sanning1.jpgIgår berättade X sin version av vad som hänt henne de sista två veckorna i radions program Publicerat i P1. Blogge Bloggelito har skrivit ett utmärkt inlägg om programmet, läs det!

Jag nämns inte vid namn i inslaget och därför nämner jag heller inte X vid namn i detta inlägg.

Jag trodde att jag och X hade dragit ett streck över det som varit och att vi bägge skulle kunna gå vidare och lämna varandra ifred utan att någon mår dåligt eller känner sig hotade.

Jag har hela tiden strävat efter detta mål och försökt på olika sätt att uppnå detta. För att inte att händelseutvecklingen totalt skulle gå över styr så har jag t.ex. bett ett antal journalister i Danmark att inte skriva om detta samt agera genom sitt journalistförbund. Detta önskemål har respekterats.

X gav igår mer syre åt debatten kring hennes egna förehavanden genom att medverka i radio programmet Publicerat. Och eftersom inslaget Ett outsinligt webbhat kommer att sändas i repris i P1 både idag kl. 12.00 och sedan även natten mot tisdag kl. 01.15 så vill jag bidra med fakta och enbart fakta i ärendet. Mina åsikter om vad som hänt behåller jag för mig själv.

sanning2.jpgJag är nämligen superallergisk mot åsikter och uttalanden som baserar sig på falska uppgifter. Därför publicerar jag idag en redovisning av hur debatten eller diskussionerna har varit mellan mig och X eftersom hon redovisar en helt annan bild av detta till radion.

Åke Petterson säger i inslaget
Men den debatten ska vi inte ta upp här, den ville X lämna för länge sen, säger hon när vi träffas på en uteservering.

X säger ”Jag blev väldigt irriterad för jag har ganska länge nu försökt hålla mig borta från de här debatterna…

… samt ”Och jag tänkte att ja men gud vad skönt att jag nu slipper nu liksom att nu är det slut den här debatten, jag har försökt att säga no comments jätte länge och det har liksom inte gått fram men nu äntligen.

Jag vill med detta inlägg visa hur X har sagt no comments jätte länge.

Den 5 februari får jag för första gången syn på Xs namn. Hon har tillsammans med 39 andra personer skrivit under en debattartikel på Expressens fjärde sida – Sexköp är brutalt utnyttjande av svaga. Utan att jag nämner just henne vid namn så angriper jag debattartikeln i mitt inlägg – Lögn och propaganda och tio dagar senare den 15 februari publicerar Expressen mitt svar på fjärde sidan – Vi sexsäljare är emot människohandel. Jag tar upp detta i mitt inlägg En sexsäljares röst hörs idag

sanning3.jpgDen 19 mars publicera GP en debattartikel av X – Sexindustrins cynism ger höga vinster på offrens bekostnad. Jag vet att GP inte tar in någon debattartikel från mig så jag bemöter innehållet i artikeln i inlägget – Hur kan man hata så mycket. Blogge Bloggelito bloggar också om dess innehåll och påpekar liksom jag lögnerna i Xs artikel – Prostitution inget vanligt jobb

Petra Östergren får in en replik i GP den 22 mars – Avkriminalisera prostitutionen I slutet av sin artikel skriver Petra:

Jag föreslår också en mer kunskapsbaserad diskussion där annan forskning än den som är gjord av prostitutionsmotståndare lyfts fram.

I Sverige kan man enklast finna den på sexsäljaren Isabella Lunds blogg https://sensuellqkonsult.wordpress.com/.”

Samma dag får X en artikel publicerad i Ny Tid – Inget vanligt jobb. Denna artikel har jag inte bemött på min blogg eller överhuvudtaget nämnt tidigare.

Eftersom X ett par dagar innan har skrivit på sin blogg (cashfil från Google) att hon ska lämna debatten så skriver jag inlägget X fegar ut från debatten den 22/3. I detta inlägget granskar jag innehållet ytterligare i hennes debattartikel i GP och så sker även dagen efter i mitt inlägg Mer fakta från andra sidan jorden.

sanning4.jpgDen 3 april skriver X en kommentar på min blogg.

