sommar.jpgHär kan du hitta citat från artiklar och länkar till vad som var aktuellt i media om prostitution och människohandel eller andra saker som berör ämnet och som jag fann intressant under juni 2007.

Mina andra sidor om vad som har varit aktuellt i media:

.
roseline.jpg
.

intsam5.jpgVar är de arga feministerna?
Expressen
, 2007-06-30
Linna Johansson
”För att ta det från början. Det finns ingen gemensam feministisk ideologi kring frågor och sex och kärlek. Det finns kända radikalfeministiska teoretiker som Andrea Dworkin som har publicerat åtskilliga verk om pornografins språk och bruk. Den som vill förstå andra vågens feminism och dess kritik mot heterosexuella relationer bör definitivt läsa henne. Men en radiochef som lamt hänvisar till ”kvinnovåld” och att lyssnare kan uppfatta låten som ”stötande” gör ingen tung feministisk debattör.

Men den feministiska hetsbilden dyker upp allt oftare. Ansiktslösa men enade. Feminister mot sex, mot reklam, mot MTV, mot prostituerade, mot dåliga flickor i största allmänhet vad det nu är. Petra Östergrens utlovade uppgörelse med svensk feminism i boken ”Porr, horor och feminister” visade sig vid närmare läsning inskränka sig till Inger Segelström.”

The word ‘prostitute’ is banned in favour of ‘person’ Daily Mail, 2007-06-27
James Slack
”Outlining yesterday’s Criminal Justice and Immigration Bill, Justice Minister David Hanson said it was no longer acceptable for women or rent boys to carry the ‘label’ of prostitution, which dates back to the 1824 Vagrancy Act. He said that, in future, to receive any punishment at all, their offending must be classed as ‘persistent’. This means they must be caught selling sex twice in any three month period. Even ‘persistent’ offenders will escape the current fine for a first offence. Instead, they will be ordered to attend three meetings with a supervisor or counsellor, and will be given help to kick addictions to alcohol or drugs. Only those who fail to turn up will face punishment, of up to 72 hours in custody.”

Omfattande människohandel med byggarbetare
TV4 Stockholm
, 2007-06-29
”Unga brittiska män lever som fångar i Stockholm och tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. De luras hit under falska förespeglingar om jobb och äventyr och så fort de kommit innanför gränsen tas deras pass ifrån dem. Enligt polisen handlar det om regelrätt människohandel.

Det handlar om kringresande stenläggarfirmor från Storbritannien, som kommer till Sverige under sommahalvåret för att erbjuda sin arbetskraft till privatpersoner. Med sig har de en arbetsstyrka av unga brittiska män som tvingas jobba upp till femton timmar om dagen, sporadiskt avlönade och boende i fallfärdiga husvagnar utan varken el eller vatten. De flesta har lurats hit under falska förespeglingar om ett riktigt jobb och vet ofta inte ens i vilket land de befinner sig.

Enligt polisassistent Jimmy Åberg på Gränspolisens rörliga kontrollgrupp handlar det om socialt utsatta människor som är lätta att lura. – Det kan vara rena gatubarn. Det kan vara folk som har det stökigt socialt eller har varit i lätt klameri med rättvisan på olika sätt, eller folk som är lätt förståndshandikappade, säger Jimmy Åberg.”

tvadomar2.jpgEn domare bör veta Sydsvenska Dagbladet, 2007-06-28, Tiina Meri
”När höga jurister håller sig med en så överslätande syn på en domares lagbrott är det inte förvånande om gubbsjuka attityder biter sig fast. En bordell är en miljö i vilken det försiggår en kriminaliserad och organiserad handel med människors kroppar. Domare skall inte vara där i privata affärer. Den domare som inte förstår varför borde byta jobb.”

Bordellbesökande domare fälld av AD DN, 2007-06-27
Ole Rothenborg
”Den domare som vid tre tillfällen besökte en bordell i Malmö får avskedas. Det beslöt Arbetsdomstolen på onsdagen. Trots att domstolen konstaterar att domaren inte begått något brott. … En domare i Högsta domstolen betalade för sexuellt umgänge med en 20-årig yngling och dömdes för detta brott till 50 dagsböter på sammanlagt 42.250 kronor. Men justitiekanslern, JK, vidtog ingen åtgärd för att han skulle avskedas.”

”Dunka mig”-låten är feministisk Expressen, 2007-06-27
Sakine Madon
”I torsdags diskuterades frågan även i Studio Ett i P1. Frida Muranius förklarade där att hennes låt snarare beskriver en ung tjej som gör som hon vill och känner för. ”Vi kan leka hela natten”, sjunger hon glatt. Leka. Inte ”våldta och misshandla”. Flertalet feminister borde jubla. Men Erica Hedin, kanalchef för SR Kronoberg som är en av de stationer som inte sänder låten, gör motsatsen. När hon pratar känns det obehagligt bekant. För några år sedan skröt exempelvis den dåvarande socialministern Berit Andnor (s) om sitt ”Flicka-projekt”, där unga tjejer minsann skulle få lära sig att vara oskuldsfulla med översta skjortknappen knäppt. Och på liknande sätt ger Ebba von Sydow tips om hur du undviker att bli en dålig flicka som super och inte är tillräckligt pryd.”

