19mo11.jpgLyssnade ni på Jessica Nettelbladts radiodokumentär i P1 i eftermiddags. Den handlade om mamman, dottern, den hemlösa, systern, sexsäljaren, musikern, heroinmissbrukaren, vännen Mona… om kvinnan som inte är ämnad för något vanligt….

Missa ni ”Under stjärnorna i Malmö” kan ni lyssna på programmet som webbradio eller höra det igen i P1 nästa lördag den 26/1 kl. 20.03 eller den 4/2 kl. 00.03. Det är sällan man hör något som är så värt att lyssna på… lyssna!

Jag lyssnade … kände igen mig, kände med och tyckte mycket, mycket om det jag hörde, tiden rann iväg och jag kunde fortsatt lyssnat i timmar. Det absolut bästa med den här dokumentären är att den visar upp en människa, en komplex människa som är så enormt mycket mer än bara en hora eller en missbrukare.

19mo44.jpgMona är öppen, ärlig och trovärdig, bara så himla äkta… uppväxt i fina kvarter, destruktiv som tonåring och hennes stora kärlek till familjen finns där hela tiden.

Heroin blev hennes lösning på en depression, för att ta bort all smärta, både den psykiska och den fysiska. Men missbruket är en sjukdom som skapa nya problem… Jag är känslomässigt fast i ett spindelnät som är svårt att ta sig ur, säger hon.

När hon var 26 år började hon sälja sexuella tjänster. Och under hela programmet ringer hennes mobil… Alla som har arbetat med att sälja sex och lämnat ut sitt nummer till många kunder kommer att känna igen sig i detta.

För Mona är tid dyrbarare än pengar och när hon ser att en kund har suttit i sin bil och väntat i tre timmar på henne så skrattar hon.

Hon är värd att väntas på …
Och liksom så många andra sexsäljare som sålt sex ett tag så har hon sina fasta kunder. Stammisarna som betalar bra och som hon känner sig trygg med.

19mo33.jpgKent säger att om hon vill så får mycket gärna stanna för gott hemma hos honom. En annan stammis vet precis vilka kläder hon hade på sig första gången de träffades. Och hon kan gå hem till Sven för att få tak över huvudet när hon vill. Hon är hemlös.

Det är mycket jag känner igen i Monas berättelse, saker som kanske bara vi sexarbetare kan sätta fingret på för oavsett var vi arbetar och hur … så är det mycket i detta jobbet som förenar oss.

Stort tack Mona för att du vågade berätta om ditt liv så öppenhjärtigt! Stort tack också till SR i Malmö och Jessica Nettelbladt för en fin dokumentär om en kollega.

Ps…
All den fina musiken och sången i programmet är gjord av Mona och det är hon själv som spelar och sjunger.

I slutet av programmet får vi vet att Mona efter en lång tids väntan äntligen får en plats för subutexbehandling på Navet i Malmö.

Artiklar om programmet:

Sydsvenska Dagbladet
Sammansatt och trovärdigt om sexköp
– av Oline Stig

”Vad man sedan vill dra för feministiska eller politiska slutsatser av det är en annan sak. Jessica Nettelbladt är inte ute efter att bevisa något utan efter att förstå. Både hur Mona och hennes kunder tänker. Det är det som gör hennes dokumentär så svidande bra. Utan tvekan är det den mest trovärdiga och sammansatta berättelse om sexköp jag någonsin hört.”

19mo22.jpgSkånska Dagbladet
Spelade in en skakande dokumentär om sexköp – av Elisabeth von Hofsten

”Under en timme får lyssnarna möta den unga prostituerade Mona, som har byggt upp ett nät av stamkunder mitt i bland oss i Malmö här och nu. För att klara vardagen går hon på tung narkotika och vill inget hellre än att sluta med heroinet. ”Tårarna rinner ned för hennes kinder. Hennes ben och armar är blålila och helt sönderstuckna…”. Det som håller Mona uppe är kärleken till sina två små barn… ”

Metro
Det är första gången torskar ställer upp
av Andreas Jelvefors

”Hon var några år över 20, levde ett Svenssonliv som tvåbarnsmamma och högstadielärare. Plötsligt hamnade Mona från Malmö i en livskris. Heroinet skulle bara bli en tillfällig ångestdämpande åtgärd, men hon blev fast och försörjningen blev prostitution.”

.

.
Andra bloggar om: , , , , ,
, , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png