paprov1.jpg I Göteborg pågår nu en rättegång mot fyra hallickarna, tre män och en kvinna från Ryssland som åtalas för grovt koppleri. En del av åtalat gäller även människohandel. 20 sexköpare åtalas samtidigt för sexköp eller försök till sexköp.

Åklagare Thomas Ahlstrand yrkar på fängelsestraff för flera av sexköparna. Sedan sexköpslagen kom till 1999 har närmare 400 män dömts för brottet, men hittills har ingen sexköpare fått fängelse.

Thomas Ahlstrand vill därför nu att domstolen prövar om sexköp av en utländsk kvinna som kommit via trafficking till Sverige ska bedömas hårdare än andra köp av sexuella tjänster t.ex. av en tjej direkt på gatan.

Denna tanke kan jag förstå och till viss del sympatisera med men jag kan inte acceptera den så länge inte samhället upplyser våra kunder om hur de ska undvika att köpa sexuella tjänster av offer för människohandel. Man kan inte skuldbelägga våra kunder när det är så svårt att upptäcka tvångsprostitution.

paprov8.jpgOm människohandlare ska få ett stort kundunderlag så måste kvinnorna spela att de gör det helt frivilligt och det blir därför svårt för en kund att avgöra om en kvinna är utsatt för människohandel eller inte. De metoder som människohandlarna använder är mycket mer subtila än de som framställs i filmer som “Lilja 4ever” eller “Human trafficking”. Det finns inte någon större marknad för att sälja sexuella tjänster som sker av tvång och vi har redan en lag som skyddar kvinnor mot ren våldtäkt om det varit frågan om det.

En annan anledning att åklagaren i detta fall drar kunderna inför domstolen är att han behöver dem som bevispersoner. De ska alltså både åtalas och vittna mot människohandlare och hallickar! Männen kommer tvingas agera både som vittnen och brottslingar i samma rättegång? Går det ihop rent jurididkt? Hur bedöms ett sådant vittnes trovärdighet, kommer sanningen fram då? Detta är ju ett av problemen med sexköpslagen, kunder till offer för människohandel kan inte fungera som bra vittnen i rättegångar mot människohandel eftersom de själva begått ett brott.

paprov3.jpgEn annan sak som förvånar mig är att åklagaren enligt Göteborgs Posten också säger att han vill pröva om det ska bedömas hårdare man köper sex genom en bordellmamma. Ok tanken med sexköp via en kopplare liknar den han har när det gäller offer för människohandel… fast en kopplare kan ju också vara en kompis som bokar en träff åt dig via telefon eller någon som hjälper dig. Det behöver inte vara en ”hallick” som profiterar sig på prostitution.

Ska våra kunder bestraffa hårdare om vi får hjälp eller anlitar hjälp av någon annan? Detta blir så absurt när kammarrätten samtidigt slagit fast att det vi bedriver är en näringsverksamhet och att vi skatta för våra inkomster för sexsäljeri! Skyldigheter – men en kompis får inte ens svara i min telefon om en kund ringer eller ge mig skjuts till en kund!

Han vill också pröva om det ska bedömas hårdare om flera män köper en kvinna för att alla ska ha sex med henne. Vad har åklagaren för syn på sex i allmänhet om han vill ha hårdare straff för män som kör en trekant eller gruppsex med en sexsäljare? Är det inkvisition det handlar om?

paprov2.jpgDetta påminner mig om fallet med en tjej som hade sex med flera killar samtidigt och sedan ångrade sig. En del tyckte i debtten kring det fallet att det skulle bedömas som gruppvåldtäkt eftersom man inte kunde förstå hur en kvinna frivilligt ville ha sex med flera män samtidigt!!! För mig är älskog med flera män, t.ex. en trekant med två killar enormt erotiskt och detsamma som att man blir enormt bortskämd som kvinna. Är det en sexualitet som inte accepteras i Sverige idag?

Det är första gången som en åklagare väljer att åtala så många sexköpare samtidigt och de är en del i den koppleri/traffickinghärva som polis och åklagare har nystat upp under vintern och våren.

Johanna Bäckström Lerneby berättar i en artikel i GP att gemensamt för männen är att de under ett par års tid, vid enstaka eller upprepade tillfällen, har köpt sex av ryska flickor i Göteborg:

– Informationen har spridit sig främst från mun till mun. De kan också ha fått reda på telefonnumret via internet, säger Thomas Ahlstrand. Sexköparna har helt enkelt ringt upp ett nummer, frågat om det finns någon flicka att köpa, bestämt en tid och en plats och sedan har flickan levererats dit med bil.

– Han har sedan plockats upp i bilen och förts till ett ställe där hon har utfört den sexuella aktiviteten som kunden begär. Det är lite olika ställen, hem till kunden, till arbetsplatsen, till skogen, säger Ahlstrand.

paprov5.jpgDe åtta kvinnorna som har sålts är mellan 18 och 25 år. De kommer alla från Ryssland och har varit i Sverige i olika omgångar. Några av dem har varit här samtidigt.

Varför är det bara en liten del av åtalat som gäller människohandel? – För att jag inte kan visa att de blev tvingade och lurade hit. Jag tycker att jag kan visa det i ett fall, en av tjejerna fick resan betald och hon visste inte vad hon skulle göra i Sverige, säger Thomas Ahlstrand.

Det handlar alltså om en tjej av åtta som är ett offer för människohandel. Enligt GT igår så har övriga kvinnor har varit medvetna om varför de rest till Sverige och vad som förväntades av dem. Johanna Bäckström Lerneby hade för ett år sedan en mycket bra artikelserie som belyste hur det svenska samhället verkligen sviker offer för sexuell människohandel. Jag hoppas att så inte varit i detta fall.

Några kunder har uttalat sig om fallet i media. Jag skulle inte ringt om jag varit nykter stod det i GP igår… “Kvinnan kom hem till honom, ensam. Hon berättade aldrig vad hon hette, men mannen tror att hon var ryska. – Hon kostade 600 kronor i timman. Det var en ljushårig tjej, jag tror att hon inte var mer än nitton, tjugo. Jag hade sex med henne litet grann, men det fungerade inte så bra. Hon var ung och så där barnslig efteråt. Jag bjöd på kaffe och smörgåsar och så. Sen andra gången var hon bara här, men då hände det inget” säger en man som förtjänar 6 månaders fängelse? Nej jag tycker verkligen inte det!

paprov6.jpgRegeringen vill nu se över lagen. Hur den fungerar, hur den tillämpas. – Det är dags. Det har gått en tid nu och efter regeringens handlingsplan om mäns våld mot kvinnor, finns det anledning att se över sexköpslagen, säger Rickard Wessman, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

Det ska bli intressant att se vilken dom dessa sexköpare får. En del röster i debatten vill att straffen för sexköp generellt ska bli hårdare speciellt om en kund har köpt sex av offer för människohandel. Idag är maxstraffet detsamma som för snatteri.

Många har också kritiserat att våra kunder kan få strafföreläggande, ett slags böter, direkt som gör att de inte behöver komma till en rättssal. Men strafföreläggande används vid andra typer av brott, t.ex. misshandel.

För mig är de åsikterna bara en tydlig signal om att en del trångsynta människor vill att våra kunder verkligen ska sättas i en offentlig skampåle.

Om någon skulle sitta i skampåle så är det istället dessa människor, de som är emot prostitution, alla de som förtrycker sexsäljarna genom sitt fördomsfulla sätt. Alla de som förstärker horstigmat och vägrar lyssna på vad vi själva säger! De som nekar oss mänskliga rättigheter!

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png