Hur dunkas en tjej rätt? Expressen, 2007-06-26
Tanja Suhinina
“Vad kan man då räkna med att få höra i debatten som låten orsakar? Ja, alltså, egentligen borde man inte behöva räkna med någon debatt alls. Almanackan säger att vi befinner oss i början av 2000-talet och Frida Muranius ”Dunka mig gul och blå” borde egentligen inte dyka upp på radio eller i tidningarna i egenskap av annat än sommarplåga. I stället dyker den upp som ursäkt att än en gång säga till kvinnor hur de ska prata om eller utöva sexualitet. Hur gott man än vill tro om världen blir man inte överraskad när låten misstolkas till att handla om kvinnovåld. Har man med en rad som ”dunka mig gul och blå”, får man ju nästan skylla sig själv när all annan text ignoreras. Som när man blir våldtagen när man har för kort kjol, you know.”

tvadomar5.jpgDisciplineringen av kvinnan Gefle Dagblad, 2007-06-26, Lena Thomsson
”Men i detta finns det pengar – miljarder. Och allt ska ju faktiskt gå att köpa. Att köpa sig tillgång till en annans kropp är en våldshandling, det vill säga slavhandel – när välutbildade, kunniga européerna med färska jämställdhetsdebatter bakom ögonen, utan att tveka betalar för fattigt hjälplöst kött, hur ska vi någonsin kunna förvänta oss någon förändring överhuvudtaget är obegripligt. Och blir prostitutionen legal på riktigt i Europa måste väl bordellbesök ses som ett trevligt inslag på semestern vid sidan av bad och sand och restauranger. Den bengaliska horan är väl lika mycket
yrkeskvinna hon, som den lettiska.”

Annicas mördare går fri om 19 dygn Expressen, 2007-06-26
Katrin Krantz
”En taxichaufför som körde Annica och mannen till Hägersten har lämnat dna-prov. Det matchade inte sperman som hittats på Annica Nordbergs kropp. Men när ett nytt ärende hamnade på gruppens skrivbord bestämde polisen sig för att inte topsa fler. – Vi fick lägga det åt sidan, säger Börje Sehlstedt. Gruppen, som leds av Eiler Augustsson, gjorde bedömningen att ingen av männen var intressanta. – Flera av dem verkade vara stillsamma människor utan kriminell bakgrund, säger Börje Sehlstedt. Så ni gör inget aktivt i utredningen? – Nej. Vi har inte resurser helt enkelt. Att länskriminalen låter ärendet preskriberas är en skandal, anser professor Leif GW Persson. – Det är skandalöst och djävligt trist. Det vanliga är faktiskt att de som stryper prostituerade är människor som tidigare är ostraffade, säger Leif GW Persson.

Kvinnor måste göra det ”med hjärtat” DN, 2007-06-25
Carina Rydberg
”Jag lyssnar till debatten i Studio 1 och tänker att egentligen borde jag bara skratta åt detta och stänga av radion. Men det är något med diskussionen som upprör mig. Det handlar inte bara om en sångtext. Det handlar om mig, om min sexuella identitet, om min vägran att låta mig påtvingas någon annans uppfattning om hur min sexualitet bör se ut. Jag kan inte skratta. Jag kan inte skratta när jag hör – och detta är kanske det värsta av allt – kvinnor säga att om man inte gör det ”med hjärtat”, eller ”med sin känsla”, så är den sexuella akten inte längre giltig. Jag kan inte skratta, eftersom förnekelsen av den rena sexualiteten är både det subtilaste och det mest effektiva slaget av kvinnoförtryck.

Jag lyssnar till Studio 1 och konstaterar att det i det här sammanhanget är just kvinnor som utövar det förtrycket. Det finns något i ”Dunka mig” som får mig att skratta. Det är inte bara ett igenkänningens skratt; det finns i formuleringarna. ”Jag vill se ut som Svenska flaggan när du är klar.” Det är roligt. Det är väldigt roligt. Men i Studio 1 talar man om det som om det vore en skildring av kvinnomisshandel. Även detta är en form av förtryck. Att visa prov på humor och självdistans kräver ett ganska stort mått av självförtroende; en egenskap som sällan tillskrivs kvinnor. Den sortens styrka som texten i ”Dunka mig” ger uttryck åt – humorn och självdistansen – måste till varje pris förnekas och vändas i sin motsats. Hon vet inte sitt eget bästa. Hon vet inte vad hon talar om. Lika bra att omyndigförklara henne.”

studioett2.jpgSexköpare fick böter DN, 2007-06-21
Lars Johansson
”- Jag reagerar på strafflängden. Allmänt sett tycker jag att domstolarna ännu ser alltför milt på den här typen av brott, säger åklagaren till DN.se. Han krävde väsentligt längre fängelsestraff för de fyra ryska medborgarna. Thomas Ahlstrand finner det också betänkligt att rätten helt bortsett från hans argumentation om att sexköp via en organisation som tillhandahåller prostituerade ska ge strängare straff. – I den delen kan jag verkligen inte utesluta att jag driver målet till hovrätten för ny prövning, säger kammaråklagaren.”