Jag kollar upp med henne att det är hon som står bakom kommentaren. Se min kommentar i denna cash fil från Google.

Jag får detta bekräftat i hennes inlägg ”Isabellas fråga”, se cashfil från Google. Dagen efter den 4 april skriver jag i ett inlägg att hon är Mer än lovligt obalanserat.

Den 4 maj skriver X inlägget Osynlige motståndare (cashfil från Google) och i det står bl.a. följande:

Blogge och hans anonyma själsfränder bland prostituerade brukar gömma sig bakom pseudonymer – samtidigt som de tar sig rätten att försöka häckla och idiotförklara sina debattmotståndare utan att erkänna allas rätt att ta del i debatten och andras rätt att kritisera deras åsikter.

När jag inte tycker som Blogge Bloggelito, eller hans själssystrar inom den svenska prostitutionen – som för övrigt är oftast ANONYMA samtidigt som de gråter om stigmatiseringen över prostituerade, då kommer det från Blogge & Co. hela det tunga artilleriet som redan Göbbels använde på sin tid; ”om du inte tycker som vi är du emot oss” och ”du är förvirrad människa full av hat” d v s man försöker förminska trovärdigheten i personen som säger saker för att själva sakfrågan skall komma till skymundan.

Det är ett klassiskt knep inom propaganda – svärta ned den som säger något för då lyssnar ingen på budskapet.

I ett inlägg den 8 juli – Hur man motarbetar en sexsäljares röst i debatten nämner jag X mycket kort som en av de värsta prostitutionsmotstånds bloggarna.

Under juli månad skriver X om mig i flera inlägg på sin blogg.

Den 15 juli – Klockrent om prostituerade och sexköpare i A-bladet idag (cash fil från Google). I det inlägget skriver X:

Läs Malin Wollins text om vem som skall bli professionell k*ksugare här. Klockrent! Heja Malin! Men jag undrar följande saker:

1) Varför i hela fridens namn skyddas alltid denna ”Isabella Lund” som får debattera under ett pseudonym i landets största tidningar? I vilket annat debatt skulle man tillåta en opinionsskapare vara anonym om och om igen. Hur vet vi att bakom ”henne” inte är en stor porrindustri som vill bara normalisera begreppet ”sexköpare” och ”sexarbetare”? Var är källkritiken på Expressen för detta var inte första gången hon får skriva anonymt.

2) När kommer sexköpare fram med sina namn och förklarar sina konsumentbehov och kundperspektivet? Inte kan vi diskutera en tjänstesektor bara utifrån producenternas perspektiv. Och nog är det kunderna som stigmatiserar hororna, läs bara på nätet hur man beskriver sina fynd och tipsar om horor. Det är inte mänskligt.

3) När kommer de bedragna fruarna och barnen som hamnar i kläm när mamma och pappa har det dåligt att höras i denna debatt?

4) Och Isabella Lunds barn vore interssanta i sammanhanget – hur mår man när mamma är hora!

Jag är så trött på lyssna på dessa ”profesionella” damer – har hört dem till leda överallt och det verkar sorgligt nog vara det enda sättet att komma ur prostitution –att bli en aktivist som försvarar detta fenomen.

sanning5.jpgJag kommenterar inte detta inläggen vare sig på Xs blogg eller på min egen. Men Blogge Bloggelito gör så och förklarar för X varför jag använder ett pseudonymnamn.

Den 17 juli skriver X om Blogge Bloggelito i ett inlägg – Blogge Bloggelito alias Niklas Dougherty (cash fil från Google). I inlägget skriver hon följande:

Så fort man antyder att det kan vara knasigt att på fullt allvar tycka att k*ksugande kan vara ett karriärsval – då sticker Blogge Bloggelito alias Niklas Dougherty i Lund upp sitt tryne och försvarar hororna i all oändlighet. (Kolla kommentarerna)

Enligt honom ska anonyma psudonymen Isabella Lund ha ensamrätt att skriva på Expressen UTAN att avslöja sin identitet (för att ”skydda sina barn”). Varför det? Varför i hela fridens namn skall HON ha rätten att vara en anonym opinionsbildare. Hur farligt är inte det att opinionsbildare börjar skriva anonymt? Hur kan vi veta att hon är hon?

