korrinf3.jpgI mitt förra inlägg så undra jag vad den nu aktuella koppleri rättegången i Stockholm egentligen handlar om. Bilden som media visar är minst sagt förvirrande och det finns ingen objektiv rapportering om kvinnorna som har sålt sexuella tjänster. Trolles sätt att prata om ärendet i TV i morse fick mig verkligen att undra, det lät inte som om han pratade om offer för sexuell människohandel snarare om sexsäljare.

I SvD idag riktar Kajsa Wahlberg kritik mot sina poliskollegor och rättsväsendet – Offer för människohandel tas inte på allvar:

– För att det ska vara människohandel måste kvinnan ha tagits till Sverige mot sin vilja. Men varken polis eller domstolarna förstår vilka komplexa psykologiska faktorer som ligger bakom kvinnornas situation, säger Kajsa Wahlberg och fortsätter: – Det finns fortfarande en attityd att de här kvinnorna gör det här frivilligt. Kajsa Wahlberg menar att det inte behöver vara så att en pistol riktas mot någons tinning för att det ska handla om hot.

korrinf2.jpg Inte heller är det så att kvinnorna kan anses vara här frivilligt om de inte flyr vid första bästa tillfälle. – De här kvinnorna är i ett väldigt utsatt läge. De har ingen att lita på. Ett exempel är en kvinna från Slovakien. Hon tvingades av sin släkt att åka till Sverige för att prostituera sig. Hade kvinnan vägrat hade hon blivit förskjuten av sin familj. – Det i sig är ett hot för den här kvinnan, eftersom hon då får mycket svårare att klara sig.

Jag hoppas att Kajsa Wahlberg börjar med att försöka ändra attityd hos kriminalinspektör Trolle. Han verkar dra alla sexsäljare och offer för människohandel över en kam. Ibland undrar jag om han inser att det finns sexsäljare som inte är i behov av någon ”avprogrammering” som han pratade om imorse.

Om polisen visade oss mer respekt och om samhällets officiella syn på prostitution ändrades så skulle inte dessa oklarheter finnas. Horstigmat lyser igenom allt, liksom fördomarna mot oss. Och attityden… men det där är ju bara en hora!

korrinf1.jpgOch bara en hora är också kvinnor som absolut inte själva valt detta gebit – offren för människohandel. För dessa offer är horstigmat de drabbas av betydligt värre, de har inte valt det själva.

Om det handlar om människohandel och slaveriarbete inom andra branscher så ifrågasätts inte hot och graden av frivillighet varken hos dem som har det som ett arbete och hos dem som tvingas utföra samma arbete under slaveriliknande förhållanden. Den fackliga rörelsen är snabb på att upplysa allmänheten om missförhållanden och dåliga arbetsvillkor. Man kräver att även den minsta lilla arbetsgivaren ska ha kollektivavtal för att säkra bra arbetsvillkor på alla arbetsplatser.

Men sexarbetare tycker man ska arbeta i det dolda där kriminella organisationer och hallickar kan exploatera marknaden utan konkurrens från en öppen och avkriminaliserad marknad.

korrinf4.jpgJag hoppas på en informationskampanj i Sverige med KORREKT information om vad både människohandel och sexförsäljning egentligen är. Så länge både Kajsa Wahlberg själv, politiker och polis, som är glada för att uttala sig till media om detta, rör sig bland alla dessa fördomar om sexarbete och människohandel så kommer problemet att kvarstå.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png