3.jpg

Här kommer du hitta citat från artiklar och länkar till vad som var aktuellt i media om prostitution och människohandel eller andra saker som berör ämnet och som jag fann intressant under mars 2007.

Mina andra sidor om vad som har varit aktuellt i media:

.
roseline.jpg
.

Ledare – Krokodiltårar Östersunds-Posten, 2007-03-31
”Ambassadör Winberg värjer sig för Perssons uttalande att hon är lat och kommit till vägs ende i sitt politiska arbete. ”Det var ett stort uppsving i de feministiska frågorna då, jag var involverad i exempelvis ett stort internationellt arbete om trafficing och prostitution” försvarar sig Margaretha Winberg. … Nä´, Maggan! Jag är övertygad att Persson talar sanning. Det eventuella förtroendekapital du kan ha haft försvann samtidigt med ditt korkade inlägg i feministdebatten när du hoppade på vår nationalskald, Evert Taube, och påstod att hans texter var både patriarkala och sexistiska.”

Uppsatser om brottsoffer belönas med pris
Brottsförebyggande rådet
, 2007-03-30
”Etiska dilemman som uppstår när media ska skildra brottsoffer, barns rättsäkerhet i förhållande till vuxna och barndomstrauman bland prostituerade. Det är tre teman i akademiska uppsatser som blivit belönade av Brottsoffermyndigheten.”
”Prostitution och Trauma. Uppsatsen är ett examensarbete från SAPU, Stockholms akademi för Psykoterapiutbildning. I arbetet har uppsatsförfattaren intervjuat prostituerade kvinnor i USA som genomgått en behandlingsmetod (Sage), som bland annat fokuserar på svåra barndomsupplevelser. I uppsatsen påstås inte att det finns ett kausalt samband mellan svåra barndomsupplevelser som incest och sexuellt utnyttjande och senare prostitution, men att ett tydligt samband går att påvisa.”

2.jpgPersonal kollar porr på skoltid
Borås Tidning
, 2007-03-30,
Anne Bengtsson
”När skolledningen fick vetskap om att personal hade surfat på porrsidor på internet beslagtogs den aktuella datorn. Men eftersom det har varit möjligt att surfa på just denna dator utan att använda en personlig inloggningskod har skolan inte kunnat spåra vem eller vilka som tittat på porr under arbetstid. – Vi har låtit företagshälsovården Previa göra en kartläggning över detta, säger rektor Roger Colliander.”

Bilhandlare och prostituerade – här är skattefifflarna
Dagens Industri
, 2007-03-30, Linda Öhrm
”Prostituerade, importörer av tyska bilar, företagare inom bygg-, städ- och åkeribranschen. Det är några av de nolltaxerare som har upptaxerats av Skatteverket. Som mest med miljonbelopp. ”Vi har hittat några som har fastnat i vårt nät som är prostituerade och har köpt bil eller bostadsrätt. Vi är tvungna att beskatta det. Det anses som inkomst av näringsverksamhet”, säger Eva Bergholm Guhnby som är ansvarig för granskningen av personer med misstänkt låga inkomster och maskinellt nolltaxerade, som alltså inte får någon deklarationsblankett.” Mer information i artikeln Skatteverket klämmer åt nolltaxerare

Göteborgs-Posten – Göteborg – Omfattande kopplerihärva
Göteborgs Posten
, 2007-03-30, Per Nygren
”Den här gången räknar dock kammaråklagare Thomas Ahlstrand med att sexköparna ställs inför rätta samtidigt med de misstänkta hallickarna. Han anger två skäl för att inte stanna vid bötesförelägganden: Bevisläget påverkas av att de prostituerade kvinnorna, med ett undantag, inte finns kvar i landet. Rättsläget är oklart. Enligt lagen kan sexköp ge upp till sex månaders fängelse. Den dom från Högsta domstolen, som gäller som rättesnöre, handlar om en man som köpt sex direkt av en kvinna på gatan. I det här fallet har männen köpt sex via hallickar vilket kan leda till andra bedömningar. ”En rättegång kommer att innefatta många tilltalade utöver de som nu är häktade”, skriver Ahlstrand till tingsrätten.”

Ledare Manual för festförstörare Piteå-Tidningen, 2007-03-30
Stig-Björn Ljunggren
”Ett mer kvalificerat sätt att fördärva en middag är att ta upp ett ämne som gör att folk antingen blir så förbannade att de går i spinn, eller att det blir så pinsamt att sällskapet bryter upp direkt efter kaffet. Här är frågorna som förstör festen: Prostitution.
Att försvara sexarbetarnas rättigheter skapar genast stämningar runt bordet. Argumentera för att om någon kan lägga hela sitt liv på att försöka få ordning på högstadieklasser eller lappa felparkerade bilar så borde det väl vara helt i sin ordning att försörja sig som hora eller göra extraknäck på centralstationens pissoar.”

51.jpgVem lägger sig för vem? Norrbottens Kuriren, 2007-03-29
Jan Nyberg
”Det är kanske inte överraskande att Maria Carlshamre (fi) hamnade i topp när SVT nyligen listade vilka EU-parlamentariker som är bäst på att synas i medierna. Anna Ibrisagic (m) och Ewa Hedkvist Petersen (s) hamnade i botten med sina mindre sexiga utrikes- och regionalfrågor. Men är det parlamentets presstjänsts uppgift att förstärka den bilden? Ge folk vad folk vill ha. Vill redaktionerna ha EU-nyheter om snus, gurkor och prostitution, så skriv pressmeddelanden om snus, gurkor och prostitution. Man kan vara kritisk till svenska mediers sätt att bevaka EU-frågor genom åren, men att parlamentet självt drar åt samma ”mediepopulistiska” håll var en överraskning. När en institution underordnar sig mediernas krav är det faktiskt frestande att tala om prostitution”

Ryssar drev kopplerinätverk från lägenhet på Hisingen GT, 2007-03-29
Ingemar Nilsson
”– Det handlar uteslutande om män, alla etablerade i samhället, i flera fall gifta, säger kammaråklagare Thomas Ahlstrand som räknar med att väcka åtal om tre veckor. Då kommer 19 män, samtliga från Göteborgsregionen, att åtalas misstänkta för köp av sexuell tjänst. Deras identiteter har sekretessbelagts av Göteborgs tingsrätt. Samtidigt kommer fyra ryska medborgare, tre män och en kvinna bosatta i Göteborg att åtalas misstänkta för koppleri. Det är kvartetten som lockat unga ryska kvinnor till Göteborg med löften om arbete och bostad. Löften som inte hållits. Kvinnorna, det rör sig om minst åtta stycken, har sedan för att kunna försörja sig tvingats att sälja sex. Lägenheten i Hisings Backa har i första hand fungerat som ett slags sambandscentral dit sexköparna först ringt, gjort upp och sedan åkt och hämtat kvinnorna. I undantagsfall har sextjänsterna utförts i lägenheten.”

Vad krävs för att få slut på människohandeln– 200 år efter det historiska förbudet mot slavhandel Sundsvalls Tidning, 2007-03-29
Gordana Malesevic
”En dröm blev sann i mars 1807, men i mars 2007 är en värld utan människohandel och slaveri ändå inte verklighet. För att nå dit måste vi ta alla människors lika värde på större allvar än vi gör i dag. Vi måste sluta se människor som handelsvaror. Det är vars och ens ansvar, men om politikerna inte visar vägen, vem ska då göra det?”