HON ÄR INTE EN KÄLLA. HON AVSLÖJAR INGET JOURNALISTISKT. HON PROPAGERAR. DET ÄR EN JÄKLA SKILLNAD OCH GRUNDLAGENS SKYDD GÄLLER KÄLLOR!! INTE PROPAGANDISTER!!

Expessen gör en björntjänst för journalister när man accepterar detta.

Det är inte någon jäkla mänsklig rättighet att få skriva insändare som en k*ksugare på Expressen oemotsagt. Och det är inte någon mänsklig rättighet att få vara en hora – eller sexköpare för den delen.

Här är mina kommentarer till detta inlägg, jag får inget svar av X:

Isabella Lund said… 10:23 PM

Nu tycker jag att du ska lägga ner dina skriverier om mig X. Som Blogge påpeka så har jag alltid kontakt med alla redaktioner som tar in mina artiklar. Jag har framträtt i både svensk och norsk TV samt i radio.

Det fanns chans att debattera sexkösplagen mot mig live i Stocksholm i Maj men ingen prostitutionsmotståndare ville. Jag var dock där och deltog i en diskussion med publiken.

Jag har bra kontakt med prostitutionsgruppen i Malmö och Niclas Olsson där kan bekräfta att jag är en hon och inte en man. Vill du att polisen ska intyga detta + att jag är en eskort?

I juni var jag inbjuden till Köpenhams kommuns konferens om prostitution och pratade med flera där om situationen i Sverige. Bla. med en kvinna som arbetar med traffickingoffer från Nigeria.

Och apropå sexuella människohandel så är det bara på min blogg och på sexsäljarnas nätverk du kan hitta information om detta vidriga fenomen. På SANS hemsida finns där tips till allmänheten om hur man identfiera offer för människohandel. Vi försöker aktivt motarbate allt slaveri. Ta en titt själv http://www.sans.nu

Är det inte bra om vi sexsäljare får ta del av debatten om oss eller tycker du att den är enbart förbehållen människor som du?

Isabella Lund said… 10:26 PM

Ps.. Jag menar att det är bara är på SANS hemsida du hittar korrekt information på svenska om hur sexuell människohandel går till + att du kan få tips på att identfiera offer och kunder kan få råd om hur de undviker att köpa sexuella tjänster av människohandlare.

Den 17 juli skriver hon också ett annat inlägg om prositution – Prostitution normaliserar sexköp och skapar marknad för trafficking (cash fil från Google).

sanning8.jpgDen 30 juli kommer nästa inlägg på Xs blogg där hon nämner mig vid namn – Dagens tistel till Expressen angående rapportering om mindreårigas sexsälj (cash fil från Google). I inlägget skriver hon så här om mig:

Och sedan har vi ju fallet med prostituerade Isabella Lund som gång efter annan får uttala sig på debattsidan på Expressen trots att läsare får aldrig veta vem hon är. Hon kan ju lika gärna också vara fabricerad av en journalist.
Jag kommenterar inte detta inlägg vare sig på Xs blogg eller på min egen.

Den 7 augusti skriver jag i ett PS i mitt inlägg – Kommer Dagen liksom DN att skrämmas av horstigma?:

Missa inte att läsa min krönika på Politikerbloggen och vill du läsa kommentarerna till min krönika och se hur Maria Carlshamres förra politiska sekreterare, X, ger sig på mig under namnet Donna så ska ni klicka här. Hon är ett lysande exempel på varför jag skrev krönikan så hennes kommentar blir i detta sammanhanget nästan lite tragikomisk.

