insi1.jpgDet är intressant att följa vad polisen i Stockholm säger om prostitution och människohandel för ofta så står deras uttalanden direkt emot varandra. I en artikel idag i DN vill polisens utredare vill ha hårdare straff för hallickar. I och för sig så anser jag inte att en artikel i DN är en pålitlig källa. De har skrivit vad de trott sig höra förut och inte vad människor har sagt. Men det är ändå intressant att analysera vad för budskap vi får från poliser som arbetar med människohandel i Stockholm via media.

Chefen för Citypolisens traffickinggrupp Ewa Carlenfors säger att ”polisen i Stockholm under senare år gjort en mängd tillslag mot prostitutionsligor. Men sexhandeln fortsätter som förr.” Det jag undrar direkt är då hur kriminalinspektör Jonas Trolle vid samma enhet och Kajsa Wahlberg på rikskrim kan hävda i uttalanden i både radion, press och TV att sexköpslagen är ett effektivt vapen mot prostitution och människohandel? Deras kollegor Ewa Carlenfors och kriminalinspektör Ann Martin säger att de inte ser något slut på handeln. Slår de till mot en liga så dyker de upp nya från andra länder.

Och naturligtvis är det så. Trolle berättade också i juni i TV att hallickarna har utvecklat sina metoder i takt med att polisen blivit duktigare på att arbeta med dessa frågor. Det är inte idag lika lätt att se kontakterna mellan sexsäljarna och hallickarna som det var förr. Och de har inte haft samma framgång med förhören som de haft tidigare. Hallickarna är mycket långt borta från tjejerna och tjejerna får i stort sätt sköta allt själva.

Det är mycket arbetskrävande att lyckas få någon fälld för de grövre brotten koppleri eller människohandel. Polisen spanar ofta under lång tid för att få fram bevis. Och då ställs polisen inför ett dilemma.

–Man kan fråga sig hur länge man kan spana i ett ärende när man vet att folk lider, säger Ewa Carlenfors till DN idag och berättar om ett tillslag mot en rysk kvinnlig hallick i Botkyrka år 2005:

Polisen hade bedrivit spaning under en längre tid men tvingades slå till i förtid när grannar klagade över att det blev bråk mellan sexköparna om platsen i kön. En av de ryskor som sålde sex hade 450 kunder på 40 dagar.” –Den kvinnan hade inte varit prostituerad tidigare. Hon hade hamnat i en situation där hennes man misshandlade henne och hon fick sparken från sitt jobb för att hon hade så mycket blåmärken i ansiktet. Den kvällen vi spanade hade hon haft 14 kunder, berättar Ewa Carlenfors.

insi3.jpg Hallicken dömdes så småningom till tre och ett halvt års fängelse för grovt koppleri. Däremot gick hon fri från människohandel. För att bli dömd för människohandel krävs att kvinnorna ska vara under 18 år eller ha tvingats eller lurats in i prostitution. –Jag tycker att hallicken måste ha förstått att kvinnan inte hade något val, menar Ewa Carlenfors.

I den sista meningen så framgår det att detta inte var ett fall av människohandel, för varför annars säga att hallicken måste ha förstått att kvinnan inte hade något val…
ett offer för människohandel har inget val,
de är tvingade!

Och i den sista meningen omyndigförklarar Ewa Carlenfors i princip sexsäljaren. Hon säger ju samtidigt indirekt att sexsäljaren inte är kapabel att fatta egna beslut och göra sina egna val i livet, att hon inte hade något val, men alla kvinnor som har det svårt i andra länder börjar inte sälja sexuella tjänster. De gör andra val som säkert Ewa Carlenfors tycker är klokare men bara för att hon inte hade valt att sälja sex eller att det hade varit ett jobb som skulle passat henne så innebär det inte att det är så för alla kvinnor.

insi2.jpgMen det är klart att ta emot 14 kunder på en dag, ja det låter hemskt även i mina öron!

