renharig5.jpgTvå av de tre regeringspartierna i Norge har bestämt sig för att man är för en sexkösplag och imorgon ska det tredje regeringspartiet, Arbeitepartiet, fatta ett beslut i frågan på sitt landsmöte.

Tyvärr finns det risk att även Norge nu får en sexköpslag 😦

Men trots detta… tänk om vi kunde ha ha en sådan öppen debatt om prostitution som den som pågår just nu i Norge. Tidningarna i Norge innehåller varje dag flera artiklar om ämnet och det som är positivt är att där inte finns något som är lika med politiskt självmord… eller lika med att man inte kan göra karriär om man uttalar sig i frågan. Alla argument förs fram av både politiker inom samma parti, polisen, socialarbetare och övriga debattörer.

Och ingen grupp är överens! Debatten är bra mycket mer renhårig än den vi har här i Sverige där både politiker, polis och socialarbetare som inte håller med den nuvarande prostitutionspolicyn är helt tysta.

renharig10.jpg

Stortingsrepresentant Huitfeldt som kommer överta rollen som ledare för Arbeitepartiets kvinnonätverk idag, menar att förbud mot sexköp är fel.

– Jeg besøkte de prostituerte på Pro-senteret i går og der var anbefalingen helt klar: Ikke forby sexkjøp.

Jentene kommer ikke til å slutte med prostitusjon, men må gå under jorda og får verre vilkår og blir i enda større grad prisgitt en hallik.

Vi hjelper ikke jentene med forbud, mener hon.

Tänk om en svensk kvinnopolitiker skulle vilja träffa oss som säljer sex här i Sverige och verkligen lyssna på oss, kommer det hända inom kort? Vad är det som gått så fel i Sverige så att vi inte ens kan prata med varandra om prostitution eller debattera ämnet ärligt?

Trots det sunda debattklimatet i Norge så verkar det dock som om man i dagsläget i Norge har en majoritet av politiker som är för en sexköpslag. Medan många ministrar och politiska ledare är emot.

renharig1.jpgSka bli spännande att se vilket beslut som fattas imorgon. Och mycket kan hända innan stortinget fattar ett beslut i frågan. Och jag hoppas innerligt att opinionen svänger innan dess.

En annan positiv sak är att en del av motståndarna mot prostitution ändå har insett att vi här i Sverige har murar mellan sexsäljare, polis och sociala myndigheter. Det sägs i debatten att man inte ska göra om Sveriges misstag på det området och släppa förtroendet som finns idag mellan sexsäljare och myndigheter.

Men jag tror inte att de inser att en sexköpslag först och främst drabbar sexsäljarna och hur ska de kunna föra en politik där man straffar sexsäljarna samtidigt som man räknar med deras förtroende?

De viktigaste argumenten i Norge FÖR en sexköpslag:

 • Människohandeln – En sexköpslag skulle fastslå att det är oacceptabelt med köp och försäljning av människor
 • Samhället acceptar prostitution så länge sexköp är tillåtet
 • Ett förbud skulle begränsa antalet sexköpare
 • Erfarenheter från Sverige visar att detta är vägen man ska ta
 • Polisen i Oslo vill ha en sexköpslag

De viktigaste argumenten i Norge EMOT en sexköpslag:

 • Det blir svårare och tuffare för sexsäljarna
 • Ett förbud skulle medföra att att prostitution blir starkare organiserat och därmed kontrollerat av hallickar och människohandlare
 • Ett förbud kommer inte begränsa prostitution
 • Erfarenheter från Sverige visar att detta är vägen man ska ta
 • Polisen i Trondheim som lyckades med att avslöja och få människohandlare dömda i en omfattande traffickinghärva vill INTE ha en sexköpslag

I grunden tycks det ändå ofta handla om att man vill ha bort den synliga prostitutionen från gatan. – Det verste er å fortsette som i dag. Vi kan ikke ha en by der foreldre må skjerme ungene sine på Karl Johan for aggressiv sexhandel, der turister skremmes av prostituerte på Akershus festning og der jentene må fryse på gata halve året, sier Sund og Agdestein til Dagbladet.

Argumenten skiftar liksom att åsikterna också kan snabbt skifta från en ytterlighet till en annan. En politiker har argumentrat så här:

renharig4.jpgMarianne Agdestein har lenge vært i tvil, men ser helst nå at det blir et forbud av å kjøpe sex.