Tingsrätten dömde sexköpare till böter Göteborgs-Posten,
2007-06-21, Hanna Björnheden, Peter Linné och Per Nygren
”Det blev inga fängelsedomar mot de 20 sexköparna från Göteborgsområdet. Tingsrätten ogillade tre av åtalen och övriga fick dagsböter. Åklagaren hade krävt fängelsestraff, men tingsrätten valde att ogilla tre av åtalen och ge övriga dagsböter. Även de fyra hallickarna fick på torsdagen sina domar. Den så kallade bordellmamman, en 34-årig kvinna, fick ett år och tio månader för grovt koppleri. De övriga, tre män, dömdes bland annat för koppleri och fick olika långa fängelsestraff, från 6 månader upp till ett år och två månader.”

Sexköparna borde straffas hårdare GT, 2007-06-21
Karin Wik
”De 20 sexköparna i Göteborg bör straffas hårdare. Det anser Jonas Flink vid Göteborgs prostitutionsgrupp. … Situationen för de utländska kvinnor som prostituerar sig i Sverige varierar mellan de olika fallen. – Jag har stött på allt från kvinnor som i princip blir kidnappade till sådana som har en överenskommelse med en hallick. Men det handlar inte om några schysta avtal. Kvinnorna får mindre pengar och måste jobba mer än de har kommit överens om och får inte åka hem, säger Jonas Flink.

Han har följt den pågående rättegången mot de 20 sexköparna i Göteborg med stort intresse, och tycker att det är ett värre brott att köpa sex av kvinnor som är offer för människohandel. – Om man träffar en kvinna som inte kan prata ett ord svenska och som förmedlas via en hallick bör varningsklockorna ringa. Har hon kidnappats? Om kvinnan är extra utsatt har sexköparen begått ett värre brott. De flesta har väl ändå någon sorts moral som de bör lyssna till.”

Sexköpare döms till dagsböter GT, 2007-06-21
Karin Wik
”Ahlstrand ville att domstolen skulle pröva om det ska ge hårdare straff att köpa sex av en kvinna som kommit till Sverige genom människohandel än av en svensk prostituerad. Därför yrkade Thomas Ahlstrand på strängare straff – alltså fängelse – än vad som är brukligt för flera av de 20 männen. Men tingsrätten gick inte på åklagarens linje. De 16 män som dömdes för köp av sexuella tjänster fick dagsböter. Männen är bosatta i Göteborgsområdet och är mellan 20 och 77 år gamla. De fyra ryska medborgarna som drev kopplerikedjan fälldes för koppleri eller grovt koppleri och dömdes till fängelse i mellan 6 och 22 månader. De frikändes från åtalet om människohandel.”

aldkop5.jpgKräver fängelse för sexköpare
Göteborgs-Posten
, 2007-06-21

Peter Linné ”I eftermiddag förkunnar tingsrätten sin inställning i målet mot de 20 män som åtalats för att ha köpt sex av ryska kvinnor. Åklagaren kräver fängelsestraff. … Han anser att de 20 männen haft en moralisk del i människohandel, trafficking. De misstänkta bör, enligt åklagaren, ha vetat att de gynnat organiserat brottslighet och utnyttjat kvinnor som mer eller mindre tvingats till Sverige för prostitution. De 20 männen är alla från Göteborgsområdet. De är av varierande åldrar och har olika positioner i samhället. Några av dem är gifta, andra ensamstående. Vissa erkänner, ett par förnekar. Tingsrätten avgör nu om deras agerande skall ge fängelse.”

Vatikanen stödjer svensk sexlagstiftning SR Ekot, 2007-06-19
Den svenska modellen för att bekämpa prostitution får nu oväntat stöd från Vatikanen. I ett dokument uppmanar Vatikanen andra länder att följa efter Sveriges lagstiftning där den som köper sex ska kriminaliseras. Den som går till prostituerade bör riskera fängelse eller böter anser den katolska kyrkan som fördömer sexköpare som syndare och anser att prostitution är en modern form av slaveri.

Dömd sexköpare ville bara ha massage Stockholm City, 2007-06-19
TT
”Sammanlagt har tre av de åtta åtalade sexköparna nekat till brott. Två av dem har dömts mot sitt nekande. Den tredje får sin sak prövad på onsdagen. Polisen skickar numera den skrivelse där de misstänkta delges misstanke om sexköp till deras hem. Tidigare tog man hänsyn till männens önskemål att dölja sina förehavanden för familjen och skickade i stället brevet till arbetet. – Men vi har börjat följa gängse praxis och tar inte sådana hänsyn längre. Det är kunderna som är orsaken till att prostitution förekommer. Det har lett till att vi har fått en hel del samtal från upprörda fruar och fästmör, säger kriminalinspektör Ann Martin, en av de poliser som utrett prostitutionshärvan.”

Dan Egonsson: Om det politiskt korrekta
Göteborgs-Posten
, 2007-06-19, Cecilia Nelsson
”Dan Egonsson är docent i praktisk filosofi i Lund. När jag läser hans bok Om det politiskt korrekta lär jag mig att det är okej att göra nästan vad som helst, under förutsättning att det görs på rätt sätt. Det ”kanske til l och med skulle kunna vara förlåtligt att svika sin käraste bara man gör det på rätt sätt”, resonerar han.

fridamu2.jpgEgonsson hittar en klargörande scen i Martinsons Vägen till Klockrike där cigarrmakare Ahlbom betraktar de prostituerade han går till som kurtisaner och diskret låter betalningen glida ner i strumpskaftet medan han trollar fram en blombukett. Författarens slutsats är att det inte går att fördöma prostitution som objektifierande eftersom det avgörande är ”hur den ser ut och hur man beskriver situationen”. För mig ter sig detta mest som dubbelmoral förklädd till moralfilosofi.