Men jag har träffat sexsäljare från Danmark som jobbar på bordeller och som säger… ok efter 9 kunder på en dag så är man ganska fysiskt trött, men det är ett fysiskt jobb. Och dessa tjejer kan jag garantera er att de absolut helt frivilligt både har valt att jobba med sex och att de gillar sitt jobb. Och även om du och jag kanske inte hade mäktat med så mycket sex på en och samma dag med olika män, så finns det kvinnor som gör det under enstaka dagar. Och 14 kunder innebär inte 14 samlag. Många kunder vill bara ha en avrunkning eller oralsex eller kanske bara titta…

Hallicken var en kvinna som hjälpte sexsäljeren att sälja sexuella tjänster och/eller tjänade pengar på det och hon dömdes så småningom till tre och ett halvt års fängelse för grovt koppleri och gick fri från människohandel. Ett alldeles för lindrigt straff enligt Carlenfors som också menar att sexköpare kommer för lindrigt undan. De kan enligt lagen dömas till sex månaders fängelse, men hittills har ingen fått mer än dagsböter.

Ewa Carlenfors tycker att det är läge för fängelsestraff om de handlar om återfallsförbrytare och anser att det skulle vara avskräckande för andra män. Både hon och kriminalinspektör Ann Martin ser oss sexsäljarna som offer och tycker därför att det är bra att vi inte straffas i domstol. Men Ann Martin menar att polisen borde få ta våra pengar i beslag.

Så sexsäljare är offer som man ska ta pengarna ifrån, pengar som vi tjänat ihop?!?

Ann Martin säger att det egentligen är brottspengar men att polisen inte får röra dem och att om de ändå fick det så hade det inte varit lika bekvämt att komma till Sverige för sexsäljare i andra länder.

Hur man kan betrakta oss sexsäljare som offer samtidigt som man vill beslagta våra inkomster är för mig ett mysterium, men det är klart det hade säkert skett för vårt eget bästa så att vi slutar sälja sexuella tjänster.

Polisen ser att samma kvinnor återkommer från de forna öststatsländer. När Trolle i TV berättade om den estniska ligan de för tredje gången satt fast för koppleri/människohandel så undrade jag om han pratade om sexsäljare eller offer för människohandel. För om det verkligen varit offer för människohandel så borde han varit mer upprörd över att det är samma tjejer som nu figurerar för tredje gången och kanske krävt att de ska få stanna i Sverige under skydd istället för att skickas hem eller? Eller var hans leenden och han sätt att prata om detta bara en polis sätt att se på saken?

insi4.jpgPå frågan varför de kommer tillbaka till Sverige så sa Trolle att det handlar om två hot. Dels rent historiskt så vet man om att det förr var mycket tuffare och att man lämnar helt enkelt inte det här. Det andra är ett eget inre tvång som handlar om att man inte anser sig vara en människa som förtjänar mer, att man inte duger till något annat. Och att man då återfaller till det här beteendet.

Trolle ser prostitutionen som ”en tvångsmässig själslig sjuka”, som den yttersta formen av mänsklig självdestruktivitet. Och mycket riktigt så pratade han också i TV om att de här kvinnorna har behov av att avprogrammeras. Återigen så anser polisen i Stockholm att sexsäljare absolut inte vet sitt eget bästa.

Med den attityden gentemot sexsäljare så kan jag mycket väl förstå varför sexsäljare från andra länder sällan är intresserade av att samarbeta med polisen. Och om man tittar på hur polisen bemötte en sexsäljerska vid ett tillslag i Stockholm där man skulle ta fast en sexköpare medan de hade sex så förklarar det så mycket! Polisen är ofta brutal och oförskämd och i detta fall så rev polisen brutalt bort en handduk som sexsäljerska försöker använda för att måna om sin integritet när hon upptäckte att polisen filmar.

insi5.jpgOch att sexsäljare från andra länder gärna återvänder till Sverige förvånar mig inte heller. Männen i Sverige är trevliga att ha som kunder.