Nätverk mot människohandel: Brottsoffer måste få ett värdigt stöd Dagen.se, 2007-03-29
Anders Gustafsson
”Nätverket överlämnade en lista med förslag på åtgärder till de få politiker som hade sökt sig till seminariet:

  • Tolkningen av människohandelslagen måste bli klarare.
  • Öronmärk resurser både hos stat och kommun för kampen mot människohandel.
  • Öronmärk också resurser för det civila samhällets aktörer.
  • Förstärk kampen mot förövare, såväl hallickar, människosmugglare som sexköpare.
  • Värdigt stöd till brottsoffer måste finnas inom socialtjänst, sjukvård och rättsväsende – offret ska få bättre stöd för att kunna vittna i rättegång.
  • Utbilda anställda i rättväsendet om specifika drag i människohandeln.

– Vi efterlyser också att den nationella nivån tydligare kopplas till det som sker på gräsrotsnivå. Dialogen mellan dem är i dag inte den bästa, säger Claes Lundquist – nätverket Samverkan mot trafficking.”

slaveri4.jpgFN inleder ny global kampanj mot trafficking Dagen.se, 2007-03-29
Sanjay Suri
”FN:s fördrag mot trafficking har sedan det infördes i december 2003 ratificerats av över 110 länder. Men trots att fördraget innebär att trafficking är brottsligt, så har många av länderna inte gjort tillräckligt.

Enligt en färsk rapport från UNODC så döms alldeles för få förövare, medan de flesta offer inte får hjälp av något rättssamhälle.

Tvärtom – i många fall kan offer för trafficking i stället bli åtalade och fällda för att de befinner sig olagligt i länderna.”

Detta är också en människa! Norrköpings Tidningar, 2007-03-29
Catrin Villaume Fägerstrand
”I hjärtat av storstaden lever systrarna Barba och Félice med männen Cassius och Chabanne. Det är ett liv fyllt av droger, våld och prostitution, men också av desperat längtan efter kärlek och små stunder av oförställd lycka. Som en febrig mardröm skruvar sig handlingen framåt. De fyra lever i ständig rädsla för polisen och för alla andra. Jagade för pengar, för sex, för att de vistas i offentliga miljöer och därmed skräpar ner genom sin blotta existens. Eller för att sugas in i en bil och dumpas som ett vrak i en skog utanför staden.” Recension av boken Flykten till häst – mycket långt in i staden av Bernard-Marie Koltés
.

19 sexköpare fast i kopplerihärva Metro, 2007-03-28
Daniel Olsson
”De unga ryska kvinnorna var bara ett telefonsamtal bort för 19 män som pekas ut som sexköpare i vad som kan bli den största kopplerihärvan i Västsverige. … – Det rör sig om ett tvärsnitt av det svenska samhället: vuxna män med schyst bakgrund, företagare och anställda. En del är gifta men inte alla, säger Thomas Ahlstrand. Tre män och en kvinna är sedan tidigare häktade misstänkta för att ha hållit i själva verksamheten. De misstänks för grovt koppleri, men det finns enligt Thomas Ahlstrand inslag av ren människohandel i utredningen.”

Mer pengar vapen mot människohandel Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-27
Claus Granath
”Bland annat vill de myndigheter och organisationer som ingår i samarbetet öronmärka pengar för polis, åklagare och migrationsverket i kampen mot trafficking. –Människohandel är en komplex fråga, säger Anders Oljelund, Sveriges ambassadör för internationellt samarbete mot människohandel. – Men för att lyckas internationellt får vi inte gå ut med några pekpinnar. Vi tycker vårt förbud mot sexköp är bra. Men i andra länder tycker man annat. – Därför är det viktigt att hålla isär frågan om lagstiftning mot sexköp och människohandel.
Vid konferensen i Stockholm deltog Maggie Nath från Region Skånes samverkansgrupp mot trafficking. –Samarbetet för att stävja människohandeln har gått framåt de senaste åren, säger hon. Men man måste vara klar över att många vill hit. – I sådana lägen kan prostitution vara en möjlighet att få uppehållstillstånd. Jag har mött kvinnor som sagt att de hellre prostituerar här i Sverige än i hemlandet. – Det är ett problem som vi måste vara medvetna om.”

sensuellblomma7.jpgProstitution bill gains support Honolulu Star-Bulletin, 2007-02-13
Mark Niesse
”A bill to legalize some prostitution in the islands has the backing of at least 14 state lawmakers and many women’s rights advocates. … The decriminalization bill would permit sexual favors done in private, and it would designate areas where prostitution is allowed. ”In general, talking about sex is scary for people,” said the Rev. Pam Vessels, of the United Church of Christ in Kalaupapa on Molokai. ”Do we really care if consenting adults are engaging in sexual acts for money?” The bill’s advocates hope more lawmakers will support it as time passes. A resolution could be introduced asking the Legislative Reference Bureau to study the proposal…”

”Prostitutes have a hard time getting help if they are hounded by the police in addition to facing the dangers of their profession, said Tracy Ryan, head of the Hawaii Libertarian Party. Extensive arrest records make it difficult for them to find legitimate jobs when they want to get out of prostitution, she said. ”By criminalizing them, you’re only adding to their problems,” Ryan said.”

Vet du vad barnen gör på nätet Blekinge Läns Tidning, 2007-03-26
Emma Knutsson
”Under dagen kommer Mats Andersson, vd för Netscan att föreläsa. Han har kartlagt sajter som vänder sig till barn och ungdomar. … Enligt hans beräkningar finns det cirka 4 000 vuxna som aktivt söker kontakt med minderåriga via nätet för en sexuell relation. Mats Andersson har själv deltagit i samtalen på olika ungdomssajter och utgivit sig för att vara flicka i olika åldrar. Ofta har han blivit kontaktad av äldre män. – 1500 vuxna män har raggat upp mig sen jag började med det här 2002. Han berättar också om webbkamera- prostitution, som han kallar det. – Ungdomarna erbjuds 500 spänn som laddas på mobilen om de visar sig nakna framför kameran. De tycker inte att det är konstigt att göra sådana saker, säger Mats Andersson.”

Gammpojkarna och kärleken Sundsvalls Tidning, 2007-03-26
Åke Svidén
”Visst händer det att männen från ”Utanträsk” går till prostituerade. De som gör det säger ångerfullt att det inte var avsikten med resan, men att kvinnorna är påstridiga och att det är svårt att komma undan dem på nattklubbar och i hotellbarer. Många ryskor har följt med till Sverige och gift sig med män i ”Utanträsk”, men många äktenskap har slutat i skilsmässa. Kanske är det inte överraskande. Språksvårigheter, kulturkrockar, svårigheter att få jobb är stora hinder. I några fall har också omgivningen tydligt visat att ryskorna inte är välkomna. Lissa Nordins studie om ensamma mäns villkor i den norrländska glesbygden innehåller många spännande iakttagelser om hur samhällsutvecklingen sprungit ifrån dem och deras traditionella livsmönster. En process som naturligtvis drabbar grymt, men där de drabbade söker vägar ut ur en svår situation.”

statbordell3.jpgSex in the 1700s University of Leeds, 2007-03-23, Simon Jenkins
”Prostitutes, perversions and public scandals – the stuff of the 21st century tabloids was familiar to readers three centuries earlier, according to new research from the University of Leeds. The reading of erotic literature was already a social activity 300 years ago. …

And Skipp describes a literary quality to the writing which you might struggle to find in modern erotic fiction or top-shelf pornography. ”It is very different to today’s erotica,” she said.

”It is more humorous, more literary and more engaged with the wider issues of the life and politics of the times.” Its metaphors mirror the passions of the age: ”At a time when military power was equated with virility, armed conquest is often used as a metaphor for sex – in phrases such as ‘unsheathing the weapon’, ‘storming the fort’ and ‘releasing the cannon’.”

