tvadomar5.jpgHär kan du hitta citat från artiklar och länkar till vad som var aktuellt i media om prostitution och människohandel eller andra saker som berör ämnet och som jag fann intressant under juni 2007.

Mina andra sidor om vad som har varit aktuellt i media:

.
roseline.jpg
.

Prostituerte i Oslo er fornøyde NRK, 2007-07-31
Anne Linn Ensby
”Både norske, østeuropeiske og nigerianske kvinner har blitt spurt, og alle oppgir at de er fornøyd med hjelpen Pro Sentret tilbyr.
– Vi er veldig fornøyd selv med resultatet både i fjor og i år. Det er i år ingen som er misfornøyd, sier leder for Pro Sentret, Liv Jessen. Hun tror det er særlig de utenlandske prostituerte som blir positivt overrasket over hjelpetilbudet. – Jeg tror mange utlendinger ikke er vant til at det offentlige i sine hjemland gir slike tilbud. At myndighetene kommer dem i møte og gir hjelp og støtte, sier Jessen.”

Lätt för dom som redan har ett sexliv att moralisera över andra
Aftonbladet
, 2007-07-30
”Kvällens dokumentär om tre vuxna människor som vill bli av med sin oskuld väckte debatt bland läsarna. ”Det är lätt för dom som redan har allt inklusive ett bra sexliv att sitta på ändan och moralisera här över andra som inte varit lika lyckligt lottade och sen blir så desperata att dom till och med är beredda att betala för sex”, skriver gaydar. ”Man blir så less på alla ni förbuds ivrare som ska ha lagar på det ena o de andra hit och dit. Låt var och en bestämma över sin egen kropp. Tillåt prostitution och satsa mera resurser på att stoppa trafficking istället”, skriver Almightly.”

28/7 initierat Ledare Skånska Dagbladet, 2007-07-28
”Justitieutskottets ordförande Thomas Boström (s) vill slopa kopplerilagen. I stället kräver han att alla brott där en kvinna utnyttjas för prostitution rubriceras som människohandel. Syftet är att det ska bli lättare att använda lagen om människohandel. I så måtto har han rätt.

bodxtalk5.jpgOm begreppet människohandel även omfattar sådant som varken har med handel eller tvång att göra blir det självklart fler brott som faller under denna rubricering. Men resonemanget är märkligt. Vid människohandel är det fråga om brott mot en person som tvingas, vilseleds eller utnyttjas. Det är en fridskränkning, oavsett syftet.

Det finns många fall av handel med människor där det inte alls handlar om prostitution utan om till exempel stölder, tiggeri och vad som kan betecknas som slavarbete. I kopplerifall finns det ingen målsägare som kan kräva skadestånd.”

Oliberalt agerande av DN Södermanlands Nyheter, 2007-07-28
Johan Folin
”Det har förekommit spekulationer kring att DN tar bort länkarna för att inte anklagas för koppleri. Det är naturligtvis nonsens. Det skulle i så fall innebära att ett hundratal bloggare i Sverige begått samma brott kontinuerligt­ under de senaste åren, och ännu har inte polisen gjort något tillslag. Att DN filtrerar åsikter bara för att de kommer från en kvinna som arbetar som sexsäljare är inte ett dugg liberalt och att så uppenbart undvika att publicera åsikter som går utanför det som är politiskt korrekt är inte oberoende. Dagens Nyheter är snarare beroende oliberal.

I takt med tiden Ledare Karlskoga-Kuriren, 2007-07-27
Monica Sundberg
”Handlar prostitution om människohandel eller är det snarare ett brott mot staten, enligt nuvarande kopplerilag? Förre justitieministern, Thomas Bodström (s), anser att kopplerilagen är förlegad. All prostitution, där mestadels barn och kvinnor utnyttjas, bör klassas som människohandel. De är offer, inte förövare. Sexhandeln är vår tids slavhandel. Att använda kopplerilagen i det sammanhanget är, som Bodström säger, föråldrat. Men som alltid omges sexhandeln av myter, fördomar och undertoner.

Prostituerade barn på svensk sexsajt Aftonbladet, 2007-07-27
Olof Jönsson
”Nyligen hittade polisen svenska flickor som säljer sig på nätet. Sajten de använder är svensk och enligt polisen har internet inneburit att fenomenet kan finnas i hela landet. På en av alla sexkontaktsajter på nätet finns minderåriga flickor. När tidningen Metro undersökte sajten hittades flera tonåriga flickor. En av dem skrev att hon ”Gör det mesta och ni får säga vad ni vill göra”.

try2.jpgMinderåriga säljer sina kroppar på nätet Kvällsposten, 2007-07-27
Lisa Jannerling
”Exakt hur många det gäller och hur unga de är, är svårt att veta på eftersom det nästan är hopplöst att hitta och identifiera dem. – Det här är allvarligt. Jag tror inte att de är medvetna om risken med att träffa de här männen. Många av dem är våldsamma och bär på sjukdomar, säger Ewa Carlenfors, kriminalinspektör på Stockholmspolisens traffickinggrupp. Enligt henne har de flesta som prostituerar sig utsatts för övergrepp tidigare. – De bär på väldigt mycket.
Det här är ett socialt problem, säger hon.

Problemet finns dessutom i hela Sverige – och alltså inte bara i storstäderna, berättar hon. Kanske beror det på internet. Men den tekniska utvecklingen innebär också förändringar som är mer positiva.- Det är inte så vanligt att minderåriga prostituerar sig på gatan. Då händer det ofta att de andra kvinnorna där tipsar oss – både för att skydda tjejerna och av konkurrensskäl. För att komma åt de som köper sex av minderåriga, går polisen regelbundet igenom olika sexsajter. Annars finns det inte mycket man kan göra, säger Ewa Carlenfors.”

Flickorna sålde sex från internetkafé Kvällsposten, 2007-07-27
Lisa Jannerling
”Enligt uppgifter använde flickorna datorerna för att chatta på sexsajter och hitta kunder – utan att riskera bli spårade och upptäckta. När polisen pratat med dem blev de omhändertagna av socialtjänsten och fördes sedan tillbaka till sina hemstäder eftersom de inte kom från Stockholm. Ewa Carlenfors vill inte avslöja deras ålder, varifrån de kom eller några andra detaljer. Men hon är tacksam mot personalen på kafét. – Det var verkligen bra att de kontaktade oss.”

”Vårt kontrollsystem har inte fungerat” Metro, 2007-07-27
John Airaksinen
”Företaget som äger kontaktsajten där minderåriga har kunnat sälja sex medger att de inte har kontroll över innehållet. – Vårt kontrollsystem fungerar uppenbarligen inte, säger Henrik Castenlund, IT-chef på koncernen Tre-Mag som äger kontaktsajten. Enligt Castenlund har sajten sex moderatorer som ska övervaka trafiken, och stänga av användare som bryter mot reglerna. Men Castenlund håller med om att det är alldeles för få.”

Barn prostituerar sig på svensk sajt Metro, 2007-07-27
Linn Dahlgren
”Sajterna har 18-årsgräns, men många är troligtvis yngre än så. – Det är säkert många som inte skriver sin verkliga ålder. Skriver man att man är under 18 år så kastas man ut från sajten, säger Agneta Borg, chef för prostitutionsenheten i Stockholm. Försäljning av sexshower via webbkamera är vanligt förekommande på sajterna. När Metro kartlägger sajten där två minderåriga prostituerat sig, hittas på några få minuter sju tonåriga flickor som säljer shower. ”Gör det mesta och ni får säga vad jag ska göra”, skriver en av flickorna för att sedan i detalj beskriva vilka tjänster hon erbjuder.”

nz6.jpgSanna: Jag hade en hektisk vecka
Gotlands Tidningar
, 2007-07-27
Roland Arvidsson
”Ledarskribenten Malin Dahlström, Gotlands Folkblad, gick igår till hårt angrepp mot den utbredda könshandeln i samhället och konstaterade att prostitutionen även finns på Gotland. Några enkla sökningar på nätet bekräftar bilden. På kontaktsidor för sexköpare finns namn och mobiltelefonnummmer till prostituerade som valt att förlägga sin verksamhet till Visby under stockholmsveckan. En av dem är ”Sanna” i Stockholm. – Jag åkte ned till Visby den 18 juli och hade en hektisk vecka. – Det är tredje året jag åker dit och det är alltid mycket folk i stan, många kunder.

Jag bor på hotell men för det mest träffar jag kunderna på deras hotell eller i lägenheter som de hyrt.”

På dagen turistguide – på natten prostituerad
Expressen
, 2007-07-26
”Själv hade hon då genomgått en uppslitande skilsmässa från ett barnlöst äktenskap och ville bryta upp. Hon kände att hon hade ett liv av besvikelser bakom sig. – Jag hade arbetat i tio år som lärarinna. Jag har fyraårig universitetsutbildning men tjänade bara 1 500 yuan (ungefär lika mycket i kronor) i månaden. Sedan provade jag på att arbeta i försäkringsbranschen något år, men det var inte bättre betalt det.

