alltpaen2.jpgNästan varje dag så skrivs det debattartiklar och görs reportage om prostitution utan att vi som säljer sexuella tjänster hörs. Man pratar gärna om oss men inte med oss, men så är inte fallet idag. Det lustiga är att jag i eftermiddag, i radion, kommer att ta upp hur svårt det är att göra sin röst hörd samtidigt som Expressen idag äntligen har publicerat en debattartikel från sexsäljarna själva på fjärde sidan! Det känns lite som ödet vill spela mig ett spratt idag.

Artikeln – Se sex som vilket jobb som helst – är en gemensam nordisk artikel. Den är skriven av mig tillsammans med medlemmarna i SANS – sexsäljarnas och allierades nätverk i Sverige samt representanter från sexsäljares nätverk och organisationer i övriga Norden, Maj Christensen från Danmark – VIP Lounge, Johanna Sirkiä från Finland – SALLI och Janni Wintherbauer från Norge – PION. Se artikeln nedan.

alltpaen1.jpgRadions Studio Ett, P1 kommer idag kl. 17.00 sända ett reportage om nypuritanismen i Danmark och frågan är om det frisinnade Danmark håller på att förvandlas till ett nypuritanskt och politiskt korrekt land? För det det befarar den nybildade föreningen Seksualpolitisk Forum, som går till strid för bl.a. sexarbetares rättigheter.

Malin Bring har intervjuat sexologen Vivi Hollander, en av initiativtagarna till Sexualpolitiskt Forum. Hon har också intervjuat Doris Otzen som är chef på Reden i Köpenhamn och där finns också med en liten, liten del av intervjun som gjordes med mig i fredags.
.

roseline.jpg
.

Se sex som vilket jobb som helst

Personer som själva väljer att sälja sex är inga offer. Det är inte sexet vi lider av, utan av den fördömande samhällsmoralen.
Det finns en politisk majoritet som vill införa en sexköpslag även i Norge. Men det är inte logiskt. I Sverige där sexköpslagen har införts, har den inte visat sig slå mot människohandel.
Det hävdar i dag fyra företrädare för sexsäljare och prostituerade i fyra nordiska länder.

Är det skadligt att ha sex med okända människor? Är det skadligt att tjäna pengar? NEJ, det är inte skadligt i sig att sälja sin tid, sitt sällskap och sexuella tjänster.

Det som däremot skadar sexsäljare är att utsättas för förtryck i form av diskriminering och social skam eller tvång. Sexsäljare diskrimineras, och i detta upprätthålls fördomar och stereotyper som även blottar en kvinnosyn där kvinnor ses som osjälvständiga och oförmögna att bestämma över sina kroppar, speciellt när det kommer till frågan om sex. Detta synsätt skadar alla kvinnor.

De som säger att män köper våra kroppar gör sig själva skyldiga till att upprätthålla en ojämställd syn kvinnor, vi objektifieras som handelsvaror. Våra protester som vill hävda annorlunda nonchaleras eller görs till undantag. Vi är inte förtryckta av våra kunder, vi är förtryckta av den här synen! Hur ska vi någonsin uppnå jämställdhet om vi låter ett sådant synsätt härska?

Det finns skyldigheter för sexsäljare i Sverige, t.ex. att skatta för inkomster, men några vanligen sammanhängande rättigheter verkar det inte innebära. Vi får inte arbeta tillsammans med andra och/eller arbeta säkert i egna lokaler, då träder kopplerilagen in. Vi riskerar att vräkas och att bli av med våra vanliga jobb om det kommer ut att vi säljer sexuella tjänster.

Trots att lagar påstås vara till för sexsäljarnas skull är det tydligt att de lagar som existerar idag snarare är mer till för att skydda samhället mot ett fenomen som inte gillas. Prostitution ska helst inte synas men i det dolda gynnas profitörer, hallickar och människohandlare och vi vill helst slippa dem.

Är detta den väg man verkligen vill vandra? Skulle man kunna göra så här mot någon annan grupp av människor utan att det hade blivit ett ramaskri om mänskliga rättigheter och diskriminering?

Sexsäljare önskar framför allt inte en legalisering. Vi vill ha en avkriminalisering som innebär att strafflagstiftningen gällande försäljning av sexuella tjänster avskaffas och att sexbranschen betraktas som vilken annan bransch som helst. Sexsäljare skulle då verkligen kunna skyddas av de lagar som redan finns, ex. lagar mot våldtäkt, sexuellt utnyttjande, människohandel osv.

Det finns nu en politisk majoritet i Norge som vill införa en sexköpslag. Det främsta argumentet är att man vill visa handlingskraft mot människohandel. Men det är inte logiskt att argumentera för en sexköpslag som relevant för människohandeln. I Sverige där sexköpslagen har införts, har den inte visat sig vara en lag som slår mot människohandel. Det gör andra lagar, åtgärder och fokuserade resurser.

En ny rapport från Organisationen för migrationsforskning, IOM, visar att människohandel till 75 % handlar om tvångsarbete inom andra områden än prostitution. Kommer man i framtiden även vilja kriminalisera alla som anlitar hjälp till jordbruk pga. att människor tvingas av människohandlare till sådant arbete?

Anledningen att man nu i Norge vill ha en sexköpslag handlar dessutom i grunden om en helt annan sak, man vill få bort den synliga prostitutionen från gatan. Utländska kvinnor från bl.a. Afrika har ökat bland sexsäljarna på gatan i Oslo och till skillnad mot de norska så syns dessa kvinnor mer i gatubilden. En del av dem har kommit dit pga. människohandel, men inte alla. I Danmark säger NECs nye chef, kriminalinspektören Kim Kliver att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel.

Och om du är ett offer för sexuell människohandel så erbjuds du i Danmark och Sverige inlåsning på en anstalt men bara OM du hjälper polisen och utsätter dig för att hot mot din familj verkställs. När polisen inte längre har någon användning av dig så deporteras du tillbaks till ditt hemland rakt in i händerna på människohandlarna. Var finns politikernas protester mot detta?

Länder som funderar på att införa sexköpslagen får räkna med att rån, misshandel och våldtäkter mot sexsäljare ökar, att den policy som medföljer innebär att sexsäljare inte vågar vända sig till polisen. Förtroendet mellan sexsäljare och myndigheter kommer att rasa, samarbete kommer att försvåras och sexuell människohandel kommer därför att bli svårare att upptäcka. Vi har redan sett det ske i Sverige.

I Sverige finns bara en politiskt korrekt åsikt som uttrycks av de flesta politiker, polis och socialarbetare, nämligen att sexköpslagen är bra, att den hjälper sexsäljare och är effektiv mot människohandel. Denna bild, som baseras på vad man tror och inte på fakta, exporteras också till andra länder.

Vi i branschen önskar istället en mer öppen och demokratisk debatt, att prostitution avkriminaliseras, jämlikhet och bättre arbetsvillkor för sex- och erotikarbetare.

Maj Christensen
VIP Lounge Nätverket för och av sexarbetare, sexköpare och allierade i Danmark

Johanna Sirkiä
SALLI Föreningen för sex och erotikarbetare i Finland

Janni Wintherbauer
PION Prostituerades Intresseorganisation i Norge

Isabella Lund
SANS Sexsäljares och allierades nätverk i Sverige

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png