Färre sexköp på gatan Metro, 2007-06-18
Andreas Jelvefors
” Gatuprostitutionen för en alltmer tynande tillvaro i Malmö. – Hittills i år har vi stött på 40 kvinnor som är aktiva. 2004 var antalet 135. Gatuprostitutionen fortsätter alltså ner och nyrekryteringen också, säger Karin Pramberg, socialarbetare vid Malmös gatuprostitutionsgrupp. Anledningarna är flera. Den nya sexköpslagen som trädde i kraft 1999 och som kriminaliserar sexköparna, har gjort att såväl prostituerade som sexköpare flyttat till nya arenor. Exempelvis privata lägenheter, massageinstitut, eskortverksamhet eller utomlands. Prostitutionsgruppen har dessutom framgångsrikt lyckats få många drogmissbrukande prostituerade att lämna sin verksamhet och gå in i metadonbehandling.”

Uppror mot radikalfeminismen Uppsala Nya Tidning, 2007-06-18
Agneta Lilja
”Östergrens idé är dock att vi måste inse att vårt kulturella förhållningssätt gentemot porr och prostitution bygger på sexfientlighet. Vi har laddat sexualitet och könsdelar med negativa konnotationer och kommer därför att betrakta dem som tabuerade trots att de ”i sig” inte är det. Östergren har naturligtvis rätt i detta. Det är kulturen som förbjuder oss att se porr och prostitution som likställda med andra aktiviteter som t. ex. skräckfilm eller utmanande klädsel. Sexualitet är – har vi också lärt oss – något som bör hållas privat och undandras andras blickar och det finns kulturella förväntningar på att särskilt kvinnor skall göra kopplingar mellan kärlek och sex. En ”riktig” kvinna har sex endast med en man hon älskar.”

Dags att ta tillbaka sexliberalismen Göteborgs-Posten, 2007-06-17
Rasmus Malm
”I det moralkonservativa USA är kampen en annan. Där är porrmotståndet kidnappat av den kristna högern. Här i Sverige är sexradikalismen, istället kidnappad av nyliberalerna. De som helt saknar maktperspektiv och istället upprepar mantrat om ”formellt samtycke mellan vuxna”. De som ogillar sexköpslagen och talar om någon lycklig eskorttjej med egen blogg. Där går gränsen. Det är dags att ta tillbaka sexradikalismen från nyliberalerna, och feminismen från de sexfientliga.”

ansv5.jpgSådana som du ska inte jobba i vården GT, 2007-06-17
”Tvåbarnsmamman Anna, 31, utbildar sig till undersköterska vid Björkängsgymnasiet. Under sin praktik på ett boende i Borås fick hon bara positiva vitsord. Ända tills någon kände igen henne från en strippklubb. Det var tre veckor in på praktiken som en kvinna sa att hon sett henne tidigare – på strippklubben Geisha Garden. – Då berättade jag att jag arbetat där. Efter den stunden förändrades allt, säger Anna till Borås Tidning. Hon märkte hur folk började ta avstånd från henne, vissa svarade inte ens på tilltal. Anna blev utfryst.”

70 misstänkta för människosmuggling till Sydsverige
Kvällsposten
, 2007-06-15, Lena Olsson
”Enligt uppgift har många arbetat gratis för att betala av sin skuld till den 49-åriga kvinnan. Det kan röra sig om skulder på 225 000 kronor eller mer. – De kunde arbeta från nio till nio från måndag till söndag, berättar en person med insyn i verksamheten. Restaurangen begärdes i konkurs kort efter att kvinnan gripits av polisen. – Det är inte omöjligt att uppgifterna om tvångsarbete stämmer, säger Marianne Paulsson, chef för utlänningsroteln vid Hallandspolisen. En ung man säger i förhör att han tvingats betala av sin fars skuld genom att arbeta gratis i en restaurang hos en av de andra häktade. – Den personen misstänks även för människohandel, säger Marianne Paulsson.”

Nu undersöker polisen om det pågår prostitution
Expressen
, 2007-06-15, Nathalie Joo
”Två unga män kom fram, betalade fem kronor och böjde sig sedan ner för att smeka henne över brösten. – Det är festival. Det är ju inte direkt att jag köper sex eller så, säger en av dem. Tjejen är märkbart berusad. Hon uppger att hon ska köpa cigaretter och öl för pengarna. Polisen reagerar starkt när Expressen berättar om bröstförsäljningen. – Det du berättar är väldigt intressant. För var går gränsen till prostitution? Om man betalar för att få känna på någons bröst, vad är det då som säger att man inte fortsätter verksamheten inne i tältet? säger Sven-Erik Karlsson, polisens informationasnsvarige på plats.”

