bry7.jpgUlf Stenberg på sporten i Göteborgs Posten skrev igår några mycket tänkvärda rader:

”För precis ett år sedan skruvade Borgström, Schyman och en rad mediakåta politiker upp opinionsvolymen i kravet att Sverige skulle bojkotta fotbolls-VM.

Enligt debattsidornas tvärsäkra domedagsprofetior var minst 40 000 prostituerade på väg från Moldavien och andra öststater i historiens största traffickingvåg. Målet var att upprätta ”fältbordeller” åt alla manliga fotbollsapor som skulle invadera Tyskland.

I själva verket blev VM en fest för miljontals tillresta fans av båda könen, som samlades kring fotbollen och partajade i välordnade citykalas. Bordellerna tvingades stänga för att presumtiva VM-kunder aldrig infann sig, enligt utvärderingen från tysk polis och berörda myndigheter – något som varken Borgström eller Schyman kommenterat i efterhand.

brysig2.jpg Förra helgen lottades fotbolls-VM i Kina, ett land där det utdöms godtyckliga dödsstraff och där mänskliga rättigheter inte respekteras.

Trots det tycks ingen enda debattör eller politiker ifrågasätta att Sverige skall delta i detta VM.

Visst är väl det konstigt?”

Ja det är konstigt, men samtidigt förvånar det mig inte ett dugg.

För mig framgår det mer och mer att frågan om människohandel för många mediakåta politiker och opinionsbildare bara är en politisk språngbräda och inget annat.

I grunden skiter många fullkomligt i offer för sexuell människohandel. Och när man tittar på debatten i Norge blir det tydligt. Samma människor som argumenterar för att man ska införa en sexköpslag vill att kvinnor som man kan misstänka vara på väg till Norge för att sälja sex ska stoppas redan vid gränsen. Dvs kvinnor som kommer utan en äkta man från andra länder kommer misstänkas vara prostituerade.

brysig9.jpgI Norge tror många att alla utländska kvinnor som säljer sex är offer för människohandel. Och enligt en ny ordningslag i Oslo så kommer de att framöver ”hjälpas” med att om en polis bedömer att de har en aggressiv försäljning av sexuella tjänster så riskerar de böter eller fängelse.

I länder där polisen har maktmedel mot sexsäljare finns det hemska vittnesmål om hur detta utnyttjas av skrupelfria poliser. Och om en sexköpslag införs kommer även rån, misshandel och våldtäkter öka, och hur ska de då med förtroende våga vända sig till polisen?

Här i Sverige har socialförsäkringsutskottet nu kommit med sitt betänkande för genomförande av EG-direktivet om offer för människohandel:

Utskottets förslag är att man vill att ett tidsbegränsat uppehållstillstånd ska ges till en utlänning om förundersökningsledaren bedömer att det finns ett behov av dennes medverkan i förundersökning eller huvudförhandling i brottmål och han eller hon dels klart visat sin vilja att samarbeta med de brottsutredande myndigheterna, dels brutit alla kontakter med gärningsmännen om inte hänsynen till den allmänna ordningen och säkerheten talar emot det. Ett sådant tidsbegränsat uppehållstillstånd ska inte få ges en kortare giltighetstid än sex månader och tiden ska kunna förlängas.

bry14.jpgOffer för människohandel får alltså i utskottets förslag till beslut bara beskydd och hjälp om de ställer upp och vittnar mot dem som hotar dem själva och deras familjer till livet.

Dessutom föreslår man att riksdagen ska avslå en massa motioner om humana insatser för traffickingoffer.

Oppositionen reserverar sig mot flera förslag med mycket bra argument för en humanare politik kring dessa frågor.

Men är det verkligen så att oppositionen har en betydligt mer human inställning till de här frågorna än regeringspartierna.

För ärligt om det idag hade varit samma regering i Sverige som för ett år sedan så undrar jag om det inte stått andra partinamn bakom reservationerna…

Det är bara en känsla jag har för jag köper inte det politiska argumenten som något parti har kring dessa frågor rakt av. Jag ser vad man gjort och hur man agerat tidigare i den här frågan. Jag har sett vilken politik t.ex. Bodström för i den här frågan.

För i grunden, som en polis som arbetar med människohandel sa till mig, så är det ju bara prostituerade det handlar om. Och vem bryr sig om dem egentligen? Och naturligtvis tänker man egoistsikt också när man behandlar en sådan här fråga politiskt. För tänk om det väller in utländska kvinnor över våra gränser som säger att de är utsatta för människohandel och som på det sättet skaffar sig asyl och uppehållstillstånd ”gratis” här i Sverige. Detta är en mycket skrämmande tanke hos många.

bry11.jpgFör mig är det skrämmande att vi är så egoistiska och inhumana mot den fattiga delen av världen.