Via bekantas, bekanta lyckades hon ordna ett arbetsvisum till Dubai. Det kostade motsvarande 2 000 kronor. Och jo, hon har ett arbete på dagarna. I turistbranschen. – Det kommer många kinesiska turister hit. Men det ger inte så mycket betalt. Så det är på nätterna hon drygar ut inkomsten. … En normal vecka har hon sex med fyra, fem personer. Hon får i regel 1 000 kronor per samlag och kräver alltid att mannen ska använda kondom. – Jag är inte dum. En gång erbjöds jag 40 000 kronor om vi gjorde det utan skydd, men jag sa nej.”

Dags att koppla av Ledare Sydsvenska Dagbladet, 2007-07-26
”Genom sexköpslagen har prostitution försvunnit från gatorna. Någon riktig utvärdering av lagen har ännu inte gjorts och det verkar heller inte behövas. Lagen har stöd av 80 procent av det svenska folket. Folkpartiet och moderaterna som 1998 var emot sexköpslagen har sedan dess ändrat åsikt. Nu vill Thomas Bodström (s), ordförande i justitieutskottet, fortsätta på den inslagna strafflagsvägen i kampen mot strukturellt kvinnoförtryck. Han förespråkar att kopplerilagen avskaffas och koppleribrott istället betraktas som människohandel. Koppleri i nuvarande lagstiftning betraktas som ett brott mot staten och inte mot individen och är således förlegad, säger Bodström. Genom Bodströms förslag tydliggörs att denna verksamhet aldrig kan betraktas som ett frivilligt avtal. Det låter helt logiskt.”

bod5.jpgProstitution är människohandel Aftonbladet, 2007-07-26
Ingvar Persson
”Det finns en viktig poäng i Bodströms förslag. Den understryker en grundläggande tanke i den svenska politiken mot prostitution. Prostitutionen är inte ett ordnings- eller moralproblem. I stället är problemet att kvinnor och barn utnyttjas, cyniskt och hänsynslöst. Den som tvingas till prostitution är brottsoffer, inte brottsling. Brottet begår den som köper eller säljer en annan människa.Sexköpslagen, som förbjuder köp av sexuella tjänster, har snart funnits i tio år. Trots att lagen föregicks av en massiv debatt är de flesta i dag överens om att den minskat prostitutionen. Lagen väcker dessutom intresse i omvärlden, där sexindustrin skapar en allt djupare mänsklig misär.”

Det går att köpa sex på Gotland Ledare Gotlands Tidningar, 2007-07-26
Malin Dahlström
”I Sverige är det förbjudet att köpa sex, inte att sälja. Det är männen som ska sättas dit. Vilket jag tycker är helt rätt synsätt. Det finns lika många anledningar till att prostitution som det finns prostituerade. Men det är nästan alltid tragiska människoöden som ligger bakom. Den lyckliga horan är en myt. Men bilden av den lyckliga horan som gärna tillfredsställer män och som prostituerar sig för att de tycker om att ha sex sprids på sajterna. Allt för att inte ge männen dåligt samvete, snarare försöker sajterna få det att framstå som om männen gör kvinnorna en tjänst genom att köpa dem.”

Allt fler unga prostituerar sig Kvällsposten, 2007-07-25
Klara Israelsson
”Enligt den danska undersökningen ”Prostitution in Köpenhamn” har en till två procent av de tillfrågade 15-17-åringarna någon gång tagit emot pengar eller gåvor som betalning för sex. … I Sverige gjordes en liknande undersökning 2004. Där svarade 1,4 procent av de tillfrågade gymnasieungdomarna att de fått betalt för att ha sex. Det var fler pojkar än flickor som svarade ja. Men hur utvecklingen sett ut sen dess är svårt att svara på. – Vi har samma problem här som i Danmark, säger Agneta Borg vid Prostitutionsgruppen i Stockholm. Samtidigt ser svenska prostitutionsgrupper i både Malmö, Göteborg och Stockholm en minskning av unga som säljer sex ute på gatan. – Men vi vet att det numera förkommer på Internet, berättar Agneta Borg.”

Slopad kopplerilag får inte stöd Uppsala nya tidning, 2007-07-25
TT
”I början av augusti lämnar Bodström in en interpellation för att få till stånd en riksdagsdebatt om frågan. Jurister som TT har talat med håller med Bodström men tror inte på ett avskaffande av lagen. Flickorna har svårt att berätta, då får åklagarna svårt att bevisa, säger Staffan Levén, hovrättslagman i västra Sverige. Kammaråklagare Lise Tamm vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm är skeptisk till att ta bort lagen. Men visst är den förlegad eftersom det är ett brott mot staten. Kvinnor bör betraktas som målsägande, säger hon. Samtidigt pekar Tamm på fördelarna med kopplerilagen. Den är bra för att allt främjande är straffbart. Taxichauffören som kör flickorna kan straffas, likaså den som tar emot pengarna, säger Tamm.”

bod2.jpgOn speaking terms The Guardian, 2007-07-25
Diane Taylor
”A group of foreign women who sell sex in London have turned their hand to teaching English – but the words they are imparting to their students are unlikely to feature in tourist phrase books. The classes are aimed at migrants working in London’s sex industry and phrases such as ”I do not do anything without a condom” are required learning. The capital’s sex industry is booming and around 80% of women involved in off-street work – going to flats, escorting, working in saunas and strip clubs – are thought to be migrants. …

Many foreign sex workers struggle to string a sentence together when they are negotiating prices and sexual acts with clients. When men put pressure on them to provide sex acts without a condom, it is much harder to refuse when they are unable to cajole punters into accepting something safer. The language barrier means they also fail to secure themselves the best possible deals and working conditions with brothel owners.

Bodström vill skrota kopplerilagen DN, 2007-07-25
Annika Hamrud
”Regeringen bör genast ge en pågående utredning uppdraget att se över hur man kan ta bort kopplerilagen, kräver Bodström. De personer som lurar en kvinna till Sverige med falska löften men där hon i stället säljs vidare för prostitution, döms oftast för koppleri i stället för människohandel. Koppleri är ett brott mot staten. Människohandel är ett brott mot person och lagen har visat sig mycket svår att tillämpa.”

Öppen dialog ger starkt och sammanhållet EU Helsingborgs Dagblad, 2007-07-25
Margot Wallström ”Ska EU säljas med hjälp av sex? Rubriken har toppat många svenska och internationella tidningar i sommar med anledning av en av de femtiotal videoklipp som EU-kommissionen publicerat på YouTubes nyligen lanserade EU-sajt EUTube. Den aktuella videon ”Kärlek” visar 44 sekunders kärleksscener från kvalitetsfilmer som samtliga fått internationella utmärkelser, såsom ”Amélie från Montmartre”, ”Farväl Lenin” och ”Såsom i himmelen”. Liksom videoklippen ”Glädje”, med skrattande och dansande människor, och ”Romantik”, med ömt viskande par är de tänkta att förmedla just dessa starka känslor. Alla är de klipp från prisbelönta filmer som har sponsrats av EU:s MEDIA program.”

nz9.jpgParksex skal svi på pungen NRK, 2007-07-24
”Justisminister Knut Storberget (Ap) var tirsdag med Oslo-politiet for å få en kort orientering om arbeidet som gjøres i sommer for å trygge Oslos gater. Den siste tiden har det kommet fram at prostituerte som har hatt åpenlys sex med sine kunder, er et problem i deler av byen. Nå lover politiet å finne fram bøteheftet: – Det vil nok ikke gå lang tid før vi skriver ut det første forelegget, sa stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon etter å ha gått en runde med justisministeren.

Men Storberget la også vekt på at det ikke finnes noen enkle løsninger på problemer som tigging og prostitusjon. – Vi er nødt til å finne andre metoder enn bøter. Og vi løser ikke alle problemer med mer politifolk, sa ministeren.”

En utrivelig hovedstad Ledare, Verdens Gang, 2007-07-24
”Klagene over tilstandene i hovedstaden har vært mange denne sommeren. Åpenlys narkotikaomsetning på paradegaten Karl Johan og andre sentrale deler i byen, og åpenlys sex med prostituerte i en av byens mest sentrale parkområder, gjør ikke Oslo til noe utstillingsvindu for Norge. At både turister og byens egne innbyggere føler ubehag ved nærmest å bli antastet på åpen gate, selv midt på dagen, er forståelig. At de krever at noe må gjøres omgående for å rette på forholdene, må både politi og byens myndigheter ta til etterretning.

Når det har gått så langt at enkelte utenlandske reisebyråer har antydet at de vil advare turister mot å reise innom Oslo på sin Norges-ferie, sier mye om problemene. Men at byrådet i Oslo selv skal etablere et eget ordenspoliti, er ingen løsning. Vi er enig med lederen i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad om at et kommunalt politi kan føre til store ulikheter mellom kommunene. Problemene i Oslo må løses av de sentrale justismyndighetene, ikke av byrådet.”

