rosenlu1.jpgRosenlundsgatan i Göteborg är känd som en plats där sexsäljare kan träffa sina kunder.

För många år sedan, i början på 80-talet så höll sexsäljarna till i kvarteret runt Götabergsgatan – Vasagatan. De boende klagade och polisen bad då kvinnorna att flytta till Rosenlund. Där bodde ingen och där skulle de få vara i fred.

Kvinnorna flyttade men inte har de fått vara ifred från vare sig övergrepp från rånare, hallickar eller polis.

För 2 år sedan så rånades en sexköpare av prostituerade från Rosenlund, det var 2 kvinnor och en man, och efter rånet försökte de hota honom till tystnad genom att påminna om sexköpslagen. Liknande historier talas det om även idag på Rosenlund och det är nog inte första eller sista gången våra kunder rånas av kriminella.

I juni berättar sexsäljare i GP om hur klimatet på Rosenlund har hårdnat. En kvinna berättar att hon blivit slagen av en konkurrent och hotad av en hallick. En av hennes kollegor berättar att det är ett par tjejer som jobbar ihop och som har stöd av hallickar. De hotar och slåss. Och de utpressar kunder. De hotar med att anmäla dem för brott mot sexköpslagen eller skvallra för deras fruar.

Rosinha Sambo kritiserar polisen för att de inte gör något. Sen tog hon saken i egna händer.

rosenlu2.jpgMed kameran som vapen hoppas hon få bort de prostituerade som styrs av hallickar och de gäng som hotar andra prostituerade. På hennes bil finns det skyltar som talar om att hon filmar med dold kamera. Hennes mål är att rensa upp och när det är klart så ska den seriösa sexhandeln återupptas. Rosinha Sambo t.o.m. stöttar förslag om att stänga ner trafiken på Rosenlund kvällar och helger. Rosinha anser att Rosenlundsgatan är en farlig plats, både för sexsäljare och sexköpare. Hallickar från öst har tagit över gatan, och tjejer som inte samarbetar med dem blir misshandlade.

Tyvärr är Rosenlund inte heller en säker plats för utländska sexsäljare… om de möter polisen där. I maj filmar Rosinha Sambo ett övergrepp från en polis mot en utländsk sexsäljare på Rosenlund.

Jag tycker inte om Rosinhas aktion även om det var bra att hon uppmärksammade övergreppet från polisen. Jag kan förstå hennes frustration och ilska men om man vill uppnå förändringar så måste man samarbeta, vara smidig och inte provocera eller kriga tillbaks. Rosinha Sambo agerar ofta ensam i olika frågor, hon är t.ex. inte intresserad av att vara med SANS – sexsäljares och allierades nätverk i Sverige. Kring Rosinha blir det många temperamentsfulla utspel och om man arbetar med frågor kring våra rättigheter med de metoder hon använder sig av…. ja då kommer det tyvärr alltid finnas människor som ifrågasätter vad hennes egentliga agenda är.

rosenlu3.jpgMen faktum kvarstår, polisen i Göteborg tycks inte ha arbetat för att motverka brott på Rosenlund (förutom sexköp) eller så har de misslyckats kapitalt med att stoppa den kriminalitet som har pågått på Rosenlund och ge sexsäljare och kunder skydd mot misshandel och rån.

Redan i januari berättar Rosinha Sambo i Arbetaren hur en kund rånat henne på 5000 kr och hur polisen aldrig kom trots att hon ringde dem.

Varför har inte prostitutionsgruppen i Göteborg sammankallat till ett möte mellan polisen och sexsäljarna på Rosenlundsgatan för att lösa konflikterna och den kriminalitet som finns där? Kan det bero på att Rosinha Sambos kampanj har lett till upprepade konflikter mellan kvinnor på gatan och försämrat affärerna? Att kriminaliteten som pågår där har lett till minskad sexhandel? Jag vill inte tro att det är så men tanken finns där hos mig och den vill inte försvinna. För inte uppmärksammar beslutsfattare att sexsäljare och kunder far illa.

I början på juli så krävde riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (fp), ordförande i Liberala kvinnor, och Cecilia Wigström (fp), från Göteborg att Rosenlundsgatan ska stängas för biltrafik på kvällar och nätter och att kameraövervakning införs.

rosenlu4.jpgAnledningen är inte att skydda sexsäljarna, nej det handlar här om att Folkpartiets kvinnor tycker att det är bisarrt att vi har en sexköpslag och att prostitution samtidigt kan ske på öppen gata. De tycker också att vi behöver fler poliser som kan spana och utreda sexköpsbrottet och de säger att när lagen säger att det inte är okej att köpa sex så ska vi visa det också.