På Xs blogg kan man läsa inlägget – Politikerbloggens dilemma (cash fil från Google) som bekräftar att Donna som kommenterat på Politikerbloggen verkligen är X. I inlägget skriver X ungefär samma saker som hon skrev i sina kommentarer på Politikerbloggen. Jag kommenterar hennes inlägg, se nedan, och får återigen inget svar:

Isabella Lund said… 2:40 PM
Jag är en kvinna med många talanger var en är webbdesign X. Jag har tid eftersom jag inte arbetar som eskort just nu och skriver fort och lätt. Jag har tidigare förklarat för dig varför jag är anonym och att jag inte heller är så anonym som du vill påskina. Har du svårt att ta till dig fakta? Hörde du mig i Rond P3 igår em förresten? Tror du inte reportern jag prata med hade känt igen Petra Östergren om jag hade varit hon eller sett att jag är en man som du tror? Är det så svårt att ta in att en sexsäljare kan formulera sig i debatten helt själv?

Den 20/9 skriver jag följande på min blogg i inlägget – Det som inte blev sagt i radion igår…:

Min kontakt med Maria Carlshamres förre politiske assistent, X, har ju varit rätt intressant att ta del av för er som hängt med här på bloggen. Det hat som pyser ut från henne har synts lite överallt på nätet och när X själv gick in och kommentera ett inlägg här så var det många som först inte trodde att det var hon som skrivit kommentaren.

Charlotte skrev: “Är detta sant? Är detta på riktigt? Eller är det en parodi på en sexköpsmotståndare som utger sig för att vara X???” Men visst var det X som var här och hälsa på och det var kul i sig men tyvärr är hon en människa man inte kan föra en debatt med.

Louise P undrade: “Skäms du inte över att sprida den här typen osubstantierade lögner och uppenbara personattacker?“ Kommentaren från X var nämligen mer än lovligt obalanserad och den konfrontationen sluta med att X fegade ut från debatten.

Idag har Maria Carlshamre en annan politisk assistent – Liv Öberg Nilsson. Liv verkar vara trevligare och framför allt lugnare… I förra veckan försökte jag få till en debatt eller åtminstone svar från henne men tyvärr bidde det varken någon debatt eller några svar på mina frågor. Så därför gott folk så såg jag igår mycket fram emot att få prata direkt med Maria Carlshamre själv istället för med hennes politiska assistenter.

På kvällen dagen efter skriver X följande kommentar till inlägget:

Isabella Lund. Jag diskuterar inte med pseudonumer. Om du envisas att dra in mig i dina sliskiga felskrivningar fler gånger kommer jag att “outa” dig på min blogg. Tro mig – jag kan om jag vill. Som jag gjorde med din kompis Niklas. Jag har inte arbetat med MC sedan januari så du har inte någon anledning att dra in mig i dina nuvarande debatter eftersom jag vet inte vem du är.

Det får mig att säga Tack och adjö den 23/9 på morgonen.

Samma dag skriver X på sin egen blogg inlägget – Ang: öppet brev från Isabella Lund till mig
Det här är G o o g l es cache av http://helsinki-stockholm.blogspot.com/ från 25 sep 2007 08:55:31 GMT.

sanning9.jpgJag har påtalat den prostituerade Isabella Lund på hennes blogg att jag accepterar inte att hon använder mig i sin argumentering för prostitution. Jag har sagt till henne många gånger förr att jag kan ta debatten men inte mot en ANONYM prostituerad som dessutom är rikstaleskvinna för de prostituerade. Jag har sagt att om hon fortsätter att använda mitt namn på sin blogg så kommer jag att ”outa” henne – d v s avslöja hennes identitet på min blogg. Hon har sökt att bli en känd och offentlig person – och det har hon blivit.

Jag har aldrig sagt att hon skall hålla tyst – bara att hon kan inte dölja sig bakom ett pseudonym om hon vill medverka i samhällsdebatten som en aktiv lobbyist. Vi måste veta vilka vi argumenterar emot och vi måste ha möjlighet att kontrollera att den som anger sig att vara någon också är det.

Isabella Lund försöker nu att ge ett sken av att jag hotar hennes barn eftersom de far illa av ett sådant avslöjande. Nu har många av hennes kunder intagit en hotfull inställning till mig och därav har jag stängt av kommenteringen på bloggen här. Hon försöker vara privat nu, när – hör och häpna – hon fick mothugg när hon gav sig i debatten.

