dropvat15.jpgÖppet brev till Anneli Enochsson (kd) och Eva Johansson (kd) samt den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

Tyvärr fick vi ingen möjlighet att i tidningen Dagen bemöta de argument som ni framförde i er debattartikel om försäljning av sexuella tjänster och sexuell människohandel den 27/11 i Dagen.

Anledningen som uppgavs av debattredaktören Ann-Charlotte Fritzon till undertecknad var följande;

”Din artikel blev både välskriven och hölls på lagom omfång men jag kan inte se det som en replik till debattartikeln. De flesta av dina argument är emot politiker i allmänhet som har sagt och skrivit något, inte emot den här specifika artikeln, som inte handlar om sexköplagen i allmänhet utan mot koppleri och människohandel. Den är ni ju överens att man bör agera emot. Artikeln handlar inte om dem som själva valt på det sätt som du beskriver dig själv. Vi kan inte publicera artikeln som en replik på gårdagens artikel.”

dropvat16.jpgVi må vara överens om att man ska agera mot den sexuella människohandeln men Ann-Charlotte Fritzon tycks inte förstå att vi inte är inte överens om vilken väg man ska vandra i den kampen. Vi är emot att det ska ske genom att förvärra situationen för utsatta sexarbetare.

Eftersom vår debattartikel blev refuserad så publicerar vi den istället som ett öppet brev till er på bloggen ”Att arbeta som eskort”. Vi ser fram emot ert svar och vi vill samtidigt passa på att fråga om ni inte skulle vilja träffa oss för att diskutera frågor som rör försäljning av sexuella tjänster, dvs börja prata med oss istället för om oss.

Det är lätt att förledas när frågor om sexarbete och människohandel diskuteras, fördomar har blivit sanningar, okunskapen är stor och all logik är som bortblåst. Lilja 4-ever har etsat sig fast på näthinnor och det kan därför vara svårt att inse att det finns sexarbetare som både passar för yrket och som trivs med sina arbeten.

När vi sexarbetare själva vill berätta om våra arbeten får vi ofta till svar att vi är myter eller att det vi säger beror på kognitiv dissonans. När reportage görs om oss anklagas vi för att glamourisera prostitution.

Vi inkluderas inte i den demokratiska processen i frågor som direkt berör oss. Utan att någon reagerar kan vår justitieminister, Beatrice Ask (m), stå i riksdagen och säga att vi varken ska respekteras eller höras i frågor som rör oss. Dagens lagstiftning och den nuvarande prostitutionspolicyn har i princip gjort oss helt värn- och rättslösa.

Det är dock glädjande att så många politiker vill agera mot den sexuella människohandeln. Men de åtgärder man föreslår kommer enbart leda till att läget förvärras för alla sexarbetare, framför allt för de mest utsatta och för dem som är offer för sexuell människohandel. Detta gör oss oerhört bekymrade och vi ifrågasätter om våra politiker verkligen har som mål att förhindra exploateringen av sexarbetare, stoppa slaveriarbete och om man är måna om oss som är i sexbranschen.

Sexköpslagen är inget effektivt vapen mot människohandel. Från ett fattigt land som Moldavien så sker trafiken av människohandlarnas offer framförallt till Dubai, till ett land som har en mycket hård lagstiftning mot försäljning av sexuella tjänster. Detta faktum nämns sällan, istället hävdar många politiker att den sexuella människohandeln går till länder som har legaliserat prostitution. Politiker berättar heller inte att 75 % av all människohandel som går över gränserna från de gamla öststatsländerna sker för slaveriarbeten inom helt andra branscher än sexbranschen.

Vi kräver jämlikhet och mänskliga fri- och rättigheter och att vi ska få komma till tals i frågor som rör oss. Vi vill ha en mer sansad politik och lagstiftning kring försäljning och köp av sexuella tjänster, en avkriminalisering som innebär att strafflagstiftningen kring sexuella tjänster mot betalning mellan samtyckande vuxna individer avskaffas. Då skulle sexarbetare verkligen kunna börja skyddas av de lagar som redan finns, ex. lagar mot våldtäkt, sexuellt utnyttjande och människohandel.

Vänligen
Isabella Lund
SANS – sexsäljares och allierades nätverk i Sverige

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,
, , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png