Oslo.

Jag har hört av kollegor som varit i Norge och arbetat att man där har (eller har haft) ett fint samarbete med sociala myndigheter och polis. De hjälper till att varna för farliga kunder bland sexsäljarna, de kollar upp regelbundet att tjejerna mår bra.

Det skulle vara oerhört tråkigt om detta nu försvinner, för det kommer att försvinna om man nu inför en liknande prostitutionspolitik som man har i Sverige.

norg7.jpgDet skulle dessutom gynna människohandlare om man tvingar prostitutionen mer under jord och avbryter samarbetat med sexsäljarna och skapar samma misstänksamhet och dåliga förtroende som finns här i Sverige mellan sexsäljare kontra polisen och sociala myndigheter.

Gitte som själv är sexsäljare sedan 20 år tillbaks, reagerade kraftigt på att Oslo polisens traffickingrupp nu vill införa en sexköpslag.

– Det er helt tragisk at politiets spesialgruppe vil bruke ressursene på å jobbe mot horekundene og ikke bakmennene. Dette kommer til å ødelegge tillitsforholdet mellom politiet og de prostituerte.

gitte1.jpg– For å ta en horekunde, må politiet ha dokumentasjon for at det er sex inne i bildet og at penger blir overlevert. Da er det min telefon de må avlytte og meg de må overvåke, sier Gitte. Hun peker også på at kriminalisering av horekundene kommer til å tvinge de prostituerte bort fra gata og inn i leiligheter.

– Det blir mye vanskeligere for politiet å ha kontakt med jentene når de ikke arbeider ute. Men politiet er helt avhengig av å bygge opp et tillitsforhold for å få jentene til å vitne mot bakmennene, sier Gitte.

Tack och lov så finns det en del kloka politiker i Norge i ledande positioner. Ledaren i Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), tror att ett förbud mot köp av sexuella tjänster kommer bli ett hinder för polisens arbete. Hon menar att polisen traffickinggrupp måste arbeta i förtroende tillsammans med sexsäljarna för att kunna göra ett bra jobb.

– Et forbud blir en form for symbolpolitikk som kommer til å gjøre mer skade enn gagn. Det er utrolig viktig å vente til vi får evalueringen fra Sverige før vi fatter et vedtak om hva vi skal gjøre i Norge, sier Bjørnflaten. Nigerianere som bor i Norge vil kriminalisere sexkjøp. I alt 70 prosent av de prostituerte i Oslo er nigerianske. – Jeg forstår veldig godt at de føler seg stigmatisert og at det er vanskelig. Samtidig er jeg redd for denne renoveringstanken. At det som er vanskelig og vi ikke vil se, skal vi forby. Det mener jeg er enda et argument mot lovforbud, sier Bjørnflaten.

bekke.jpgBarne- och likestillingsminister Karita Bekkemellem önskar att Arbeiderpartiet inväntar en utvärdering av den svenska sexköpslagen.

– Vi vet derfra at et forbud ikke fører til at prostitusjon og menneskehandel forsvinner, men inntar nye arenaer. Dette er en debatt som pågår i mange europeiske land.

– Det er viktig å ikke lure oss selv og tro at et forbud løser problemene av seg selv, selv om det er en behagelig, konkret politisk løsning, sier likestillingsministeren.

Och justisminister Knut Storberget varnar anhängare av sexköpslagen, ett förbud skulle ha en mycket liten effekt, säger han. Han anser inte att erfarenheterna från Sverige talar för att Norge ska införa en sexköpslag.

storberget.jpg– Det er ikke grunnlag for å være bastant ut fra det man ser i Sverige. I det hele tatt bør man være veldig skeptisk når noen hevder de har veldig klare svar på hva som kan gjøres med prostitusjon og trafficking, da ringer i alle fall alarmklokkene hos meg, säger Storberget.

Han har fått stöd av Høyres André Oktay Dahl. – De samtalene vi har hatt med justispolitikere i Sverige, viser at et forbud ikke fjerner prostitusjon, men at den flytter innendørs. Nå tyder imidlertid mye på at trafikken er i ferd med å dukke opp på gata igjen, slik at ikke mye er oppnådd, säger Dahl.

Jag hoppas innerligt att kunskap, fakta, klokhet och en pragmatisk och human politik vinner över rasism, okunskap, fördomar, moralpanik, rasism samt karriärlystna politikers språngbrädor i Norge. Måtte de inte göra samma misstag som politikerna gjorde här i Sverige år 1999. Det är lätt att införa lagar men desto svårare att ta bort dem!
.

roseline.jpg

.
Artiklar från Dagsavisen:

Artiklar från andra medier:

roseline.jpg

.
Dagens lästips:
Fyrtiosjuan har kommit igång med att skriva på sin blogg!
Jag hoppas han fortsätter 🙂
Läs hans inlägg – En mänsklig rättighet

varskog1.jpgHelena och Hanna har startat en ny blogg – Svensk Sexualpolitik Idag
Och deras första inlägg är strålande!
”Vi önskar en sexualdemokrati där alla sexuella variationer kan vara delaktiga och uttrycka sig utan att tystas ned eller hotas. Vi är övertygade att det inte kan bli någon fullständig acceptans för någon av människans många sexuella uttryck (även vuxenattraherade heterosexuella sådana) förens något fundamentalt förändras i vår kultur och vårt samhälle. Kampen för de minst socialt accepterade sexuella minoriteterna är en kamp för alla. Vi väljer oftast inte vår sexualitet och de uttryck den tar varför det är ett brott mot det totala människovärdet att förtrycka en annan människa enbart för dennas läggning och att motarbeta hennes rätt att få uttrycka sig
och beskriva sina känslor och kärlek.”

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png