try1.jpgFolkpartister, Jonas Flink från Göteborgs prostitutionsgrupp och polisen i Göteborg vill stänga Rosenlund. I dagens City Göteborg säger Jonas Flink. ”Det här är ju något vi kanske borde ha tänkt på för länge sedan, innan har vi bara fått som politiskt mål att minska prostitutionen, inte få bort den helt.”
Hmmm kommentarer överflödiga…

Både igår och även i lördags så påpeka jag hur mycket kunskap det saknas hos dem som debatterar frågan om Rosenlunds vara eller icke vara. Framför allt tycks det finnas stor okunskap hos de som ska fatta beslut om frågorna och värre är att människor som Flink, som arbeter med dessa frågor, tycks
leva i en illusion helt i ovetskap om att den största
delen av prostitution aldrig har förekommit på gatan.

Bilden av hur sexsäljaren ropade till folkpartisten Odenjung ”Vilken värd lever du i? Tror du att sexarbetare och torskar kommer att gå upp i rök?” vill inte försvinna ur mina tankar. Ej heller hur man fullkomligt skiter i de problem som finns kring Rosenlund för sexsäljarna och deras kunder.

rosenlu8.jpgDet enda man tänker på är att Göteborg kan bli den första storstad i Europa som avskaffar en marknadsplats för prostitution. Man tänker inte heller på att socialen i Göteborg nu har fått så stora problem med att komma i kontakt med unga kvinnor som säljer sexuella tjänster för att finansiera sitt missbruk av alkohol eller droger. Problem som inte syns finns ändå, är inte det ett problem som de kvinnliga folkpartisterna eller Jonas Flink behöver reflektera över?

Och idag hörs nya argument i City Göteborg, idag handlar det inte så mycket att få bort prostitution och Flink hävdar nu att det främst handlar om tryggheten för kvinnor som är på väg hem, obs han inkluderar inte tryggheten för de kvinnor som säljer sexuella tjänster på gatan.

Tina Lagerström skriver ”Att bli uttittad av äckliga gubbar i sina äckliga bilar som cirkulerar runt, runt och saktar ner när de kommer nära och glor och klär av en med blicken är inget jag vill utsätta mig själv för”. Och hon menar att det är många kvinnor som känner sig otrygga och inte vill vistas i trakterna av Rosenlund – speciellt inte sent på kvällen.

try2.jpgDetta är ett argument jag kan förstå. Jag har själv för många år sedan upplevt just detta i de gamla prostitutionskvarteren i Göteborg och jag gillar inte själv att gå på Rosenlundsgatan. Jag kan dock inte hålla med om att det är äckliga gubbar som tittar på en… Det finns alla åldrar i bilarna som cirkulerar kring Rosenlund, en del riktigt attraktiva män. Att männen upplevs som äckliga är nog känslan av att dem ser på en som en hora eller som en köttbit på en marknad! Skulle dessutom tro att många kör dit av ren nyfikenhet för att ta en titt på stadens horor!

Jag skulle inte själv kunna tänka mig att sälja sex på gatan av just dessa skäl men kollegor som gör det har berättat för mig att de inte alls känner sig som en uttittat köttbit på en marknad och att det är lika viktigt för dem vilken personlighet kunden har för att de ska acceptera han/henne…

Så ok många kvinnor sägs uppleva Rosenlund som en otrygg plats, men ska inte alla kvinnor få känna trygghet, även hororna på gatan har väl rätt till detta eller ska de skylla sig själva precis som våldtäktsoffer får skylla sig själva om de klätt sig för horaktigt?

Och är det idag ett stort problem med att kvinnor inte vågar gå kring Rosenlund på kvällarna? Behöver många gå där på kvällarna? I början på 80-talet så höll sexsäljarna till i kvarteret runt Götabergsgatan – Vasagatan. De boende klagade och polisen bad då kvinnorna att flytta till Rosenlund. Där bodde ingen och där skulle de få vara i fred.

try4.jpgOavsett om detta är ett problem eller bara ett argument mot prostitution i allmänhet så måste socialtjänsten och polisen i Göteborg ta sitt ansvar och inleda ett samarbete med sexsäljarna på gatan i Rosenlund. För det finns problem idag på Rosenlund där människor utsätts för kriminalitet och då syftar jag inte på sexköp. Det handlar om allvarligare problem än det obehag kvinnor i allmänhet kan känna på Rosenlundsgatan.

Sexsäljarna flyttade till Rosenlund för 20 år sedan, men inte har de fått vara ifred från vare sig övergrepp från rånare, hallickar eller polis, ej eller från förtryck, stigmatisering, diskriminering från politiker och socialarbetare. Så var ska de ta vägen? Vem ska skydda dem? Har inte de också rätt att känna sig trygga? För de kommer aldrig gå upp i rök!

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: , , , , , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png