Vad varken Isabella Lund eller hennes kunder och bekanta verkar ha reflekterat över är att hon medverkar med sin röst på Studio ett på SR / P1 i ett program den 19 september, som har några miljoner lyssnare. Den finns på nätet en månad här.

Man kan bara spekulera hur många av Isabellas barns lärare, grannar och vänner hörde deras mamma på radio. Så lägg inte ansvaret på hennes beslut att sluta blogga på mig. Jag har aldrig hotat hennes barn väl. Tvärtom anser jag att de bör få hjälp i en situation där deras mamma – enligt sin pr-sajt – säljer sex bland annat hemma. Det kan inte vara lätt att växa upp med en sådan hemlighet i familjen. Vi får hoppas att någon av deras närmaste förstått situationen och hjälper familjen.

Alla hot och allt förtal mot mig på anonyma bloggar kommer hädanefter polisanmälas. Då kommer även identiteten bakom bloggarna utredas.

Måndag den 24/9 skriver X på sin blogg http://tokholma.blogspot.com/ inlägget – PROSTITUTIONSKRAMARE – BYT BLOGG OCH SLUTA SPIRDA DRAVEL OM HOT – Cash fil från Google

På finska: Kaikki te, jotka narisette siitä, etten anna teidän ANONYYMEINÄ kommentoida blogeissani – TÄMÄ ON MINUN BLOGINI. PERUSTA OMASI, JOS HALUAT LEVITTÄÄ PROSTITUUTIOMYÖNTEISTÄ PROPAGANDAA. TÄÄLLÄ SITÄ EI TEHDÄ JA EI TODELLAKAAN ANONYYMINÄ.

For the record: The Swedish anonymous prostitute, who is the spokeswoman for the prostitutes used my name on her blogg and linked to stories that are not actual since she wanted it look like I still work at the European parliament which I have not done for a long time. She used dishonest methods after her radio show – trying to make it look like I was involved. I was not involved. I told her that if she continues using my name I will out her name on my blogs.

The same prostitute talked in the most famous Swedish program with her voice and dialect telling about her job and it went out prime time – prob. about few million listeners. Do you not think someone would reckognize her…?! Like the kids teacher? Don´t be naive.
She has also a webbpage (not the blog) where she has close-up pics on her naked ass and private parts + a price list for sex. DO YOU NOT THINK THAT THE PICS SOONER OR LATER REACH HER FRIENDS; KIDS OR KIDS´ FRIENDS? WOULD YOU LIKE PICS OF YOUR MOM´S PRIVATE PARTS AROUND SCHOOL YARD??

So all you pathetic ”democrats” – think for a while about what this woman does to her kids – you can not have a brothel at home without them feeling that something is not ok. The psychologist bills will be big for them in the future.

My part in this is the following: I told Isabella Lund that if she once more uses my name I will out her name here. Since when I do not have right to say that?

In Swedish:
So alla ni prostitutionskramare och sexköpare som nu är såååå upprörda. Om ni verkligen tänker på Isabellas ungar – köp inte sex hemma hos morsor som har barn!

Och sluta jaga mig – jag skriver vad jag vill PÅ MINA BLOGGAR. På Deep/ed och andra stället sprids det smörja om att 1) jag är socialist 2) att jag skulle aktivt stoppat debatten och annat. Man blir lite mörkrädd över det som folk tror jag kan göra.

DET FINNS EN FELAKTIGHET I DEBATTEN – ATT JAG SKULLE GÅTT IN AKTIVT OCH FÖRSÖKT ATT STOPPA ISABELLA. DET ÄR FEL, HON FÖRSÖKTE DRA IN MIG I DEBATTEN OCH JAG VILLE INTE DELTA. JAG HAR ÄVEN SAGT DETTA TIDIGARE FÖR HENNE NÄR BLOGGE BLOGGELITO /NIKLAS D. I LUND Å ISABELLAS VÄGNAR FRÅGADE OM JAG VILLE STÄLLA UPP PÅ EN DEBATT MED HENNE – OCH JAG TACKADE NEJ FÖR ATT JAG DISKUTERAR INTE MED ANONYMA RÖSTER.

