Brottsförebyggande rådets rapport ”Förbud mot köp av sexuella tjänster” kartlägger tillämpningen av lagen under dess första år. Den tar främst upp frågor om kontroll av lagens efterlevnad samt avgränsning och bevisning av den straffbara gärningen. (Rapport 2004:4)

I rapporten kan man läsa att de flesta av polisanmälningarna kom till polisens kännedom genom spaning mot gatuprostitutionen. Sju domar – sex fällande och en friande – har meddelats och fem strafförelägganden har utfärdats. Två personer har dömts mot sitt nekande. För de personer som enbart dömts för köp av sexuella tjänster har påföljden varit dagsböter.

En stor del av utredningarna har också lagts ned, med motiveringen att brott inte kunnat styrkas, oftast därför att det varit svårt att bevisa brott. Det har i dessa fall ansetts svårt att bevisa att parterna har träffat ett avtal om en sexuell tjänst mot betalning.

Man kan också ur rapporten samt artiklarna, utläsa att polisen inriktar sitt arbete mot att stoppa gatuprostitutionen, samt att det arbetet + lagen hjälpt till att minska gatuprostitutionen där man tror att 90 % av kvinnorna är heroinmissbrukare.

Mer om rapporten samt en länk till den som en pdf fil finns på den här sidan. Eller läs en artikel om rapporten på den här sidan i Brå:s egen tidskrift. En annan intressant artikel om ämnet finns här.

Några intressanta stycken ur artiklarna:

“Vilken effekt lagen har haft på den dolda prostitution, som förekommer i exempelvis lägenheter, är okänt. Snart sagt alla polisanmälningar som rör dold prostitution har upprättats i samband med anmälningar om andra brott. Få polisanmälningar rörande dold prostitution har föranletts av polisens spaning, och merparten av dem har lagts ned på grund av bevissvårigheter.”

“Än så länge är det alldeles för tidigt att uttala sig om hur lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster har fungerat och om dess effekter. Det kan ändå konstateras att det hittills varit svårt att kontrollera att lagen efterlevs när det gäller köp av sexuella tjänster som äger rum i det fördolda. Även i de fall där det funnits konkreta misstankar om brott, har det visat sig svårt att – mot parternas nekande – bevisa lagbrott.”

”Sexköpslagen må vara känd och omdebatterad, men eftersom det är ett brott som ger högst sex månaders fängelse är det ofta lägre prioriterat än misshandel, personrån, häleri och annat som polisen har att ta hand om.”

 

roseline.jpg

Mer om sexköpslagen kan du hitta på dessa sidor:


Andra bloggar om: , , , ,
.
Bloggtoppen.se .
..

   

  Kommentera

  Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s