Ledare – Dagens slavar Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-25
”Idag firar vi inte bara att det var 50 år sedan Romfördraget undertecknades, utan även att det var 200 år sedan Storbritannien och USA förbjöd slavhandeln. … Men slaveriets fasor existerar fortfarande. Idag antas mellan 12 och 27 miljoner människor arbeta under slavliknande förhållanden. Det är lika många som under 300 år skeppades från Afrika. Slaveri idag är inte detsamma som för 200 år sedan. Dels är det förbjudet – enligt folkrätten ett brott mot mänskligheten. Dels har definitionen av slaveri breddats, vilket naturligtvis inte gjort utnyttjandet mindre omänskligt.”

Med löfte om en stor kopp varmt te
Norrländska Socialdemokratern
, 2007-03-24
Danjel Henriksson
”Det skulle vara så himla lätt för mig att nu skriva något fördömande om sexhandeln i Thailand. Det skulle vara så lätt att moralpredika. Men jag hittar inga argument för att just ”att sälja sex” skulle vara fult. Jag tror inte att det är sexet som är kruxet för den moderna människan. Jag menar, come on, i påvens värld är det säkert ofint med sex. Fast å andra sidan står även kondomer på Benedictus XVI svarta lista. Det måste finnas något annat. Det måste vara något associerat som uppfattas stötande. Varför skulle en såld orgasm vara fel när en underbart härlig ryggmassage inte är det? – Om vi skiter i påven vill säga.”‘

”Däremot vet alla att det finns många bieffekter av prostitution som är vedervärdiga. Som inte handlar om sex. Vi associerar direkt prostitution till knark, misshandel och barn som utnyttjas av gamla gubbar. Faktum är dock att det finns vedervärdiga bieffekter av alla kriminella handlingar. Varje illegaliserad vara eller handling kommer att få en plats bland andra illegala varor och handlingar. Sannolikt är det här skon klämmer för oss som tycker så illa om prostitution. För att vi vet att det finns en svag, utnyttjad individ bakom könet. Men tänk om det inte alltid är så? Är prostitution fortfarande fult?”

varning3.jpgMisslyckad satsning mot trafficking SVT Sydnytt, 2007-03-23
” Skånepolisens kamp mot trafficking och människohandel har gått i stå. Från att i höstas ha känt till runt 50 personer som skulle kunna vara inblandade i människohandel med kvinnor så bedömde polisen att tio av dessa borde granskas ytterligare.Men efter ännu en sållning blev facit vid årets slut att man fick en enda man fälld. Och han fick bara en villkorlig dom för koppleri plus ett straffföreläggnade, som är att jämföras med böter.

En förklaring är att flickorna inte vågar vittna, en annan är att personal på sjukhus, kommuner och andra myndigheter är rätt så dåliga på att känna igen när en ung kvinna kanske inte är i Sverige av fri vilja. Kunskap som annars skulle kunna ge polisen fler tips. Det menar Claes Lundquist på nätverket Samverkan mot trafficking till Sydnytt.”

Sexhandel bland ungdomar i länet ska utredas JNytt, 2007-03-23
Daniel Hultkvist
”Jönköpings kommun gjorde förra året en undersökning om prostitution bland ungdomar. Nu vill politikerna få ännu klarare bild över de sexuella tjänster som säljs – och den här gången är det hela länet som ska granskas. … I den undersökning som gjorts, där ungdomar födda 1987 deltog, visade det sig att 16 procent av dem som svarade hade medgivit att de sålt sexuella tjänster. Och det som förvånade Thorbjörn Ahlgren, på Luppens kunskapscentrum, mest var att av tio ungdomar som svarat var det fem pojkar som medgivit att de sålt sexuella tjänster.”

Orgasme til kvinderne! Politiken, 2007-03-23
Pia Struck
”Kvindekampen skal rettes indad mod os selv. Fra kvinder, der omskærer kvinder, til at seksualiteten ikke må gå ud over en trang skabelon. Vi vil have retten over vores egen krop. Vi skal kæmpe mod de mange års fordømmelse og fornægtelse af vores egen krop og vores seksualitet. Men er det ikke blot nogle ønsker og krav, som vi kvinder har i dag, kunne man spørge sig selv? Jo, men den samfundsmæssige og religiøse byrde har lagt et skammens tæppe over vores seksualitet. Åget med kristen skamfølelse og figenbladsmentalitet og blufærdighed trætter vores lyst og glæde til vores egen seksualitet.

Sex, orgasmer og onani er en gave, som vi endnu ikke har åbnet i det offentlige rum. Vi skal frigøre os fra de gamle snævre forestillinger og kræve vores ret til vores kvindelige seksualitet og gode orgasmer. Gennem tiden er kvinder med en fri seksualitet blevet hånet, torteret eller i værste fald brændt på bålet. I dag brænder vi ikke kvinder på bålet. Men vi brænder kvinders frihed til at være seksuelle kvinder på bålet.”

sensuellblomma10.jpgToppchef misstänks för koppleri Expressen, 2007-03-23
Anders Fallenius
”Några dagar senare häktades direktören på sannolika skäl misstänkt för koppleri under närmare 18 månader. Av dokument som Expressen tagit del av framgår att han erkänt mycket av det han anklagas för. – Jag hjälpte kvinnorna, bland annat med annonsering och att boka hotell och resor. För det har jag fått ersättning, säger han i förhör. Enligt vad Expressen erfar är det polska kvinnor som har ingått i direktörens ”stall”. 48-åringen är nu släppt ur häktet. Han åtalas för koppleri inom kort.”

Prostitutes seeks legalization of sex trade National Post,
Windsor Star
, 2007-03-22, Allison Hanes
”A trio of Toronto prostitutes Wednesday launched a constitutional challenge to overturn criminal laws governing the sex trade, arguing existing restrictions put their lives at risk. Though prostitution is not explicitly illegal in Canada, soliciting, operating a bawdy house and living off the avails of the sex trade are crimes punishable in some cases by up to five years in prison.”

”Alan Young, a lawyer and professor at Osgoode Hall law school, said these laws prevent prostitutes from screening and negotiating with potential clients, working in safe environments or obtaining support services from bodyguards or drivers. While intended to stamp out prostitution, Young said the laws only have the effect of driving the sex trade onto the streets and into back alleys, where women are vulnerable to violence. ”How do you tell whether you’re being picked up by the Green River Killer or someone who’s going to show you respect?”said Young, who is leading the drive to strike down these provisions of the Criminal Code.”

När fasaden rasar öppnas kyrkan Dagen.se, 2007-03-23
Samuel Strömgren
”Kyrkan som väntar på gäster kan i den postmoderna tiden få vänta förgäves. Jesus bröt mot sin tids centralisering till de ”godkända” platserna att vistas på. Han umgicks med syndare, prostituerade, rituellt orena, kvinnor, hedningar, sjuka – och döda! Den judiska världen var inte tillräcklig för att behålla honom. Han var beredd att gå genom dödsriket för att leta efter en av dessa Guds mest älskade barn.”

sensuellblomma9.jpgFramgångsrik mottagning för missbrukande gatuprostituerade kvinnor Mobilisering mot narkotika, 2007-03-22
”Vårdmottagningen Navet, som vänder sig heroinmissbrukande gatuprostituerade kvinnor i Malmö, har varit en mycket lyckad verksamhet. Det visar en utvärdering som gjorts vid Enheten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola. Genom Navet har kvinnor lyckats bryta såväl missbruk som prostitution, och flera har återfått vårdnaden om sina barn. Det som grusar framgången är Region Skånes brott mot löftet om en permanent finansiering.