150 sökte hjälp för att sluta köpa sex Metro, 2007-06-15
Andreas Jelvefors
”Cirka 150 skånska sexköpare har sedan i maj förra året sökt hjälp vid Malmö stads Kast-projekt för att få rådgivning och hjälp att minska eller upphöra med köpen av sex. – Vi hade räknat med att det skulle ta betydligt längre tid att nå ut med verksamheten och är förvånade över den stora respons vi fått i vår marknadsföring, säger Gabriella Scaramuzzino, socialsekreterare vid Centrum för sexuell hälsa i Malmö stad.”

erokons24.jpgSkånsk sexprovokation Sydsvenska Dagbladet, 2007-06-13
Aje Carlbom, Niklas Eriksson, Charlotta Holmström, Sara Johnsdotter, Lars Platin
”Muranius låt ifrågasätter det kärleksimperativ som traditionellt har varit, och delvis fortfarande är, förknippat med kvinnlig sexualitet. Sociologen Anthony Giddens har beskrivit den senmoderna sexualiteten som plastisk och full av möjliga alternativ, fri från den tidigare kopplingen mellan sexualitet och reproduktion, fri från förväntningar på livslång kärlek. Samtidigt begränsas kvinnors sexuella agerande av sega normstrukturer: en ung kvinna måste ständigt förhålla sig till risken att stämplas som ”hora” om hennes sexuella beteende av omgivningen klassificeras som promiskuöst.”

Rekordmånga fälls för sexköp Metro, 2007-06-13
Andréas Jelvefors
”Traffickinggruppen i Stockholm är mest framgångsrik i landet när det gäller att sätta fast ”torskar”. Genom spaning mot hotell och vissa lägenheter har gruppen under senaste åren avslöjat flera fall av människohandel, där kvinnor bland annat förts till Sverige för att sälja sexuella tjänster. – Vi skulle kunna ta ännu fler sexköpare, men straffvärdet är så lågt att det ofta inte motiverar spanings och arbetsinsatsen, säger Jonas Trolle. I Göteborg är det gatuprostitutionen som generar flest ingripanden mot sexhandel.”

Tandläkare misstänks ha bytt drogrecept mot sex
DN
, 2007-06-13, Lasse Wierup
”En tandläkare i Stockholm misstänks ha försett prostituerade med droger. I utbyte ska mannen ha fått sex. Tandläkaren misstänks även ha försökt göra abort på en gravid prostituerad med hjälp av starka mediciner. … Den gravida kvinnan var en 25-årig rumänska som i fjol fördes till Sverige av en sexhandelsliga och tvingades till prostitution. Enligt åklagaren blev hon kraftigt påverkad av medicinerna, blödde och miste tillfälligt synen. Fostret överlevde däremot och kvinnan ska senare ha återvänt till Rumänien för att fullborda aborten.”

Offer för människohandel tas inte på allvar SvD, 2007-06-12
Tobias Olsson
”Wahlberg är kritisk till hur offren för människohandel bemöts i domstolarna. Ofta händer det att kvinnor som tagits till Sverige för att säljas på bordeller möter liten förståelse i rätten. – För att det ska vara människohandel måste kvinnan ha tagits till Sverige mot sin vilja. Men varken polis eller domstolarna förstår vilka komplexa psykologiska faktorer som ligger bakom kvinnornas situation, säger Kajsa Wahlberg och fortsätter: – Det finns fortfarande en attityd att de här kvinnorna gör det här frivilligt.

Kajsa Walhberg menar att det inte behöver vara så att en pistol riktas mot någons tinning för att det ska handla om hot. Inte heller är det så att kvinnorna kan anses vara här frivilligt om de inte flyr vid första bästa tillfälle. – De här kvinnorna är i ett väldigt utsatt läge. De har ingen att lita på. Ett exempel är en kvinna från Slovakien. Hon tvingades av sin släkt att åka till Sverige för att prostituera sig. Hade kvinnan vägrat hade hon blivit förskjuten av sin familj. – Det i sig är ett hot för den här kvinnan, eftersom hon då får mycket svårare att klara sig.”

mererokon13.jpgFem misstänkta i ny bordellhärva Expressen, 2007-06-12
TT
”Den här gången är det brottsliga upplägget ett annat. De kriminella har helt enkelt blivit smartare och anpassat sig till polisens sätt att arbeta. – Det är det stora dilemmat i det här målet; vi ser inga klassiska penningöverföringar, säger kriminalinspektör Ann Martin till TT. Hon är en av de poliser som utrett det aktuella så kallade ”Grodan”-ärendet, uppkallat efter huvudmannen, en 41-årig estländare. De kvinnor som nu prostituerat sig sköter sina ekonomiska mellanhavanden helt själva och sätter in pengar på sina konton i estniska banker.

Hur de sedan går vidare in i den kriminella organisation, som ligger bakom sexhandeln, har vi inte lyckats klarlägga, säger Martin. Kammaråklagare Anna-Lena Nilemar riktar i stället in sig på att visa hur de misstänkta organiserat kvinnornas resor till och från Sverige, instruerat dem, tillhandahållit mobiltelefoner, lägenheter och sexannonser på internet.

Polisen: Här köpte topp-vd:n sex Expressen, 2007-06-12
Katrin Krantz
”Direktören, som är i 45-årsåldern, är vd för ett av landets mest framgångsrika företag inom sitt område. Företaget har en ung och trendig profil, och har sedan starten lyckats etablera sig både i Sverige och utomlands. Den 23 augusti förra året satte sig den gifte tvåbarnspappan i hustruns lyxbil och körde till lägenhetsbordellen i Bagarmossen i södra Stockholm. Vad han inte visste var att polisen spanade på lägenheten. Klockan 12.45 anlände bilen. Mannen gick in i huset och upp fyra trappor. Han blev insläppt av den estniska kvinna som kallade sig ”Linda” på nätet. På sin hemsida annonserade hon ut sexuella tjänster med utmanande bilder och ett mobilnummer för tidsbokning via sms. Vd:n stannade i lägenheten mellan klockan 12.50 och 13.15.”

