korrinf3.jpgIbland häpnar man över vad som skrivs om försäljning av sexuella tjänster och över de argument som framförs i debatten. Idag kan man se denna rubrik i SvD – Köp en kropp eller ta chansen att rädda liv. Det jag undra direkt var varför artikeln fanns på inrikes sidorna och inte på debattsidorna… för [debatt]artikeln handlar om att journalisten Jenny Nordberg har hittat ett ”nytt” argument till varför män inte ska köpa sexuella tjänster.

För om en man väl har gjort det… ja då är det kört liksom… då kan han inte donera blod, inte ens till sina egna barn och möjligheten att rädda
en annan människas liv är därmed bortblåst.

Vad är syftet med Jenny Nordbergs inramning av artikeln? Att stigmatisera sexsäljare, att få människor att bli blodgivare eller…?

Om huvudsyftet med artikeln är att alla bör ge blod så borde hon även argumentera kring alla andra anledningar som finns för att man inte ska få ge blod. För det finns massor med anledningar till detta. Anledningar som alla ädla hjältar bör undvika om de ska kunna rädda liv. Val som människor bör ta. Du får då t.ex. se till att inte bli sjukskriven och se för tusan till att du inte har växt upp eller levt mer än 3 år i Syd- och Mellanamerika för om du har gjort det eller om du är en man och har haft sex med en annan man så får du aldrig ge blod.

Och i mitten av artikeln så trillar hon in på något helt annat…

korrinf2.jpgHon tar upp att hennes manliga bekanta säger att de gärna köper sex utomlands men inte hemma för att ”Det är en annan kultur. De finns överallt. De behöver pengar. Det är inte synd om dem. De gör det av fri vilja. Det är faktiskt inte olagligt där.”.

Hon förstår inte argumenten, hon köper Petra Östergrens bok, men inom henne råder trots detta fortfarande en konflikt och för att ta reda på mer så ringer hon Kajsa Wahlberg på Rikskriminalen. Hon berättar, inte helt oväntat, att hundratusentals kvinnor i Europa ofta förefaller vara fria och frivilliga entreprenörer inför kunden men att de i själva verket köps och säljs som slavar i väl organiserad brottslighet.

Ja… sexuell människohandel är svår att upptäcka… Jaha hundratusentals… men ledsen jag litar inte längre på några siffror från polisen i Stockholm, jag har sett att de kan slänga ur sig vilka siffror som helst om människohandel, förtroendet är förbrukat. Det pågår ett lobbyarbete för att få allmänheten att tro att försäljning av sexuella tjänster = sexslavhandel och där har vi syftet med den här artikeln. Allt leder till att läsaren ska ta del av detta nya budskap.

Och liksom SvD så deltar även DN i detta lobbyarbete. I förra veckan uppmärksamma DN en kort skitartikel i The Guardian om lösa rykten bland engelska politiker. Och jag tänker på att The Guardian i somras hade inne en artikel som var desto mer intressant – On speaking terms – med den valde inte DN att lyfta fram. För den artikeln handlade om en metod för att motarbeta sexuell människohandel och exploatering av kvinnor i sexbranschen. Detta borde vara ett kärt ämne för DN att uppmärksamma… men metoden som beskrivs är inte att kriminalisera och höja straffskalor och då faller en sådan artikel bort i den svenska tidningsjättens ögon.

korrinf1.jpgDen där korta artikel i The Guardian, var för övrigt en riktigt usel artikel. Och när DN skriver om den så inleds artiklen t.ex. med följande mening – ”Brittiska ministrar kan snart lägga förslag om att det ska bli straffbart att köpa sex, skriver den brittiska tidningen the Guardian.” – och artikeln avslutas med denna mening – ”Det är inte officiellt bekräftat att propositionen är på gång. Enligt en taleskvinna för inrikesministeriet finns det ännu inga planer på att kriminalisera sexköp.” Dessa två meningar pratar bra för sig själv eller hur?

Och inne i artikel kan man hitta meningar som denna – ”Trafficking av unga kvinnor har blivit ett stort problem i Storbritannien. 85 procent av landets prostituerade kommer från andra länder.” – en manipulativ mening som vill få oss att tro att alla utländska sexarbetare i England är offer för sexuell människohandel. Dennis Johansson efterfrågar kälkritik för detta påstående, för som vanligt saknas det.

Evelina Lorentzon, vice ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, har också läst artikeln i DN för idag skriver hon i en debattartikel att ”Sexköpslagen bör avskaffas – inte exporteras”. Det var roligt att läsa!

Ps…
Blogge reagera också på artikeln i SvD och skriver idag om politiskt disorienterade virrfeminister.

.

.
Andra bloggar om: , , , ,
, , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png