-Vi har fått ett löfte från Malmö stad och Region Skåne om att verksamheten ska övergå i permanent form. Nu har regionen backat från det löftet vilket gör att hela verksamheten riskerar att gå om intet. Det vore en katastrof för de kvinnor som inte har någon annanstans att vända sig, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.”

Inget vanligt jobb Ny Tid, 2007-03-22
Johanna Parikka Altenstedt ”En avgörande faktor enligt IBIS World är att ”effektivt kunna ändra på samhällets beteende” som idag är associerat med en ”hög nivå av moralisk stigmatisering av prostitution” och därför bör synen på prostitution “normaliseras”. Sexindustrin och sexarbetarorganisationer såsom EUROPAP och TAMPEP behöver sådana som Petra Östergren, och hennes kollega Anna Kontula i Finland för att polera bilden av prostitution på tidningarnas kultursidor. Men ett jobb där det krävs arbetsskyddsregler om hur man ska försvara sig naken mot sina kunder, är inte ”ett vanligt jobb” som man kan anvisa arbetslösa eller ungdomspraktikanter till. Utifrån feministiskt, liberalt och vänsterperspektiv är det också helt obegripligt att dessa damer ställer sig till den värsta kapitalismens tjänst, okritiskt och oanalytiskt.”

Simplistisk metanalays av prostitution Ny Tid, 2007-03-22
Mikael Bold
t ”1945 klagade många amerikanska soldater i brev hem över att koncentrationslägerfångarna inte ville lämna sina läger! Här har vi två enkla exempel på hur väl djuren, inklusive Homo Sapiens, kan anpassa sig till sin verklighet. Denna insikt borde ha fått Ms. Östergren att problematisera sina intervjuer. Vi förstår att man kan bli insitutionaliserad, även under de grymmaste omständigheter. … Men samtidigt är det ett steg mot jämlikhet att försöka stävja både männens utnyttjande av vår sjuka kultur och kvinnornas sjuka val då de på sätt eller annat prostituerar sig. I vårt famlande efter lycka och jämlikhet är förbudet mot sexköp blott en medicin mot stundens symptom, men ett steg som inte strider mot vårt slutliga mål.”

Prostituerade ska betala skatt Realtid.se, 2007-03-22
Susanne Ohlin
”Kammarrätten och Skatteverket slår nu fast att prostituerade ska betala förvärvsskatt. Eftersom det inte är olagligt att sälja sex i Sverige så kan prostitution, enligt en dom som kom i dag, räknas som en förvärvsverksamhet. … Kvinnan erkänner att hon arbetat som prostituerad men hon anser inte att prostitution skulle ses som näringsverksamhet. Nu slår dock kammarrätten fast att hon har fel. All förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt ska enligt domen räknas som näringsverksamhet och beskattas därefter. ”Skatteverkets beslut leder till att prostituerade för att kunna betala skatt tvingas fortsätta sin verksamhet”, argumenterade kvinnan. Om det även gäller henne framgår dock inte.

sensuellblomma.jpgSosseporr funkar inte Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-22, Rakel Chukri
”Många i publiken kokade ner problemet till att sex säljs som en vara på en kommersiell marknad, dessutom en oerhört smutsig sådan. Det är också budskapet i den danska tecknade filmen ”Princess” som visades före debatten. I en korsning mellan melodram och splatterfilm hämnas brodern och dottern till en känd porrstjärna hennes död genom en närmast gammaltestamentlig vrede. Porrindustrin förgörs med eld.”

”Kritiken mot den inhumana porrindustri som skildras i ”Princess” kan de flesta enas om. Men Jack Lukkerz varnade, likt Petra Östergren i boken ” Porr, horor och feminister”, att kritiken ofta lindas in i en moralkonservatism.

Fördömandet av industrin blir i vissa feministiska resonemang ett automatiskt fördömande av porr. Anhängarna till post porn tar debatten ett nödvändigt steg längre genom att lyfta fram kvinnans rätt att vara en kåt varelse, någon som hellre säger knulla än älska.”

”Det första steget är väl ändå att fler kvinnor ska våga deklarera öppet att de konsumerar porr. I tisdags var det en som vågade säga det öppet. Snacka om att ha stake.”

Avkriminalisera prostitutionen Göteborgs Posten, 2007-03-22
Petra Östergren
”Det verkar som om Johanna Parikka Altenstedt varken har läst min bok Porr, horor och feminister eller någon av de artiklar jag skrivit om prostitution. För där skriver jag tydligt: Jag förespråkar inte en ”legalisering” av prostitutionen utan en avkriminalisering. Detta på grund av att prostitution inte är ett arbete som kan likställas med annat arbete och på grund av de konsekvenser horstigmat får när myndigheter ska reglera verksamheten.

varning2.jpgSF vil mærke sexannoncer Ekstra Bladet, 2007-03-21, Tomas Roar
”Annoncer for sexydelser i aviser og blade skal i fremtiden mærkes med advarsler. Det mener Pernille Vigsøe Bagge fra SF. Håbløs ide, mener sexarbejder. De ansvarlige bag mediet, der bringer annoncer for eksempelvis handlede kvinder eller mindreårige sexarbejdere, skal kunne straffes. Det foreslår SF’eren Pernille Vigsøe Bagge, der støttes af Enhedslisten. Endvidere mener SF’eren, ifølge hendes pressemeddelelse, at ’medier, der bringer sexannoncer, forpligtes til at anbringe advarselsmærker et umiddelbart synligt sted i forbindelse med sexannoncen’.”

Krönika – Snåla klarar sig bäst Helsingborgs Dagblad, 2007-03-21
Einar Sundgren
”I Parships singelundersökning sätter de flesta en gräns vid 250 kronor. Mer vill de inte bjuda sin dejt på under en kväll. De blir då klassade som snåla. Jag vill kalla dem tråkigt måttfulla, men det är inte så klatschigt. Jag funderar på hur gärna man måste vilja ligga för att slanta upp över 5 000 kronor under en enda träff. På ett underligt sätt låter det lite som prostitution. Parship kallar det generositet. Är det inte prostitution är det ändå dumt. Mycket satsade pengar i dejtingsammanhang ger inte automatiskt hög utdelning.”

Prostitution skal ikke gøres normalt Jyllands-Posten, 2007-03-20
Pernille Vigsø Bagge
, MF (SF), ligestillingsordfører ”I Morgenavisen Jyllands-Posten den 7. marts citeres Maj Christensen for at sige, at prostituerede skal i a-kasse. Personligt mener jeg ikke, at det er vejen frem. Ikke alene vil det være en legitimering af, at kvinder er til salg for penge. A-kasse for prostituerede signalerer også, at mænds overgreb mod kvinder er i orden. Den holdning er i dag et alt for almindeligt synspunkt, som ikke bør normaliseres yderligere.”

Vi sexsäljare måste se de bedragna kvinnorna Expressen, 2007-03-20
Maria Bergman
”De kvinnor som bedras genom sexköpen beräknas vara cirka tjugofem gånger fler än de prostituerade. Detta innebär att det i Sverige finns tiotusentals kvinnor som lever i förhållanden där de förväntas vara trogna gentemot män som bedrar dem med prostituerade som redskap. Och betydligt fler skulle de av allt att döma bli med en sexhandels- legalisering. För oss i sexbranschen är detta ett dilemma som vi naturligtvis helst blundar för. Uppmärksammandet av det går stick i stäv med våra särintressen. Det utgör ett hot mot vår självkänsla och riskerar att sänka vår redan låga samhällsstatus.”