”Ewa Carlenfors tror att den svenska sexköpslagen kan ha gjort kunderna här mer försiktiga än i södra Europa. –Kvinnorna säger att kunderna här betalar för det de ska ha. Det är inget tjafs. De är inte våldsamma, de är hela och rena och snabba med det de gör. Har de betalat för en timme så är de klara på en kvart.”
Tror Ewa Carlefors att kunderna är trevliga och blir klara på en kvart för att sexköps- lagen gjort dem försiktigare eller vad menar hon?

Svenska män har oftast uppfostrats av sina föräldrar att behandla kvinnor som jämlikar och inte på ett kvinnoförnedrande sätt. Vi har kommit en bra bit på väg i vår strävan mot jämställdhet och det märks även i sexbranschen.

För alla dessa poliser är det självklart att prostitution är en del av den organiserade brottsligheten. Trolle går så långt som att han i radion säger att lite mer än hälften av all prostitution är organiserad av kriminella från andra länder. Men så är inte fallet. Det räcker om man gör en kartläggning av vilka det är som marknadsför sina tjänster över Internet för att man snabbt ska kunna se att sexsäljare från andra länder utgör en klar minoritet.

insi6.jpgDäremot så slår den svenska lagstiftningen hårt mot utländska sexsäljare. Det är svårare för dem att kunna arbeta helt självständigt. De hänvisas därför tyvärr ofta direkt in i händerna på människohandlare och hallickar som utnyttjar situationen mer eller mindre grovt. Ibland är det en ren hjälp och ibland förvandlas situationen till ren slavhandel. Det kommer alltid att finnas sexsäljare i de gamla öststatsländerna som gärna reser hit för att kunna tjäna mer. Och när dessa kvinnor behöver hjälp och när det samtidigt är kriminellt att hjälpa dem, så varken kan eller vill ärliga och goda människor hjälpa till och då träder naturligtvis skrupellösa personer och kriminella organisationer in i bilden.

Det verkar som om polisen börjar inse att sexköpslagen inte har den effekt de så gärna vill att den ska ha. Och nu höjs därför röster från alla möjliga håll om strängare straff i avskräckande syfte. Men strängare straff lär bara driva sexbranschen ännu mer under jord.

Jag och många med mig (71 % av svenska folket enligt Expressen) vill ha en avkriminalisering av prostitution. För då skulle sexsäljare verkligen kunna skyddas av de lagar som redan finns, ex. lagar mot våldtäkt, sexuellt utnyttjande och människohandel. Idag har sexsäljare inte detta skydd pga attityder, fördomar och okunskap och vår lagstiftning.

avkrim13.jpgOm man avkriminaliserade prostitution så skulle inte kriminella organisationer lika lätt kunna exploatera vår marknad. Vi vill inte ha att göra med människor som försöker utnyttja vår situation, vi vill kunna arbeta säkert och tryggt och under bra arbetsvillkor som alla andra yrkesgrupper. Är det verkligen för mycket begärt i ett modernt samhälle?

Det är bra att man börjar komma till insikt om att sexköpslagen inte tycks stoppa vare sig prostitution eller människohandel. Men jag är rädd att starka krafter kommer driva på så att Sverige återigen väljer felaktiga vägar i den här frågan. Strängare straff är verkligen inte lösningen.

Tillägg: Läs också Blogges inlägg om artikeln i DN – Staten som opinionsbildare. En intressant reflektion i detta sammanhanget är att på Köpenhamns kommuns konferens om prostitution så ville inte polisen uttala sig om han ville ha en sexköpslag eller inte, han ansåg att det var en politisk fråga som handla om moral och de fick andra då ta ställning till, de folkvalda, han ansåg inte att han borde ens uttala sig i frågan.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png