tatj1.jpgJag har knappt bloggat de sista två veckorna, jag har dessutom försökt stänga ute hela debatten om prostitution. Jag har istället ägnat mig åt skriva klart mina första kapitel till en debattbok om prostitution som ska ges ut av Liv Jessen i Norge i höst. Det var nervöst, spännande och krävande, men roligt och lärande och jag känner mig enormt hedrad av att Liv Jessen bad mig bidra med ett par kapitel.

Jag har ändå, med ett getöga, följt med vad som hänt i media men tvingat mig själv att inte läsa eller se vad som vad som sagts och skrivits om prostiution förräns denna veckan startade.

Måste erkänna att det har varit rätt skönt att slippa konfronteras med horstigmat ett par veckor, men idag är det dags att ta tjuren vid hornet igen…

I början av veckan starta jag ”tjurrusningen” med att titta på inslaget om sexköpslagen i TV4s Nyhetsmorgon den 28 augusti. Greta Garbo har skrivit mycket om detta i två inlägg – Är sexköp = människohandel?Är alla sexsäljare brottsoffer? – och jag förstår nu varför hon har tittat flera gånger på det här inslaget och skrivit så mycket om det. Det var en mycket bra adrenalinhöjare som start… och något som egentligen borde förses med en varningstext – hälsovådligt för sexsäljare att ta del av.

tatj2.jpgDet är bara att konstatera att det återigen finns människor som ges plats och utrymme att påstå vad sjutton som helst i TV4s studio, utan att någon ifrågasätter sanningshalten i det som sägs eller begär belägg för deras påstående. Jag blir livrädd när jag ser sådant här. För det innebär att samma personer kan sitta och ljuga totalt obesvärat om vad sjutton som helst och att media och journalister, som är satta att granska våra makthavare, bara lamt sitter och håller med här i Sverige.

Jag har fortfarande i färskt minne, inslaget från den 12 juni från samma program, jag kan liksom inte glömma hur polisen Trolle satt och sa att vi var i behov av avprogrammering samtidigt som han flinade.

Konsensus och hegemonin inte bara i debatten utan också i hur media rapporterar om försäljningen av sexuella tjänster och sexuell människohandel blir så tydlig när den visas i TV. Jag tog därför kontakt med Andreas Haglind i måndags, han är chef och ansvarig utgivaren för TV4 Nyhetsmorgon. Idag har han fått en rapport på fem A4 sidor med allmän och detaljerad konkret kritik om inslaget, han skulle titta på inslaget idag på förmiddagen. Ska bli spännande att se hur TV4 svarar.

tatj3.jpgNaturligtvis tog jag även telefonkontakt med Johan Linander (c) som var med i programmet och det samtalet bar nog ingen frukt, eller ska man hoppas på under? Man brukar säga, att det är som att hälla vatten på en gås, om man försöker prata med en politiker och det ligger nog något i det talesättet. Jag hoppas i alla fall att Linander lyssna på vad jag hade att berätta för honom och att han vill börja prata med oss istället för om oss. Nu vet han att vi finns i alla fall, att vi vill vara delaktiga och höras.

Jag sa också till honom att han är varmt välkommen hem till mig för att med egna ögon se vilken levnadsstandard jag har. Jag föreslog detta eftersom hans kvinnliga partikamrater tror att jag är sponsrad av en penningstark sexindustri. Jag sa att vi också kunde gå till polisen här i stan så att de kan intyga att jag är en äkta hora…

Ja jag känner mig så jäkla ifrågasatt ibland, gjord till undantag och kan spy på att min trovärdighet angrips hela tiden. Speciellt eftersom jag visar mitt ansikte och riktiga namn inför både media, politiker och myndigheter. Och få vet nog vilken risk jag utsätter mig för då och vad det kan leda till.

Ärligt så tror jag att man hade gjort vad man kunnat för att minska min trovärdighet även om jag framträtt med både riktigt namn och ansikte. Jag har sett det hända andra sexarbetaraktivister och då kan konsekvenserna bli att man förföljs och trakasseras på olika sätt IRL.

tatj4.jpgDet var lite oroväckande att läsa på Johan Linanders blogg att även författaren Katarina Wennstam var inbjuden till TV4. Kanske inte så konstigt egentligen för hon har ju besökt TV4 Nyhetsmorgon förut. Den 14 januari blev hon intervjuad av Tilde. Det framkom mycket tydligt då att hon inte har någon egentlig kunskap om hur sexköpare är eller om prostitution. Då Tilde frågade efter erfarenheter eller på vilka fakta hon baserar sina karaktärer i boken på, så svarade Katarina rent ut att hon bara pratat med ett par sexköpare och att hon istället verkligen hade försökt sätta sig in hur en sexköpare tänker.