10.jpgSexindustrins cynism ger höga vinster på offrens bekostnad GP, 2007-03-19
Johanna Parikka Altenstedt

”Debattören Petra Östergren försöker normalisera prostitutionen till ett socialt accepterat ”vanligt jobb” men bidrar samtidigt till att jämna vägen åt en smutsig global sexindustri. Det finns ett empiriskt exempel på hur det går när man väljer hennes väg.

Den australiensiska delstaten Victoria legaliserade prostitutionen 1984 och två andra har avkriminaliserat prostitutionen. Syftet var att komma till rätta med kriminella element, människohandeln och hiv.”

F d krogägare misstänks för koppleri Folkbladet, 2007-03-16
Jessica Josefsson
”32-åringen misstänks ha varit delaktig i den brottsliga verksamheten från september förra året till januari i år. Gårdagens häktesförhandlingen hölls också den bakom stängda dörrar. Polis och åklagare är fortfarande mycket förtegna i ärendet som uppges ha koppling både till Norrköping och Örebro.Två personer, 32-åringen och så en 36-årig man sitter nu häktade misstänkta för koppleri. – Jag kan i dagsläget inte svara på om det blir några fler som kommer att häktas i det här ärendet, säger åklagare Marie Kronqvist Berg. Polisen kom verksamheten på spåren efter att en kvinna polisanmält att hon varit utsatt för koppleri. Enligt kvinnan hade en man i Norrköping förmedlat sexkontakter åt henne under november och början av december.”

Politiskt (in)korrekt – När blir man det? Tendens SR P1, 2007-03-13
Mia Blomgren
”Jag anses vara politiskt korrekt” säger prästen Marta Axner och ”jag är politiskt inkorrekt” säger författaren Petra Östergren. Hör dom var för sig fundera kring mekanismerna som kan göra att man hamnar i den ena eller andra ringhörnan. Vare sig man vill det eller inte. Det hela är mixat med en politiskt korrekt godnattsaga.” Lyssna på sändningen här…

Tre kvinnor – tre sorters feminister: Petra Östergren ”Vi feminister måste våga kritisera varandras tankar”, Damernas Värld nr 4, 2007
Pia Leufstedt Nyström
”Så när Gudrun Schymans kritik av H&M:s underklädesreklam kommer lika säkert som Kalle Anka på julafton går Petra till attack och säger att Schyman gör feminismen en björntjänst när hon, liksom det urgamla patriarkala systemet, delar upp kvinnor i horor och madonnor. För vi är både och.”

turnmeon1.jpgSexköp och manlighet temat på prostitutionsgruppens konferens Vårt Göteborg, 2007-03-13, Mats Fahlgren
”Män som köper sex är oftast inte handikappade. Det vet Kast-teamet i Göteborg efter tio års samtalsbehandling av sexköpare och sexmissbrukare. I april arrangerar teamet en konferens på Världskulturmuseet för att uppmärksamma tio års arbete. – Vår erfarenhet är att sexköparna i första hand inte är ensamma, handikappade män i sexuell nöd som det ibland görs gällande, säger John Rydstedt som utgör Kast-teamet tillsammans med Maia Strufve.Inte heller är det så vanligt att män som besöker prostituerade gör det för att utöva makt. – Snarare handlar det om
vanmakt hos männen som köper, säger John Rydstedt.”

Solariebordellen fälld Kvällsposten, 2007-03-13
Karin Wik
”I våras avslöjades att en av bordellens kunder var en domare vid en tingsrätt i Skåne. På ett av polisens avlyssningsband finns ett dokumenterat samtal när domaren ringer till Solsippan och beställer sex med tre kvinnor samtidigt. Domaren har erkänt och han berättade också att han vid ett besök onanerade när kvinnorna tittade på. Han fick ett strafföreläggande i stället för rättegång och fick böta 21 000 kronor.”

Fängelse för koppleri DN, 2007-03-13
Ole Rothenborg och Roger Lindqvist
”Två månaders fängelse för koppleri blev straffet för en 60-årig kvinna som åtalats för bordellhärvan i Malmö. De två medåtalade kvinnorna fick villkorlig dom. Den 60-åriga kvinnan har redan avtjänat straffet eftersom hon har suttit häktad längre tid än två månader. För drygt två år sedan slog polisen till mot Solsippan i Malmö. Solsippan drevs som solarium, men hade i många fungerat som bordell. Åklagare Mats Svensson åtalade tre kvinnor för koppleri, en 60-årig kvinna som drev verksamheten och två andra kvinnor. En fjärde kvinna var inblandad, men enligt åklagaren hade hon endast sålt sex, vilket inte är olagligt. Vid rättegången nekade de tre misstänkta kvinnorna. I åklagarens bevisning ingick bland annat bandinspelningar av telefonsamtal om sexköp. Av de 65 män som misstänktes för sexköp erkände 20. De fick böter och slapp rättegång. En hovrättsdomare som fick sparken sedan han erkänt sexköp har inlett en process för att få tillbaka jobbet.”

Stor interesse for sex med handlede kvinder Politiken, 2007-03-13
Marie Hjortdal ”Det er organisationen Demos’ kvindegruppe, der 8. marts indrykkede en annonce i Ekstra Bladet for at undersøge markedet for handlede kvinder. Annoncens ordlyden var: »A(hjerte)A. Ny kælen slavetøs. Uspoleret og eksotisk. Alle former. Døgnåbent. Telefon…«. I sex-annoncernes kodesprog betyder A(hjerte)A, at kvinden befinder sig i København. Udover den geografiske placering lader annoncen også forstå, at kvinden er ung (uspoleret), udenlandsk (eksotisk) og muligvis handlet (slavetøs). Men det har ikke afholdt 139 mænd i at ringe til kvinden.”

loversline.jpgMisstänkt för koppleri Folkbladet, 2007-03-13
Jessica Josefsson
”En 36-årig man häktades i går på sannolika skäl misstänkt för koppleri i Norrköping och Örebro. Det var natten till fredag som mannen greps och ärendet är kopplat till en polisanmälan om köp av sexuella tjänster. Det var under hösten 2006 som polisen inledde utredningen mot den 36-åriga mannen. … I vilken omfattning den här verksamheten har varit vill varken polis eller åklagare kommentera, men det har förekommit både i Norrköping och Örebro.”

Vind en prostitueret pige! Dansk TV2, Go’ Aften Danmark, 2007-03-12
”Det er gevinsten i mandebladet Super, og det har vakt voldsomme protester. Men den prostituerede Pernille alias ”Lilje”, der er gevinst i et kommende blad, er ikke enig og glad for sit arbejde. Mød hende!”
Du kan se inslaget via webbTV, här är en direktlänk.

Somaly Mam offer för sexindustrin Smålandsposten, 2007-03-12
”Somaly Mam är ledare för den icke-statliga kambodjanska organisationen Afesip, som erbjuder skydd, vård och terapi för kvinnor som fallit offer för trafficking och sexslaveri. Sedan starten 1996 har fler än tre tusen kambodjanska flickor fått hjälp av Afesip. FN:s barnfond Unicef bedömer att 1,8 miljoner barn just nu utnyttjas i den globala sexindustrin. Förra veckan talade Mam inför FN med anledning av den pågående internationella kvinnokonferensen. – Jag är förvånad att det är många här inom FN som talar om problemen med trafficking. För i mitt land säljs barn fortfarande till slaveri varje dag, sa Mam.”