Svårare för sexköpare, bättre för kvinnorna GT, 2007-07-18
Franziska Gustafsson, Veera Arak,Eva Selin-Lindgren ”Göteborgs Centerkvinnor stöder de folkpartistiska riksdagsledamöterna Birgitta Ohlssons och Cecilia Wigströms åtgärdsförslag för att hindra sexhandeln i Rosenlund. Situationen i Rosenlund måste vara synnerligen alarmerande när sexarbetarna själva säger att de känner sig hotade och ställer sig bakom folkpartiets krav på kameraövervakning samt att Rosenlundsgatan stängs av för trafik nattetid och helger. …

Visst finns det risk att sexhandeln slår upp sina portar på annan plats men ska det vara ett argument för att låta det hela fortgå trots lagstiftning? Låter vi till exempel bli att hindra inbrott bara för att det sen kan inträffa någon annanstans? Det finns mycket att vinna på att något görs åt situationen i Rosenlund. Göteborg har inte råd att slösa bort en så attraktiv, central stadsdel till förmån för en verksamhet, där inte bara sexköparna utan framför allt sexarbetarna lever farligt och känner sig utsatta för våld och hot från bland annat hallickar.

varforsex6.jpgSlik skal horekundene unngå politiet
Verdens Gang
, 2007-07-21
”Allerede før loven mot sexkjøp er innført har sexkjøpere og prostituerte begynt å legge planer for hvordan de kan unngå politiet. Svenske sexkjøpere har allerede tatt i bruk flere triks. I juni la Stoltenberg-regjeringen fram loven om forbud mot kjøp av sex til høring.

Det forventes at loven trer i kraft først i 2009, likevel har mennesker i sexindustrien allerede begynt å ta den på alvor. Få sier at de kommer til å slutte.”

Krever at politiet stanser parksex Dagsavisen, 2007-07-20
”Janni Wintherbauer, lederen av Prostituertes interesseorganisasjon (PION) synes bråket om prostitusjon i Oslos parker er en storm i et vannglass. – At handels- og turistnæringen stønner og okker seg, er noe forbasket sprøyt. Man kan ikke renske byen for alt mellom himmel og jord, sier Wintherbauer. Hun mener Grev Wedels plass er et yndet område for kjøp og salg av sex fordi det er mørkt og få folk der om kvelden. – Se på disse små lampene som er her. Hvis man vil løse problemet burde man sørget for flombelysning av parken, sier Wintherbauer.”

Sprutor och kondomer mot HIV Västebottens-Kuriren, 2007-07-20
Lennart Holmlund
”Det har varit synpunkter sedan jag i radion redovisat vad socialnämnden tyckt om fria sprutor till narkomaner, synpunkter som jag delat. Frågorna har varit att ge gratis sprutor till brukarna av narkotika för att hindra smittspridningen av HIV. Knarkandet är brottsligt och samhället skulle då ge stöd åt detta genom att hålla med gratis sprutor. Knarket får man väl pengar till främst genom brottslighet och prostitution. Man skulle fråga sig om de flesta HIV fallen kommer genom sprutor eller genom sexuella aktiviteter. För att jämföra med gratis sprutor till brottslig handling skulle man då ge gratis kondomer till dem som köper sexuella tjänster vilket är förbjudit eller skulle alla ha gratis kondomer. Jag tycker inte heller det är en uppgift för samhället.”

Debatt: Traffickingoffer ska ha rätt att stanna i EU utan krav
Värmlands Folkblad
, 2007-07-20
”Migrationsminister Billströms förslag att kvinnor och barn som är offer för trafficking ska tvingas vittna för att få asyl är en dubbel kränkning. Först blir de kränkta när de utnyttjas i prostitution i Sverige och sedan ska de tvingas vittna för att få stanna – ren utpressning, skriver INGER SEGELSTRÖM (s), ledamot i Europaparlamentet. Hennes mål är en sexköpslag som den svenska i hela EU.”

skrafas3.jpgFriluftsbordell i Kvadraturen Aftenposten, 2007-07-19
”Menn har åpenlys sex med prostituerte midt i Oslo sentrum. Grev Wedels plass er et friluftsbordell hver eneste kveld. Stedet ligger fire kvartaler fra Karl Johans gate, i hjertet av Kvadraturen. I en jevn strøm kommer menn og prostituerte til Grev Wedels plass, hvor mange av kvinnene tar seg av kundene bak trær eller lave hekker i parken. På det meste observerer Aften fire par som har sex i parken samtidig.

Liv Jessen tror den harde konkurransen kan ha ført til at flere velger raske løsninger i sentrum. – Det er mest praktisk, og gir mest penger. Det gjelder å få ekspedert flest mulig kunder. Derfor gjør mange det bak en busk eller i en trappeoppgang. Noen liker heller ikke å bli med i kundens bil, forteller Jessen.”

Ledare – Sluta ducka för mc-gängen Expressen, 2007-07-19
”Polisen menar att politikernas intresse och därmed tillströmningen av resurser sinade efter att Bandidos och Hells Angels slutade skjuta på varandra med raketgevär. Det är häpnadsväckande. När gängen lämnar varandra i fred för att i stället ge sig på tredje man kapitulerar statsmakten. Och bestraffar offret hårdare än förövaren. Signalen har gått fram till de kriminella. Bandidos och Hells Angels har fått sällskap av Outlaws, Fucked For Life, Brödraskapet och kriminella nätverk från Ryssland och Balkan. I Sverige jagar man sina fartsyndare, torskar och partyknarkare med stor nit. Men när de stora fiskarna simmar ut på nattliga upptåg – ångande av våld – sover nattväktarstaten.”

Ledare – Mer moral, mindre stat Borås Tidning, 2007-07-19
”Utan goda normer när det gäller sprit och sex måste staten reglera och förbjuda. Alkohol görs dyrt och svåråtkomligt, prostitution och sexföreställningar förbjuds. I många länder är det inte så. Det räcker med att komma till Kontinentaleuropa för att kunna köpa starköl i läskautomater och handla sex som bjuds ut i skyltfönster. Skillnaden är att vuxna lär sina barn hur de ska hantera dessa frestelser. Traditionella normer och värderingar kan skydda människor från att begå dumheter. På så vis behöver inte allt skadligt förbjudas. Socialliberaler som inte vill kännas vid traditionell moral blir däremot ofta nödgade att inskränka friheten.”

Stäng – för alla kvinnors skull Göteborg City, 2007-07-17
Tina Lagerström
”Att bli uttittad av äckliga gubbar i sina äckliga bilar som cirkulerar runt, runt och saktar ner när de kommer nära och glor och klär av en med blicken är inget jag vill utsätta mig själv för. Det får mig att känna mig smutsig. Vilket är helt åt helskotta fel för det är inte jag som kör runt där och fönstershoppar kroppar men likväl mår jag illa av att känna mig som en bit billigt kött. Det är inte så många prostituerade som hänger på Rosenlund längre. Sexhandeln har flyttat ut på nätet. Men det är skitmånga kvinnor som känner sig otrygga och inte vill vistas i trakterna av Rosenlund – speciellt inte sent på kvällen.”

hattac4.jpgRosenlund kan ”stängas” Göteborg City, 2007-07-17
Josephine Freje Simonsson
”Det här är ju något vi kanske borde ha tänkt på för länge sedan, säger Jonas Flink som jobbat med prostitutionsfrågor i Göteborg i nära 14 år. – Innan har vi bara fått som politiskt mål att minska prostitutionen, inte få bort den helt. Han tror att en ”stängning” av Rosenlund kommer innebära att färre kvinnor tar steget ut i prostitution, att fler sexköpare stannar hemma och att andra kvinnor känner sig tryggare. .. Jonas Flink på prostitutionsgruppen tror inte att prostitutionen kommer att förflyttas om Rosenlund ”stängs”. Han menar att det främst handlar om tryggheten för kvinnor som är på väg hem. – Vi försöker hålla ett öga på dem så att de inte råkar illa ut. Vi ser ofta bilar som saktar ner och ibland vevar de ner rutan och tilltalar dem, säger Jonas Flink.”

Stäng butiken Ledare GT, 2007-07-16
Ida Thulin
”Vi vill låta den lyckliga horan bestämma över sin kropp, men inte den självdestruktiva tonårsflickan. Frågan är: vem väljer vi när det är prioriteringsdags? För vem är lag och samhälle viktigast? Och varför är Rosenlund utsatt på så många vägskyltar? Vill vi göra det lätt eller svårt att köpa sex? Minns marknadsekonomin: med många köpare kommer vi få fler säljare. Det är hög tid för en bred politisk överenskommelse i Göteborg. Det är hög tid att stänga Rosenlund. Tonårsflickor på Rosenlund är inte akademisk diskussion. De är inte ideologi och feminism över en krämig cappuccino på ett ombonat kafé. De är utanförskap och destruktivitet och ibland till och med halvvägs till helvetet. Vad säger våra politiker?”