I Danmark tänker man på samma sätt som i Sverige och Norge. Igår fanns det flera artiklar i dansk press om en kvinna från Nigeria, Rose, som är offer för sexuell människohandel.

Rose blev tidigare tvingad att sälja sex i Italien och därifrån blev hon utvisad tillbaks hem till Nigeria. När hon landade på flygplasten i Benin så stod människohandlarna och vänta på henne. De spärra in henne och skickade henne sedan till Danmark. I Danmark har hon nu hjälpt polisen i en utredning mot människohandlare och som tack för hjälpen så ska hon nu utvisas tillbaks till Nigeria igen. Källa

När polisen stöter på kvinnor från Nigeria som säljer sex och som uppehåller sig olagligt i Danmark så söker dessa kvinnor ofta asyl för att undgå utvisning med omedelbar verkan. Men eftersom risken är stor att kvinnorna flyr från öppna flyktningcenter så låser man in kvinnorna istället på en sluten flyktinganstalt. Det finns idag i Danmark flera aktuella fall som vågar lägga alla kort på bordet inför polisen och även om de namngiver människohandlare och hallickar och berättar öppet om sin resa från Afrika till Köpenhamn så får de ingenting tillbaks… Källa

bry10.jpgNär polisen är klar med dem och inte längre har någon användning av dem och efter att de suttit inlåsta så deporteras de tillbaks till hemlandet rakt in i händerna på människohandlarna!

Så om du är offer för människohandlare i Danmark så erbjuds du i princip 100 dagars fängelse men bara OM du hjälper polisen. Detta är den danska regeringens handlingsplan precis som den man nu är på väg att införa i Sverige.

Och överallt sitter de politiker, opinionsbildare, kvinnoorganisationer, experter, socialarbetare och anordnar seminarier och kampanjer mot människohandel.

Samtidigt ropar två afrikanska kvinnor på hjälp, de har suttit inspärrade i Sandholmlägrets fängelse i Danmark i 2 månader efter att polisen tog dem på Hovedbanegården i Köpenhamn. Ingen av ”kampanj mot människohandels människorna” har besökt dem! Källa

För vem av dem bryr sig egentligen?
.

roseline.jpg

.
Norrmännen tycker till om sexköpslagen
Enligt en opinionsundersökning i Norge så är unga kvinnor i Norge som arbetar inom offentlig sektor och som röstar rött eller på Kristeligt Folkeparti de som mest stöttar förslaget om en sexköpslag i Norge. Och en klar majoritet av de som frågades i de nordligare delarna av Norge ville inte kriminalisera sexköp medan majoriteten i Oslo var för en sexköpslag. Totalt säger 45.7 % ja till en sexköpslag, 38 % säger nej och 16,3 % vet inte. I åldersgruppen mellan 18-29 år var man mest för en sexköpslag.

bry1.jpgUndersökningen visade också på stora skillnader mellan könen 58,2 % av kvinnorna vill ha en sexköpslag och 53,9 % män. Och bland de som säger nej till en kriminalisering av våra kunder finns det 32,8 % män mot 22, 6 % kvinnor. De som tror på en sexköpslag i Norge röstar framför allt på vänster eller mitten partier medan de bland högerns väljare finns en majoritet emot en sexköpslag. Källa

Det skulle inte förvåna mig om en liknande undersökning i Sverige visade ungefär samma resultat. Vad tror du?

Ikväll syns jag i norsk TV
I veckan som gått träffade jag norsk TV och ställde upp i en lång intervju. Ikväll kommer delar av den intervjun sändas i norsk TV, NRK 1, i programmet Lørdagsrevyen kl. 19.00, sänds även som webbTV. Jag hoppas det blir ett bra reportage.

brysig12.jpgTill sist
Jag har kommenterat flitigt på Karin Långström Vinges blogg (fp) sista dygnen. Tyvärr utan utan att få henne att ändra ståndpunkter, men ett par andra läsare där har börjat tänka om. Det är alltid kul ändå när motståndare till prostitution debatterar frågan på ett trevligt sätt och det är intressant att diskutera det moraliska aspekterna med en modern präst. Ofta vill inte våra motståndare som bloggar (ex. Jinge eller Kristina Hultman aka Syrran) överhuvutaget föra en diskussion med oss som säljer sex.

Blogge skrev också igår ett bra inlägg om grunder för avkriminalisering av prostitution.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png