18sammany1.jpg… eller skillnaden mellan att tro och veta.

En nyhet från Amsterdams glädjekvarter sprids över världen i en artikel från Reuter samt i en annan från AP. När nyheten landar på olika nyhetsredaktionerna världen över så behandlas den olika. Och om artikeln handlar om prostitution, som i detta fallet, så vinklar svensk media garanterat historien på sitt sätt.

Media i Sverige är nämligen mycket duktiga på att slå vakt om konsensus och hegenomin i alla frågor som handlar om prostitution. Anna Skarin på Expressen ser t.ex. till att Expressen följer den svenska officiella synen på prostitution när de presenterar nyheten i sin tidning. Skarins artikel får rubriken ”Amsterdam: Rensa Red Light District”. Låt mig fetmarkera några exempel i hennes artikel för att visa hur svensk media brukar presentera sådana här nyheter:

18sammany2.jpgAmsterdam erkänner: legaliseringen av prostitutionen var ett misstag. Nu vill borgmästaren rensa upp i ”Red Light District”. – Legaliseringen har inte gett det resultat vi hoppats på, säger Job Cohen.

Lättklädda kvinnor bakom skyltfönster upplysta med röda lampor har varit en vanlig syn i centrala Amsterdam. Men nu vill borgmästaren i staden ”städa upp”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Legaliseringen av prostitution har inte gett oss det resultat som vi hoppats på. Nu vill vi förändra lagen, speciellt med tanke på hur kvinnor utnyttjas i sexindustrin, säger borgmästaren Job Cohen. Sedan prostitutionen legaliserades styrs sexindustrin i Amsterdam av kriminella. För att komma åt hallickverksamheten vill stan skapa särskilda säkerhetsbolag för prostituerade. Det ska bli svårare att bedriva sexindustrier.”

18sammany3.jpgHur sjutton kan man skriva ”bedriva sexindustrier”? Vad är det?
Är det ett löpande band där kundernas sperma pressas ut i maskiner eller? (Det engelska ordet ”sexindustry” bör väl översättas till sexbranschen eller?)

Det svenska sättet att beskriva glädjekvarteren i Amsterdam överaskar inte. Och inte heller att man i Australien skildrar nyheten på ett helt annat sätt i The Daily Telegraph:

”The Amsterdam municipality will close a substantial number of brothels and nightclubs in the famous Red Light District located in the old city centre. Alderman Lodewijk Asscher said the city wanted to upgrade the area adjacent to the Amsterdam central station and the entrance to the old city in the next few years.”

18sammany4.jpgNyheten ser också annorlunda ut på Euronews – Amsterdam to ‘clean up’ Red Light district:

”But many in the sex industry believe it will be the girls that will suffer. One prostitutes’ spokesman said: ”They completely ignored hundreds of sex workers that are working of their own free will in the sex industry in the Red Light district.”
The lure of sex and soft drugs attracts vast numbers of visitors, but the deputy mayor hopes that the new-look Amsterdam will seduce a more up-market clientele.

Lodewijk Asscher said: ”If you go there as a tourist, you won’t have to be embarrassed or ashamed of what you see. You can be assured that those prostitutes that will remain in this part of town are not working there involuntarily.”

18sammany.jpg

Igår kunde vi i en ledare i Expressen läsa att sexköpslagen är här för att stanna och att det nu handlar om att få den att fungera. Men deras läsare håller inte med, se bilden ovan som visar en skärmdump av röstresultatet tidigt imorse.

Idag tar också ledaren i Göteborgs Posten upp Socialstyrelsens rapport om prostitution. GP tar i lite mer i sin argumentation när de ska kritisera våra myndigheter för att de inte vet så mycket om sexbranschen: ”Det är av största vikt att såväl kommuner som polisen gör sitt allra yttersta för att hålla koll på hur, var och på vilket sätt sexhandeln utvecklas på olika håll i landet.” GP tycker det här är viktigt för att:

  • 18sammany5.jpgsexhandeln är så hårt sammanlänkad med både narkotika och ekonomisk brottslighet

  • i prostitutionens klor befinner sig en mängd kvinnor som är offer för trafficking.

  • man kan knappast skilja de ”lyckliga” hororna från offren.

  • det är inte troligt att torskarna kontrollerar eller ens bryr sig om, om kvinnan eller mannen, de köper gör det frivilligt.

  • en person som säljer sig av rädsla, av ekonomiska orsaker eller för att få tillgång till droger gör det knappast frivilligt.

  • oavsett varför man väljer att sälja sin kropp så är riskerna dessutom enorma för att man skall råka illa ut. Såväl psykiskt som fysiskt.

Jag undrar…
… var de har fått alla de här uppgifterna ifrån, ja jag menar att sexbranschen i Sverige ska se ut så?!? Vi som arbetar i den känner inte igen oss i den här beskrivningen.

Och var det nu inte så att det framkom i Socialstyrelsens rapport att man inte vet så mycket… om just sexbranschen… men hur kan då GPs ledarredaktion veta så mycket?

De skriver själva att skillnaden mellan att tro och veta är stor, och jag håller med dem…

18sammany6.jpgTill sist…

Dagens citat kommer från Krister Strömberg på fackförbundet Byggnads:

”Vi har en lagstiftning när det gäller prostitution där man belägger köparen med en skuld, men när det gäller att köpa ett arbete till vilket lågt pris som helst då har beställaren ingen skuld utan det är den som säljer sig som ska följa lagar och regler.”

Och dagens lästips blir att jag rekommenderar er att läsa Blogge Bloggelitos inlägg ”Sexradikalism my ass”. Han läser Ann Charlott Altstadt artikel i Aftonbladet med kritiska ögon och jag inser att jag nog sakna de ögonen när jag läste artikeln igår.

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,
, , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png