erokons27.jpgNär media för ett par veckor sedan fick nys om ett virtuellt sexövergrepp i Cyberspace så skapa det rubriker som ” Pedofilskandal på Second Life”. En avatar föreställande en vuxen man och en avatar som liknade ett barn hade sex med varandra i Second Life och genast ville Bodström kriminalisera sexhandel med virtuella barn.

Redan för 10 år sedan så fanns det virtuella världar där människor lekte och levde ut sexuella fantasier, hade cybersex med varandra liksom webcamsex. Fenomenet är inget nytt och att man idag ännu blåser upp cybersex och webcamsex som om det var nya hot mot vår värld och våra barn är egentligen inte klokt.

Finns det verkligen en sådan stor okunskap om vad som händer på Internet än idag? Att det fanns för 10 år sedan var väl ok men idag!

erokons30.jpgMen det som förvånar mig mest är att människor inte inser att Internet och alla dess virtuella världar består av en förkrossande majoritet av helt vanliga och oftast mycket trevliga människor.

Jag var med för 10 år sedan när en pedofil i en virtuell värld avslöjades av helt vanliga människor som anade oråd kring en rätt skum användare. Internet speglar det verkliga livet och jag ser Internet generellt som en god kraft, för jag envisas med att tro att de flesta människor är i grund och botten goda och att det kloka i längden vinner över idioti.

För idioter och människor som inte kan tänka längre än näsan räcker finns det så klart gott om även på nätet. Och om man inte är beredd på att möta dem så ska man inte sticka ut hakan på nätet överhuvudtaget. En kul reflektion kring detta gjorde Per Gudmundsson på ledarplats i SvD igår Medielogiken har gett oss näthatet.

erokons29.jpgOch precis som i verkliga livet så utsätts sexarbetare för horstigmat även i cyberspace. Tomas Roar på danska Extrabladet skrev igår en mycket bra artikel om detta – Bordelmutter chikaneret i cyberspace. Janice som äger bordellen Pussy Galore i Köpenhamn har i Second Life på ön Danmark inrättat en cyberversion av sin bordell för att göra reklam för den. Och precis som i den lilla byn Arnborg så restes det krav på att Janice skulle riva sin bordell och lämna ön. Förslaget röstades ner. Artikel i Extra Bladet belyser horstigmat på ett bra sätt, Tomas Roar berättar t.ex om hur svårt det var för Sus att hitta en revisor för sin verksamhet som sexsäljare.

Och kommer ni ihåg min kritik om faktarutor i svensk press? Kolla in faktarutan i Extrabladet och se skillnaden:

Myte: 3000 sexslaver i Danmark.
Rigspolitiet anslår, at der er 3000 udenlandske prostituerede i Danmark. Heraf vurderer man, at kun 1-2 % har været udsat for tvang eller har fået stillet andre erhverv end prostitution i sigte, inden de kom til Danmark. Tallet er altså nærmere mellem 30 og 60 end 3000!

erokons28.jpg

Jag undrar när svensk press kommer våga publicera en liknande artikel? Mina danska kollegor får ett stort stöd från både media, enskilda politiker, forskare och sexologer jämfört med oss i Sverige. De få som vågar stötta oss i Sverige är lätt räknade på en hands fingrar. Även i Norge är debattklimatet annorlunda jämfört med Sverige. May-Len Skilbrei, som forskar om prostitution vid Oslo Universitet gav en bra förklaring till de så olika debattklimaten i Norden i en artikel den 10 maj – Broderfolkene og søstersolidariteten:

”I Danmark er prostitution en privat sag. I Sverige er det vold mod kvinder. Og i Norge er det et socialt problem – i hvert fald når det viser sig på Oslos hovedgade.” … ”Det meget forskellige syn på køb og salg af sex skal blandt andet findes i de to naboers historisk bestemte forhold til staten. ”Svenskerne har altid accepteret, at staten spiller en stor rolle i den enkeltes liv og anser det som velfærdsstatens rolle at garantere alle et godt liv. I Danmark derimod er frihed en meget central værdi,” siger hun.”

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png