… eller medias rapportering om Socialstyrelsens rapport
… eller skärpning för fasiken media
… eller fortsättningen på inlägget – Stockholm tror de kan tala för oss

En journalist på SvD skrev igår en artikel om Socialstyrelsens rapport – Kännedom om prostitution 2007 (pdf).

14forb1.jpg För att få kommentarer kring rapporten så ringer journalisten en kriminalinspektör på Citypolisen, Kenth Svensson, som också är med i polisens spaningsgrupp ” Projekt Europa” som arbetar mot prostitution, koppleri och människohandel.

Och som vanligt när poliser från Stockholm och projekt Europa uttalar sig så kommer det helt osannolika påståenden:

  1. Det är alltid en hallick bakom som utnyttjar kvinnor som säljer sexuella tjänster via nätet. Dessutom så sysslar den där hallicken även med knarkhandel eller annan brottslighet.
  2. Av dem som säljer sex via nätet är 80 procent från öststatsländer som Rumänien och i Baltikum.

14forb2.jpgJournalisten kollar uppgifter med en annan polis som arbetar med Projekt Europa och sedan trycks de i SvD. Och tyvärr kommer många människor att tro det är sant även man med lite logiskt tänkande eller bara lite kunskaper om prostitution i Sverige ganska snabbt förstår att det polisen säger i aretikeln inte kan vara sant.

Det är precis samma lögner som trycktes i DN i början av hösten och som polis och åklagare framförde i TV4 Nyhets morgon i somras. Det är politisk propaganda för att Projekt Europa ska återuppstå med öronmärkta pengar som Bodström håller på att tjata om. Det är ett äskande från en polisgrupp i Stockholm om mer pengar.

Men om det är sant, det som poliser i Projekt Europa säger…
Varför står denna sanning inte i rikskriminalens rapport om sexuell människohandel som publicerades i förra veckan?!? Och om 80 % av sexsäljarna i Sverige kommer från andra länder så borde väl det har framkommit i alla kartläggningar som gjorts över prostitution i Sverige eller?

Borde inte vi som säljer sexuella tjänster ha märkt att de flesta av våra kollegor är från öststatsländer? Jag menar vi har ju bäst koll på marknaden, var man kan annonsera och vi ser ju direkt själva vilka andra sexsäljare som annonserar där.

14forb3.jpgSanningen är att majoriteten av sexarbetarna i Norden kommer inte från andra länder och att påstå att majoriteten av alla utländska sexarbetarna är offer för sexuell människohandel är en rasistisk fördom.

I Danmark säger NECs nye chef, kriminalinspektören Kim Kliver att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel. Och till skillnad från polisen i Sverige så har den danska polisen ingen egen agenda, de har
därför högre trovärdighet i mina ögon än den svenska polisen.

Polisen i Sverige hävdar att det idag finns lika många offer eller betydligt fler offer för sexuell människohandel i Sverige, i detta nu, som det antal offer för all typer människohandel som polisen och FBI har hittat i hela USA sedan år 2000. Och låt mig då poängtera att man i USA verkligen har letat och till skillnad från Sverige även haft informationskampanjer riktade till polis, socialarbetare och sjukvårdspersonal. Är detta logiskt?

Jag är förbannat trött på dessa lögner och att media sväljer dem gång efter gång utan att granska eller begära belägg för vad som påstås om prostitution i Sverige!

14forb4.jpgRapport vinklade sitt inslag om socialstyrelsens rapport till att det finns dålig kunskap om omfattningen av prostitution i landet. En kul detalj är att sexsäljaren ”Pernilla” säger att hon skulle kunna ta emot många fler kunder. Det som avgör om hon träffar en kund är hur hon mår.

Jag undrar om kvinnojourskvinnorna hörde det… och om det utifrån det Pernilla sa kan förklara varför de anser att polisens ska prioritera att ta fast Pernillas kunder. Dvs straffa de män Pernilla väljer att ha sex med. Ska de straffas bara för att Pernilla har bestämt sig för att sälja sexuella tjänster, för att hon tar betalt?

Aktuellt skulle gå till botten med den här frågan och på deras webbsida kan man se att de har problem med att få kontakt med någon sexsäljare som vill uttala sig. Lite desperat gav de sig iväg till Malmskillnadsgatan tidigt på kvällen och reportern blir nästan lite chockad av att kommersen är i full gång där. Oj! Köper män sex i Sverige? Men det är ju KRIMINELLT! Och sexarbetaren bara skrattar när reportern vill prata om sexköpslagen med henne!

16 minuter in i Aktuellt 21.00 sändning kommer reportaget. Och det framkommer så tydligt att reportaget utgår från reporterns egna reaktioner. Vinklingen i Aktuellt är att det de som köper sex löper liten risk att åka fast! I studion jämförde man sexköp med ringa narkotikabrott och visade upp de enorma skillnaderna som finns i hur många polisen har tagit fast för ringa narkotikabrott mot de få som har åkt fast för sexköp.

