oapoh.jpgPå Svd kultursida idag skriver Karl Axelsson, fil dr i estetik, om en vackert illustrerad bok Only a Promise of Happiness: The Place of Beauty in a World of Art, skriven av Alexander Nehamas, professor i filosofi. ISBN: 9780691095219

I artikeln tar Axelsson upp den franske målaren Édouard Manets målning Olympia:

”Olympia – målningens huvudperson – visar prov på en självständig nakenhet. Hon företräder inte en generell och idealiserad bild av en oklädd kvinna; Olympia representerar sig själv.

Nehamas ser en kvinna som envetet vägrar delta i det sociala spel där prostituerade blir kurtisaner, eller där oglamorösa säljare av en vara blir objekt för aristokratisk åtrå. Dessutom finns en färgad kvinna med i målningen, en kvinna som till råga på allt varken tycks utstråla någon primitiv eller exotisk sexualitet, utan snarare i likhet med Olympia tillåts representera enkom sig själv.”

Jag tycker om denna tolkningen av målningen och tänker att vi som säljer sexuella tjänster här i Sverige är precis som Olympia. Tänk om fler kunde se oss som Nehamas ser Olympia?

olympiamanet.jpg
.
Många kända konstnärer har haft prostituerade som motiv i sina målningar. Konstverk som vi älskar och hyllar idag. Men när Olympia visades offentligt för första gången 1865 orsaka den skandal och målningen fick flyttas till ett mer undanskymt rum och där hängas mycket högt upp. Frågan är om inte nästan samma sak hade hänt idag. Hur ofta ser man inte artiklar om konstutställningar där konstnärer intygar att det inte är porr som visas? Och om en känd konstnär hade målat av en hora, vad hade hänt då om hon inte hade sett politiskt korrekt ut?

Olympia är en fin målning men själv älskar jag en annan målning av Manet mer, ett poträtt av hans älskarinna Mery Laurent från 1878. När jag såg den målningen första gången så tänkte jag på allt det svart och vita i debatten om prostitution, alla människor som bara ser det mörka eller det ljusa, i målningen finns det oskulsfulla och det hemska syndiga. I målningen är allt ett, en människa. Prostitution är komplext precis som människor.

mlaurent.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png