brytatanke4.jpgDebatten om prostitution på Expressens fjärde sida inleddes i torsdags med att en manlig sexarbetare skrev – Därför säljer jag sex. Syrran (Kristina Lindquist) svarade dagen efter med debattartikeln – Man behöver inte vara moraltant för att ogilla sexköp. Idag kan vi läsa den manliga sexarbetarens replik på fjärde sidan i Expressen.

Han tar upp två mycket viktiga saker.

1. ”Inom de flesta yrken finns det starka och svaga yrkesutövare. I den svaga gruppen hittar vi utbrända, självmördare och samhällets sorgebarn. Om vi skulle kriminalisera alla yrken där det finns människor som far illa fysiskt eller psykiskt skulle vi inte ha många yrken kvar. Ett bättre alternativ kanske är som vi gjort med de grövsta, farligaste kroppsyrkena: lagar om arbetstider, skydd, fackligt arbete, vård av anställda, etcetera.”

brytatanke3.jpg2. ”Jag har fortfarande svårt att se prostitutionen i sig som orsaken att en del horor lever i djup misär. Prostitutionen är ju för denna grupp snarare ett symptom på en trasig uppväxt, drogproblem och inte så sällan psykisk sjukdom. Helt enkelt för att prostitutionsmarknaden, liksom småbrottslighet och tiggeri inte har några som helst inträdeskrav. En hora i misär som utnyttjas av vidriga kunder som ingen hora med självaktning och valfrihet skulle acceptera är något som berör – eller borde beröra – alla vettiga människor starkt. Då tenderar vi att skylla på den faktor vi inte vet så mycket om: prostitutionen i sig. Men då blandar vi ihop orsak och verkan.”

Dessa två argument är mycket logiska, naturliga och självklara. Egentligen skulle de inte ens behöva framföras i debatten om inte argumenten vi måste möta vore så idiotiska. Men det är som jag har skrivit tankar kring prostitution är oftast idiotiska. Det handlar inte om man är en moraltant eller inte. Det handlar om man vågar bryta sitt eget tankemönster och bli medveten om fördomar man inte trodde att man hade.

brytatanke6.jpgFör mig handlar debatten om prostitution om vilken syn man har på människor, på män och kvinnor och även på sex. Därför är debatten om prostitution viktig för alla.

För i den här debatten testas vår förmåga att se bortom fördomar, vår förmåga att ta till oss ny kunskap, hur pass rigida vi är i vårt sätt att tänka, hur pass mycket vi verkligen kan lyssna på andra människor och vilken syn vi har på andra människor.

Här testas respekten för alla människors lika värde och vårt sätt att tänka sätts på utmaningar.

Det första steget man måste ta om man vill bryta sitt eget tankemönster i dessa frågor är att börja prata med oss istället för om oss.

Idag kan man läsa i Stockholms Fria Tidning ett fint exempel på vad som händer när någon vågar göra det. När Åsa Olsson jobbade som hjälparbetare i Thailand slogs hon av hur utbredd sexturismen är i Thailand.

brytatanke5.jpgNär hon bestämde sig för att göra en dokumentärfilm om ”problemet” överraskades hon av hur mycket fördomar hon själv bar på.

”Som västerländsk, välutbildad kvinna och feminist tror man att man är så öppen. Man tänker inte på att man omedvetet sätter sig över de här kvinnorna när man ser dem som sorgliga offer, säger Åsa Olsson och menar att Ae, Nat och Noi, de tre kvinnorna som medverkar i filmen, ofta känt sig mer kränkta av västerländska kvinnors nedlåtande blickar än av männen som köper deras kroppar.”

Jag hoppas SVT köper hennes film så att vi alla snart kan få se den.

.

.
Andra bloggar om: , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png