Jag är oerhört tacksam för allt stöd och det engagemang som så många har visat i samband med att det nu står klart att DN fullt medvetet inte länkar tillbaks till min blogg bland twingly länkarna från sin webbplats. Anledningen är att jag är eller har varit sexarbetare, det kvittar vilket. DN vill inte länka till någon som har att göra med den typen av verksamhet.

DNs agerande är egentligen bara en droppe i ett stort hav av hur man förtrycker oss som säljer sexuella tjänster. Och jag har en stark önskan om att fler uppmärksammar det
totala förtrycket som vi sex- och erotikarbetare utsätts för.

Bilda opinion mot detta förtryck och den diskrimineringen vi är utsatta för. Det behövs ett stöd för detta oavsett vad man tycker om försäljning av sexuella tjänster, det behövs för vår demokratis skull.

En del kanske tror att DN är unika som motarbetar våra röster, men de är de inte. DN faller bara in i ledet bland alla andra. Man har i många, många år tystat sexarbetares röster på många olika sätt. De som har kämpat för våra rättigheter i 30 års tid skulle kunna berätta för er ganska hemska historier. Sexarbetaraktivisters barn har hotats omhändertas, kollegor till mig har bokstavligt talat gått i landsflykt andra har sparkats från sina vanliga jobb pga av att man framfört kritik mot sexköpslagen offentligt. Det hemska var att det var socialförvaltningen i Stockholm som sparkade en sexarbetare. De som så ofta uttalar sig om hur de vill rädda oss i ur den hemska sexbranschen, men anställa oss de vill de inte!

Jag har själv utsätts för hot och smutskastning offentligt från de som anser att min röst är så farlig så att den absolut måste tystas. En gammal sexarbetaraktivist vågade inte gå och se teaterföreställningen ”Fackmöte för horor” tillsammans med oss andra för att hon var rädd att återigen bli utsatt för hot, förföljelse och förtryck.

Media och även politiker behandlar oss som arbetar med sex eller erotik som paria, objekt och kroppar man kan skriva och tala om men aldrig med. Vi är inga människor man låter delta i processer där lagar om oss ska skrivas eller där en politik om oss ska utformas. Vi är inga experter på vårt eget område.

Människor som aldrig träffat en sexarbetare anses veta mer om oss, vad vi gör och hur våra kunder är än vad vi själva vet. Vi är inga människor som man vill debattera ämnet mot, däremot kan man anordna hur många seminarier som helst om oss, men aldrig bjuda in oss för samtal eller diskussioner.

Centerkvinnorna anklagar mig för att jag har penningstarka makter bakom mig på deras webbplats. Snälla Qarlsson, tipsa sexindustrin om mig för jag behöver sponsorer och pengar för att ha råd att ringa, resa och skapa opinion i dessa frågor. Dessutom önskar jag att jag hade råd att flytta den här bloggen till en egen webbplats så att attacker mot den för att stänga ner den inte kan ske. Just nu är det mina pantflaskor som sponsrar mig.

Märkligt nog anser ofta inte heller media att det är intressant vad vi själva tycker och har för åsikter i frågor som direkt berör oss själva. Det är mer intressant att intervjua en politiker för att höra hur han/hon ser på prostitution eller hur en social arbetare eller en polis uppfattar och tolkar vår situation. Och många tjänstemän och politiker i Sverige uttrycker sig gärna i politiskt korrekta termer om sexköpslagen, trots att de inte har några som helst belägg för sina påståenden. Många har en helt annan bild och åsikter i dessa frågor än vad som framförs i media. Men dessa röster kommer inte fram i ljuset och offentligheten, de tystas ned.

Medias ensidiga rapportering, samtidigt som så många motarbetar och tystar våra röster, faktumet att det på något konstigt sätt är detsamma som politiskt självmord om en politiker uttalar stöd för sexarbetares rättigheter… beror på någonting. Detta, vad den nu än är, är ett allvarligt hot mot vår demokrati. Situationen är också lite unik för Sverige. I andra länder tillåts alla åsikter komma fram.

I Norge lyssnar t.ex. motståndarna mot en sexköpslag på sexsäljarna själva och flera politiker har i media refererat till samtal med sexsäljarna genom norska ProSentret och sexarbetarorganisation PION. Samma sak i Danmark och Finland. Att man i Finland lyssnade på sexsäljarna själva i samband med att man diskuterade att införa en sexköpslag i Finland, upprörde många svenska politiker och EU parlamentarikern Maria Carlshamre skydde inga medel för att försöka tysta sexarbetarnas röster i vårt grannland. Det sluta med att hon drog på sig en polisanmälan för ärekränkning av en finsk sexarbetaraktivist förra sommaren.

