Är sex det finaste som finns mellan två människor eller är det kärlek? Kombinationen är oslagbar och anses nog av många vara bland det finaste som finns.

Sex kan upplevas, ges och tas emot samt köpas och säljas i många olika former och på många olika sätt. Kärleken kan man inte köpa för pengar men kärlek kommer ofta med som en bonus på köpet, från en människa till en annan människa, när vi gör något gott för varandra. Det vet alla människor som valt att arbeta med människor. Så hur skyddar man i Sverige det finaste som finns, sex och kärlek?

detfinpol1.jpg

Två spanare inom polisen ska gripa en sexköpare bokstavligt talat med byxorna nere. De stormar in på ett hotell rum.

Vad är sexsäljerskan i detta sammanhang? Absolut inte kriminell enligt svensk lagstiftning men mannen hon nyss älska med är det! Men observera hur hon behandlas…

Är hon ett offer för mäns våld mot kvinnor enligt de radikalfeministiska hypotserna, för sexköpsbrottet eller är hon ett offer för samhällets förtryck och diskriminering?

detfinpol2.jpg

Tjejen ser att de filmar och tar instinktivt direkt en handduk över huvudet för att skydda sin integritet.

detfinpol3.jpg

– Vad gör du, säger polisen i en mycket aggressiv ton. Sen river han av henne handduken burdust, handduken hon har försökt dölja sitt huvud med.
Spontant säger hon irriterat: – Lägg av!
Polisen ryter brutalt tillbaks: – Det här är polisen!

Känner du föraktet mot henne? Horstigmat, den sociala skammen hon är utsatt för? Polisens attityd, det där är bara en hora!

Var är skyddet mot det fina, det fina som förmodligen ägde rum bara några minuter innan? Ja för det är fint att älska med en annan människa även om det sker efter en överenskommelse om betalning. Sex mellan mig och mina kunder skiljer sig inte åt mot dina egna sexuella upplevelser. Ibland är sex fyllt med lust, känslor, kärlek och ibland kan det vara mer rent mekaniskt.

Bilden växlar över till ett samtal med en polis som arbetar med prostitution.
– Det är inte ok att köpa en annan människa, det är slavhandel enligt min uppfattning. Han sitter i en bil och berättar om tjejer som blir nersprutade med sperma i håret och inte ens får gå och duscha innan de MÅSTE ta emot nästa kund. – Det är så vidrigt och omänskligt så att det går nästan inte att ta till sig, säger han.

detfinpol.jpg

Men det är sexuell människohandel han pratar om och inte försäljning av sexuella tjänster. Sexuell människohandel är vidrigt men det är inte samma sak som prostitution. Lika lite som slavarbete på en restaurang är detsamma som en vanlig restaurangarbetares arbete. De har dessutom en facklig organisation som bevakar så att alla arbetsgivare inom restaurangbranschen följer de arbetssrättsliga lagarna vi har.

detfinisab2.jpg

Sen dyker jag upp i bild och säger: – Det är samma förtryck som homosexuella utsattes för förr.

Reportern berättar att jag menar att polisen inte pratar sanning när de säger att sexköpslagen har fått positiva konsekvenser.

detfinisab1.jpg

Detta var ett litet smakprov på det reportage som sändes i norsk TV den 28 april – Sexkjøp i det skjulte.

Igår fick jag äntligen en DVD film med inslaget som Erik Veum gjorde och kunde för första gången se det själv. Erik Veum reste till Sverige i april och pratade med flera personer, bl.a. mig, om prostitution och sexköpslagen i Sverige och resultatet har blev ett mycket bra reportage som är intressant redigerat, där han växlar mellan olika åsikter och intryck.

detfinpol4.jpg

En liten rolig detalj i reportaget är att den här polisen flera gånger är på väg att säga köpa ”en annans kropp” istället för det han hans hjärna direkt korrigerar honom att säga dvs köpa ”sexuella tjänster”.

Han talar tydlig om att sexköpslagen finns för att man vill skapa en norm i samhället, en norm som talar om det INTE är ok att köpa sexuella tjänster i Sverige. Där man skyddar det finaste som finns…

Erik Veiums reportage slutar med att han säger:

Samtidig bekrefter politiet at det nærmest er en umulig oppgave å fjerne prostitusjon. Kjøpere av seksuelle tjenester i Sverige lar seg ikke stoppe av lover og regler. Sexkjøpsloven har på enkelte områder vært vellykket. Mange av de prostituerte har blitt borte fra gatene – svenskene slipper å se at kvinner byr seg frem for penger.

Det enda negativa med reportaget är väl kanske att polisens ord får mer plats än sexsäljarnas och att Erik Veium har missuppfattat ett erbjudande han fick på en mindre seriös strippklubb i Stockholm. Om en strippa på en oseriös strippklubb erbjuder en man att ha sex och att det kostar 11 500 kr om hon ska vara naken… så innebär ”att ha sex” i detta fallet att han får ha sex med sig själv, se men inte röra.

Ps… Vill du besöka en seriös strippklubb i Stockholm, åk till Heartbeat.

Liv Jessen som är chef för prostitutionscentret i Oslo skrev den 8 maj en mycket bra debattartikel i norska Dagbladet om bl.a. det här reportaget men framför allt om solidaritet – Solidaritet med hvem.

detfin2.jpgHon avslutar sin artikel med följande mycket kloka rader:

”Jan Bøhler snakker om at vi må få «anstendigheten tilbake i byen» og at vi har en «moralsk krise i våre storbyer».

Jeg vil gjenta: De prostituerte er ikke her for å forstyrre vår gode moral.

Nei, de gjør det naturligvis fordi de er fattige, ikke kommer ut av rusmisbruket, har en livskrise, ikke klarer å leve år ut og år inn på sosialhjelp, sliter med psykiske problemer, har en enorm gjeld til en bakmann de ikke kan anmelde, sender penger til familien i hjemlandet eller de kommer ikke inn på det norske arbeidsmarkedet fordi de er tredjelandsborgere.

Ja, prostitusjonsdebatten handler om moral. Solidaritet med fattigfolk er moral. Å kriminalisere prostitusjonen er ikke solidaritet. Den kjente dikter Berthold Brecht snakker om «først mat og så moral». Er Arbeiderpartiet, for ikke å snakke om SV så opptatt av å vokte samfunnet for sedløyse at solidariteten blir underordna? Eller tror vi at norsk politi vil behandle de «norske» prostituerte med mer respekt enn svensk politi? Repressive tiltak har historisk sett alltid gått utover de som selger sex.”

detfin3.jpgDikten Liv Jessen refererar till kommer ur Berthold Brechts Tolvskillingsoperan:

Oss kvinner lærer de når vi skal dette
ned på ei seng og heise opp vårt skjørt.
Men la oss først få mat så vi blir mette,
preik så, til ingens auge meir er tørt.
De som set pris på dykkar lyster og vår skam
bør minnast at vi alt har gjort vårt val,
og kor de snur og vender på det, held vi fram
at først kjem mat og sidan kjem moral.
Først må òg fattigfolk få lov å smake
ein munnfull av den store velferdskake.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png