Människohandlare fälls sällan av domstol Aftonbladet, 2007-03-12
Emine Onatli
”I torsdags, på internationella kvinnodagen, var jag på ett mycket intressant seminarium om trafficking, arrangerat av s-kvinnor och Handels. … Under diskussionen betonade flera talare att problemet med sexslaveriet måste angripas från efterfrågesidan. Carina Olsson, från Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, menade att den svenska sexköpslagen haft betydelse för att begränsa handeln eftersom sexköparna är oroliga att åka fast. Lagen har också påverkat attityderna till sexköp och gjort det mindre accepterat. Inom EU finns starka krafter som arbetar för att legalisera prostitution och vill dra en gräns mellan prostitution och sexslaveri. Från det hållet menar man att kvinnor frivilligt väljer att prostituera sig. Men det är inte sant, för om man tittar på de kvinnor som är prostituerade mår de allra flesta psykiskt dåligt och är beroende av ­narkotika.”

manlignjutning.jpgMartin säljer sex – för att han vill Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-11
Katia Wagner och Mona Jakstrand
”Förutom själva sexet blir han upphetsad av mötena, det diskreta smygandet, den snabba kontakten utan följder. Makt är också en bevekelsegrund. – Det ger mig en känsla av makt när männen sätter så mycket på spel för att ge mig pengar för att få suga av mig, säger han. Framför allt familjefäderna utsätter sig för stora risker, menar Martin. De är rädda för att bli avslöjade eftersom de är olagligt att köpa sex. Minst lika rädda är de för att avslöjas av sina fruar. Martin tillhör en grupp som flera nordiska forskare nu börjar intressera sig för; män som säljer sex via Internet. I stort sett alla kunder träffar han på nätet. Hemsidor med chattrum finns i överflöd och koderna är kända; man efterlyser ”äldre generös man”, men pratar inte öppet om pengar eftersom man då kan bli avstängd från sajten.”

Fler män än kvinnor säljer sig Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-11
Katia Wagner och Mona Jakstrand
”Hans Knutagård menar att samhället vägrar att se de här pojkarna och därför inte erbjuder hjälp åt dem som behöver.Till skillnad från många kvinnor, som fortfarande oftast prostituerar sig på gatan för pengar, säljer killar sex via nätet för spännings skull. Pengar är givetvis också en drivkraft. De är inte utslagna eller hemlösa. Få har drogproblem. I stället är de ofta välutbildade med fast jobb, många vänner och bra kontakt med sina familjer. – De säljer sex för att de vill, det ger dem en sexuell kick.

Engelsk polis ska förhindra slaveri Dagens Eko SR, 2007-03-11
Maria Eksedler
”En rapport från universitet i brittiska Hull nyligen talar om tusentals sexslavar i Storbritannien och också om många som arbetar under vidriga förhållanden inom till exempel industrin och servicebranschen. Enligt studien finns det exempel på människor från Asien och Östeuropa som har blivit fråntagna sina pass och inlåsta, tvingade att arbeta gratis eller med bara en liten lön.”

Liv & LustKyssar Helsingborgs Dagblad, 2007-03-11
Hanna Welin
”I förspelet är kyssens plats given. Väl laddad tänder den ner i tårna. — Man kan kyssas i alla typer av sammanhang, men den erotiska kyssen har alltid en sexuell underton. Bo C Lindberg är beredd att skriva under på att kyssar är viktigare än samlag. — Ja, prostituerade kysser inte sina kunder. I samlaget kan de klara att hålla distansen, men munnen är mer personlig. Det är en intim sfär förbehållen den man älskar.”

anudes.jpgProstitueret Konkurrence er god reklame Politiken, 2007-03-10, Kristine Korsgaard
”Ren eksponering og en god forretning. Sådan betegner ‘Lilje’ det at være præmie i en konkurrence, hvor læserne kan vinde en seance med en prostitueret. Hun har selv en aftale med Aller-koncernens blad SuperRapport om at være præmie i ét af de kommende numre.

Men nu kan planen gå i vasken, fordi koncernen er meldt til politiet for med konkurrencen at overtræde straffelovens paragraf om rufferi. »Det vil da være vildt irriterende, hvis jeg ikke kommer med, bare fordi en masse mennesker skal have tanker og følelser på mine vegne«, siger ‘Lilje’, der kun ønsker at optræde med sit såkaldte kunstnernavn.”

Allerstidning lottar ut ett betalt samlag Kvällsposten, 2007-03-10
Lars Klint
”Chefredaktören Jan Nielsen försvarar sig med att initiativet kommer från flickorna själva och att gensvaret från läsarna blivit över förväntan. Men kritiken är kraftfull. Allt fler röster höjs för att totalförbjuda prostitution i Danmark. En tävling av det här slaget är ytterligare bränsle i den debatten. I torsdags polisanmäldes Aller-koncernen av en rikspolitiker från Enhetslistan, Johanne Schmidt-Nilsen: – Det är osmakligt och beklämmande att en så stor och etablerad medieaktör ägnar sig åt att tjäna pengar på värsta sortens kvinnoutnyttjande.”

Prostitutionens försvarare Ny Tid, 2007-03-08
Sebastian Bergholm
”Att sexsäljares röster så sällan hörs beror, enligt Östergren, på horstigmat. Vänsterns och kvinnorörelsens avståndstagande handlar om att sätta en gräns mot den fallna kvinnan, och på samma gång det potentiellt fallna inom var och en, fortsätter hon. Av rädsla för att smutsas av dem som prostituerat sig, låter man bli att tala om dessa kvinnors rättigheter som redan nu har det väldigt svårt i samhället. Det här ser Östergren som en nordisk inställning. – Varför är vi så hårda mot sexsäljare, varför är vi så upptagna av politisk korrekthet och renhet? Vi i Sverige vill vara ett politiskt föredöme, också internationellt. Vi anser oss ha den enda rätta jämställdhetspolitiken och vi vill gärna exportera vår lagstiftning. Men i Holland och Tyskland arbetar vänstern ofta för att förbättra dessa kvinnors situation.”

”Efter Porr, horor och feminister ämnar Petra Östergren skriva om svenska frihetliga tankar, särskilt ur ett vänsterperspektiv. Den svenska vänstern har förhållit sig varierande till henne. Den auktoritära vänstern har klagat och den frihetliga har uppmuntrat. Ett projekt som antagligen leder till ytterligare debatt. Också om en tidvis hätsk kritik inte alltid har varit kul, är Petra Östergren nöjd. – Jag får tänka, och utforska saker. Det är roligare att vara politiskt inkorrekt än korrekt i Sverige.”

lilja.jpgPiger støtter skandaløs sexkonkurrence Ekstra Bladet, 2007-03-09
”I Aller-koncernens mandeblad Super kan man vinde en halv time med en prostitueret. Det har vakt harme blandt politikerne, men sexarbejdere støtter bladet. … Lilje, der arbejder på massageklinikken Romantica i København, og som for nylig sagde ja til at udlodde en halv times sex i Supers månedskonkurrence, synes kun, det er skægt og spændende at medvirke i konkurrencen. – Det er jo helt fantastisk reklame for min virksomhed! siger Lilje, der har meget svært ved at finde ord for, hvad hun skal mene om Pernille Vigsø Bagges udtalelser, der ifølge Lijle kun er et klokkeklart bevis på, at ligestillingsordføreren intet kendskab har til forholdene for langt de fleste piger i massagebranchen. – Jeg lader mig ikke nedgøre og udnytte af andre. Jeg er fuldstændig min egen herre – og havde jeg haft skrupler omkring at deltage i denne her konkurrence, så havde jeg da bare sagt pænt nej tak.”