– Men hvis det ikke blir forbudt med sexkjøp, er det eneste logiske å regulere en lovlig bransje som alle andre: Med skattelegging, hyppige helse- og økonomikontroller, sosiale rettigheter og muligens avgrensende områder for prostitusjon, sier hun til avisen.

Hur det är i Sverige nämns i varannan artikel. Mona Sahlin som tidigare varit tveksam till sexköpslagen sa tyvärr igår i Norge att vi i Sverige är nöjda med lagen och att den är till hjälp för prostituerade och i arbetet mot trafficking.

Och som jag tidigare berättat så försöker Agneta Borg, chef för prostitutionsgruppen i Stockholm, stötta sexköpslagsivrarna i Norge.

Hon har bara sagt en sanning till norrmännen och det är att det skulle vara politiskt självmord för något parti att gå in för att ta bort sexköpslagen. I övrigt har hon varit duktig med att sprida lögner om förhållandena i Sverige.

Kristelig Folkeparti har fått svar på sina frågor av polisen Per Englund och av Agneta Borg i Stockholm och bland de svaren kan man hitta påståenden som dessa:

 1. Varken polis, socialtjänsten eller politikerna kan berätta om några negativa effekter av sexköpslagen i Sverige.
 2. Det finns inga ”pressgrupper” (=opinionsgrupper?) som önskar sig tillbaka till hur det var före 1999.
 3. Lagen har varit positiv för sexsäljarna och negativ för kunderna.
 4. Lagen har gjort det lättare för sexsäljarna att skydda sig mot kunder hon inte önskar. Lagen är ett maktmedel hon kan använda mot våldsamma kunder.
 5. renharig7.jpgGatuprostitution i Stockholm har dramatiskt reducerats och ingen prostitution har försvunnit under jorden.
 6. Det är bara 150 sexsäljare i Stockholm. (Kristelig Folkeparti tror då att de har fler prostituerade i Norge)
 7. Över 80 % av folket är för ett förbud mot sexköp.
 8. Det är viktigt att utvärdera lagen för den har en stor betydelse internationella debatten. De vet dock redan nu vad en utvärdering skulle innehålla: En tydlig rekommendation om att fortsätta kriminalisera sexköp.

Samtliga punkter är rena lögner!
Det är också kul att polisen säger att det bara finns 150 sexsäljare i Stockholm när prostitutionsgruppen i Stockholm konstatera att det år 2005 fanns det 327 sexsäljare i Stockholm som marknadsförde sina tjänster via Internet! Och den gamla siffran på att 80 % av svenska folket är för ett förbud mot sexköp har nog sjunkit. Enligt både Expressen och Aftonbladets egna undersökningar tidigare i år så ligger siffran idag på hälften dvs 40 %.

Jag skulle vilja slippa alla lögner som prostitutionsmotståndarna sprider till andra länder och lögnerna om hur det är i andra länder till oss. Det är inte kul att läsa Altenstedts lögnaktiga argument i en norsk debattartikelDet er voldsalarm på alle rommene til Australias største børsnoterte bordell, Daily Planet i Melbourne.” Tänk om människor i Sverige vågade diskutera frågorna om prostitution på ett öppet och ärligt sätt.

renharig8.jpgDe norska sexsäljarna har mitt fulla stöd!

Och idag hörs de svenska sexsäljarna, deras kunder och allierades röster i Norge. Tillsammans med PRIS – nätverket för sexsäljare, kunder och allierade har jag skrivit en debattartikel som idag blir publicerad i norska Dagbladet – Ikke gjør samme feil som Sverige

Se nedan den svenska versionen av artikeln vi skickade in, källorna till påståendena i den och till sist den norska texten som blev publicerad idag i Dagbladet…

.
roseline.jpg

.

En ny rapport från Organisationen för migrationsforskning, IOM, som släpptes i februari visar att människohandel handlar företrädesvis om tvångsarbete inom andra områden än prostitution. Rapporten betonar behovet av ett starkare skydd för migrationsarbetare då forskning tydligt visar att människohandel är kopplad till migrationspolitiska åtgärder. Men det som är det mest intressanta är att människohandel framför allt sker för exploatering inom jordbruk, byggnadsarbete, hem- och hushållsarbete men inte alls i lika hög grad för sexuella ändamål.

renharig9.jpg Det är därför inte logiskt att argumentera för en sexköpslag som relevant för människohandeln. I början motiverades inte heller sexköpslagen i Sverige med att den skulle fungera som ett vapen mot människohandel, men med tiden har argumenten rört sig i den riktningen.

