la_sy7.jpgSyrran (Kristina Lindquist) skriver idag på fjärde sidan i Expressen att man behöver inte vara moraltant för att ogilla sexköp.

Debatten hon syftar på är en debatt som hon för ovanför sexarbetarnas huvuden. Det är en politisk diskussion, hennes ideologi kontra andras där vi som säljer sexuella tjänster får agera som symboler.

Den debatten är säkert intressant för somliga men jag blir enbart förbannad …

För om Syrran och andra politiskt intresserade människor hade velat värna om de mest utsatta sexarbetarna, de som inte Veckorevyn gör ”glammiga” reportage om, så är det bara att lyssna på vad de själva säger:

“Lyssna inte på dem som påstår att de är våra hjälpare, om de argumenterar för en kriminalisering. De talar inte för oss. De säger att sexförsäljning är ett problem för oss. Det är det inte.

De säger att köp av sexuella tjänster är våld mot den som säljer tjänsten. Sicket skitsnack! En del av oss har varit utsatta för våld och andra allvarliga brister i omsorgen om oss sedan vi var små.

la_sy8.jpgVi vet vad våld är. De flesta kunder uppför sig som de ska.

Att sälja sex är inget problem för oss. Det är däremot en lösning. Kanske inte en lösning som gör oss lyckliga. Men en ok lösning som ger oss makt över våra liv, när det är som allra värst.

En lösning, som ger oss frihet i ett svårt liv. En frihet som vi för närvarande inte kan uppnå på andra sätt.

Försäljning av sex är en lösning på en lång rad av allvarliga problem.”

Så skrev mina kära kollegor som arbetar på gatorna i Danmark i en debattartikel i Information tidigare i höstas. Kvinnor som har haft tunga drogproblem här i Sverige säger samma saker som jag gör. De fattiga kastlösa sexsäljarna i Indien använder samma argument som jag gör.

Om Syrran hade velat argumentera för en politik och en lagstiftning som är för vårt bästa så bör hon utgå från samma saker som Nya Zeeland utgick från när de ändrade sina lagar om prostitution för några år sedan. Målet för den nya lagen var att:

  • la_sy5.jpgsäkerställa mänskliga rättigheter för sexarbetare och skydda dem mot exploatering

  • främja välfärd, hälsa och säkerhet för sexarbetare och öka den allmänna hälsan hos befolkningen

  • förbjuda att människor under 18 år säljer sexuella tjänster

Lösningen var att alla lagar som gjorde prostitution olagligt och kriminellt återkallades och istället antog parlamentet ”The Prostitution Reform Act” som innebar en avkriminalisering av prostitutionen i Nya Zeeland.

Läs Syrran, läs….

Till sist en bild som visar vem i verkligheten som underordnar sig vem
i ett sexköp mellan en manlig kund och en kvinnlig sexsäljare.

underordning.jpg

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png