Vinst i dansk tidning Sex med prostituerad Sydsvenska Dagbladet
2007-03-09, Maria Kållberg
”En dansk herrtidning, ägd av Allers, har sex med en prostituerad som vinst om man kan svara på en enkel fråga. ”Vinn en tur med Laura. Jag håller bakdörren öppen för dig ” står på omslaget till tidningen Super, skriver Aftonbladet. Kvinnan utlovas vara med på allt, och Aller-koncernen – som äger flera stora svenska tidningar som Allers och Hemmets Veckotidning – står för räkningen. Enligt tidningens chefredaktör Jan Nielsen har tävlingen startats efter önskemål från den prostituerade kvinnan själv.”

Dömd till fängelse för koppleri Sydsvenska Dagbladet, 2007-03-09
Per Ek
”De prostituerade levererades till krogar i Malmö. Genom mobilsamtal till den 36-åriga kvinnan beställde kunder sexuella tjänster och så skickade hon tjejerna till dem. På fredagen dömdes hon till sex månaders fängelse för bland annat koppleri av Malmös tingsrätt. … Enligt åtalet samarbetade hon med bland annat barägare och taxichaufförer i sin verksamhet. Men inte någon av krogägarna och föreståndarna av svartklubbarna dit flickorna levererades hördes av polisen. Fyra kvinnor ska ha ingått i verksamheten. Själv hävdade kvinnan i rättegången att hon hjälpt två av de berörda flickorna med kontakter med kunderna men att hon inte fått några pengar för det. Hon hjälpte bara kollegor, hävdade hon, eftersom hon själv sålde sin kropp. Två andra flickor som hon hjälpte med kontakter, utförde bara striptease, enligt kvinnan. Men tingsrätten gick på åklagarens linje, där han säger att hon fick pengar för förmedlingen.”

klimt.jpg Kopplerihärvan växer Göteborgs Posten, 2007-03-09, Peter Linné
”När aftonen nalkades hade fyra ryska medborgare anhållits, misstänkta för grovt koppleri. Sedan dess har kvartetten – en 33-årig kvinna och tre män födda mellan 1967 och 1985 – suttit häktade. – Det här är ett stort ärende. Framför allt mot bakgrund av antalet utsatta flickor och utpekade torskar. Brottsligheten har dessutom försiggått under en avsevärd tid, förklarar Paulsson. Varken polis eller åklagare vill bekräfta siffror, utan talar mer i termer av ”ganska många”. Enligt vad GP erfar har 12-13 unga kvinnor, som tvingats sälja sig i Göteborgsregionen, hittills identifierats. De är mellan 18 och 25 år. Några av dem är dock inte förhörda, eftersom de flytt från landet. – Vi vågar nog utgå från att det handlat om ännu fler offer. Fast vi hittar inte alla, poängterar Mats Paulsson. Utredningen lär komma att skaka om folk ordentligt i vissa kretsar. Uppemot 20 personer, som betalt pengar för samlag eller andra sexuella tjänster, riskerar att hamna i offentlighetens ljus för brott mot sexköpslagen. Vilket faktisk inträffar förhållandevis sällan.”

Proposition om genomförande av EG-direktiv om offer för människohandel Newsdesk, 2007-03-08, Justitiedepartementet
”Regeringen överlämnar i dag den 8 mars 2007 en proposition till riksdagen om genomförandet av EG-direktivet om offer för människohandel. Regeringens förslag innebär att nuvarande bestämmelse i utlänningslagen som gör det möjligt att bevilja tidsbegränsat uppehållstillstånd för utländska målsägande och vittnen justeras.

Ett uppehållstillstånd som ges till en utlänning som medverkar i förundersökning och huvudförhandling i brottmål skall enligt förslaget gälla i minst sex månader. Dessförinnan skall ett särskilt uppehållstillstånd om 30 dagar kunna beviljas om personen behöver betänketid för att återhämta sig och ta ställning till om han eller hon vill samarbeta med de brottsutredande myndigheterna.

De som beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd skall ha tillgång till samma hälso- och sjukvård och socialt bistånd som personer bosatta i Sverige.
En särskild utredning har bland annat fått i uppdrag att analysera om nuvarande bestämmelser i utlänningslagen om permanent uppehållstillstånd behöver kompletteras. Frågan om permanenta uppehållstillstånd till målsägande som fallit offer för människohandel behandlas därmed inte i denna proposition.”

Vilken är feminismens viktigaste fråga i dag?
Helsingborgs Dagblad
, 2007-03-08, Åsa Moberg
”Det finns en baksida av feminismen som består i att den följsamt uppmärksammar kvinnligheten på samma kroppsfixerade sätt som manssamhället. Som en spegel: om patriarkatet står för pornografin står feminismen för antiporr-debatten. Det är nödvändigt, men det som saknar inslag av sex eller våld diskuteras sällan.”

petraostergren.jpgPetra vill lansera en ny syn på porr Norrbottens-Kuriren, 2007-03-08
Linda Alfredsson
”Vill du legalisera prostitution? – Nej, jag vill avkriminalisera prostitutionen. Det innebär att man tar bort de lagar, kopplerilagen och sexköpslagen, som förvärrar situationen för sexsäljarna. Vi kan inte straffa horan för att vi har ett ojämställt samhälle, hon måste kunna känna sig trygg. Låt dem som vill sälja sex och trivs med det, registrera sin verksamhet hos skatteverket. Jag vill ha värdeneutrala definitioner, prostitution är att sälja sexuella tjänster. Jag blir tokig när feminister snackar om att män köper och säljer kvinnors kroppar eller kön, när sexsäljaren bara blir ett sköte förminskar man deras värde.”

Trafficking växer – bordeller finns överallt Vestmanslands Läns Tidning, 2007-03-08
Britt-Louise Bergström
”Hon kommer från Litauen och har engagerat sig i frågan om trafficking och utnyttjande av kvinnor. I höstas tog hon examen på Mälardalens högskola med en uppsats i ämnet. Nu arbetar hon med ett projekt som kallas Rescue Sisters, som vill påverka attityder i ett allt mer sexistiskt samhälle. Alla vet vad prostitution är, medan trafficking är ett mer okänt begrepp. I korthet handlar det om att kvinnor kidnappas eller luras och förs till andra länder för att utnyttjas på olika sätt. Många tvingas jobba som prostituerade. Andra används som billig arbetskraft, till exempel städerskor, och måste även ge sexuella tjänster. Vissa lockas med äktenskap, men blir utnyttjade. Barn utnyttjas för stölder, tiggeri och sextjänster.”

70000000000 Dagen.se, 2007-03-08
Anders Gustavsson
”De ekonomiska insatserna för att driva modern slavhandel är låga – men vinsterna är desto högre. Lönsamheten gör problemet svårt att bekämpa, men nu manar FN till global kamp. – Det faktum att vi har slaveri i vår värld i dag borde få oss alla att skämmas, sa FN:s vice generalsekreterare Asha-Rose Migiro vid en stor konferens om trafficking i veckan. FN manar världens regeringar och civila samhällen till kamp mot trafficking, och senare i år ska de lansera Globalt initiativ för att bekämpa trafficking och modernt slaveri.”