Idag är jag rädd att jag inte längre lever i ett demokratiskt samhälle.

Tidigare i mitt liv har jag arbetat politiskt för andra frågor som handlar om jämlikhet och rättvisa, dock inte inom något parti. Det har då varit möjligt att diskutera frågor öppet och att bli respekterad. Och även om jag sett en hel del fula knep i mitt liv så är de enormt små i jämförelse.

Jag har aldrig varit i en sådan gyttja som debatten om prostitution är. Jag har aldrig i mitt liv hört så många lögner, mött en sådan arrogant ton eller förakt som jag möter i egenskap av sexsäljare.

Detta skrämmer mig… För om beslutsfattare och media så obesvärat kan ljuga om dessa frågor och om ett förtryck mot en redan marginaliserad grupp av människor i Sverige kan få fortsätta, utan att det blir ett ramaskri av protester, utan att en bred folkrörelse reagerar… Då lever vi i en diktaturstat idag och inte en demokrati, vi lever inte i ett land där man är mån om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet utan i ett land där egoism, feghet, brist på civilkurage växer. J

Idag är vi flera sexarbetare i Sverige som bloggar och SANS – sexsäljares och allierades nätverk i Sverige, är också som en källa för kunskap och fakta om vad försäljning av sexuella tjänster verkligen är. SANS ger dessutom mycket bra information om vad människohandel är och arbetar mer aktivt mot denna.

Jag hoppas att alla som reagerat mot DNs svartlistning av min blogg vill och kan hjälpa till mot att bryta den ensidiga rapporteringen om försäljning av sexuella tjänster och hjälpa oss som säljer sexuella tjänster att få vår plats i mediabruset och att beslutsfattare inkluderar oss i demokratiska processer som rör oss. Att man slutar tala om oss och istället börjar prata med oss.

Stort Varmt Tack…
… till alla som har visat sitt stöd och sin avsky mot DNs agerande mot mig.

Idag skriver Johan Folin i sin ledare på Södermanlands Nyheter – Oliberalt agerande av DN:

”Dagens Nyheter kallar sig oberoende liberal. Med det följer ett visst ansvar att också bete sig liberalt. Även om man inte håller med om en viss åsikt, så bör man åtminstone inte motarbeta att den framförs. På samma sätt bör man, om man vill kalla sig liberal, inte heller aktivt motarbeta personers rätt att yttra sig, på grund av exempelvis vilket yrke eller ursprung man har.”

”… För att ­använda Dagens Nyheters egna ord i huvudledaren från 1/2 2006: ”Yttrandefriheten kan aldrig vara total, men i det långa loppet vinner alla på det fria tankeutbyte och den pluralism som uppstår i ett samhälle där det är högt i tak”. Då handlade det om Muhammedkarikatyrerna i danska ­Jyllandsposten. Dagens Nyheter försvarade publiceringen med Voltaire citatet ovan och slog sig för bröstet.”

”… Sedan en tid tillbaka filtrerar dock DN bort vissa bloggare, däribland sexsäljaren och debattören Isabella Lund. Hon driver bloggen ”Att arbeta som eskort” där hon diskuterar sex och prostitution ur framförallt de juridiska aspekterna, som till exempel vilken effekt den svenska sexköpslagen har. Hon erbjuder inga sexuella tjänster på bloggen, utan bloggen är endast ett debatt forum. Det finns flera andra bloggare som delar Isabellas åsikter och använder samma sorts argumentation och dessa bloggare filtreras inte bort av DN. Det som särskiljer Isabella från de andra bloggarna är det faktum att hon har tagit betalt för sexuella tjänster.”

”… Att DN filtrerar åsikter bara för att de kommer från en kvinna som arbetar som sexsäljare är inte ett dugg liberalt och att så uppenbart undvika att publicera åsikter som går utanför det som är politiskt korrekt är inte oberoende. Dagens Nyheter är snarare beroende oliberal.”

I skrivandes stund finns det 28 blogginlägg som kommenterat mitt inlägg om DNs agerande mot mig. stort tack till alla!

