europaradres2.jpgI onsdags gick Socialdemokratiska kvinnor i Jönköpings län till angrepp mot att Europarådet anser att vi sexarbetare ska ha mänskliga fri och rättigheter – Prostitution – which stance to take?.

När jag samma eftermiddag ringde upp Gunilla Bergdalen, som skrivit under deras debattartikel i nättidningen Höglandsnytt, för att fråga varför de är emot att vi ska mänskliga rättigheter, så blev jag hänvisad till riksdagsledamoten Carina Hägg.

Tyvärr ville inte Carina Hägg diskutera den här frågan med mig i mer än 5 minuter. Hon sa bara kort att vi socialdemokrater står fast vi den svenska officiella synen på prostitution och vi erkänner inte sexarbete som ett yrke, sen var det liksom punkt slut där. Förstår Carina Hägg att vi sexarbetare är människor och inte symboler och att det finns många kvinnor som jag? Eller vill hon inte förstå?

Hon tycks heller inte förstå att fotboll och sexköp inte hänger ihop, hon skriver i en av sina senaste motioner att det är angeläget att regeringen och idrottsministern redan nu inleder arbetet tillsammans med bland andra den sydafrikanska regeringen, EU, Europarådet, Svenska Fotbollförbundet, Uefa och Fifa, fotbollens världsorganisation, för att motverka sexhandeln vid fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

europaradres1.jpgNi kom väl ihåg kampanjen mot fotbolls VM i Tyskland förra året och hur man då skrek högt att 40 000 sexslavar skulle transporteras dit för att tillfredsställa alla (våldtäkts) män som åkte till Tyskland för en fotbollsfest. I verkligheten stod bordellerna tomma och hororna i Tyskland kunde ta ledigt för alla män var upptagna av att se på fotboll.

Vet inte varje kvinna att det finns en sak, ja kanske bara en enda sak som kan konkurrera ut sex för män? Stora sporthändelser vill ingen man missa om man så strippar framför TVn!

I artikeln i Höglandsnytt i onsdags – Fredrik Reinfeldt – byt ut Göran Lindblad! – går S-kvinnorna hårt åt Göran Lindblad.

Han skrev en bra replik igår En felaktighet följdes av ännu endär han motiverar varför han är för att vi ska ha mänskliga rättigheter samt att han inte alls är för prostitution i sig som ett fenomen bara för att han anser att alla människor har lika värde.

Som vanligt blandar rabiata motståndare ihop äpplen och päron och baserar sina argument på fördomar och okunskap.

Jag ska i helgen tillsammans med mina kompisar i SANS skriva ett svar till Höglandsnytt. För om Carina Hägg inte vill ge oss ett bra svar i telefon så ställer vi frågan öppet istället. Varför är de emot att sexarbetare ska ha mänskliga fri och rättigheter?

Debattartikeln vi skicka in till Ystad Allehanda pga Ann Hingströms krönika om ämnet blev publicerat i onsdags, se artikeln i slutet av inlägget.

europaradres4.jpg Göran Lindblad skrev också en debattartikel till Ystad Allehanda som blev publicerad samma dag och den var i stil med hans artikel i Höglandsnytt igår. Ann Hingström skrev en bra krönika om alla reaktioner hon fått på sin förra krönika:

” Många hörde av sig och hade åsikter både för och emot. I inlägg i en debatt som inte finns i det offentliga rummet. En person menade att svenska politiker som röstar mot en avkriminalisering av prostitution också röstar emot mänskliga rättigheter för vissa grupper, till exempel frivilliga vuxna sexsäljare. Något att tänka på!”

” Vissa berättade om lyckade avvänjningsprogram för prostituerade som missbrukar, andra hade utvecklat program för sexmissbrukare. En var livrädd att hennes man var sexköpare, en annan att hennes far var det. Båda ville kriminalisera hela företeelsen. En före detta prostituerad var så arg att hon skulle kunna smälla en bomb, för de hade tagit barnen ifrån henne. Det finns också prostituerade som anmäler människohandlare, men som inte anser att polis och myndighet förmår utveckla det samarbetet. (Why?!) Dessa kvinnor känner sig inte respekterade, trots att de har civilkurage.”