Rosenlund ska stängas GT, 2007-07-16
Axel Håkansson
”Jag ger mig inte förrän Göteborg är fri från prostitutionsstråk, säger Helene Odenjung, gruppledare för folkpartiet i Göteborg. – Hon lever i en drömvärld, säger Mona som säljer sex på gatan. Det är söndagskväll på Rosenlundsgatan i Göteborg. En bil rullar in och i den sitter Mona, 38, prostituerad sedan flera år. Från andra hållet kommer Helene Odenjung, göteborgspolitiker och föreslagen vice ordförande i folkpartiet. Kvinnorna vill inte konfrontera varandra, GT:s reporter rör sig i stället fram och tillbaka för att höra de bådas åsikter.

Än vet inte Helene Odenjung hur oppositionen ställer sig till förslaget. – Men det vore märkligt om de motsätter sig. Inte heller vet hon om det är praktiskt möjligt med en trafikomläggning. – Det handlar om vilja. Men visst, går det inte så får vi i stället kameraövervaka gatan, säger Helene Odenjung som menar att inget är omöjligt i en så här viktig fråga. Samtidigt fortsätter Mona att ropa ut sin åsikt: – Vilken värd lever du i? Tror du att sexarbetare och torskar kommer att gå upp i rök?

Sexarbetare befarar att ett stopp skulle förvärra läget GP, 2007-07-14
Per Nygren
”De upprepade bråken på gatan har försämrat affärerna. Uppmärksamheten i medierna av Rosinha Sambos kampanj och de folkpartistiska riksdagskvinnornas utspel om att stänga Rosenlund har också bidragit. – Kunderna tror att det redan sitter kameror uppe. De som körde runt här i söndags var bara sådana som inte läser GP, säger Ulla. … Ulla tror att en stängning av Rosenlund kommer att leda till att kvinnor begår brott i stället för att sälja sex för att finansiera missbruk. Andra blir beroende av hallickar. För hennes egen del betyder stängningen mindre. Hon har några fasta kunder. De ringer ibland när de vill ha hjälp att handla, ta en fika eller ha sex.

rosenlu5.jpgProstitutionen ska bort från gatan GP, 2007-07-14
Per Nygren
”Göteborgs prostitutionsstråk Rosenlund kommer att stängas för gott. Målet är att avskaffa gatuprostitutionen i Göteborg. – Rosenlund är en arena för tjejer som börjar sälja sex för att få pengar till missbruk eller räkningar. Ska vi tillhandahålla en sådan arena? frågar Sven Alhbin, biträdande chef för länskriminalen. Jonas Flink, kommunens prostitutionsgrupp: – Just nu är ett utmärkt läge för att sätta stopp för sextrafiken på Rosenlund. Gatuprostitutionen har aldrig varit så liten. De båda bekräftar att det inom polisen och kommunen förs diskussioner om vad som ska göras för att stänga prostitutionsstråket. Men några beslut har inte tagits. Frågan kan komma att tas upp på polisstyrelsens möte i augusti.”

Är det din dotter som ska sälja sin kropp? Aftonbladet, 2007-07-13
Malin Wollin
”Läste en debattartikel i Expressen den tredje juli om prostitution och hur den enligt personerna bakom inlägget borde klassas som vilket jobb som helst. Åhå. I artikeln vill man belysa den dåliga kvinnosyn som genomsyrar samhällets inställning till prostituerade och deras yrke. Aha. Och vilken kvinnosyn är det? Jag är emot prostitution. Men jag ser inte ner på horor. Varför skulle jag göra det?

Den lyckliga horan, finns hon eller finns hon inte? Om vi lämnar den eviga frågan därhän, för vem kan säga vad lycka är? Mitt problem är egentligen inte att man jobbar som hora, att man jobbar med att suga av män i bilar med barnstolar och solskydd med Nalle Puh på. Mitt problem är vägen dit. Hur man blir en hora. Varför man blir en hora. För vem är det som blir en hora? Det är inte skadligt att tjäna pengar och det är inte skadligt att ha sex med främlingar, skriver artikelförfattarna och jag förstår inte resonemanget.”

Ungdomar byter sex mot alkohol GT, 2007-07-13
Ninna Bengtsson
”Allt fler ungdomar i Göteborg säljer sex för pengar eller byter sexuella tjänster mot alkohol. Nu ska prostitutionsgruppen i Göteborg försöka kartlägga och samla mer information om unga sexsäljare. -Man vet att de finns men man ser dem inte, säger socionomen Anna Hulusjö. En flaska vodka mot oralsex. Prostitutionen har bytt ansikte och tagit klivet från gatan in till ungdomsfesterna.Många ungdomar byter eller säljer sex via nätet, enligt Anna Hulusjö som arbetar på prostitutionsgruppen i Göteborg.”

Ledare: Prostitution är slaveri Gefle Dagblad, 2007-07-13
I Indien är det uppenbart att det handlar om slaveri. Fattigdom och synen på kvinnor som lägre stående varelser är basfundamenten som gör handeln möjlig. Männen går fria. De kan fortsätta att köpa sex av förslavade kvinnor och barn, utan att tappa status. Dubbelmoralen är en del av samhällsstrukturen.

Efter att ha läst texten om det som händer långt där borta kanske läsaren slå sig för bröstet och tänker på våra egna framsteg. Så går det inte till i Sverige, inte ens i fattigaste Östeuropa ser det så illa ut. Och visst. I indien är allt dragit till sin extrema slutpunkt. Men samma mönster finns också på vår kontinent. Sexköpslagen var en viktig milstolpe. Lagstiftarna markerade att sexhandeln är förkastlig. Fokus riktades också mot köparna som förövare.

I Bombay säljs en tolvåring för under hundra kronor SvD, 2007-07-12
Ulrika Nandra
””Bombay och Goa har de senaste åren blivit Asiens största knutpunkt när det gäller handel med unga kvinnor och barn från Indien eller omkringliggande länder för vidare transport till Mellanöstern eller för att stanna inom Indien. Kamathipura ligger mitt i hjärtat av Bombay. Ingen vet riktigt, men uppskattningar från såväl FN som lokala NGO:s talar om att runt 80 000 kvinnor är sexarbetare i området och mer än hälften av dem är barn. Generationer av prostituerade lever här. Det är nedgånget, slitet och mycket fattigt. Hallickar, kunder och bordeller köpslår om kvinnorna.

I Indien säger lagen gällande prostitution, som är från 1956, att det inte är olagligt att sälja eller köpa sex, men det är olagligt att göra vinst på det. I praktiken innebär det att bordellägarna och hallickarna skulle kunna dömas. Men gör de det? Under 2005 häktades 13 män misstänkta för trafficking, att ha sålt barn och kvinnor för sexhandel. Inget av fallen ledde till fällande dom.”

Hon vill ha förbudsskyltar mot sexköp Expressen, 2007-07-12
Joel Holm
”Rensa upp bland förbudsskyltarna mot barnvagnar och glassar och sätt upp skyltar mot sexköp. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson kräver nu att kommunerna verkligen visar att prostitution är olagligt. – Det behövs skyltar med någon form av pedagogisk symbol, säger hon. Tanken är att skyltarna ska vara flerspråkiga och placeras ut på platser där gatuprostitution förekommer. – Storstadskommunerna borde gå först med att sätta skyltar på Malmskillnadsgatan i Stockholm, vid Rosenlund i Göteborg och prostitutionsstråken i Malmö, säger Birgitta Ohlsson.”

Reklamekampanje mot sexkjøp NRK, 2007-07-12
”Melvær & Lien har samarbeidet med Kvinnefronten, politiet og en ressursgruppe i Stavanger kommune om reklamekampanjen mot sexkjøp. Foreløpig er det ikke noen som betaler for kampanjen, men byrået håper at de skal få dekket noe av utgiftene av kommunen og sponsorer. – Vi har et samfunnsansvar. Jeg tror at folk i Stavanger ikke tror at det er et problem med sexhandel i byen vår, men det er det. Vi vil at etterspørselen skal avta. For hvis ingen vil kjøpe sex, så trenger ingen selge sex.”