Bojkotta DN – vägra twingla (eller en annan strategi, uppdaterat)
Underbara Louise Persson är en äkta feminist som stöttar mig helhjärtat. Ett extra varm och stort tack till Louise! ”Jag vill inte se en massa försvar för att publicera Muhammadbilder i yttrandefrihetens namn och sedan ryggradslöshet i denna fråga. Isabella är värd att höras, hon behövs i debatten som redan är så monopoliserad.” …”Jag finner svartlistningen av sexarbetaren Isabella Lund omoralisk och ovärdig en liberal tidning. Det tråkiga är att Isabellas röst behövs i en debatt som så ofta förs över sexarbetares huvuden. Här agerar DN i enlighet med en tystnadsspiral som har att göra med horstigman och hur statsmakter och politiker vanligtvis behandlar sexarbetare. Som om de kan ignoreras och förbises. Ni gör exakt samma sak genom att svartlista en blogg från att twingla.”

Koppleri != människohandel
Projo är en riktig hjältinna när det kommer till frågor som handlar om yttrandefrihet.
”I media vinklas vittnesmålen från sexsäljande kvinnor. DN vägrar t.ex. länka till Isabellas blog, eftersom hon har varit sexsäljare. De har tidigare vägrat ta emot debattartiklar av henne, om hon inte går ut med fullständigt namn, vilket med dagens stigmatisering av sexsäljande kvinnor är en social dödsdom. Inte bara mot henne, utan också för hennes barn. Därmed går en verbal kvinnas viktiga och framförallt verklighetsbaserade vittnesmål förlorat i debatten som konsekvent hålls över huvudet på dem det i själva verket handlar om.”

Dagens ord: Blogghora
Opassande ”Var och en har gränser för vad de vill sponsra medelst länkar – men i ett opinionsbildande media så är det ganska uppseendeväckande att man gör så här. DN har alldeles uppenbart inga problem att hjälpa Schulmans, exempelvis.”

Ett fall för diskrimineringsombudsmannen
Sköna, kloka underbara Greta Garbo och jag tänker så lika i många frågor, kanske inte så konstigt då vi är kollegor. ”Varför är verkligheten så hård? I min värld är allas åsikter lika mycket värda. I min värld är det viktigt att alla åsikter får komma fram. Hur ska man någonsin kunna ta ställning i olika frågor, om man inte kan ta del av alla aspekter? Varför är verkligheten så enkelspårig? Undrar hur länge det ska dröja innan
verkligheten blir fantasi och min värld blir verklighet?”

DN censurerar och tystar sexarbetare
Deep.ed reagerar strakt mot DN. ”Deras märkliga förklaringar stinker konservatism, feghet och försök att tysta genom att använda generella paradigm för debattartiklar och liknande som de lätt kan gå förbi – om de ville. Det hela är jäkligt och Louise P har tidigare visat hur morgontidningarna använder sig av en stereotypisk bild av “horor”. Och man blir illamående och arg.”

Elöverkänslighet finns inte
Wilhelm Svenselius ”För övrigt skall det påpekas att Dagens Nyheter är en pisstidning.”

En riktigt otäck tidning
Blogge Bloggelito skråder som vanligt inte orden när han attackerar DN. Jag är så glad för att Blogge finns och försöker nyansera debatten om prostitution i bloggvärlden. Tack Blogge! ”Problemet gäller istället att Isabella inte ens får backlänkar från DN när hon bemöter DN:s propagandaartiklar på sin egen blogg, en aldrig sinande källa av kunskap, fakta och åsikter som åtnjuter en stor läsekrets (inklusive DN:s journalister) och som är vida populär. Anledningen är just att hon är prostituerad – och i Sverige får prostituerade inte komma till tals; det är sedan länge den officiella doktrinen. Prostituerade är sådana man talar om, inte med.”

”Gärna fängelseinterner på DN Debatt, men för guds skull inte en backlänk till en prostituerad långt ner i listan av blogglänkar! Vem som är ansvarig för beslutet att filtrera bort Isabella och på vilka grunder är oklart, men det förefaller som att man tänker i radikalfeministiska termer, att Isabella inte riktigt vet vad hon gör, att man inte borde ”uppmuntra” henne genom att ge henne en länk, att man stödjer prostitution i någon mening om man ger utrymme åt en person som faktiskt vet vad hon talar om (eller att man skulle göra sig skyldig till ”koppleri”, som en del spekulerat i).

Jag vet faktiskt inte, och det hela är mycket luddigt, mycket underligt och mycket irriterande.”

