sansht.jpgIdag kan ni läsa vad SANS – sexsäljarnas och allierades nätverk i Sverige, tycker om det förslag som den kristdemokratiska jämställdhetsgruppen kom med i förra veckan i sin rapport – Vår tids slaveri (pdf).

Debattartikeln – Kvinnor berövas rätten att säga nej till sex – finns att läsa i Sundsvalls Tidning, Eskilstuna Kuriren och Motala Tidning.

Den kristdemokratiska jämställdhetsgruppens ordförande Ella Bohlin, tillika KDU:s ordförande, blev i förra veckan intervjuad av SvD och tidningen Dagen och hon skrev också en debattartikel – Riv upp lagen om sexköp – som publicerades i Sundsvalls Tidning, Eskilstuna Kuriren och Motala Tidning.

Man kan tro att Ella Bohlin menar vad hon skriver, att hon vill skrota sexköpslagen, den lag som har gjort det kriminellt att köpa sexuella tjänster, men det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Detta missförstånd beror på att hon inte vet vad som står i lagarna hon argumenterar kring.

humtra1.jpgElla Bohlin (kd) vill liksom Thomas Bodström (s) och Elisabeth Markström (s) skrota lagen mot människohandel i sin nuvarande form och framför allt skrota kriteriet tvång i lagen mot människohandel.

Är det inte häpnadväckande att flera socialdemokrater och kristdemokrater tycker att samtycke ska sakna relevans i en lag som fokuserar på att offrets frihet har angripits? De tycks sakna kunskap om att människohandel till 75 % sker för arbeten inom helt andra branscher än sexbranschen.

De tror att människohandel = prostitution och föreslår lagändringar så att försäljning av sexuella tjänster = människohandel. Men har de tänkt på vilka konsekvenser en sådan lag medför? Jag tror inte det och därför gillar jag
verkligen ingressen som Sundsvalls Tidning hade
valt till artikeln jag skrev tillsammans med SANS:

”Om vi formulerar lagar som säger att en kvinna inte kan säga ja till ömsesidig överenskommen sex, så undermineras även kvinnans rätt att säga nej till all sex som inte är överenskommen. Det skriver pseudonymen Isabella Lund om de ändringar av sexköpslagen som både kd och s föreslagit och som omyndigförklarar kvinnor genom att jämställa vuxna människors frivilliga försäljning av sex med slaveri.”

På torsdag ska det bli spännande att följa interpellationsdebatterna i riksdagen. Justitieminister Beatrice Ask (m) ska då svara på Thomas Bodström (s) interpellation – Människohandel och koppleri. Ett tips… du kan följa debatten via webb TV. Så här skriver Bodström till justitieministern:

humtra2.jpgMänniskohandel innebär ett cyniskt och hänsynslöst utnyttjande av andra människor. Brottet människohandel för sexuella ändamål infördes i brottsbalken år 2002 av den socialdemokratiska regeringen. Men det är svårt att få personer dömda för människohandel. I stället döms de ofta för andra brott, såsom koppleri. All handel, allt utnyttjande eller främjande, av oftast kvinnor och barn i sexuella syften är avskyvärt och måste bekämpas kraftfullt. Det är därför dags att ta steget fullt ut. Koppleri i dagens mening bör också vara ett människohandelsbrott. Jag vill fråga justitieministern: Kommer justitieminister Beatrice Ask att ge den pågående utredningen om översyn av människohandelsbrottet direktiv att även utreda möjligheterna att ersätta koppleribrottet med människohandelsbrott?

Det är rätt lustigt att Bodström valt att attackera nuvarande regering och sin efterträdare i frågor som rör just människohandel. När han senast debattera frågan mot Beatrice Ask i februari så tjata han på om att Ask hade missat ett gyllene tillfälle att skryta för omvärlden om hur bra sexköpslagen är och hur bra den svenska polisen kan arbeta mot människohandel. Jag tyckte då att Beatrice Ask var trovärdig och saklig i sin argumentation.

humtra3.jpgBodström tog då även upp det förslag han hade presenterade dagen innan i SvD i den debattartikel han skrev tillsammans med Elisabeth Markström – Koppleri är människohandel, förslaget om att ta bort kopplerilagen och ersätta den med människohandel och grov människohandel. Ask svarade att 26 sekunder inte medgav henne att utveckla tankarna kring hans förslag.

Så det ska bli spännande att se vilket svar han får på torsdag. Vad tror ni att hon kommer att svara?

Man kan tro att Bodström, Markström och kristdemokrater är måna om att värna om offer för sexuell människohandel. Men oj vad osant det är. I slutet av april var frågor om hur offer för människohandel behandlas av vårt samhälle uppe i riksdagen i samband med att de skulle ta ställning till “Genomförande av EG-direktivet om offer för människohandel“.

humtra6.jpgDå fattade riksdagen ett beslut om att säga ja till socialförsäkringsutskottets betänkande som innebär att offer för människohandel bara får beskydd och hjälp om de ställer upp och vittnar mot dem som hotar dem själva och deras familjer till livet. Riksdagen avslog också en massa bra motioner om humana insatser för offer för människohandel.

Då var varken Bodström eller Markström uppe i talarstolen och den kristdemokrat som var uppe och tala, sa inget av vikt. Det finns ingen reservation från någon kristdemokrat mot beslutet, ej heller från Thomas Bodström eller Elisabeth Markström. Samtliga närvarande kristdemokrater i riksdagen röstade ja för utskottets förslag!

Den som tog en strid för offren för sexuell människohandel var då var Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Kalle Larsson. Han skriver på sin blogg att offer för människohandel utnyttjas av svenska partier och jag håller helt med.

humtra5.jpgMina tidigare blogginlägg om dessa ämnen i kronologisk ordning med det första inlägget först:


.
Andra bloggar om: , , , ,, , , ,, , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png