Fler kvinnor blir hallickar DN, 2007-07-11
Helena Gunnarsson
”Stockholmspolisen hade nyligen ett fall där fyra kvinnor dömdes för grovt koppleri. – Men då prostituerade sig två av hallickarna samtidigt, säger Ewa Carlenfors på Stockholmspolisens traffickinggrupp. Bristen på tips från allmänheten är ett annat problem. I hela Stockholms län gjordes bara 20 anmälningar på hela förra året. – Folk i allmänhet måste börja ta sitt ansvar. Och det gäller all människohandel. Man måste fråga sig vem det är som murar så billigt åt grannen? Vad har personen för arbetsförhållanden? Det syns ofta på människor när de far illa, säger Carin Götblad.”

bemot10.jpgHororna hetsas mer än svenska tjejerna Aftonbladet, 2007-07-11, Belinda Olsson ”Jag kommer att tänka på det där glassiga Bon-reportaget med alla kulturpersonligheterna som outade sina sexliv. En av dem var toksåld på öststatsbrudarna i porrfilmerna. Sedan sa han att det visst finns lyckliga horor. Han kunde skicka en bild på en påstod han. De där killarna kanske kan skicka sin bild till honom. Eller är hon kanske inte glad? Är det inte ”kul” kanske, att sälja sina sexuella tjänster till packade ungdomar, gubbar och annat löst folk som vill slippa sina fack här hemma för en stund?

Har hon barn? Ligger hon vaken och undrar hur allt ska gå ihop? Knarkar hon? Pluggar? Vad drömmer hon om? Är det kränkande att bli fotad av kundens fnissande kompisar? Känner hon sig helt tömd på människovärde när hon kommer hem på kvällarna eller räknar hon bara cashen? Får hon behålla dem? Hur känns det att vara en produkt på världsmarknaden?”

Kritik mot svensk sexköpslag Uppsala Nya Tidning, 2007-07-11
TT
”Den svenska sexköpslagen kan ha skapat nya problem i grannländerna i Östersjöområdet. Det befarar chefen för Sidas Östersjöenhet. Den svenska sexköpslagen infördes 1999. Handläggare på Sidas Östersjöenhet har fått signaler från socialarbetare i Estland om att Sverige har exporterat problemen med sexköp sedan lagen kom. — I våra kontakter, med bland annat Estland, har mina handläggare fått synpunkter från socialsekreterare och personer som arbetar med smittskydd. De säger ”ni svenskar har bara exporterat de svenska männens beteende”, säger chefen för Östersjöenheten, Thomas Johansson, till TT”

Frp-topp støtter horekunder Verdens Gang, 2007-07-10
Frp vedtok på sitt landsmøte i vår en resolusjon mot en slik lovendring, etter initiativ fra Halleland og Rogaland Frp. På flere diskusjonsforum der horekunder, og til dels prostituerte kvinner, diskuterer prostitusjon, er det lagt ut oppfordringer til å stemme på Frp. Også på det mest seriøse av disse forumene, sexhandel.no, drevet av statsstøttede Reform ressurssenter for menn, får partiet hyllest fra horekunder. En sex-kjøper begrunner støtten til partiet med motstanden mot lovforbud, og skriver en oppfordring til «alle tilhengere av prostitusjon om å stemme på FRP ved kommende valg».

– All støtte til Frp er positiv. Hvis dette er en sak man ser på som så viktig at man vil støtte oss av den grunn, så er det fint, sier Halleland. – Men jeg fokuserer ikke på verdidebatten. Den viktigste årsaken til vår motstand er at vi tror det vil føre til at politiet mister kundene som viktige vitner i kampen mot halliker og bakmenn, fortsetter han. Politiet har for øvrig samme mål som Frp, men trekker stikk motsatt konklusjon: Som VG skrev forrige uke tror politiet det vil være lettere å få vitneavhør av horekunder om sex-kjøp blir forbudt.”

in3.jpgDet tryggeste er å ikke kjøpe sex Rogalands Avis, 2007-07-10
”Den frivillige delen av prostitusjonen vil lide under et forbud, mener Terje Halleland, fylkesleder i Frp. Men hvordan skal kundene skille? Tryggest å la være, mener Trond Birkedal. Frps politiske nestformann i Rogaland og listetopp i Stavanger, Trond Birkedal, mener som sin partikollega at det er forskjell på menneskehandel og frivillig prostitusjon, og at det er derfor Frp ikke vil gå inn for et forbud.

– Vi mener politiet må sette inn ressurser på å ta personene bak menneskehandelen. Der har vi hatt for lite ressurser til nå, sier han. – Hvordan skal en sexkjøper vite om det er litt, en viss eller mye tvang inne i bildet før en kvinne selger kroppen sin? – Jeg vil oppfordre kundene til å la være å kjøpe sex, men vil ikke ha forbud mot det. Det tryggeste er å ikke kjøpe sex i det hele tatt, sier han.”

Naken EU-sanning ledare Sydsvenska Dagbladet, 2007-07-10
Marianne Ekdahl
Det mesta av kritiken är löjlig. Den luktar bibelbälte och moralisk indignation. De moderata Europaparlamentarikerna Gunnar Hökmarks och Christofer Fjellners jämförelse med porr vittnar om okunskap. Filmklippen kommer från kvalitetsfilmer som samtliga fått internationella utmärkelser. Filmer som Amélie från Montmartre, Farväl, Lenin, Mot väggen, och svenska Såsom i himmelen. Regissörer som Lars von Trier, Pedro Almodóvar och Bernardo Bertolucci. Det är lätt att instämma med den senaste kommentaren, ”Make love, not war”, på EUtube. Inget upprör människor så som sex, medan ingen reagerar på att tjugo personer utan pardon mejas ner i den senaste actionrullen. Död är normal underhållning, kärlek är något skamligt.

Senator ber om ursäkt -besökte prostituerade Realtid.se, 2007-07-10
”Det här var en väldigt allvarlig synd i mitt förflutna, vilken jag så klart tar ansvar för” ”För flera år sedan, bad jag Gud om förlåtelse i bikt och min fru och under äktenskapsrådgivning och fick förlåtelsen. Med hänsyn till min familj, vill jag behålla den här diskussionen med dem och med Gud. Men jag ber om djupaste förlåtelse till alla som jag har gjort besvikna på alla sätt.” I uttalandet förklarar han att detta var något som hände långt innan han ställde upp som kanditat till senaten. Deborah Jeane Palfrey dömdes av domstolen för svindleri då hon drev en prostitutionsliga som drog in mer än 13 miljoner kronor under 13 år, med start 1993. Hon menar dock att hennes escortfirma, Pamela Martin and Associates, var en laglig affärsverksamhet.”

Traffickingliga avslöjad i Grekland SR Ekot, 2007-07-10
”Polisen i Grekland har avslöjat en traffickingliga som misstänks ha tvingat kvinnor från Östeuropa och Balkan till prostitution i Grekland. Nio personer i Grekland och två i Ukraina har gripits, misstänkta för att ha lurat kvinnor till Grekland med löften om jobb och sedan hållit dem fångna i lägenheter i Aten.”

insi2.jpgKriminella bättre på att verka i det dolda SR Ekot, 2007-07-06
”Under fredagen kom domen mot de inblandade i en kopplerihärva i Stockholm i oktober förra året. Tre av de dömda fick två månaders fängelse, en fick fem månader, och den femte dömdes till ett års fängelse. Alla fälldes för koppleri.

Kammaråklagare Anna-Lena Nilemar är inte nöjd med domen. Nilemar menar att det har varit svårt att hitta bevis eftersom flera av de inblandade den här gången har dolt sin verksamhet mer än tidigare. Bland annat har hallickarna hållit en lägre profil än vanligt när de har hanterat pengar.

– I tidigare fall har man mera haft en verksamhet där man konkret har kunnat följa, där man sett sammanträffanden och överlämnanden av pengar, och där man haft transaktioner som man kunnat härleda till just koppleriverksamheten, säger kammaråklagare Anna-Lena Nilemar.”

Kvinnokrav på slopat skydd för ”torskar” Höglandsnytt, 2007-07-08
”Vem ska skyddas? undrar Magdalena Andersson, riksdagsman och ordförande i Moderatkvinnorna i ett öppet brev till landets länspolismästare. Bakgrunden: i vissa län kan ”torsken” slippa få breven från polisen till bostaden. … Pia Claesson, förundersökningsledare hos polisen i Jönköping säger: -Vi särbehandlar inte brottslingar. Sexköparna är inte någon stor brottskategori här – men vill någon vi fått fast ha kallelser till polisförhör via till exempel kontoret är det OK. Pia Claesson fortsätter: -Det är ganska vanligt att kvinnor som grips för snatteri inte vill ha polisbreven till hemmet utan väljer en annan adress. Vi kan inte gå efter brottskatalogen när vi bestämmer vart vi ska skicka våra brev. Ur vissa aspekter menar dock Pia Claesson att det kunde vara värdefullt att kvinnan i sexköparens familj inte hölls okunnig om vad mannen gripits för. -Då tänker jag på smittskyddslagen. Men för att vissa brottskoder skulle medföra andra regler än de som normalt gäller för polismyndighetens kommunikation med den gripne krävs en lagändring.”