Trots detta så har jag sett intervjuer i tidningar och hänvisningar till hennes bok som om hennes beskrivning av sexköpare ändå är sann och hon intervjuas ibland som en slags expert på området! Karaktärerna i hennes bok bygger på hennes egen syn och fantasier och hur pass bra hon kan föreställa sig hur det är att sälja och köpa sex. Men det är klart att hennes smutsiga bok Smuts och hon hade platsat bra i de där gänget som TV4 samlade ihop i förra veckan. Smutsiga och snuskiga fantasier om oss är vanligt förekommande i böcker och filmer! Ulrika Kärnborg tog upp detta när hon skulle recensera Wennstams bok i DN:

tatj5.jpg”Traffickingoffer, bordeller och cyniska västerländska män­ dyker upp i nästan varenda deckare nu för tiden, svenska som utländska. Men språket är här den riktiga stötestenen, för även om det finns en poäng att beskriva ytliga människor på postorderprosa, så kan det omöjliggöra varje möjlighet till identifikation. Och det rutinartade frossandet i de prostituerades vardag är ett slags övergrepp i sig, jag menar: omsorgen om varenda förnedrande detalj är ett slags pornografi det också.”

Jag vet att både Petra Östergren och Louise Persson hade ställt upp om TV4 hade frågat om de ville medverka.

Petra Östergren har ägnat 10 år till att forska om detta ämne och står för kunskaper inom ämnet som få har i Sverige. Hon har samtalat med kollegor till mig i timmar, hon har granskat och läst all forskning som finns i ämnet och hon har kanske blivit den person i Sverige, utanför sexbranschen, som vet mest om prostitution och hon är definitivt en av de få personerna utanför branschen som sexsäljare verkligen har vågat släppa in på livet.

tatj6.jpgPetra Östergrens gedigna verk ”Porr, horor och feminister” har mottagits med mycket fina recensioner till skillnad från Wennstams bok Smuts. Samtliga Sveriges största dagstidningar (utom DN då, ja vad trodde ni?) ger henne enormt fina recensioner – Sydsvenska Dagbladet, Ann Heberlein, Göteborgsposten Ingrid P Bosseldal och Svenska Dagbladet Maria Abrahamsson.

I bloggvärlden gav kungen Blogge Petra en fin recension och boken utsågs till bästa facklitterära bok år 2006 av Sydsvenskan. Den kanske inte ligger på pocketsälj listornas tio i topp men den är en bok med betydligt högre kvaliteér än Smuts.

Trots Petras erfarenheter och kunskaper i ämnet så tycks hon väga lätt i valet av experter allmänheten ska få se i TV rutan. Är inte detta märkligt?

Och vem skulle vinna över kloka Louise i en debatt, jag bara undrar? Jag kan se hur hennes knivskarpa analyser hade manglat ner vilken motståndare som helst i en debatt. Hmmm kanske därför ingen våhar / vill frågar henne om hon vill medverka…

OBS jag vet att varken Petra eller Louise vill agera språkrör för oss som säljer sex, alltså tala för oss, de vill att vi ska ges utrymme att tala för oss själva. Men vi som säljer sex ser gärna att kloka personer med verklighetsanknytning, kunskap och mod vågar säga ifrån och att de får synas och höras lika mycket som de som så gärna diskuterar fördomar och vanförställningar.

För vi som säljer sex, vi kan inte visa våra ansikten… men vi kan kanske ändå ska få lov att börja höras, eller vad tycker alla ni andra?

tatj7.jpgTill sist idag…
Agneta Lagercrantz har idag en lång och intressant artikel i SvD om sexmissbruk och Dysberoende­kliniken i Stockholm – Sexmissbruk föds ur intimitetsrädsla. Artikeln fick mig att fundera om det finns en större representation av sexmissbrukare bland sexsäljare och våra kunder. Jag har själv varken sett tecken på detta eller hört, läst att det skulle var så däremot så finns det teorier om att både sexsäljare och kunder har problem med vanliga relationer och att vi ska ha intimitetsrädsla precis som sexmissbrukare.

Men det är bara en teori som finns om oss, det finns många andra sätt att teorisera kring oss. Jag tror att missbruksproblem oavsett hur missbruket ter sig ofta grundar sig på helt andra saker än det man kanske inledningsvis tror och detta kommer också fram mycket tydligt i artikeln.

.

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
, ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png