Eli jo aiemmin Isabella yritti saada minua debattiin ja kieltäydyin, koska hän on anonyymi. Tällä kertaa hän veti minut blogiinsa – ja minä karjaisin, että en halua olla siellä kysymättä. Jos vielä kerran tekee niin, niin paljastan hänet.

Jeesus, että pitää vääntää tämäkin asia rautalankamallista.

NU SKRIVER JAG INTE MER OM DETTA – JAG LÄSER INTE ERA MEJL OCH KOMMER INTE ATT PUBLICERA NÅGRA KOMMENTARER BETRÄFFANDE ISABELLA LUND. SÅ LÄGG INTE ER TID PÅ DET.

I WILL NOT PUBLISH ANY COMMENTS ON MY BLOGG ABOUT ISABELLA LUND AND PRO-PROSTITUTIION .

EN JULKAISE KOMMENTTEJANNE KOSKIEN PROSTITUTOITUJA, ENKÄ LUE E-POSTEJANNE KOSKIEN TÄTÄ AIHETTA – TUHOAN KAIKKI SAMAN TIEN, JOTEN IHAN TURHA YRITTÄÄ TÄSSÄ BLOGISSA KIRJOITTAA LISÄÄ ISABELLAN PUOLUSTUSPUHEITA.

sanning10.jpgArtikeln i Sydsvenska Dagbladet den 24/9 – Så tystas en bloggare – var en opnionsbildande artikel och jag visste liksom X ingenting om denna artikel i förväg. Jag ringde upp Andreas Ekström samma dag som artikeln var inne i tidningen och sa då till honom att om han hade kontaktat mig innan så hade jag bett honom att inte publicera artikeln av helt känslomässiga skäl.

Andreas Ekström tog inte kontakt med varken mig eller X före eller efter att han skrev den artikeln eftersom han ville förbehålla sig objektivt till ämnet och enbart skriva om händelsen utifrån vad alla människor kunde ta del av.

Samma dag skrev Axel Håkansson artikeln Sexköpslobbyns taleskvinna tystad i Medie Världen. Jag har inte alls haft kontakt med denna reporter och vet inte hur han resonerat eller varför han utsett mig till taleskvinna för sexköpslobbyn.

Tisdag den 25/9 skriver hon ytterligare två inlägg Bloggdrevets logik och Paris Hilton är en tuff brud. Nedanstående text är hämtat från Cashfiler.

Bloggdrevets logik
Drevet går på bloggar. Det länkas hit och dit, kopieras, skrivs kommentarer och uppmanas att ta avstånd. Det man skall fördöma på bloggen blir allt mer diffust och får sitt eget liv. Lögner sprids om vad som har sagts och vad som har hänt. Den som är föremål för detta kan inte hänga med i alla debatter och försvara sig. Mobben går.

Detta har nu hänt mig. Isabella Lunds smarta sätt att vältra över ansvaret för att hon lägger ned sitt blogg på mig och skriva att ”du vinner” skapade ett martyrskap runt henne och den känsla av att vi har kämpat en strid och hon ger sig. Jag blir ond och hon är en försvarslös stackare. Ett offer.

Och det fungerar. Folk som känner henne inte rusar fram till hennes försvar och ska straffa mig. De ska visa mig. Mitt namn används som slagträd på ett antal bloggar. Ingen är intresserad av vad som har hänt och vad som finns i bakgrunden. Alla vill ha en svart-vit logik – good guys och bad guys.

Det går inte att föra debatt när drevet har gått. Jag vill också påpeka att jag kan möjligen inte säkra att inte någon skriver och låtsas vara mig – och jag kan inte bemöta lögnen. Så vill ni vara säkra på att jag har skrivit något – läs här.

Nu förstår jag hur barn som hamnar i nätmobbning känner sig. Det är en mycket effektiv sätt att skapa olust. Och hur hamnade jag här? Jo, genom att kräva att en offentlig debattör slutar vara anonym. Genom att jag inte betraktar en kvinna som skriver krönikor, håller ett bar hemsidor av högsta professionella klass och säljer sex hemma för 3500 kronor för akten som ett offer – att jag inte tycker att hon är ett offer utan menar att hon måste ta sitt eget ansvar. Och sluta vara anonym framförallt så vi kan granska henne.