Detta beror på att de radikalfeministiska idéerna som lagen ursprungligen byggdes på ifrågasatts allt mer och man har på så vis med tiden kopplat ihop den människohandel som ett försvar av den. För alla är ju emot människohandel, och därför försöker man bemöta kritik på den nivån.

I Sverige där sexköpslagen har införts, har den inte visat sig vara en lag som slår mot människohandel. Det gör andra lagar, åtgärder och fokuserade resurser.

Men om man tror att sexköpslagen fungerar mot människohandel – ska vi då till exempel kriminalisera alla som anlitar hjälp för hemarbete bara för att det finns kvinnor som har sålts och tvingats till hushållsarbete? Logiken hos annars så mycket kloka människor tycks falla bort när man börjar diskutera frågor som handlar om sex.

Trots att slavhandel har funnits i tusentals år så är frågan nu på modet bland politiker, det är också en bra språngbräda för en politisk karriär. Politiker vill gärna argumentera för att man är emot människohandel och visa handlingskraft i frågan och det är då enkelt att förespråka en kriminalisering av våra kunder. Jag och många med mig i branschen förespråkar i stället avkriminalisering och bättre arbetsvillkor för sexsäljare. För i det dolda gynnas profitörer, hallickar och människohandlare och vi vill helst slippa dem.

renharig2.jpgEn del tjänstemän och politiker i Sverige uttrycker sig gärna i politiskt korrekta termer om sexköpslagen, trots att de inte har några som helst belägg för sina påståenden.

Pratar man med poliser som spanar på gatan mot misstänkt människohandel och socialarbetare som träffar och lyssnar på sexsäljare, har de en helt annan bild och åsikter i dessa frågor än vad deras chefer har. Men de kommer inte fram i ljuset och offentligheten, de tystas ned.

En kriminalisering av våra kunder drabbar inte kunderna utan oss som säljer sexuella tjänster. Både polis, socialarbetare och sexsäljare själva har vittnat om ökade risker och våld.

De ”normala” kunderna har nästan försvunnit från gatan. Det är de med udda sexuella behov och mest snedvriden människosyn som finns kvar. Priserna har pressats, vi utsätts för större risker och rånas, misshandlas och våldtas i större utsträckning än tidigare. Vissa kvinnor avstår från att använda kondom mot högre betalning och följer med polisrädda kunder till undangömda platser, där det inte finns någon hjälp att få.

Solidariteten vi känner för offer för slaveri får inte blandas ihop med människors oförståelse och okunskap om sexarbete. När detta sker så sker det på bekostnad av de mänskliga rättigheterna för sexarbetare.

renharig3.jpgPrecis som i Sverige så sker majoriteten av all prostitution i Norge inomhus. Och på gatan har den mest utsatta gruppen av sexsäljarna befunnit sig, de som har missbruksproblem. Men nu har andelen av kvinnor från Afrika och Östeuropa ökat bland sexsäljarna på gatan i Oslo. De afrikanska kvinnorna har varit mer påstridiga i sin marknadsföring gentemot kunder och till skillnad mot norska sexsäljare så syns dessa kvinnor mer i gatubilden. Det är mycket olyckligt om rasism och ordningsproblem blandas ihop med migration och
människohandel i en enda salig röra.

I Danmark där en annan politik om prostitution förs säger NECs nye chef, kriminalinspektören Kim Kliver att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel.

fast8.jpgAtt betänka är också att det inte finns någon större marknad för att sälja sexuella tjänster som sker av tvång. Om människohandlare ska få ett stort kundunderlag så måste därför kvinnorna spela att de gör det helt frivilligt och det blir därför svårt för sexköpare att avgöra om en kvinna är utsatt för människohandel eller inte. De metoder som människohandlarna använder är mycket mer subtila än de som framställs i filmer som “Lilja 4ever” eller “Human trafficking”.

Det som behövs är korrekt information som kan hjälpa oss att identifiera människohandel, tecken som man bör vara observant på som vanlig medborgare, sexsäljare eller kund, polis, socialarbetare eller sjukvårdspersonal. Det behövs också samarbete, praktisk handling och kreativa idéer.