Dagens Nyheter förstår inte konceptet ”yttrandefrihet”
Kloka Charlotte ord gläder mig extra mycket. ”Men frågan idag är om DN verkligen, i grund och botten, står för rakt igenom demokratiska värderingar. Man väljer nämligen medvetet att förvägra vissa människor rättigheten att göra sig hörda på samma villkor som andra, människor som redan tidigare saknar grundläggande rättigheter och som därför har ett helt annat behov av att höras än det konsekrerade politiska och kulturella etablissemanget. Det handlar om sexarbetare.”

Beroende oliberal
Sundevall argumentrar starkt i frågan. ”Att DN som av egen hävd är både oberoende och liberal konsekvent väljer att inte problematisera eller släppa fram avvikande åsikter i liberala kärfrågor när koncensuskulturen är starkare än på länge är häpnadsväckande. Värre, det är att svika sitt uppdrag. … DN:s uppgift är extra viktig i frågor som ligger under allmänhetens och den allmänliberala radarn. Tyvärr väljer DN konsekvent att fega ur. Tråkigt. Den där prenumerationstallongen jag hade fyllt i åker nu i papperskorgen.”

Tyst, hora! sa DN
Freddi W på dyslesbisk vet vad det hela handlar om. ”Sexarbetare ska tystas och förvägras en plats i debatten. Sexarbetare vet inte sitt eget bästa, heter det, de saknar agens och ska därför inte tillåtas meddela sina åsikter. Sexarbetare är horor och horor göre sig icke besvär när diskussionen om dem förs från ovan, från de politiskt korrekta höga hästarnas stela ryggar. En skrämmande inställning till såväl sexarbetare som yttrandefrihet.”

Yttrandefrihet och DN’s Twingly-länkar
jj.n ”I grund och botten tycker jag hon som alla andra borde, trots att jag inte delar henne eller merparten av de upprörda bloggarnas åsikt om prostitution och t ex sexköpslagen, få möjlighet att yttra sig som alla andra, i synnerhet när det handlar om någon som kan uttrycka sig så väl att det inte bara blir mängder av åsikter som skriks ut, utan någon som argumenterar för sin sak.”

Om yttrandefrihet
Ander S ”Kamferdroppar, precis som en del andra bloggare, exempelvis Louise P påpekar dock det ologiska i DN:s agerande. DN bojkottar endast en blogg av många med liknande åsikter. Och det inte på grund av åsikterna, utan på grund av vem som driver bloggen. Ett sådant förfarande tycker jag naturligtvis är i grunden oacceptabelt. Inte förenligt med demokrati.”

Inte så fresh
Tidningen Macho brukar ibland på sin blogg länka till mig och så även idag. ”Uppdatering: Här är Isabellas blogg om det hela.”

Vad håller DN på med?
Anders Arnholm ”Men oavsätt vad man tycker om prostituerade, så finns det ingen som helt anledning för tidningar som DN att spärra enskilda personers kommentaren med motivationen att de varit protituerade. Om inte för att den skall slippa frågan vilka andra bojkottar ni för att ni inte tycker om deras åsikter, eller bakgrund?”

Horor göra sig icke besvär
Josh skriver alltid så kloka tankar och jag älskar hans inlägg i debatten om prostitution. ”DN är förstås i sin fulla rätt att göra vad de vill med Twinglylänkandet. Jag förstår bara inte vad de är så rädda för. Sanningen? Den är otäck den där sanningen. Men det blir rent skrattretande om man överför situationen till en annan bransch. Ska vi diskutera och skriva om politik utan att prata med politikerna; polisväsendet utan att prata med poliser; eller vad sägs om att diskutera media utan att låta dess representanter vara med? Vems ärenden går DN egentligen, den enligt egen utsago oberoende liberala tidningen? Just nu framstår DN varken som oberoende eller liberal…”

Sextjänstbranschen och DN:s bojkott.
Oz Jeppe ger mig sitt oreseraverade stöd och till skillnad mot många andra så vet vad han pratar om när han tar upp ämnet prostitution. ”Stå på dig, Isabella! Och skäms, DN! Denna lysande röst från andra flanken av sexarbetarbranschen, som behövs för att belysa båda sidorna av debatten om prostitution, mobbas ut genom att hon konsekvent förvägras att länkas till från deras artiklar i ämnet. DN kallar sig Oberoende Liberal, men vågar upprepat inte släppa in liberala, eventuellt obekväma tongångar vare sig i drogdebatten eller sextjänstbransch- frågan. Är de Bonnier-rädda? Om så, varför vågar Expressen då släppa fram dessa tongångar? Nej, det är självklart en PK- smygis. Är man liberala på allvar, så skulle man inte tillåta en sådan enkelriktad censur i sådana frågor utan att ha en bak- agenda. Verkar Isabella inte veta vad hon snackar om?”