Annars kan hon ju lura oss att hon är lycklig – och dölja om hon t ex lever under stort press eftersom hon har byggt ett liv på ett lögn, att dölja sin prostitution för sina närmaste. Det är inte okej att hon låtsas vara glad om hon inte är det. Att framträda en position eller en åsikt så offentligt som hon gjort och att driva en agenda i debatten kräver att vi andra kan försäkra oss om att hon är den hon är.

Varför krävde jag att kvinnan i fråga skall bli offentlig just nu?
– Därför att hon utnyttjade mitt namn i sin bloggdebatt och gav ett sken av att jag var inblandad när jag inte var det. Det är vad man kan göra på nätet.

Till saken hör att Isabella Lund har via Blogge B frågat mig i somras om jag vill ställa upp på en debatt. Debatter för IL har ju varit ett sätt att komma fram och legitimera sig. Men jag avböjde – gissa varför: just därför att hon är anonym. Jag svarade att jag ställer upp när hon slutar vara anonym och fick inte höra mer om det.

Du bloggläsare: tänk på att det finns alltid mer till berättelsen än det som syns. Jag ska också försöka tänka så.

Men nu inser jag en mycket viktig sak: det finns inte en offentlig och demokratisk debatt på nätet. Man kan manipulera sin bild, man kan sprida lögner, låtsas att vara en annan (eller många fler) och skapa en känsla utan att någon granskar fakta. Det är en vikgit lärdom som jag fått här – jag som trodde att nätet kunde bidra till en bra debatt. Men hos oss verkar det inte göra det, snarare till ett drev. Kanske behövs internet mer i Kina och Burma.

sanning7.jpgParis Hilton är en tuff brud
Idag har jag förstått varför Paris Hilton är so cool. Det finns inget svårare än att vara cool när medier rasar runt omkring en och när man inte har någon aning om hur de kommer att gestalta dig. Många får ångest av sådant.

Min dag var surrealistisk – jag gick upp, drack kaffe och sprang till bussen. Hann inte med kultursidorna. Åkte till jobbet. På vägen genom staden faktiskt njöt jag av det varma morgonregnet som duschade mig eftersom jag glömt ta paraplyet med till jobbet. Igen.

Jag kliver med lätta steg till min plats på Myndigheten. Då frågar en kollega:
– Har du läst Tidninen idag?
– Nej, jag har inte hunnit
– Dom skriver om Myndigheten igen..
– Oj
– Dom skriver om dig
– MIG??

Då visade sig att Tidningens kultursida har en kolumn där Mr. Journalist har gjort en signerad spalt där jag nämns som någonsorts fiende av yttrandefrihet. Jo, man har ju blivit kallad för mycket men aldrig tidigare det. Jag – bloggvältare. För säkerhets skull har man också öppnat en kommentering på nätet så alla ska vältra sig i hans verk.

Mr. Journalist har inte frågat mig en enda fråga och han har inte kollat bakgrunden alls verkar det som. Han har faktiskt använt sig av en källa som inte finns. För ni som följt med i turerna vet att allt började med när jag försökte undvika att mitt namn förknippas med debatter som jag inte deltar i och som jag inte ens visste pågick fortfarande – och som drevs av ett pseudonym. Strikt tekniskt sett existerar ju inte kvinnan som hävdar sitt yttrandefrihet och den som sedan stängde sin blogg. Det är ju bara ett påhittat namn som knappast är registrerad som ansvarig utgivare.

Jag figurerar i den här historien som privatperson som finns i allra högsta grad. Det märkte nog kollegorna också när jag shockades av kolumnen och grät några tårar. Jag tycker nog att det är rätt tarvligt att hänga ut personer vid namn utan att de har fått ens kommentera eller tillfrågats citat.

Det är intressant med kronologin. På nätet finns inte tiden. Nu är inte nu på nätet. Utan nu är då, eller senare eller imorgon. Allt kan läsas när som helst. Allt kan redigeras om när som helst. Och man kan länka kors och tvärs mellan nuet, dået och senaret (eller vad det nu heter) hur som helst.