Om en sexköpslags införs i Norge så kommer förtroendet mellan sexsäljare och myndigheter rasa, murar kommer resas, samarbete kommer att försvåras. Sexsäljarna kommer att utsättas för ökade risker och våld. Kunder kommer inte att våga vittna eftersom de också riskerar fällas för brott, och sexuell människohandel kommer att bli svårare att upptäcka.

pris200×200.jpgVi hoppas innerligt att kunskap, fakta, klokhet och en pragmatisk och human politik vinner över okunskap, fördomar, rasism, moralpanik samt karriärlystna politikers språngbrädor. Vi hoppas att Norge inte begår samma misstag som man gjorde här i Sverige år 1999. Det är lätt att införa lagar men desto svårare att ta bort dem!

Isabella Lund
PRIS
Nätverket för sexsäljare, kunder och allierade i Sverige

.
roseline.jpg

.
Mina källor till artikeln

fra22.jpgIOM rapport – Människohandel handlar till 75 % om tvångsarbete inom helt andra branscher än prostitution. Europaportalen.se

NECs nye chef säger att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel. Artikel från den Danska Politiförbundets webbplats

Sexsäljare utsätts för ökade våld och risker. Petra Östergrens magisteruppsats ”Synden ideologiserad”, Artikel från i höstas i Polistidningen samt artikel i Arbetaren i år

Prostitution går under jorden och de som behöver hjälp är svårare att nå. Artikel från igår i Aftonbladet

De metoder som människohandlarna använder är mycket mer subtila än de som framställs i filmer som “Lilja 4ever” eller “Human trafficking”. Källa – Polisen: Lägesrapport 8 “Människohandel för sexuella ändamål” avseende 2005

En sak som jag inte nämner i min artikel är att Forskaren PhD Charlotte Seib har gjort en djupgående studie om prostitution i Australien och funnit mycket intressanta fakta.

bellepic.jpgDet visar sig att kvinnliga sexarbetare som arbetar legalt på bordeller eller har licens att arbeta hemifrån som eskorter har en lika hög tillfredställesle med sitt jobb och mår lika bra psykiskt som kvinnor i den allmäna populationen gör.

Med all tydlighet visade också undersökningen att illegala sexarbetare på gatorna har väldigt lite skydd i sitt arbete jämfört med de som arbetar på en bordell.

52 % av de gatuprostituerade kvinnorna hade varit utsatta för våldtäkter eller blivit slagna av en kund jämfört med 12 % av de som arbetade privat hemifrån och bara 3 % av kvinnorna som arbetade på bordeller hade samma tråkiga erfarenheter.
Källa
.

roseline.jpg

.

Ikke gjør samme feil som Sverige

KRIMINALISERING AV SEXKJØP: Kriminalisering rammer ikke kundene, men oss som selger seksuelle tjenester.

EN DEL TJENESTEMENN og politikere i Sverige uttrykker seg gjerne i politisk korrekte fraser om kriminaliseringsloven som ble innført i 1999, til tross for at de ikke har noe som helst belegg for sine påstander. Snakker man med politiet som spaner på mistenkte for menneskehandel, eller sosialarbeidere som treffer og hører på sexselgere, opplever man at de har et helt annet bilde av situasjonen og helt andre synspunkter enn deres sjefer. Men de kommer ikke fram i lyset og offentligheten, de dysses ned.

n2.jpgEn ny rapport fra Organisationen för migrationsforskning, IOM, som kom i februar viser at menneskehandel fortrinnsvis handler om tvangsarbeid innen andre områder enn prostitusjon.

Rapporten betoner behovet for en sterkere beskyttelse av migrasjonsarbeidere da forskning tydelig viser at menneskehandel er koblet til migrasjonspolitiske tiltak.

Men det mest interessante er at menneskehandel framfor alt skjer med formål om utnytting innen jordbruk, bygningsarbeid, hjem- og husarbeid, og ikke på langt nær i like høy grad med formål om seksuell utnytting.
.

DET ER DERFOR ikke logisk å argumentere for kriminalisering av sexkjøp som relevant i kampen mot menneskehandelen. I begynnelsen ble heller ikke kriminaliseringsloven i Sverige begrunnet med at den skulle fungere som et våpen mot menneskehandel, men med tida har argumentene beveget seg i den retningen. Dette har skjedd fordi de radikalfeministiske ideene som loven opprinnelig bygde på har blitt utfordret stadig mer, og dermed har menneskehandel blitt koblet inn i forsvaret for loven. For alle er jo imot menneskehandel, og derfor forsøker man å møte kritikken på det nivået. I Sverige har ikke kriminaliseringsloven vist seg å være en lov som rammer menneskehandelen. Det er det andre lover, tiltak og fokuserte ressurser som gjør.

n5.jpgMen hvis man tror at kriminaliseringsloven fungerer mot menneskehandel – skal vi da for eksempel kriminalisere alle som skaffer seg hushjelp bare fordi det fins kvinner som har blitt solgt og tvunget til husarbeid? Logikken hos folk som ellers virker veldig kloke ser ut til å svikte når man begynner å diskutere spørsmål som handler om sex.