Halicken ”Grodan” blev miljonär på sexhandel Metro, 2007-06-12
Petter Sundsten
”Grodan tjänade miljontals kronor som hallick åt unga kvinnor. Nu åtalas han tillsammans med sin fru och tre andra för grovt koppleri vid Stockholms tingsrätt. – Det handlar om slavhandel, säger Jonas Trolle, kriminalinspektör och en person som utrett bordellhärvan. ”Grodan”, en 41-årig grovt kriminell estländare, utpekas som hjärnan bakom bordelligan. Verksamheten har varit omfattande och har ändrat karaktär sedan tidigare. – De har blivit mer raffinerade liknar allt mer en renodlad affärsverksamhet, säger Jonas Trolle. Även åtta sexköpare i Stockholmsområdet åtalas för brott mot sexlagen. De har tagit kontakt med flickorna via en känd prostitutionssajt. Där fick de direktkontakt med de unga kvinnorna via mobiltelefonen. De prostituerade skötte sedan själv kontakten med sexköparna, utan att hallicken själv var inblandad. De hyrde egna lägenheter och hade öppnat egna konton.”

Fem åtalas i bordellhärva Expressen, 2007-06-11
TT
”Det har blivit allt svårare att spana mot utländska kopplare under senare år eftersom de som försörjer sig på sexhandel har anpassat sig till den svenska polisens sätt att arbeta. – De misstänkta har blivit mer raffinerade. Förut vistades de ständigt i de prostituerade kvinnornas närhet och var därmed lätta att identifiera. Man kunde se hur de fick pengar av kvinnorna till exempel. Nu håller de sig borta från kvinnorna så mycket som möjligt, säger kriminalinspektör Jonas Trolle, en av de poliser som utrett den aktuella bordellhärvan. Sexhandeln har pågått under perioden april till oktober förra året och inbringat stora belopp, enligt Trolle. Huvudmannen, en 41-årig estländare, är enligt polisen ”genomkriminell”. Även ett par av de andra har tidigare åtalats för liknande brott. – Det är tredje gången som åtal riktas mot samma kriminella organisation, Kemerovo, med bas i Estland, säger Trolle.”

solida4.jpgTretton åtalas för sexhandel i Stockholm
Aftonbladet
, 2007-06-11 ”Tretton personer åtalas på måndagen för sexhandel som pågått i Stockholmsområdet med många inblandade. Fem av dem åtalas för grovt koppleri, för att ha organiserat prostitutionen, och åtta av dem för att ha köpt sex. Utredningen startade förra året och den nu färdiga förundersökningen består av cirka 1.800 sidor material. Enligt Stockholmspolisen är den som bedöms vara hjärnan bakom sexhandeln en estländsk man som tidigare dömts för liknande brottslighet i Estland. Han har också förekommit i koppleriutredningar i Sverige utan att dömas för något brott.”

Vuxenvärldens idioti skrämmer Aftonbladet, 2007-06-11
Ronnie Sandahl
”Jag har ett förslag. Inför internetkunskap som ett obligatoriskt ämne på högstadiet. Diskutera nätmobbningen. Tala om nätsex och porrsurfande. Om vilka fakta man kan lita på i en tid då internet har förvandlats till ett stinkande eldorado av lögner och förtal. Två timmar i veckan. Unga lärare. Små grupper. Samtal, samtal, samtal.

Men de livrädda vill ha filter och förbud. Ty med en tydlig fiende – och ett förbud mot denna eller detta – är världen visserligen mindre sann men avsevärt mycket enklare. I april var det våldsamma tv-spel som skulle förbjudas efter att 32 personer skjutits till döds på ett universitet i Virginia. Efter skolmassakern i Columbine 1999 var det Marilyn Mansons musik som ansågs bära skulden till att två elever sköt ihjäl tolv av sina skolkamrater. Nu är vi där igen. Samma rädsla, samma uppskruvade tonläge.”

Ledare – Moralpanik i Lund Skånska Dagbladet, 2007-06-11
”I veckan slog moralpaniken till rejält i Lund. En studerande vid ett av Lunds gymnasier lyckades skicka ett mail med porrbilder till 10.000 gymnasieelever genom att utnyttja brister i nätverket. Tilltaget var ett utslag av dåligt omdöme och omognad. Men elevens dåliga omdöme hamnar nu helt i skuggan av vuxensamhällets motreaktion. I TV orerade det miljöpartistiska kommunalrådet Rolf Engelsson över tilltaget med en upprördhet som om det handlat om ett grovt brott som borde rendera eleven några år på vatten och bröd i ett fängelse. Elevens mailande skulle minsann bli ett fall för polis och åklagare menade skolpolitiker Engelsson. Dithän har det nu nått när skolans rektor Katarina Sjöström haft det dåliga omdömet att polisanmäla eleven istället för att nöja sig med att ta ett allvarligt samtal med honom.”