Därför finns inte slutet på nätet. Det kan vinnas en början men ingenting tycks ta slut. Om du drar dig ur något och säger att nu räcker det – jag är inte med längre, då fortsätter det bara. Dina ord dyker upp om och om igen i olika sammanhang, de lånas, våldtas, rånas och stjäls hejvilt av andra men du får stå där med skammen. Jag har verkligen fått nu insikten i att ingenting tar slut på nätet. Om någon inte drar ut jacket förstås. Eller känner någon på Google. Det tragiska är nog att både bloggaren som inte finns och jag ville nog samma sak – komma ur den självgenererande debatten on-line, men har nu fastnat i webben bokstavligen bokstavligen. Ju mer man försöker att sprattla och komma loss, desto hårdare fastnar man i spindelnätet.

Det är något djupt farligt och kusligt i känslan av att ”alla” rasar mot dig och hatar dig utan att du får säga ifrån – något som gestaltas oerhört effektivt på nätets snabba diskussioner och kommentarer. Även om du vet att en del är människor som du inte har något med att göra och en del ljuger om sina identiteter, och en del låtsas om att vara många – så räcker det inte intellektuellt veta det. Människan är en social varelse och känslan av att bli utesluten, feltolkad och stämplad är oerhört stark och jobbig. Den som inte fattar varför ungdomar från hederskulturer inte klarar av att bryta med sina destruktiva familjer behöver inte göra något annat än att ställa sig på ”fel” community på nätet och provocera lite. Det kollektiva hat som när sig själv under kommenteringen är en mäktig påminnelse om det som sker i dessa släkter där man straffar den som går mot hederskulturen.

Vi är inte så individualiserade i vår kultur som vi gärna tror att vi är. Snarare är vi ett lemmeltåg som utan att analysera kan rusa rakt över stupet och dränka sig om vi inte bromsar nu.

Men det goda detta har fört med sig är att jag inser hur vi måste hantera barn som hamnar i näthat och trakasseras anonymt. Då gäller det inte att säga till barnet att ”du ska bli tuffare” utan det som barnet behöver just då är massor av trygghet. När man har näthatet omkring sig är det som om man blir hudlös och allt bara går rakt in. Om någon säger elaka saker face to face – då kan man välja taktik – attackera, fly, låtsas att man är död. Men här är det bara en dimma av obehag – vilken anonym kommentar eller mejl döljer sig bakom nästa hörn? Vilka lögner som sprids utan att man vet och kan göra något åt det? Vilka bilder har kompisarna tagit och sprider? Ångesten som dessa barn känner måste vara helt oerhörd. Jag inser att det vi måste göra är att gå in, bryta surfandet och krama barnet. Tala om barnet att det är tryggt och att vi kommer att finnas där för barnet. Att ingen kan komma åt barnet, vilka hot än som levererats. Det är ett traumatillstånd dessa barn har. Då gäller det inte att ”förstärka dem för att hantera nätet bättre”.

Paris Hilton är en tuff brud – som hanterar all medial uppståndelse proffsigt. Men det är klart – hon har väl några jurister till sitt förfogande också. Och några miljarder.

Till sist …
Hur X agerade i Finland för ett år sedan beskriver hon mycket bra själv på sin blogg i dessa inlägg (Cashfiler från Google):

X har även angripit Petra Östergren på sin blogg:

sanning6.jpg.
Ps… Jag vill samtidigt tydligt tala om att alla försök till att outa mig kommer direkt och utan tvekan att polisanmälas. Det är olagligt att ens försöka göra så.

Jag har ett lagstadgat skydd att få lov att skriva och delta i debatten under ett pseudonymnamn.

Jag vill också påpeka att alla personer som känner till min riktiga identitet har en yrkesmässig tystnadsplikt eller så har de lovat mig att inte avslöja min riktiga identitet för andra, jag har fullt förtroende för att dessa löften kommer hållas av samtliga.
.

Förutom Blogge Bloggelito så här även dessa personer bloggat om detta:

.

.
Andra bloggar om: , , , ,
, , , .
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png