sansvslib1.jpgHar ni hängt med i debatten mellan SANS och Liberala kvinnor i Nya Wermlands Tidning?

Idag publicerades vår lite småelaka replik till Birgitta Ohlssons (fp) och Nina Larssons (fp) debattartikel i NWT den 26/11, den är småelak för ”what goes around comes around”.

Debatten startade med en artikelserie om prostitution i NWT den 12-13/11 där det även var med en intervju med mig – Kopplerilagen diskriminerar oss sexsäljare.

Jag tyckte artikelserien var bra och balanserad journalistik, många röster och olika synpunkter fick komma fram och artiklarna var objektiva och rapporterande.

Men sen skrev de skamlösa fanatikerna Birgitta Ohlsson (fp) och Nina Larsson (fp) en debattartikel och krävde nolltolerans mot sexhandeln. ”Prostitution exploaterar individer, kränka mänskliga rättigheter och göder organiserad brottslighet.” SANS svarade med att berätta att ingen respekt visas för sexarbetarna

Vi frågade också om Birgitta och Nina ville införa en nolltolerans mot människors behov av närhet, intimitet och sex?

I repliken tog vi också upp att om de litar på forskning som radikalfeministiska lobbyorganisationer som CATW rekommenderar så blundar de för verkligheten.

När deras svar kom så förstod jag varför en del politiker inte har så stor lust att prata med mig när jag ringer. För i artikeln jämför de mig med slavarna som motsatte sig slaveriets avskaffande och skrev att människokroppen är ingen handelsvara.

De gjorde också klart för mig att den lilla frivilliga biten av prostitution, som jag representerar, göder den stora ofrivilliga prostitutionen.

Idag svarar SANS med samma mynt i NWT – Bättre arbetsvillkor och en avkriminalisering, se nedan.

Bättre arbetsvillkor och avkriminalisering

Majoriteten av sexarbetarna i Norden kommer inte från andra länder och den stora frivilliga prostitutionen göder inte den lilla ofrivilliga prostitutionen. Att påstå att majoriteten av alla utländska sexarbetarna är offer för sexuell människohandel är en rasistisk fördom, skriver Isabella Lund.

Svar till Birgitta Ohlsson och Nina Larsson (NWT 26/11)

I NWT den 26/11 jämför Birgitta Ohlsson (fp) och Nina Larsson (fp) sexarbetare med slavar som motarbetade slaveriets avskaffande i USA. Var det ett fint sätt att säga att vi inte begriper vårt eget bästa? De flesta som ville få bort slaveriet ville inte kriminalisera bomullsbranschen eller de som köpte bomull. Den kampen handlade om mänskliga rättigheter för alla, något som Birgitta och Nina verkar vilja förneka oss, så vem som förespråkar slaveri kan diskuteras.

Majoriteten av sexarbetarna i Norden kommer inte från andra länder och den stora frivilliga prostitutionen göder inte den lilla ofrivilliga prostitutionen. Att påstå att majoriteten av alla utländska sexarbetarna är offer för sexuell människohandel är en rasistisk fördom.

Rikspolisens experter i Danmark säger att mellan 95–99 procent av de utländska sexarbetarna i Danmark har rest till Danmark som sexarbetare och arbetar i Danmark av egen fri vilja.

Och till skillnad från polisen i Sverige så har den danska polisen ingen egen agenda, de har därför högre trovärdighet i våra ögon än den svenska polisen som exempelvis påstår att 90 procent av alla sexsäljarna i Sverige är i händerna på kriminella ligor. Ska vi däremot tro på det senare så bör Birgitta och Nina fundera på vad det i logikens namn betyder: det är ju i Sverige sexköpslagen finns.

Nyligen berättade Svenska Dagbladet att den sexuella människohandeln från Moldavien sker framförallt till Dubai, ett land med en mycket hård lagstiftning mot försäljning av sexuella tjänster. Detta faktum nämns sällan. Istället hävdar många politiker att den sexuella människohandeln går till länder som har legaliserat prostitution. Politiker berättar heller inte att 75 procent av all människohandel som går över gränserna från de gamla öststatsländerna sker för slaveriarbeten inom helt andra branscher än sexbranschen.

Om vi trodde att vi kunde stoppa den sexuella människohandeln genom att sluta sälja våra sexuella tjänster så hade vi gjort det. Vi vet att om vi slutade sälja sex imorgon så skulle människohandlarna jubla och kriminella ligor skulle ta över marknaden helt. Precis som maffian tog över spritförsäljningen i USA en gång i tiden.

Lösningen på många problem inom sexbranschen heter skademinimering, att man avkriminaliserar branschen, arbetar för bättre arbetsvillkor och mot exploateringen av sexarbetare.

För vi vet att i det dolda så gynnas profitörer, hallickar och människohandlare och vi vill helst slippa dem.

Detta är den sanna verklighet om man vågar lyssna på sexarbetare och läser aktuella rapporter och forskning inom området som har större tyngd än en liten uppsats av en terapeut.

Politiker anklagar inte byggarbetare, restauranganställda och jordbruksarbetare för att bidra till att det finns en efterfrågan på billigare arbetskraft, att människohandel sker för slaveriarbete till deras branscher eller att människor från fattiga länder jagar efter en dröm om ett bättre liv. Men horor går det bra att skylla på, är det feministiskt?

Isabella Lund
SANS – sexsäljares och allierades nätverk i Sverige

Förmiddagens bloggtips:

.

.
Andra bloggar om: , , , , , ,
, , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png