Här hetsas svenskar på sexfester Expressen, 2007-07-08
Annie Hellström
”När vi går längs strandpromenaden ser vi en prostituerad som sitter ner på en solstol. Bredvid ligger en kille med neddragna byxor och väntar. Några kompisar står och tittar på, en kille fotar. Klockan är sex på morgonen och det har blivit helt ljust på stranden. Några meter bort står en annan kille med neddragna byxor. Han rullar upp skjortan och låter en prostituerad kvinna börja ta honom mellan benen. Efter några dygn på Sunny Beach har vi sett liknande scener så många gånger att vi knappt reagerar längre.”

Polisens utredare vill ha hårdare straff för hallickar DN, 2007-07-07
Stefan Lisinski ”Polisen i Stockholm har under senare år gjort mängder med tillslag mot prostitutionsligor. Men sexhandeln fortsätter som förr. Ewa Carlenfors på Citypolisens traffickinggrupp tror att hårdare domar mot hallickarna och sexköparna skulle vara avskräckande. … Trots att de kvinnor som blir sålda i sexhandeln ofta lever miserabla liv är de sällan intresserade av att samarbeta med polisen. Många av kvinnorna föredrar att prostituera sig i Sverige framför andra länder. Ewa Carlenfors tror att den svenska sexköpslagen kan ha gjort kunderna här mer försiktiga än i södra Europa. – Kvinnorna säger att kunderna här betalar för det de ska ha. Det är inget tjafs. De är inte våldsamma, de är hela och rena och snabba med det de gör. Har de betalat för en timme så är de klara på en kvart.”

mererokon13.jpgKvalitet – inte porr Expressen, 2007-07-07
Margot Wallström ”Christofer Fjellner (m) och Gunnar Hökmark (m) hävdar i ett inlägg (5/7) att EU-kommissionen populariserar EU med hjälp av sexfilmer på You Tube. … Den video som de båda EU-parlamentarikerna är så upprörda över är en av fyra som visar känslosamma scener ur kända europeiska filmer som fått stöd av EU. Det finns ingen anledning att försöka skapa moralpanik över prisbelönta filmer som visats på biografer runt om i Europa. För de som är intresserade av sex och porr finns andra sajter som är mer intresssanta.”

Kvinnor säljer sex till festivalbesökare Dagbladet, 2007-07-07
Sara-Lena Brännström ”Män från Sundsvall söker sex och prostituerade under Gatufesten. På internet annonserar de efter damsällskap. Men polisen står just nu handfallna inför sexköparna. En man som uppger att han är 55 år och från Sundsvall annonser­ar efter en ”eskort eller vanlig tjej” och vill ha förslag på arvode. Flera vill att träffarna ska ske under Gatufesten. ”Jag söker en tjej som jag kan träff­ar på Gatufesten och snuska mig med” skriver en 48-årig man. Och det finns prostituerade att anlita i Sundsvall.”

Norske prostituerte: – Loven gjelder ikke oss
Verdens Gang
, 2007-07-06
”I høringsnotatet blir det lagt vekt på at lovforslaget er utformet spesielt med tanke på å få bukt med menneskehandel og hallikvirksomhet. Likvel skiller ikke loven mellom hva slags bakgrunn de som selger det har, all kjøp av seksuelle tjenester er forbudt. – Forbudet er helt generelt. I teorien er det like mulig at politiet kan raide leiligheten til en jente som driver fra sitt eget hjem, som at de skal raide et organisert bordell, sier avdelingsdirektør ved Justis- og politidepartementet Marianne Vollan, til VG Nett. Liv Jessen ved Prosentret har også hørt snakk blant de norske prostituerte. – Jeg har inntrykk av at flere norske jenter tror at dette ikke gjelder dem. Dette må vi få ryddet opp i med en gang. Denne loven skiller ikke mellom nasjonaliteter, de tar feil, sier hun.”

Fem dömda i bordellhärva Aftonbladet, 2007-07-06
”Fem personer dömdes på fredagen av Stockholms tingsrätt till fängelse i bordellhärvan som avslöjades i höstas. Upp till 20 kvinnor arbetade som prostituerade på bordeller som fanns i lägenheter och hotellrum i Stockholm, uppger ABC. De flesta av dem kom från Östeuropa precis som de som drev bordellerna. De fem, tre män och två kvinnor, dömdes på fredagen till mellan två månaders och ett års fängelse för koppleri. Åtta män har fällts för köp av sexuella tjänster och flera andra har sluppit åtal då de accepterat strafföreläggande i form av böter.”

nor2.jpgFöretag i Linköping fälls för könsdiskriminerande annons Expressen, 2007-07-06
Rebecka Martikainen
”Annonsen anmäldes av en privatperson och enligt ERK var det självklart att fälla reklamen.

-Absolut. Syftet var att med humor visa vilka tjänster företaget har att erbjuda. Men enligt ERK handlar det om att köpa de här tjejerna på något sätt. Det är tvivelaktigt att anställa folk där man anspelar på kvinnors utseende, i det här fallet hårfärg. Det blir en tydlig objektifiering, säger Jan Fager.

Dataföretagets vd Saied Ghannadan försvarar reklamen. Kan du förstå att annonsen för tankarna till prostution? – Man kan alltid få saker att förknippas med olika begrepp, men det står klart och tydligt vad det handlar om. Jag tror inte någon på något sätt kan missförstå vad vi vill få fram. Det är ledsamt att man inte får vara humoristisk.”

Ledare – Loven virker Aftenposten, 2007-07-05
”I løpet av ett år er minst ti personer siktet, tiltalt eller dømt i forbindelse med menneskehandel i Norge. Loven som beskytter ofre for trafficking, begynner å fungere. ”Nå vet vi hva som kreves for å få noen dømt”, sier seksjonssjef Terje Lunde ved Sør-Trøndelag politidistrikt, og gir en god påminnelse om hvordan juridiske verktøy også må læres og beherskes. I Norge er antall utenlandske prostituerte mer enn fordoblet i løpet av få år. Jentene lokkes med oppholdstillatelse og en normal jobb, men fanges i stedet i en situasjon preget av trusler, tvang og voldelige halliker. De selger sex mot egen vilje, og bakmennene tar størstedelen av gevinsten. Det er grunn til å glede seg over at norske myndigheter omsider har satt denne nedverdigende handelen på dagsordenen. Det samme har det internasjonale politisamarbeidet, Interpol, og mange andre europeiske land.”

Høyre: – Bruker for lang tid på å forby sexkjøp
Verdens Gang
, 2007-07-05
”Flere politikere har bedt om en rask lovprosess. Ifølge informasjonsrådgiver i Justis- og politidepartementet Marit H. Haugen vil høringsfristen gå ut i oktober 2007. Det blir tatt sikte på å fremme et lovforslag før neste sommer. Dette betyr så godt som sikkert at sexkjøp vil være kriminalisert innen 2009. Justispolitisk talskvinne for Høyre Elisabeth Aspaker mener Storberget drar ut tiden, fordi han selv er i mot å kriminalisere sexkjøp. – Han kunne lett sørget for at det går mye mindre tid enn et år på å fremme et lovforslag. Regjeringspartiene kunne ha dundret gjennom med kriminalisering av sexkjøp. Flertallet bestemmer, sier hun til VG Nett.”

Kjøp av sex blir forbudt fra 2009 Aftenposten, 2007-07-04
”– Jeg står ved det jeg sa på landsmøtet. Da mente jeg at vi burde ha ventet på en evaluering fra Sverige og kanskje gått grundigere inn på de forhold som taler mot lovforbud, blant annet utfordringene som følger av at gateprostitusjonen vil trekke innendørs. Men jeg er helt komfortabel med dette lovforslaget, sier Storberget. Onsdag tok han turen fra hjemstedet Elverum til Triangel café på Hamar, ungdomstidens stamkafé, for å legge fram forslaget som nå sendes på høring til et bredt utvalg av rundt 100 myndighetsorganer, organisasjoner og forbund. Fristen er satt til 10. oktober, og regjeringen satser på å fremme et lovforslag for Stortinget før sommeren 2008. Loven vil trolig trå i kraft fra 2009. Straffen er bøter, eventuelt inntil seks måneders fengsel eller begge deler.”

Kan få seks måneders fengsel for sexkjøp Verdens Gang, 2007-07-04
”Etter forslaget kan sexkjøp straffes med bøter, fengsel i inntil seks måneder, eller begge deler. Dette er samme strafferamme som i modellen som ble innført i Sverige i 1999. Loven gjelder kjøp av sex generelt. Den skiller ikke mellom ulike grupper eller personer som selger, og gjelder alle former for seksuelle tjenester. … Selv om alle behandles likt, understrekes det i høringsnotatet at omstendighetene rundt kjøpet og om personene har vært utsatt for menneskehandel kan gi utslag i straffeutmålingen. Menneskehandel eller såkalt ”trafficking” blir det lagt stor vekt på i Stoltenberg-regjeringens forslag. De håper at sexkjøp-forbudet vil gjøre markedet mindre og redusere etterspørselen.”

tvadomar1.jpgSexkjøp blir ulovlig Dagsavisen, 2007-07-04
”Justisminister Knut Storberget (Ap) la i dag fram lovforslaget som nå sendes på høring. – Dette blir en krevende lovbestemmelse, men fullt mulig å håndheve. Norge skal ikke bli en frisone for halliker og menneskehandlere, sier justisministeren. Storberget understreker at forbudet mot sexkjøp ikke må bli en sovende bestemmelse. – Dette er også en vekker til norske menn som bidrar til å holde en kynisk menneskehandel gående, sier Storberget. Justisministeren vil styrke politiets ressurser og sende flere politifolk ut i gatene. Politiet skal også kunne bruke kommunikasjonsavlytting i begrenset omfang, ifølge det nye lovforslaget.