Sexköpare rånas och utpressas Göteborgs Posten, 2007-06-11
Per Nygren ”Sexköpare i Rosenlund utsätts för rån och utpressning. Tjejer och hallickar utnyttjar att sexköp kriminaliserats, säger en man som själv blivit rånad. Få vågar polisanmäla. De betalar hellre än att bli avslöjade som sexköpare inför sin familj och riskera böter eller fängelse.Också prostituerade har drabbats av ett hårdnande klimat i Göteborgs gatuprostitution. – Jag går inte längre på gatan, säger en prostituerad kvinna som uppger att hon blivit slagen av en konkurrent och hotad av en hallick. Hon vill inte berätta mer än så. Hon är rädd.”

mererokon1.jpgSynd og sladder i viktoriatidens England Aftenposten, 2007-06-10
Hilde Harbo
”Det sies at det viktorianske England var så puritansk at selv pianoføtter ble tildekket. Men også den gang florerte prostitusjon og pornografi, og byene var fulle av opiumsbuler.

Dessuten var man også den gang besatt av sex, noe Londons 6000 bordeller og 80 000 prostituerte er et eksempel på. Prostitusjonen var minst like rå som dagens trafficking, og barnejomfruer ble tilbudt for bare fem pund.

På tross av – eller kanskje på grunn av – en svært streng seksualmoral, ble det produsert store mengder pornografi.

Viktoriatidens produktive, anonyme pornograf ”Walter” skrev om ”My Secret Life” i 11 bind, der han omtalte sengeeventyr med 1200 partnere. (Også menns hang til å skryte på seg damer var den samme som i dag.) I bøkene brukte han begrepet som The Times – selv i dag – prippent betegner som ”the f-word” hele 5357 ganger. Det skal imidlertid sies at britenes syn på kvinners seksualitet har endret seg på 150 år. Den innflytelsesrike legen William Action skrev i 1857 at ”flertallet av kvinner er ikke mye plaget av seksuelle følelser av noe slag”.

Okänd prostitution Sydsvenska Dagbladet, 2007-06-09
Lotta Lundberg
”Den nya utställningen om prostitutionen i koncentrationslägren pågår till september och berättar om hur Himmler belönade fångarna med bordellbesök för att få dem att arbeta bättre. Till detta behövde han horor. De hämtades här. Fick äta upp sig lite, fick läppstift och chansen att överleva. I genomsnitt sålde han deras kroppar under sex månader till andra fångar. Sedan byttes de ut. De var alla tyskar, motståndsrörelse eller politiska fångar. 92 000 kvinnor mördades här.”

Kåtskånska –hetast i landet Aftonbladet, 2007-06-09
Fredrik Virtanen
”Skånska är sveriges kåtaste dialekt. Det har jag alltid sagt. Fridas sommarhit ”Dunka mig gul och blå” ger mig, tror jag, folkligt stöd i min teori. Jag är inte ensam. Varje gång jag (råkar få en länk, råkar klicka på den och) hamnar på en snusksajt så börjar min MacBook märkligt nog tala skånska och det är ”malmöflicka” som föreslår att jag ringer ett dirty nummer för där ska det hända grejor serru. Ringt har jag inte gjort. Men jag är tokig i dialekten.”

Jenny vill hjälpa andra offer
Luleå Kuriren
, 2007-06-09, Linda Kask
”Petra Ranner läser ur sin bok och återvänder på så sätt tillsammans med åhörarna till det mörka rummet där hon hölls inlåst, blev våldtagen, förnedrad och utnyttjad. Hon berättar om andra traffickingoffer. … – Vad är det egentligen för skillnad om man kommer från Ryssland och tvingas in i prostitution i Sverige, än om man åker som svensk turist till Spanien och utnyttjas där? frågar sig Petra Ranner och besvarar själv frågan, det är ingen skillnad.”

mererokon12.jpgIran en av världens vidrigaste regimer Gotlands Allehanda, 2007-06-09, Ewa Björling ”Kvinnor har inte själva rätt att ta ut skilsmässa, de har ingen bestämmanderätt över sina egna barn och de kan tvingas gifta sig redan vid nio års ålder. Den godtyckliga lagstiftningen utnyttjas också så att religiösa ledare mot betalning medverkar till prostitution genom att godkänna tillfälliga äktenskap. Dessutom räcker det med att en kvinna anklagas för att ha varit otrogen för att hon skall kunna dömas till döden genom stening.”

Kirsti Bergstøs prinsippløshet Minerva, 2007-06-08
Eirik Løkke
”For noen måneder siden gikk det en stor debatt innad i SV omkring kriminalisering av sexkjøp. Bergstø og SU var de hardeste forkjemperne for kriminalisering. Argumentene var at ”prostitusjon er strukturert vold mot kvinner” og at ”ingen gjør dette frivillig”. Samtidig rotet man sammen debatten om prostitusjon med debatten om menneskehandel. Sistnevnte er det faktisk meget streng straff for å utøve. Det var heller ikke snakk om å tillate mennesker å bestemme over egen kropp, eller sette inn målrettede tiltak for å få de mennesker som er tvunget inn i prostitusjonsyrket bort. Det er derfor påfallende å se hvordan de samme argumentene som ble brukt FOR å kriminalisere kjøp av sex, blir brukt diametralt MOTSATT i debatten om tvangsekteskap.”

Rättegången om domarens jobb har inletts
Sydsvenska Dagbladet
, 2007-06-07, Claus Granath
”Att ge Skånedomaren som gick på bordell i Malmö jobbet tillbaka är en katastrof för rättsväsendet. Eftersom den dömde domaren inte köpte sexuella tjänster på solariet Solsippan och sannolikt inte begick något brott, bör han få tillbaka sitt arbete. Det var de två huvudlinjer Arbetsgivarverket respektive domarens advokat drev när de igår möttes i Arbetsdomstolen, AD.”