Dagens feminism – ett avstånd från verkligheten
Nätkrönikan Aftonbladet
, 2007-03-06
, Akmal Safi
”När man har avlägsnat sig från verkligheten har man gjort sig sårbar för en oändlig serie av konflikter. I feministernas fall är detta sant i allra högsta grad. Man gör protester mot prostitution men det drabbar kvinnor som faktiskt lever på det. Det är alltså med andra ord feministerna som å ena sidan tjatar om kvinnans självbestämmande över sin kropp, men samtidigt inte vill att kvinnor ska få ha den rättigheten. Nu är det inte trafficking jag pratar om utan jag syftar på de tusentals kvinnor som genom eget val prostituerar sig i pornografiska videofilmer och gör liveshower på nätet. Det är ett faktum att dessa kvinnor gör det för att de tycker att det är ett sätt att tjäna pengar på, det är ingen som tvingar dem till det.”

horvisdom4.jpg Boktips – Sveket mot de prostituerade
Amnesty Press
, 2007-03-05
Kristina Lindquist

”Författaren har genomfört ett tjugotal intervjuer med kvinnor som av olika anledningar säljer sex, och detta är bokens styrka och Östergrens stora insats – hon låter människor som aldrig annars kommer till tals göra det. Hennes problematisering av sådant som makt, kön, sexualitet, feminism och det svåra, svåra systerskapet kräver också en eloge. Och Petra Östergren har ett öppet och fängslande tilltal där sidorna rinner förbi mig och där jag ibland får känslan av att hon sitter mitt emot och diskuterar med ingenting mer än en kopp kaffe mellan oss.”

”Med detta sagt så är Porr, horor och feminister ändå en mycket problematisk bok. Det är slående hur den kritik som Östergren kastar mot de senaste årens prostitutionsutredningar (begränsat urval, tendentiös förförståelse, manipulativ argumentation) kan vändas rakt mot henne själv.”

Tema Genus på campus 6-8 mars Stockholms universitet, 2007-03-05
För elfte året i rad arrangerar Stockholms universitets studentkår temadagar om jämställdhet. I år kretsar alla programpunkter kring ämnet kategorier. På programmet finns bland annat Laura Carlson som pratar om kön och juridik och Petra Östergren som talar om Horan utifrån sin nya bok ”Bland horor och feminister” (onsdag den 7/3 kl. 16.15 -17.45).

Varför gör ni inget Aftonbladet, 2007-03-05
Jila Mossaed
”Hur kan en modern intellektuell blunda inför omänskliga sharialagar som att stena kvinnor, sticka ut ögon, hugga händer av tjuvar, gifta bort nioåriga flickor och tortera människor till döds? Resultatet av de hårda sharialagarna är tusentals prostituerade unga flickor i arabländerna och många miljoner knarkare. Lagen och mullorna blundar och straffar studenter som strävar efter rättvisa i ett i övrigt hycklande omoraliskt samhälle.”

Anna Hedh föreläser om människohandel
Högskolan i Halmstad
, 2007-03-01
Nathalie Sjögren Törhagen
”Vilka jämställdhetsfrågor anser du själv vara mest angelägna? – Jag jobbar mycket med människohandeln. Inom EU finns två läger när det handlar om människohandel. Alla är emot det som kallas den ofrivilliga människohandeln, sedan finns det dem som tycker att det är helt okej med frivillig människohandel – det vill säga prostitution. Men det finns ingen frivillig prostitution tycker jag och arbetar mycket med att förändra den synen.”

ologohed4.jpgQueensland’s Female Sex Workers Generally Happy In Their Work Medical News Today, 2007-03-01
”Queensland’s female sex workers have similar levels of job satisfaction, physical health and mental well-being as women in the general population. This is a key finding from an in-depth study into prostitution in Queensland by Queensland University of Technology PhD researcher Charrlotte Seib. ”When asked their reasons for entering the sex industry, 82 per cent cited financial reasons, 52 per cent indicated that working in the sex industry offered good money and flexible working hours and 39 per cent said they had a particular goal in mind such as a new car, a house or a holiday.” The study also found that, contrary to the popular stereotype that sex workers came from socially disadvantaged backgrounds, one in four women surveyed had a Bachelor degree or higher, and 63 per cent were employed before they entered the industry.”

Sex workers to contribute in Bengal Hindustan Times, 2007-03-01
Rakeeb Hossain
”In an unprecedented move, the sex workers of Bengal have decided that they want to contribute money to the state exchequer towards the development of the state. They would collect the money by imposing additional charges on their customers and contribute majority portion of this money to the state exchequer. All they want in return is recognition from the government and end of police harassment for them and their clients.”

Students Defy Sex Worker Stigmas Students show some sex workers find empowerment in their work, City on a Hill Press, 2007-03-01
Elizabeth Limbach ”The money, however, was not her motivation for going into the field. As one of the handful of sex workers who do the work by choice and for enjoyment, Matchin worries that the public is too quick to assume that sex work is always an act of desperation. “Anytime a woman is a sex worker, people want to look for the reason why she’s doing it,” she said. “They say ‘oh, she’s only doing it to feed her drug addiction,’ or ‘she was abused as a child,’ or ‘it’s really hard to pay for college.’ Somehow it is still too far out there for someone to say I really like what I do and I don’t have to justify it from somewhere else in my life.”

Flera artiklar från City on a Hill Press: ”Career Women, Outcasts or Criminals The multifaceted industry of sex work around the world in an identity crisis” och ”Politics & Prostitution Laws built on sex stereotypes”.
.

horstigma8.jpgTrafficking förstörde Sharons liv
Sundsvalls Tidning
, 2007-03-03
Anita Östberg

”När 14-åriga Sharon Josaa skulle könsstympas rymde hon hemifrån. Hon lockades sedan till Italien och blev ett offer för trafficking. Till sist lyckades hon fly till Sverige. Men Migrationsverket lyssnade inte, utan sände henne tillbaka till det helvete hon tagit sig ifrån. Nu är hon tillbaka i Sverige och vädjar om att få stanna.”
.

GP-reportrar kan få 2006 års guldspade Göteborgs Posten, 2007-03-02
Björn Hansson
”GP-reportrarna Johanna Bäckström Lerneby och Jan Nyman har av föreningen Grävande Journalister nominerats som en av fyra kandidater till Årets Guldspade, i klassen stor tidning”. ”Från början hade hon tänkt att ta reda på vad som hände de vittnande flickorna, de som ställt upp för det svenska rättsystemet som tack vare det kunde stoppa hallickarna. – Jag fick inte tag i dem. Ingen visste. Ingen brydde sig om vad som hänt dem sedan domen väl fallit. Det där som regeringen lovat, att vi tar hand om dem, var bara tomma ord. Det blev en hel serie reportage: intervjuer med sexköpare, flicka, hallick och – ansvariga svenska myndighetspersoner. – Det är jag stolt över, att alla kom till tals, förstahandskällor överallt.”
SERIEN: Sveket mot offren för trafficking

trafficking1.jpgIngen censur av Internet Sundsvalls Tidning, 2007-03-01, Pär Ström
”Censur av Internet är precis lika allvarlig som censur av tidningar eller böcker. Ändå finns – vilket egentligen är häpnadsväckande – censur av Internet på den politiska agendan både i Sverige och inom EU.

Ordet censur används givetvis inte. Istället talas det om ”filtrering”. Vi medborgare ska skyddas från olämplig information genom ett tekniskt system som spärrar vissa webbplatser. Är det något vi kan vara säkra på så är det att definitionen på vad som är olämpligt kommer att utökas med tiden.

Vi har redan idag en frivillig överenskommelse mellan Rikspolisstyrelsen och huvuddelen av de svenska Internetleverantörerna om att spärra webbplatser med barnpornografiskt innehåll. Polisen tillhandahåller listan, och den som försöker gå in på en av sajterna möts av polisens logotyp. Men där har idéerna inte stannat. Under sin tid som justitieminister talade Thomas Bodström om att filtrera trafficking-relaterade sajter.”

.
roseline.jpg
.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
. .
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s