Det er bare litt over to måneder siden Aps landsmøte, og lovavdelingen i justisdepartementet har jobbet i ekspressfart for å få i stand lovteksten, som nå sendes på høring. Loven vil trolig bli behandlet av Stortinget til høsten, og kan trå i kraft fra årsskiftet. Liv Jessen i Prosenteret, som arbeider for å beskytte de prostituertes rettigheter, er sterk motstander av kriminalisering.”

Minska prostitutionen – stäng för biltrafik GT, 2007-07-04
Karin Wik
”Stäng prostitutionsstråket Rosenlundsgatan för biltrafik på kvällar och nätter. Det kräver riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson och Cecilia Wigström (fp). De får medhåll från sexarbetaren Rosinha Sambo. – För en gång skull är jag och feministerna överens, säger hon. … Hon menar att Rosenlundsgatan är en farlig plats, både för prostituerade och sexköpare. – Hallickar från öst har tagit över gatan, och tjejer som inte samarbetar med dem blir misshandlade. Jag blev själv misshandlad där för tre veckor sedan, säger hon. Hon säger att män som köper sex i Rosenlund riskerar att sedan bli utpressade av hallickarna. – Det vore bra om polisen stängde av gatan eller för den delen hela kvarteret för bilar, säger Rosinha sambo.

Även Per-Olof Johansson som är chef för länskriminalens spaningsrotel tycker att politikernas förslag är bra. – Vi är inte så naiva att vi tror att gatuprostitutionen försvinner på det sättet, men vi kan inte stillatigande titta på. Det här är en del i en nödvändig attitydförändring. Det är inte flickan i Havanna som sitter i en fönster på Rosenlundsgatan och blinkar med ögonen, utan utsatta och ofta unga tjejer. Vi vill tydliggöra vilken lag det är som gäller, säger han.

”Vi ska spöa sexköparen” Expressen, 2007-07-04
David Baas
”Med löfte om sex lockade ungdomsligan till sig gifta män på chattsajter. När männen kom till sexträffen rånades och misshandlades de brutalt. Nu har sex killar och två tjejer dömts för sexchattsrånen. … Ungdomarna har erkänt stora delar av anklagelserna och flera av dem förklarar sitt brutala tillvägagångssätt med att de hatar män som köper sex och pedofiler. Polisen befarar att många fler kan ha drabbats av ungdomsligan och att offren inte vågat anmäla på grund av att de skäms. Ligans taktik har också varit att gå på de som kan tänkas skämmas mest – sexsugna familjefäder över 30 år.”

Raggade sexköpare – och slog ner dem Aftonbladet, 2007-07-04
Eric Tagesson
”Idén att misshandla och råna sexköpare kom från den 17-åriga tjejen. Under rättegången berättade hon: – Jag tycker illa om sexköpare och de är lätta offer eftersom de inte polisanmäler vad de varit med om. – Torskar ska torska. Hon säger att hon aldrig känt något tvivel eller ånger över det hon gjort. – Det var inte okej, men det var inte helt fel, säger hon. – Dessutom behövde jag pengar till sommarlovet.

ensmids8.jpgÄven flera av de andra dömda säger att de gjorde det för att de ”hatar sexköpare och pedofiler”. Tingsrätten skriver i domen att det inte finns några förmildrande omständigheter för vad ungdomarna gjort. – Straffvärdena är så höga att en vuxen person skulle dömas till flera års fängelse, skriver rätten. Den 17-åriga tjejen säger till Aftonbladet att hon tycker domen, där hon dömdes till sluten ungdomsvård i åtta månader, är orättvis. – Sex­köparna fick bara vad de förtjänade. Jag hatar dem.”

Göteborgsmamman riskerar fängelse för bordellhärva
GT
, 2007-07-03, Joel Holm
”Enligt Steinar Andersen, åklagare i Bergen, har hon lurat en thailändsk kvinna i 40-årsåldern att sälja allt hon har för att flytta till Skandinavien och jobba som massös. Men jobben handlade enligt åtalet om prostitution på bordeller i Oslo och Bergen. – 54-åringen har utnyttjat den prostituerade kvinnans sårbara situation, säger Steinar Andersen till GT.se. Enligt åtalet har 54-åringen fått cirka 25 000 kronor i betalning för att ta emot thailändskan och ytterligare 15 000 kronor för att hjälpa henne förnya hennes visum. – Jag anser att hon gjort sig skyldig till människohandel, säger Steinar Andersen. 54-åringen är skriven på en lägenhet i västra Göteborg där thailändskan fick bo under hennes första månad i Skandinavien, mars 2006. 54-åringen nekar till brott. – Min klient är skakad över att förknippas med den verksamhet som pågått i Norge. Hon mår inte bra, säger hennes försvarare Stein Erik Ottesen.”

Folkpartister vill försvåra för sexköpare
SR P4 Göteborg
, 2007-07-03
”Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Cecilia Wigström vill att Rosenlundsgatan stängs av för trafik på kvällar och nätter för att stoppa sexköparnas bilar och att polisen håller bättre uppsikt över området. Andra förslag är att vägskyltarna som visar vägen till Rosenlund tas bort och att övervakningskameror sätts upp. Det här råder inte bot på den dolda prostitutionen i hotell och i lägenheter men Cecilia Wigström hoppas att nyrekryteringen av unga kvinnor minskar.”

Ungdomsliga fälld — rånade sexköpare DN, 2007-07-03
TT
”I tron att de skulle få köpa sex lockades männen till en flicka i Norrtälje. Men när de väl kom fram möttes de inte av en prostituerad tjej, utan av en åtta ungdomar stor rånarliga. På måndagen fälldes medlemmarna för de systematiska och brutala rånen. Ungdomarna, som var mellan 16 och 18 år då rånen begicks, fälls för rån och misshandel, skriver Norrtelje Tidning. Den äldste i gänget fick det strängaste straffet — 1,5 års fängelse. Sex av ligamedlemmarna dömdes till sluten ungdomsvård medan en åttonde medlem dömdes till ungdomstjänst.”

intsam1.jpgLedare – Sluta fjäska för torskarna GT
2007-07-03, Jimmy Fredriksson ”Men hur svårt kan det vara? För att trafficking ska bli lönsamt krävs två ingredienser: Sexslavar och män som betalar för sex. De män som utnyttjar flickorna sexuellt gör sig inte bara skyldiga till det förhållandevis lilla skitbrottet att bryta mot sexköpslagen. Deras pengar och brist på moral gör också hela den här motbjudande cirkusen möjlig. Och det här handlar i nio fall av tio om vanliga män med vanliga yrken, med vanliga fruar och vanliga ungar.

Rättsväsendet ska inte skydda de här männen – och de ska tvingas ta ansvar för sina handlingar. Risken att avslöjas inför familjen har säkert också en avskräckande effekt. GT frågar: Polismästare Krister Jacobsson – när ska du se till att polisen i Västra Götaland slutar att gulla med torskarna?”

Torskar avslöjas för sina familjer GT, 2007-07-03
Jan Sprangers
”Eftersom sexköp är ett bötesbrott kan åklagaren nöja sig med ett strafföreläggande – något som kan liknas vid en vanlig ordningsbot. Den misstänkte slipper både åtal och rättegång. Föga förvånande föredrar de flesta torskar detta alternativ. Men även i de fallen finns en mängd papper – exempelvis kallelse till förhör. – Den misstänkte kan säga ”Du kan väl skicka det där till min kompis?” och då har vi gått med på det, säger kammaråklagare Thomas Eliasson i Göteborg. Men så görs inte när det gäller andra brott? – Nej, och jag vet inte riktigt varför. Det är en avvägning. Man vill inte hänga ut folk så att de blir mer drabbade än någon annan. Folk ska behandlas likartat. Men det är ju snarare så att sexköparna särbehandlas. Är det för att åklagarna har förståelse för att det är ett oerhört genant brott? – Det kan vara så, medger Thomas Eliassson.”