SLAVEHANDEL har eksistert i tusenvis av år, men spørsmålet er nå på moten blant politikere og er et godt springbrett for en politisk karriere. Politikere vil gjerne argumentere mot menneskehandel og vise handlekraft, og da er det enkelt å foreskrive kriminalisering av våre kunder. Jeg, og mange med meg i bransjen, foreskriver i stedet avkriminalisering og bedre arbeidsvilkår for sexselgere. For i det skjulte trives profitører, halliker og menneskehandlere, og vi vil helst slippe dem.

n4.jpgKriminalisering av våre kunder rammer ikke kundene, men oss som selger seksuelle tjenester. Både politi, sosialarbeidere og sexselgere har vitnet om økende risiko og vold.

De «normale» kundene har nesten forsvunnet fra gata. Det er dem med snåle seksuelle behov og skrudde menneskesyn som er igjen. Prisene er presset ned, vi utsettes for større risiko og ranes, mishandles og voldtas i større utstrekning enn før.

Visse kvinner avstår fra å bruke kondom for å få bedre betalt og blir med kunder som er redde for politiet til bortgjemte plasser der det ikke er noen hjelp å få.

Solidariteten vi føler for ofrene for slaveri må ikke blandes sammen med folks mangel på forståelse for og kunnskap om sexarbeid. Når det skjer, skjer det på bekostning av menneskerettighetene til sexarbeidere.

AKKURAT SOM I Sverige foregår mesteparten av prostitusjonen i Norge innendørs. Gata har vært stedet for den mest utsatte gruppen av sexselgere – dem med rusproblemer. Men nå har andelen afrikanske og øst-europeiske kvinner økt blant sexselgerne på gata i Oslo. De afrikanske kvinnene har vært mer pågående i sin markedsføring overfor kunder, og de er mer synlige i gatebildet. Det er tragisk om rasisme og ordensproblemer blandes med migrasjon og menneskehandel i en eneste salig røre.

I Danmark, der de fører en annen politikk overfor prostitusjon, sier kriminalinspektør Kim Kliver, at max én prosent av de utenlandske sexarbeiderne i Danmark er offer for menneskehandel.

n3.jpgDet er også verdt å tenke over at det ikke finnes noe større marked for å selge seksuelle tjenester som skjer under tvang. For å sikre menneskehandlerne et stort kundegrunnlag må kvinnene spille at de gjør det helt frivillig, og det blir vanskelig for en sexkjøper å avgjøre om en kvinne er utsatt for menneskehandel eller ikke. Menneskehandlernes metoder er langt mer subtile enn slik det fremstilles i filmer som «Lilja 4-ever» eller «Human trafficking».

DET SOM TRENGS er korrekt informasjon som kan hjelpe oss å identifisere menneskehandel – tegn man bør være oppmerksom på som vanlig borger, sexselger, kunde, politi, sosialarbeider eller helsepersonell. Det trengs også mer samarbeid, praktisk handling og kreative ideer.

Dersom kriminalisering innføres i Norge vil tilliten mellom sexselgere og myndigheter smuldre, murer vil reises og samarbeide vil bli vanskeliggjort. Sexselgerne vil bli utsatt for større risiko og mer vold. Kunder vil ikke tørre å vitne ettersom de også risikerer å dømmes, og seksuell menneskehandel vil bli vanskeligere å oppdage.

n6.jpgVI HÅPER INDERLIG at kunnskap, fakta, klokskap og en pragmatisk, human politikk, vil vinne over uvitenhet, fordommer, rasisme, moralpanikk og springbrettene til karrierekåte politikere. Vi håper at Norge ikke begår samme feil som man gjorde her i Sverige i 1999. Det er lett å innføre lover men desto vanskeligere å fjerne dem!

Isabella Lund
PRIS – Nätverket för sexsäljare,
kunder och allierade i Sverige

.

roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png