1nor.jpgSexarbetare i Norge, Sverige och Danmark är överens och helt emot att en sexköpslag införs i Norge. Vi argumenterar varför i en längre debattartikel som blev publicerad i norska Aftenposten igår – Hvorfor vil man oss så vondt?

Artikeln är undertecknad av mig för SANS, Janni Wintherbauer för PION och Maj Christensen för VIP Lounge.

I april i år fick Norge en politisk majoritet för att införa en sexköpslag. Och bara ett par månader efter, den 4 juli, presenterade Justis- og politidepartementet i Norge sitt lagförslag

Lagförslaget har nu skickats ut på remiss – Forslag om kriminalisering av sexkjøp (pdf). Remissvaren ska vara inne senast den 10 oktober. Regeringen planerar att kunna lägga fram ett lagförslag till Stortinget innan sommaren 2008 och man räknar med att införa lagen 2009.

2nor.jpgDet var roligt att vi fick en helsides artikel i en av Norges största tidningar och dessutom på en söndag då fler har tid att läsa artiklar.

Lyckligtvis är debatklimatet i Norge inte så illa som i Sverige och det är betydligt lättare för sexarbetare i Norge att få sina röster hörda än vad det är i Sverige. Det är bara när dumma svenskar uttalar sig i Norge (jag är ej inkluderad) som debatten kommer ner på den låga nivån vi är vana vid här.

Här nedanför kan du läsa vår artikel på svenska:

Varför vill man oss så illa?

Utgångspunkten för ett förbud mot köp av sexuella tjänster är rädsla och fördomar om försäljning av sexuella tjänster och människohandel.
Artikeln blev först publicerad i Aftenposten den 26 augusti 2007

Janni Wintherbauer
PION – Prostituerades Intresseorganisation i Norge

Isabella Lund
SANS – Sexsäljares och allierades nätverk i Sverige

Maj Christensen
VIP Lounge – Nätverket för och av sexarbetare, sexköpare och allierade i Danmark

3nor.jpgDet finns redan lagar
Lagförslaget som vill förbjuda köp av sexuella tjänster i Norge är inte en lag mot människohandel, det är ett lagförslag mot försäljning och köp av sexuella tjänster, mot överenskommelser mellan vuxna samtyckande individer. Idag finns det redan lagar mot människohandel, sexuella övergrepp och våldtäkt i Norge.

Vad ligger bakom detta lagförslag? Har man utgått från jämlikhet och mänskliga rättigheter för alla människor? NEJ, man utgår från människors rädsla, okunskap och fördomar om försäljning av sexuella tjänster och människohandel.

Inbillat våld mot kvinnor
Kommer lagförslaget för att vissa feminister har en syn på prostitution där man ser ett påhittat symboliskt våld mot kvinnor? Eller är det för att man inte vill att de ska gå några horor på Karl Johan? Vill den norska befolkningen att man ska lagstifta om när och med vem det är ok att ha sex med, en sexualmoral som ska upprätthållas genom telefonavlyssning i vissa fall?

Man kan i debatten ana många olika anledningar till varför en del vill införa en sexköpslag i Norge men det enda argumentet man framför i lagförslaget är att man anser att efterfrågan på sexuella tjänster möjliggör människohandel.

4nor.jpg De verkliga orsakerna till människohandel är fattigdom, arbetslöshet och bristande kunskaper om arbete i andra länder.

Till 75 % så sker dessutom människohandel för andra ändamål än sexuella tjänster.

Sexuell människohandel är vidrigt
Sexuell människohandel är vidrigt och ska bekämpas, sexarbetare är mer måna om detta än andra, det är i vissa fall våra kollegor som utsätts för detta.

Men den svenska lagstiftningen är inte ett vapen mot sexuell människohandel och avskräcker inte människohandlare från att komma till Sverige.

Samma kriminella organisation från Estland har nu för en tredje gång åtalats för människohandel och hälften av kvinnorna har varit här tidigare och återvänt. Hallickarna har utvecklat sina metoder och det är idag inte lika lätt för polisen att skaffa fram bevis för åtal. En kriminaliserad marknad är lättare för kriminella organisationer att exploatera, detta visar vår historia.

Den svenska lagstiftningen slår dessutom hårt mot de mest utsatta sexsäljarna och gör det svårare för dem att kunna arbeta självständigt. De hänvisas ofta direkt in i händerna på hallickar som utnyttjar situationen mer eller mindre grovt.

5nor.jpgOm sexköp kriminaliseras i Norge så kommer sexarbetarna och offren för sexuell människohandel att få betala ett högt pris för detta, inte våra kunder eller människohandlarna.

Vi som säljer sexuella tjänster vill kunna arbeta säkert och tryggt och under bra arbetsvillkor som alla andra yrkesgrupper. Är det verkligen för mycket begärt i ett modernt samhälle? Vi vill inte utsättas för onödiga risker och våld, vi vill inte ha att göra med människor som försöker utnyttja vår situation, vi vill ha mänskliga rättigheter och vi är därför emot att en sexköpslag införs i Norge.

Kan inte lagstiftas bort
Efterfrågan på sexuella tjänster har inte minskat och antalet sexarbetare har dessutom med allra största sannolikhet ökat i Sverige. Prostitution är ett fenomen som man inte kan lagstifta bort. Det är empiriska fakta. Det är lika oomtvistat som att människor har sexuella behov.

Är det skadligt att ha sex med okända människor? Är det skadligt att tjäna pengar? NEJ, det är inte skadligt i sig att sälja sin tid, sitt sällskap och sexuella tjänster. Det som däremot skadar sexarbetare är att utsättas för förtryck i form av fördomar, diskriminering och social skam.

6nor.jpg Med en sexköpslag så ökar diskrimineringen, fördomar och stereotyper upprätthålls och de blottar en kvinnosyn där kvinnor ses som osjälvständiga och oförmögna att bestämma över sina kroppar, speciellt när det kommer till frågan om sex.

Detta synsätt skadar alla kvinnor.
.

Utopiska drömmar
Sexarbetare behöver polisens stöd och skydd, men hur ska vi kunna vända oss till polisen utan att riskera våra inkomster om vårt arbete förutsätter frånvaro av polisen och när polisens uppdrag är att motarbeta all försäljning av sexuella tjänster?

Det duger inte att säga att vi horor får skylla oss själva för att vi utsätter oss för riskerna. Det vore samma sak som att påstå att kvinnor får skylla sig själva om de blir våldtagna om de varit sexuellt utmanande. Konsekvensen av ett sexköpsförbud är ett tillstånd av rätts- och värnlöshet för sexarbetare.

Varför vill man oss så illa?

0nor.jpg

Konst av den norske konstnären Edvard Munch

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,, , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png