Se sex som vilket jobb som helst Expressen, 2007-07-03
Isabella Lund m.fl.
”Trots att lagar påstås vara till för sexsäljarnas skull är det tydligt att de lagar som existerar idag snarare är mer till för att skydda samhället mot ett fenomen som inte gillas. Prostitution ska helst inte synas men i det dolda gynnas profitörer, hallickar och människohandlare och vi vill helst slippa dem. Är detta den väg man verkligen vill vandra? Skulle man kunna göra så här mot någon annan grupp av människor utan att det hade blivit ett ramaskri om mänskliga rättigheter och diskriminering?

Sexsäljare önskar framför allt inte en legalisering. Vi vill ha en avkriminalisering som innebär att strafflagstiftningen gällande försäljning av sexuella tjänster avskaffas och att sexbranschen betraktas som vilken annan bransch som helst. Sexsäljare skulle då verkligen kunna skyddas av de lagar som redan finns, ex. lagar mot våldtäkt, sexuellt utnyttjande, människohandel osv.”

Margot Wallström försvarar EU-porr Realtid.se, 2007-07-03
”Nu rasar konservativa EU-parlamentariker från Polen. En av dem anklagar EU-kommissionen för att använda ”omoraliska metoder” för att göra reklam för sig själva. Speciellt är det en sexscen mellan två män som upprört det katolska Polen. Även andra parlamentariker är kritiska. … Men EU-kommissionens talesman, Martin Selmayr försvarar filmsnutten. – EU är inget bibelbälte, vi försvarar yttrandefriheten och den konstnärliga friheten, säger han. Han får stöd av EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström som menar att ”det är mycket viktigt att kommissionen använder alla medel som står till förfogande för att kommunicera med Europas medborgare”. Sexvideon är en av fyra, som ska visas på europeiska biografer. Syftet är att informera om en EU-fond som stödjer distribution av filmer som gjorts i EU-länder till andra länder.”

tvadomar6.jpg”Alla bör dömas för grovt koppleri”
Göteborg City
, 2007-07-03
Ingemar Nilsson
”Kammaråklagare Thomas Ahlstrand, Göteborg ger sig inte. Han vill att hovrätten dömer fyra av sexköparna som köpte sex av unga ryska kvinnor i Göteborg till fängelse i stället för dagsböter som tingsrätten.

Bordellens ryska huvudmän, tre män och en kvinna, bör dessutom få längre fängelsestraff. – Jag menar att de alla bör dömas för grovt koppleri eftersom verksamheten var organiserad och pågick under lång tid, säger kammaråklagare Thomas Ahlstrand som på måndagen överklagade tingsrättens domar.

Well-meaning interference The Philadelphia Inquirer, 2007-07-01
Laura Agustín
”It is easy to haul out sensationalistic language (sex slavery, child prostitution), but it is much harder to sort out the real victims from the more routinely disadvantaged and trying-to-get-ahead. Those who know intimately the problems of the poor in their own cultures rarely deny that they can decide to leave home and pay others to help them travel and find work, in sex or in any other trade.

”But sex for money is disgusting and degrading; no one should have to do it.” And should anyone have to clean toilets all day? Risk being maimed in unsafe fireworks factories? Should children have to spend their lives in lightless tunnels of mines, or women have to remain married to men who are cruel to them? The world is full of things we wish we could eradicate – but isn’t starvation the first of them? Why is there no equivalent moral furor over hideous poverty? Are we meant to believe that sex without love is worse than military violence? All over the world, selling sex pays better than most jobs readily available to women, and many do not believe it is the worst possible experience they can have.”

Man misstänkt för koppleri Norrköpings Tidningar, 2007-07-02
Emma Ekstrand
”Mannen är inte tidigare känd av polisen och i nuläget finns inga misstankar mot mannen angående människohandel. -Jag har bedömt att bevisläget inte är tillräckligt konkret för att begära mannen häktad, säger chefsåklagare Torsten Angervåg. Den 64-årige mannen är dock misstänkt för koppleri. -Det handlar om ett påstående om koppleri och här kommer förundersökningen fortgå, säger Torsten Angervåg. Enligt polisen finns inget samband till den kopplerihärva som nystades upp under hösten 2005 i Norrköping. Den misstänkte mannen har agerat på egen hand och det handlar inte heller om koppleri i någon större omfattning. -Det är inte något organiserat och det är inte flera gärningsmän det handlar om, säger Conny Dahl.”

tvadomar3.jpgPolisen utreder försvunna flyktingbarn SR P4 Uppland, 2007-07-02
”De senaste tre veckorna har 23 asylsökande kinesiska barn och ungdomar försvunnit från boenden i Sigtuna. Efter sig har de lämnat datorer, pengar och mobiltelefoner och det är spår som polisen nu ska kolla upp i den förundersökning som inleds idag. Man misstänker att flera av barnen fallit offer för organiserad brottslighet och hamnat i prostitution eller slavarbete, men i nuläget finns inga säkra fakta. Den folkpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Malm har gått ut och krävt att barnen skall tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, men Monica Brändler som är psykoterapeut på rädda barnens krismottagning tror inte att det är möjligt.”

Telefoner spår i jakten på försvunna Uppsala Nya Tidning, 2007-07-02
TT
”Datorer, pengar och mobiltelefoner. De kvarlämnade sakerna är de hetaste spåren i sökandet efter de kinesiska ungdomar som försvunnit från Sigtuna. Polisen utreder nu om de fallit offer för människohandlare. Under loppet av bara några veckor har ett 20-tal kinesiska asylsökande ungdomar försvunnit från Sigtuna kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn. Inget vet vad som hänt dem. — Vi kan inte utesluta att något brottsligt hänt dem. En förundersökning om misstänkt människohandel är inledd, säger Johan Ståhle, sektionschef för gränspolisen i Stockholm. — En person som kommer hit utan någonting måste ju få hjälp av någon för att ta sig vidare. Men vi har ingen konkret misstanke mot någon, säger han.

Gatubarn utnyttjas av ligor i Skåne Kvällsposten, 2007-07-02
Joel Holm
”Enligt polisen är det ett tiotal familjer som opererar i Sverige. – Familjerna själva bor i lyxiga husvagnar med alla faciliteter, säger Robert Granath. Polisintendenten Ulrich Gerlach, expert på utlänningsroteln i Skåne, uppmanar allmänheten att höra av sig med observationer. – Vi ser mycket allvarligt på människohandel och är helt beroende av tips, säger han. Flera av arbetarna berövas sina pass. Den brittiska ambassaden har hittills i år hjälpt cirka 15 ungdomar och unga män med pass och hemresa. – Ungdomarna har inte varit särskilt villiga att prata med oss. Därför är vår kunskap om deras upplevelser bristfällig, säger Chris Hilton, presstalesman för den brittiska ambassaden i Sverige, till KVP.se. – Arbetarna utsätts för hotelser och misshandel och är därför rädda för att prata med myndigheter, säger Robert Granath.”

Sexköpare avslöjas för familjen Arbetarbladet, 2007-07-02
TT
”Sexköpare i Stockholm har nu svårare att undanhålla sina affärer med prostituerade för fruar och sambor. Fram till mars var nämligen praxis att trafickinggruppen i Stockholm skickade delgivning om brott och kallelse till förhör till den misstänktes arbetsplats. Nu skickas de i stället direkt till hemmet. Det gör man i alla andra brott, till exempel grov våldtäkt, och det här ska behandlas likadant. Men vi har tagit väldigt mycket hänsyn innan, säger Anette Dargen, utredare på Stockholms traffickinggrupp.

ensmids6.jpgTT: varför har ni gjort det? Det är ett skambrott i sig och av hänsyn så har man någon gång börjat med att skicka kallelserna till arbetsplatsen eller ringt upp personen, säger Anette Dargen. Hittills har traffickinggruppen fått ta emot en del upprörda samtal från både män, vars fruar eller sambor råkat öppna kuverten, men även från bedragna kvinnor.

Oftast har de haft misstankar tidigare, men fått det svart på vitt nu, säger Anette Dargen. Tas sexköpare ute i landet däremot på bar gärning, har de fortfarande möjlighet att själva bestämma till vilken adress de vill att posten ska gå. Då räknas exempelvis förhöret på plats som en första personlig kontakt, i likhet med det första brevet som skickas hem.

Sexköpare avslöjas för familjen Aftonbladet, 2007-07-02
Johanna Melén
”Att gå till prostituerade är ingenting en äkta make eller sambo vill skylta öppet med. Hittills har stockholmspolisen gått med på deras önskan om att hålla familjen utanför och skickat delgivning om brott till den misstänktes arbetsplats. Nu är det slut med det. – Det går iväg fler kallelser hem nu än tidigare. Vi bryr oss inte längre om att ringa till den misstänkte först, säger Ewa Carlenfors, gruppchef vid stockholmspolisens traffickinggrupp. – Det här är ett brott som alla andra. Sexköparna behöver väl inget extra tillmötesgående jämfört med andra som begår brott.”
.

roseline.jpg

.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s