Jag ville jag vore en straight transvestit
Micke ”Däremot önskar jag inte att jag vore en hora, för då får man tydligen inte komma till tals enligt Dagens Nyheter. Har Maria Schottenius börjat sköta ruljansen på hela tidningen numera?”

Fördomar skapar inte debatter på lika villkor
Alter Ego påpekar att detta inte är ett nytt fenomen av medias hantering av oss som säljer sexuella tjänster.”Även Aftonbladet behandlade en av sina bloggerskor på liknande sätt i september, en massa restriktioner för de ville inte vara delaktig i hennes eventuella nya kunder via bloggen. Det märkliga i medias agerande är att de har förutfattade åsikter, liksom de flesta medborgare som tycker till i ‘känsliga’ ämnen. Vi alla ‘vanliga’ människor har varken kunskap eller erfarenheter, men vi är jäkligt kvicka att tycka till mot de vi inte anser är passande, åtminstone när det gäller vissa ämnen.”

DN hatar horor
Elin Alvemark
”… för de kvinnor som vi kallar horor som genom sin existens blottar allt för väl vad det är för kultur vi lever i. För dem har vi en speciellt effektiv och jävlig behandling. Rättslöshet. Det är vad vi bestraffar horor med. Japp.

Och DN sanktionerar såklart det. Såklart! De reproduscerar den kultur vi lever i. Såklart de gör. Dagens Nyheter såklart, men inte såklart så länge till kanske?”

DN censurerar obekväma åsikter
Zarkow förstår också precis vad detta gandlar om. ”Svartlistningen sker inte på några andra grunder än att hon är obekväm. Hon faller inte i DN’s modell av att det endast finns 2 arketyper inom ämnet, ‘de som är fast i träsket och de som lyckats ta sig ur det’. När man har en sådan världsbild och genomgripande policy för nyhets och debattinläggs-bevakningen så är det inte så konstigt att man känner sig hotade av att det bevisligen finns en stor, tystad, grupp människor som inte faller inom dessa två defintioner. En grupp som vill föra sin egen talan och inte ha några ‘välmenande’ journalister och politiker tala för de över deras huvuden. För att de inte förstår sitt eget bästa måntro? Om Dagens Nyheter verkligen var liberala så skulle de vara för en öppen, ocensurerad, debatt.”

Det stormar kring Dagens Nyheter
Mickey J Barczyk ”DN, en stor båt i mediavärlden har släppt en bomb i havet som gjort att massa torskar flutit upp och börjat gnaga på båtens vackra färg som består av glänsande liberalism och svartvitt oberoende. Sanningen har visat sig att under den påmålade färgen så består skeppet av någonting helt annat.”

DN och censur
Callisto hejar på mig helhjärtat. ”Snacka om att pressen inte är fri. Visst får de länka till vad de vill, men de länkar gladeligen till ”PK”-sidor där prostituerade och prostitution kängas, utan att ge andra synpunkter en chans att komma fram jämsides. Undrar om jag i och med detta inlägg också hamnar på deras ”oönskad bloggare”-lista. Jag skulle nästan ta det som en komplimang faktiskt.”

Passivt och aktivt horhat
Erik Svansbo är en politiker som vågar ta ställning för att alla människor ska ha mänskliga rättigheter. Beundrasvärt i dagens läge.”Etablissemanget utövar ett passivt horhat, beskrivet ovan. Sen finns det vissa som tar bladet från munnen och använder rå makt för att tysta de misshagliga. Och till dessa sällar sig nu Dagens Nyheter, som väljer att utesluta Isabella Lund endast på grund av att hon har varit sexsäljare. Aktivt och passivt kvinnohat, som på den gamla goda medeltiden. I dagens “jämställda” Sverige.”

ta plats, våga synas!
Schmut ”…så DNs tanke är vad? ”Vi vill inte länka till dig för du är ett offer som inte vet bättre och eftersom vi vet bättre än du att du är just ett offer, så är inte ditt ord värd ett öre”

Horstigmat
Johan R. Sjöberg ””Horstigmat sitter djupt i den svenska debatten. DN låter inte prostituerade komma till tals, och tystar bloggaren och horan Isabella, vars blogg finnes här. Hon är någonting som officiellt inte existerar i Sverige – en prostituerad kvinna som på sin blogg hävdar sin rätt att sälja sex – och kundernas rätt att köpa. Jag rekommenderar hennes blogg, den väckar många tankar.”