14forb5.jpgKajsa Wahlberg på rikskriminalen intervjuades och hon sa att sexköp brukar jämföras med snatteri eftersom brotten har samma straffskala men enligt Kajsa Wahlberg är sexköp en allvarlig kränkning, det är att köpa sig tillgång till en annans kropp. Och sen passar hon på att lobba för strängare straff för sexköp och för att hon ska få öronmärkta pengar till sin verksamhet. Men det framgår inte i reportaget att det är sexuell människohandel och inte sexköp hon pratar om när hon berättar om hur resurskrävande de här brotten är.

Professor Madeleine Lejonhuvud tar upp att en domare fick sitta kvar trots att han köpt sex och att det visar på ett attityd problem inom rättsväsendet. Hmmm… Den frågan handlade om anställningsskydd!

En polis, Lars Wetter, pratade om de gamla eldsjälarna som jobbade hårt mot prostitutionen förr. Han var ledsen över att de försvann när man bytte chefer och sa att det är därför man nu kan se en ökning av prostitutionen på Malmskillnadsgatan. Jag undrar om han menar Anders Gripenlöf som t.ex. anmälde sexsäljare till skatteverket i ett försök att skrämma bort dem från gatan.

14forb6.jpgJag är förbannat trött på att media och politikerna ser försäljning som sexuella tjänster som ett kriminellt problem.

I förra veckan blev jag ex. kontaktad av en radiojournalist som ville lära sig mer om sexarbete. Och jag berätta och berätta… men ana att något inte stämde för hon ställde inga direkta frågor till mig och frågade inte heller om jag ville ställa upp för en radiointervju.

Resultatet av hennes research kom igår i radio Sjuhärad – Många vill köpa sex i Sjuhärad – och reportaget går ut på att sätta dit sexköpare!

De är ju kriminella, försvarade reportern inslaget med när jag ringde upp henne. Radio Sjuhärad satte in en falsk sexsäljarannons på nätet. Och sen läste de upp mailsvaren de fick och ringde t.o.m. upp sexköpare som mailat sitt telenummer till deras falska sexsäljare. I hemlighet spelade de in samtalet och spelade sen upp det i radion igår!

Jag blir riktigt, riktigt arg när jag hörde detta för sådant agerande ökar riskerna direkt för sexsäljarna i området. De kommer få svårare att etablera förtroendeingivande kontakter med sina kunder och då är risken stor att sexsäljarna missbedömer kundernas agerande.

14forb7.jpgJag är förbannat trött på att sexsäljares röster inte efterfrågas mer av media när politiska frågor om prostitution är på tapeten!

I P1 Morgon idag tog man upp hur effektiv sexköpslagen är och en radiojournalist jag pratade med igår ville ha med mig i denna direktsändning men producenten ville inte detsamma, han var rädd att det då skulle bli en diskussion för eller emot prostitution och ville fokusera på annat i inslaget de skulle göra.

Fokuset lade P1 Morgon på att okunskapen om prostitution är utbredd bland Sveriges polismyndigheter och kommuner.

P1 Morgon frågade varför det är så trots att sexköpslagen nu har funnits i 8 år. Det var synd att jag inte fick möjlighet att svara på den frågan.

Kriminalinspektör Jonas Trolle från projekt Europa fick däremot svara. Han sa att skillnaderna mellan olika polisdistrikt beror på att det finns polisgrupper i storstäderna som arbetar med prostitution men inte ute på landet. Och att frågan inte kan prioriteras av polisen i mindre städer där prostitution förekommer i mindre omfattning. Men han gav lite tips till poliserna ute i landet om hur de ska kunna sätta fast sexköpare.

14forb8.jpgJonas Trolle sa också att de med hjälp av sexköpslagen kunde sätta dit organisationer som sysslar med hallickverksamhet, koppleri och människohandel.

Hur sjutton går det till, undrar jag? Är det inte lagen mot koppleri och människohandel som polisen använder sig av i dessa fall?

Riksdagsledamoten Jeppe Johnsson var också med i P1 Morgon. Han motionerade emot sexköpslagen 1998 då den skulle införas.

Han berättade att moderaterna var emot sexköpslagen för man såg inte sexköpslagen som en lösning för ett socialt problem och de hade också då stöd från flera tunga remissinstanser. Jeppe trodde inte att det totala antalet av köp och sälj av sex har minskat.

Jonas Trolle sa också att prostitution är 2000 talets slaveri och att prostitution inte är ett socialt problem, kvinnorna är delar i kriminella nätverk som sysslar med annan brottslighet. Han sa också att sexsäljarna på nätet är blivande missbrukare!
Tack för den du, säger jag!
.

Till sist…
14forb9.jpg Räkna med ett antal artiklar idag där man förfasar sig över att Socialstyrelsen berättar att prostitution faktiskt förekommer i hela landet. Exempelvis artiklar som dessa:

Andra bloggar också om Socialstyrelsens rapport om prostitution:

 

Jag är förbannat trött och nu ska jag försöka sova några timmar…

.

.
.Andra bloggar om: , , , ,
,
, , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png