Jag har aldrig stött på så mycket grova lögner, överdrifter, oärlighet och ohederlighet som jag stött på i debatten om prostitution och sexuell människohandel.

Listan på människor som i mina ögon har mist all sin trovärdighet bara växer och växer. Vad är syftet, varför måste man ljuga?

Varför sätter så många människor sin trovärdighet på spel genom att ta till lögner om detta? För mig är det obegripligt. Är de rädda för att bli kallade för frigida sexnegativa moraltanter bara för att de är emot prostitution? Det är väl många som är hur fördomsfria och glada för sex som helst men som ändå är emot prostitution.

Jag tycker egocentriska empatiker eller fanatiker däremot är en bra benämning om man nu ska ta till någon generell beskrivning överhuvudtaget på alla de som nu lobbar för att göra livet så jäkligt som möjligt för sexarbetare. Sanningen är att agenda hos dem som argumenterar emot prostitution och för en skärpt strafflagstiftning skiljer sig från person till person och det är inte alltid deras skäl för argumentationen är tydlig.

Jag undrar t.ex. vad ledarskribenten Liv Landell på GT har för agenda? I en ledare på lillejulafton använder hon rena felaktigheter om ett mål som nyligen var uppe i hovrätten i Göteborg för att kunna argumentera för strängare straff för sexköp.

Målet i hovrätten handlade om sexköp, koppleri och grovt koppleri, åklagaren ville pröva om man kunde döma för människohandel i ett fall men fick inget gehör för detta i rätten.

Ändå skriver Liv att målet handlade tveklöst om trafficking. Hon beskriver kvinnorna som sålde sex som traffickingoffer och sexslavar. Och vad värre är, hon skriver att deras kunder våldtog dem!

Om Liv Landell anser att de här kvinnorna blev våldtagna varför ger hon sig då inte på åklagaren i sin ledare och kräver att han ska åtala männen för våldtäkt? Hur mycket har Liv Landell mellan öronen egentligen? Ledsen att jag måste ställa den frågan öppet, men hennes ledare får mig att undra…

Human trafficking är den engelska benämningen på människohandel. Och det brottet handlar om att en människa har berövats sin frihet. Koppleri handlar om att främja eller att man på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en person säljer sexuella tjänster.

I målet i hovrätten ville åklagaren pröva om man kunde döma till människohandel i ett fall, vet Landell varför? Vet hon varför åklagaren ville döma 4 av de 20 kunderna man tagit för sexköp för ett strängare straff? Vet hon vad det handlade om?

I det här fallet var alla kvinnorna från Ryssland, utom en, sexarbetare som reste hit för att sälja sex. De sålde sexuella tjänster med hjälp av de personerna som nu har dömts för koppleri och grovt koppleri. De var väl medvetna om vad de gav sig in på och visste vad de syssla med.

Men där var en tjej med i bilden som var bara 18 år och som inte var sexarbetare. Hon hade förälskat sig i en av hallickarna och han sa till henne att om hon ville leva med honom så var hon tvungen att sälja sex.

Det fanns alltså anledning att ifrågasätta hur pass frivilligt den här tjejen sålde sexuella tjänster. I mina ögon utnyttjades hon men hon var ingen slav, hennes frihet hade inte berövats henne. Men hon var utsatt och utnyttjades av andra människor och det är hemskt, men det är inte sexuell människohandel.

Om Liv Landell har migrerande sexarbetares bästa för ögonen så bör hon utgå från vad de vill och önskar och jag kan lova er att de varken vill ha en sexköpslag eller en lag mot koppleri i Sverige.

De vill att sexbranschen ska avkriminaliseras så att de kan anlita hjälp från ärliga och hederliga människor om dem behöver göra så. De vill kunna arbeta säkert och tryggt tillsammans och inomhus i en arbetslokal utan att någon av dem hamnar i fängelse för koppleri. De vill inte behöva sälja sexuella tjänster med onödiga risker och de gillar inte att de idag tvingas ta hjälp av kriminella profitörer som kan utnyttja deras utsatta situation.

Sexarbetare och speciellt de mest utsatta sexarbetarna, de som jobbar på gatan och de som kommer från andra länder, har idag en utsatt situation tack vare att det finns kvinnor som Liv Landell.

Och nu vill dessa kvinnor t.o.m. göra vår situation ännu värre, utsattheten hos de redan utsatta inom vår bransch kommer öka om kvinnorörelsen i Sverige får bestämma.

En betydligt klokare Liv, Liv Jessen i Oslo sa i norsk radio i augusti att en typisk svensk attityd gentemot sexarbetare är att många svenskar tänker; ju värre du har det, desto lättare kan vi få dig på andra tankar.

Varför tänker de så, varför vill de oss så illa?
Och ljuger de bara för att det är svårt att stå för detta?

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,
, , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png