Bloggare censureras av DN
Mikael Wälivaara ”En av de mest välskrivna bloggarna i landet, Isabella Lunds Att arbeta som eskort, har spärrats av DN när hon försökt kommentera, av sexuella skäl. Nu ber hon oss att bojkotta Dagens Nyheter. Mycket gärna!”

DN bedriver censur
Casparus Due ”De censurerar alltså beroende på vem som är budbärare av en åsikt – inte att personen tycker något olagligt. Har man inte förstått att det är en avgrundsdjup skillnad bör man omedelbart avgå som redaktör. Var är vår så kallade upplysta elit på väg egentligen? Yttrandefrihet och det demokratiska idealet att alla ska få komma till tals verkar inte länge vara ledstjärnor för journalister. Inte ens i en ”så kallad” liberal tidning som DN. Istället tar en självpåtagen moralism och konservativ präktighet över. Det fria flödet av information ska gallras, tolkas och paketeras av de fina herrarna (och damerna) på kultur- och ledarsidorna.”

Intressant yttrandefrihetsdebatt
Federley har också uppmärksammat det hela. ”DN vill inte visa twingly-länkar till alla. Att arbeta som eskort får till exempel inga länkar för att hon jobbar/har jobbat inom sexindustrin. Oerhört intressant debatt och jag måste säga att DN:s argumentation är enormt svag. Det ska bli intressant att följa diskussionen.”

Oberoende liberal blev beroende oliberal
Johan Folin är jag extra tacksam mot eftersom han skriver en ledare om saken. ”Min ledare i Södermanlands Nyheter idag handlar om Dagens Nyheters blockering av eskorten Isabella Lunds blogg. För att ­använda Dagens Nyheters egna ord i huvudledaren från 1/2 2006: ”Yttrandefriheten kan aldrig vara total, men i det långa loppet vinner alla på det fria tankeutbyte och den ­pluralism som uppstår i ett samhälle där det är högt i tak”. Då handlade det om Muhammedkarikatyrerna i danska ­Jyllandsposten. Dagens Nyheter försvarad”

Vilka andra yrkesgrupper skall DN utsätta för censur?
Béatrice skriva kloka ord. ”Isabellas yrke är inte olagligt, det är att köpa hennes tjänster som är det. Vilka andra bloggande yrkesgrupper väljer DN att filtrera bort? Hantverkare, de jobbar ganska ofta svart, så ofta att det nu är vi köpare som skall betala in skatten, Konsumbloggen kanske, konsumarbetare säljer nog en och en annan tobaksprodukt eller folköl till någon som är under 18 som de känner?

Jag tycker att DN är fega som gömmer sig bakom en sådan förklaring. Det låter mer som om de inte vill att en annan sida än den vanliga ”kvinnor tvingas till att sälja sina kroppar och det är förfärligt” skall få förekomma i debatten. För skulle plötsligt en mycket verbalt begåvad kvinna som själv valt att bli eskort börja argumentera för sin sak i DN skulle väl många sätta morgonkaffet i halsen för det är en sida av branschen man verkar vilja förneka finns.”

Ps… Idag kom det äntligen en vettig reaktion i media på Bodströms föreslag. I dagens ledare i Skånska dagbladet skriver man::

bodxtalk5.jpg”Om begreppet människohandel även omfattar sådant som varken har med handel eller tvång att göra blir det självklart fler brott som faller under denna rubricering.

Men resonemanget är märkligt. Vid människohandel är det fråga om brott mot en person som tvingas, vilseleds eller utnyttjas. Det är en fridskränkning, oavsett syftet.

Det finns många fall av handel med människor där det inte alls handlar om prostitution utan om till exempel stölder, tiggeri och vad som kan betecknas som slavarbete. I kopplerifall finns det ingen målsägare som kan kräva skadestånd.”

Mer om detta i inläggen:

Ps igen…. Jag kommer vara borta under hela em och kvällen, om ni undrar varför jag inte svarar på ev. frågor här på bloggen.

.

.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png