I en studie från 1996, genomförd av Statens folkhälsoinstitut, var en klar majoritet, 68 procent, mot en kriminalisering av köparen. Det fanns också en klar majoritet, 70 procent, mot en kriminalisering av säljaren.

Sifo genomförde 1999 en attitydundersökning bland 1000 personer på uppdrag av svenska Dagbladet. 76 procent av de intervjuade tyckte att det var rätt att förbjuda köp av sexuella tjänster. 15 procent tyckte att förbudet var fel och 9 procent var tveksamma till förbudet.

En Sifo-undersökning från oktober 2002 visar att 80 procent tycker att lagen är bra.

Dessa sista siffror brukar användas av motståndare mot prostitution som ett bevis för att en majoritet av svenskarna är för en sexköpslag och att man har lyckats påverka attityder i en ”positiv” riktning, dvs. mot sexköp. Men kan en opinion svänga så kraftigt i en fråga med bara några års mellanrum? Ena året är 70% för och nästa emot?!?

Jag är tveksam till om Sifos attitydundersökningar är representativ. I bloggvärlden och på olika diskussionsforum möter jag definitivt inte att en så stor majoritet skulle vara för sexköpslagen. Tvärtom tycks majoriteten bland dem som uttalar sina åsikter i dessa frågor snarare vara för att sexarbetare ska få mänskliga rättigheter.

De siffrorna som kommer fram idag i kvällspressens läsarundersökningar är dessutom ungefär desamma som Statens folkhälsoinstitut fick fram 1996.

I årets läsarundersökningar som Aftonbladet och Expressen har gjort på sina webbplaster kan man se att en klar majoritet av svenska folket inte delar den svenska officiella synen på prostitution.

Under våren och försommaren frågade Expressen sina läsare om sexköp ska vara lagligt och 71% svara JA!

svfty1.jpgIdag har Aftonbladet en läsarundersökning där man frågar – Är det okej att betala en eskort för att bli av med sin oskuld?

Över 75% svarar JA!

I februari frågade man på Aftonbladet om den lyckliga horan fanns. Man lät två personer, Petra Östergren och Claes Borgström, framföra sina argument.

Några dagar senare hade över 26 500 personer röstat.

63 % svarade ja och höll med Petra Östergren.
”Det finns de som klarar att sälja sex utan att ta skada”.

Bara 37 % svara nej och höll med Claes Borgström.
”Män vill höra att kvinnan trivs och vill men det är en myt”.

.

.
Andra bloggar om: , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png