avisen2.jpgDet var den Danska gratistidningen Nyhetsavisen som intervjua mig igår med anledning av Seksualpolitisk Forum pressmeddelande och idag har de publicerat en artikel om den svenska lagstiftningen.

För en dansk journalist är det självklart och naturligt att ta kontakt med svenska sexarbetare när de ska skriva om vår lagstiftning och vilka effekter den har. Varför tänker inte svenska journalister så?

Det var roligt idag att läsa att de också intervjuade Petra Östergren igår. Hon har skrivit en magisteruppsats om vilka effekter den svenska prostitutionspolicyn har medfört + flera artiklar om ämnet och inte minst så mycket i sin bok, Porr, horor och feminister.

Artikeln ligger inte ute separat på nätet utan finns att läsa på sidan 14 i deras e-upplaga av tidningen. Ni kan även läsa artikeln här nedanför:

avis2.jpgSvensk prostitutionslov har spillet fallit

Dumpet – Mange prostituerede har fået dårligere forhold, efter at Sverige har kriminaliseret kunderne. Indgrebet har ikke hjulpet på sexarbejdets skyggesider, vurderer svensk forsker og svensk prostitueret. Flere voldelige overfald og massiv afsky fra omverdenen. Det er det eneste, svenske prostituerede har fået ud af, at Sverige i 1999 gjorde det strafbart…

Nyhedsavisen, 180807
Af Per Thiemann peth@avisen.dk

Flere voldelige overfald og massiv afsky fra omverdenen. Det er det eneste, svenske prostituerede har fået ud af, at Sverige i 1999 gjorde det strafbart at opsøge en prostitueret. Politikerne påstod, at den hårde kurs ville forbedre forholdene for de prostituerede, men det er gået lige modsat. Det mener svenske Isabella Lund, 45 år, der kalder sig sexarbejder og har arbejdet som escortpige de seneste fire år.

»Den lille gruppe af sexarbejdere, der arbejder på gaden, har oplevet mere vold, efter at loven blev indført. De er nu nødt til at tage kunderne med til mørke og afsidesliggende steder, for at undgå at politiet opdager og anholder kunden. Det betyder, at de ikke kan tilkalde hjælp, hvis de kommer i problemer,« siger Isabella Lund.

avis3.jpgProstituerede, der arbejder inden døre, har også fået det sværere. »Hvis en kunde opfører sig mærkeligt, er det svært at regne ud, om det er, fordi han er bange for at blive opdaget af politiet, eller om det er, fordi han kan finde på at være voldelig,« siger Isabella Lund.

Advarer Danmark
Hun mener, at tilhængere af kriminalisering af kunderne har et romantiseret forhold til sex. »De siger, at ingen kvinder kan arbejde med sex frivilligt – det må være noget, en mand har tvunget dem til. Men hvorfor skulle mænd være skyld i, at jeg arbejder med sex? Folk har set ‘Lilja 4 Ever’ (svensk film om kvindehandel, red.) og tror, at alt sexarbejde er kvindehandel,« siger Isabella Lund.

Hun advarer på det kraftigste om at indføre lignende lovgivning i Danmark. »Jeg har hørt fra en sexarbejder i Danmark, at Bandidos og Hells Angels allerede er begyndt at tilbyde deres beskyttelse til dem, hvis det viser sig, at de ikke længere kan have et normalt forhold til politiet. Det er ligesom, da man forbød alkohol i USA. Den organiserede kriminalitet overtager bare det hele,« siger hun.

Svenske Petra Östergren har gennem sit arbejde som socialantropolog interviewet svenske prostituerede over de seneste 10 år. Hun bekræfter Isabella Lunds udlægning. »Ingen rapporter viser, at det er blevet bedre. Det eneste sikre er, at mange flere i befolkningen nu er imod prostitution. Det betyder, at folk ytrer deres afsky over for sexarbejdere. Det mærkelige er, at man slet ikke lytter til sexarbejderne selv, som ikke synes om den nye lov,« siger Petra Östergren.

avis4.jpgHun peger på, at antallet af gadeprostituerede ser ud til at falde, men det viser sig ofte, at de blot formidler kontakten via internettet i stedet. I Danmark er foreningen Seksualpolitisk Forum gået stærkt imod forslagene om at kriminalisere sexkunder efter svensk forbillede.

»Vi vil gerne have, at man skelner mellem kvinder, som er sexarbejdere af egen fri vilje, og kvinder, der er tvunget. Man skal ikke bruge de handlede kvinder som undskyldning for at kriminalisere prostitution. Kriminalisering gør kun tingene værre,« siger sexolog og jordemoder Vivi Hollænder, talsmand for Seksualpolitisk Forum.

Ikke en genstand
Psykoterapeut Odile Poulsen arbejdede selv som prostitueret fra 1997 til 1999, men går nu ind for at kriminalisere sexkunder i Danmark. »Ellers er kvinder en salgsvare, som man kan handle med, som om det var en genstand. Jeg vil slet ikke lukke øjnene for, at kvinder i miljøet får det sværere.

Men det er jo også ideen, at prostitution ikke skal være så tilgængeligt at gå ind i og for mænd at opsøge. Mennesker, der er i prostitution, tager skade,« siger Odile Poulsen. Hun kan sagtens genkende Isabella Lunds holdninger.

avis5.jpg»Da jeg selv var i prostitutionsmiljøet, sagde jeg også, at det var et valg, jeg selv havde truffet. Man vil som menneske ikke opfattes som et offer.

Og jeg er ikke blind for, at der kan eksistere nogle få kvinder eller mænd, der kan fungere fint i prostitution, men mange får skader af det, og så må vi lovgive ud fra det,« siger Odile Poulsen.

SF’s ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, erkender, at der endnu ikke er undersøgelser, der viser effekten af den nye svenske lovgivning, men mener, at der er andre årsager til at kriminalisere kunderne.

»Det er ikke acceptabelt, at folk skal ernære sig ved prostitution, for mange tager skade af det. Man har legaliseret det fuldstændig i Holland og Tyskland, og der er ikke noget, der viser, at de prostituerede har fået det bedre,« siger hun.


.
Andra bloggar om: , , ,, , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png