Tyvärr finns ingenting av ovanstående utlagt på nätet, men du kan läsa SANS artikeln här istället, se nedan.

Vi sexarbetare diskrimineras

Kommentar…
…till Ann Hingströms krönika
”Gubbslem på Europanivå” 10 oktober:

europaradres5.jpgDen 4 oktober tog Europarådet ställning i prostitutionsfrågan på ett sätt som återspeglar organisationens arbete med att främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Resolutionen antogs av en överväldigande majoritet av politiker från hela Europa. Men alla svenska politiker, utom en, röstade nej.

Ett ja innebär inte att man är för eller emot prostitution i sig. Det innebär att man anser att alla människor har lika värde, att sexuell människohandel och barnprostitution bör fördömas och att man anser att sexarbetare har rätt till samma mänskliga fri- och rättigheter som alla andra människor. De politiker som röstade nej till resolutionen bör
därför motivera varför de inte har denna ståndpunkt.

De bör förklara varför det är fel att ställa sig bakom att länder inte bör formulera en politik eller en policy kring prostitution som ger dubbla budskap, som gör oss sexarbetare mer utsatta och sårbara och som tvingar prostitution in i det dolda och oss i händerna på kriminella som utnyttjar vår situation. Varför är de emot att utforma en politik som istället stärker sexarbetare? Varför rösta nej till att vi ska få stöd eller hjälp av samhället?

Ska man inte respektera människors val och beslut så länge de inte skadar någon annan, ska man istället moralisera och försöka implementera sin egen syn på sex på andra?

Utopisk tro
Sverige har idag en lagstiftning och en policy vars konsekvenser inte är förenliga med intentionerna i resolutionen. Det torde nu vara allmän kännedom att sexarbetare i Sverige diskrimineras och förföljs.

europaradres6.jpgGenom att motarbeta prostitution tror man att efterfrågan på våra tjänster ska minska men det är en utopisk tro att lagstifta bort människors behov av sex, närhet och intimitet. Priset får vi sexarbetare betala, inte våra kunder eller de kriminella element som försöker utnyttja vår utsatta situation. Sexarbetare över hela världen organiserar sig därför för att kräva mänskliga rättigheter.

Vi vill ha en politik kring försäljning av sexuella tjänster som utgår från jämlikhet, mänskliga fri- och rättigheter och förbättring av våra villkor.

De politiker som röstade nej säger att de lagt ansvaret på prostitution på männen som sexköpare. Men det är sexarbetare som drabbas. Vilken syn har ett samhälle på kvinnor när man i feminismens och jämställdhetens namn lägger ansvar på män för att jag som kvinna vill ha sex med dem? Här blottas en kvinnosyn där kvinnor ses som osjälvständiga och inte tillräckligt kloka för att fatta sina egna beslut.

europaradres3.jpgHar man ingen kunskap om försäljning av sexuella tjänster så är det svårt att förstå att det finns sex- och erotikarbetare som både passar för yrket och som trivs med sina arbeten. Människor utgår från sin egen syn och sina egna sexuella gränser. Myter och fördomar om sexarbete framställs som sanningar samtidigt som okunskapen om både vilka vi och våra kunder är samt hur det går till att sälja sexuella tjänster, är enormt stor.

Dagens lagstiftning i Sverige har gjort oss i princip helt värn- och rättslösa och en översyn av dagens lagar och den rådande prostitutionspolicyn är därför motiverat.

Isabella Lund
SANS – sexsäljares och allierades nätverk i Sverige

Mer läsning om Europarådets resolution i inläggen:

.

.
Andra bloggar om: , , ,
,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png