En vecka senare kommer Birgitta Ohlsson med en ny ”strålande idé” om hur man ska bekämpa prostitution. Hon tycker man ska rensa upp bland förbudsskyltarna mot barnvagnar och glassar och sätt upp skyltar mot sexköp istället. Skylten ska ha någon form av pedagogisk symbol, vara flerspråkiga och placeras ut på platser där gatuprostitution förekommer. Bloggaren Josh utsåg förslaget till veckans plattnacke v.28. Hans förslag till andra förbudsskyltar i inlägget om den oändliga skygglappen säger allt.

Och nu har flera beslutsfattare i Göteborg bestämt sig prostitutionen ska bort från gatan i Göteborg. Inom polisen och kommunen förs diskussioner om vad som ska göras för att stänga prostitutionsstråket. Det som tycks hägra för deras ögon är tanken på att Göteborg kan bli den första storstad i Europa som avskaffar en marknadsplats för prostitution.

Sexsäljare på Rosenlund är rädda för att ett stopp kommer förvärra läget. Ulla tror att en stängning av Rosenlund kommer att leda till att kvinnor begår brott i stället för att sälja sex för att finansiera missbruk och att andra blir beroende av hallickar.

rosenlu5.jpgUlla berättar till GP att det ibland har dykt upp nya tjejer, styrda av hallickar och utan kunskaper i svenska. Då har hon ringt polisen och någon gång har hon vittnat i domstol mot människohandlare.

Normalt så är Rosenlundsgatan en lugn gata, säger Ulla. ”Här går, tror hon, ett femtiotal kvinnor för att sälja sex mer eller mindre regelbundet. Kanske fem, tio eller högst femton under en kväll. Ibland, särskilt i slutet av månaden, kommer det någon dagfjäril som vill få ihop pengar till hyran. Få av dem är missbrukare.”

Men sexhandeln har minskat pga. uppmärksamheten i medierna kring Rosinha Sambos kampanj och de folkpartistiska riksdagskvinnornas utspel om att stänga Rosenlund och införa övervakningskameror. Kunderna tror att det redan sitter kameror uppe.

Jonas Flink, socialsekretare som jobbar på prostitutionsgruppen i Göteborg säger att Rosenlund är i dag en inkörsport till prostitution och det händer att någon kvinna som sitter med obetalda räkningar och inte vet hur hon ska få det att gå ihop går ner till Rosenlund. Han tycker att det nu är ett utmärkt läge för att sätta stopp för sextrafiken på Rosenlund. Fördelen är enligt honom att kvinnor inte längre får en självklar arena att debutera på.

rosenlu6.jpgGenom att ta en titt på hans uttalanden till pressen så ser man snabbt att har en syn på sexsäljare och försäljning av sexuella tjänster som motsvarar de flesta fördomar och stereotyper som finns.

Jag undrar om han vet vad Internet är för något och om han vet att försäljning av sexuella tjänster på gatan bara är en mycket liten del av försäljning av sexuella tjänster (10-15 %). Man undrar också om han håller sig informerad och pratar med sina kollegor på socialen i Göteborg.

När prostitution försvinner in i det dolda så är det svårare för myndigheter att fånga upp personer som verkligen behöver hjälp.

I Göteborg har många unga kvinnor sökt hjälp för avgiftning av heroinmissbruk under våren och så gott som alla har sålt sexuella tjänster. Men prostitutionsgruppen kommer sällan i kontakt med dessa tjejer för de syns inte på gatan idag. GT berättade härom dagen att allt fler ungdomar i Göteborg säljer sex för pengar eller byter sexuella tjänster mot alkohol. Och socionomen Anna Hulusjö säger att de vet att de finns men att de inte ser dem heller. Därför ska prostitutionsgruppen i Göteborg försöka kartlägga och samla mer information om unga sexsäljare.

Vi som säljer sexuella tjänster vill kunna arbeta säkert och tryggt och under bra arbetsvillkor som alla andra yrkesgrupper.

Är det verkligen för mycket begärt i ett modernt samhälle?

Vi vill inte utsättas för onödiga risker och våld, vi vill inte ha att göra med människor som försöker utnyttja vår situation.

En del av oss vill sälja sexuella tjänster som eskorter, andra vill arbeta i en fast arbetslokal som en bordell och för andra passar det bättre att sälja sexuella tjänster på gatan.

Sven Alhbin, biträdande chef för länskriminalen i Göteborg säger. ”Rosenlund är en arena för tjejer som börjar sälja sex för att få pengar till missbruk eller räkningar. Ska vi tillhandahålla en sådan arena?”

Vad svarar du?

Ps. Dagens lästips består av en bra känga åt (M)kvinnorna som vill förnedra sexköpare – på fel sätt

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png