Rosing & Gynning – kvinnor med klass Aftonbladet, 2007-06-07
Åsa Linderborg
”Samtidigt som TV 4 och Kanal 5 konkurrerade om Gynning, skrev Rosing kontrakt med en porrfilmsagent. Hon säger att hon måste försörja sina barn. ”Varför gör du detta, Linda?” frågar Aftonbladets kolumnist Maria Wollin med stora vita bokstäver mot svart bakgrund på tidningens förstasida (1 juni). ”Linda, dina barn vill inte ha dina porrpengar.” Ingen minns att Carolina Gynning poserat barbröstad på porrfilmsomslag. 2004 sade hon till Expressen att hon inte hade ”några gränser när det gäller nakenscener, bara det är seriös film”. Gärna ”grova sexscener” men hon vill ”absolut inte göra porr” (14 nov -04).”

erokons31.jpgSka domare vara förmer än andra?
Lag & Avtal
, 2007-06-07
Elisabet Örnerborg
”Claes Sandberg: – Om man börjar diskutera olämpligt handlande är man inne på känslomässiga argument. Jag menar inte att man ska förringa sådana här besök men om man åker utomlands och köper sex i ett land där det inte är olagligt, ska det vara grund för avskedande? Om man besöker en stripteaseklubb? Casinobesök? Om man besöker krogar misstänkta för svartsprithantering?”

Ligor hotar prostituerade TV4 Nyheter, 2007-06-07
”Kriminella ligor försöker sen en tid tillbaka med hot och våld kontrollera sexhandeln i Göteborg. Flera prostituerade säger sig vara livrädda för att gå ut och tycker
att polisen inte ingriper.

Rosinha har arbetat som prostituerad i många år och för bara några dagar sen blev hon själv misshandlad och hotad. Det finns idag omkring 25 till 30 tjejer som går på gatan, och området kring rosenlund har alltid varit en sorts knutpunkt. Rosinha säger att det är först på senare år som de kriminella ligorna försökt kontrollera sexhandeln Å att polisen inte gjort något för att ingripa.

Länskriminalpolisen i Göteborg bekräftar att klimatet bland de prostituerade har hårdnat. Å det som bidrar till det allt våldsammare klimatet är när konkurrerande grupper försöker ta sig in på marknaden. Polisen säger sig också ha svårt att utreda den här typen av brott, när ord står mot ord.”

Sexköpsdomare i Arbetsdomstolen TV4 Nyheter, 2007-06-07
”Att han inte köpt sex i lagens mening är nu ett av de tre huvudargument som domaren hänvisar till när han vill ha jobbet tillbaka. De andra är att han går i behandling för de personliga problem som ledde fram till bordellbesöket och att staten är inkonsekvent eftersom man lät justitierådet Leif Thorsson vid Högsta Domstolen behålla jobbet trots sexköp medan han själv fick sparken. Domaren får stöd av Per Ole Träskman, professor i straffrätt i Lund. Enligt Träskman är det som domaren gjort inte, enligt lagens mening, att betrakta som sexuell förbindelse. Något brottsligt har därmed inte förekommit.”

erokons36.jpgStrejker fordi de får for lidt sex
BT
, 2007-06-06
”De er sure over, at de får alt for lidt i løn, men også over at de får alt for lidt sex, når de kommer hjem til konen. Man kan måske undre sig over, hvordan manglende sex hænger sammen med en strejke fra arbejdspladsen og ikke konen.

Men årsagen er, at det hårde fysiske arbejde gør arbejderne så trætte, at de ikke kan præstere, når de kommer hjem på lagnerne. De har simpelthen ikke energi til sex, skriver Reuters.

– Det hårde arbejde, vi oplever på vores arbejdspladser, er så alvorligt, at når vi kommer hjem om aftenen, kan vi ikke forøge vores familier, lyder det fra de strejkendes talsmand, Monroe Mkalipi, der er lokal fagforeningsleder.”

Svagt intresse för EU-kommissionens brottsbekämpning
Europaportalen
, 2007-06-06, Derya Yayla
”Under tisdagen talade EU-kommissionär Franco Frattini i Stockholm om behovet att skydda barn mot brottslighet och övergrepp. Men varken Frattini eller ämnet lockade en svensk publik. … Han konstaterade att det varje år förs närmare en miljon barn in i EU, mestadels unga flickor för slavhandel. De utsätts för både fysiskt och psykiskt våld och misshandel och utnyttjas i prostitution, inom porrindustrin samt inom tiggeriverksamheter och bevittnar mycket våld.”

Hur utrotar vi prostitutionen Världen idag, 2007-06-01
Hasse Gardelach
”Det är precis lika illa för ett barn att veta att mamma prostituerar sig, som att barnet vet att pappa köper sex av kvinnor och vice versa. Så frågan är inte om vi skall legalisera prostitutionen utan hur vi kan utrota den. När äktenskap är hela, när unga män och kvinnor inte begår sexdebut före äktenskapet så faller hela idéen med prostitution. Är det så enkelt då? Ja, jag tror faktiskt det.”
.

roseline.jpg

.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s